Unelmien Potter-matka Lontooseen, osa 1

Joskus unelmansa saa toteutettua pitkänkin ajan kuluttua. Tässä juttusarjassa seuraamme erään unelman toteutumista: Harry Potter -matkaa Lontooseen. Kirjoittaja on 29-vuotias kirjastotäti ja pitkän linjan potteristi, joka vihdoinkin sai toteuttaa unelmansa Lontoon matkasta.

 

Saapuminen King’s Crossille

En matkustele turhan usein ulkomailla, joten tätäkin reissua tuli suunniteltua kokonaiset viisitoista vuotta. Toisin sanoen, kun parhaassa teini-iässä elin villeintä Harry Potter-kauttani, pääsin vasta lähes kolmekymppisenä naisena matkustamaan Lontooseen. Enkä olisi ehkä aiemmin ollutkaan valmis, sillä vasta uusi näytelmä Harry Potter and the Cursed Child antoi viimeisen sykäyksen saada matka aikaiseksi.

Työpaikaltani olen löytänyt sydänystävän, jonka kanssa jaamme rakkauden Potter-kirjoihin. Kirjastotäteinä meillä on ollut etuoikeus vetää lapsille Harry Potter -lukupiiriä ja viimein myös suunnitella yhteinen Potter-matka. Näytelmää emme halunneet kumpikaan jättää näkemättä, joten liput laitoimme varaukseen marraskuussa 2015. Paikat West Endin Palace Theatreen saimme huhtikuulle 2017! Hyvää kannattaa odottaa pitkään ja hartaasti, mutta todellisuudessa vuosi lensi siivillä ensin näytelmästä kirjoitettua kirjaa odotellessa, lukiessa, pohtiessa ja Potter-lukupiiriä vetäessä. Hieman myöhemmin varasimme kierrosliput myös Warner Bros Studiosille. Koska kauan odotettu matka on nyt tullut ja mennyt, haluan jakaa kokemuksemme tuolta ikimuistoisen ihanalta reissulta ja kaikki mahdolliset vinkkimme niille, jotka ehkä vasta suunnittelevat omaansa.

 Matka-ajaksi olimme varanneet neljä päivää, eli kolme yötä Lontoossa. Lähtö varhain perjantaiaamuna ja paluu myöhään maanantai-iltana. Tiiviillä suunnittelulla matka onnistuu aivan varmasti päivää lyhyempänäkin, kunhan lennot ajoittaa loman ääripäihin. Julkinen liikenne toimii Lontoossa kuin unelma, joten matkakortti Oyster Card kannattaa tilata etukäteen tai ostaa heti Heathrown lentokentältä ja ladata sille reilusti arvoa matkalippuja varten. Metrolla, junalla ja bussilla pääsee kaikkialle ja Google mapsin suosiollisella avustuksella eksymään ei pääse tumpelompikaan matkaaja. Meidän matkalippubudjettimme oli 33 puntaa, ja se riitti useampaan edestakaiseen matkaan. Tarkat hinnat tarvittaville matkoille voi laskea Oyster Cardin sivuilta tai latailla kortille lisää arvoa sitä mukaa, kun matkalla tulee tarvetta.

Hotellihuoneen olimme varanneet muutaman minuutin kävelymatkan päästä King’s Crossin asemalta George Hotelista. On uskomatonta miten rauhallinen hotellialue oli, vaikka se oli ehkä sadan metrin päässä vilkkaasta pääkadusta ja asemasta. Puolikellarihuone jaetulla kylppärillä maksoi vain 45 puntaa/yö/henki! Ja puhumme nyt aivan Lontoon keskusta-alueesta. King’s Crossilta ja viereiseltä Eustonin asemalta pääsee jatkamaan matkaa minne tahansa, joten majoitusmielessä se on ideaali sijainti. Ja tietenkin se on erinomainen paikka aloittaa Potter-matka.

Heti lentokentältä tullessa kävimme etsimässä King’s Crossin asemalta löytyvän laiturin 9 ¾ sisäänkäynnin. Valitettavasti meidät löi ällikällä paikalla ollut ruuhka. Potter-villitys ei ole mihinkään laantunut, kun arkiaamunakin laiturin sisäänkäyntiä koristavalle kärrylle oli metrien pituinen jono, jota olivat ohjaamassa niin Potter-shopin henkilökunta kuin nauhapuomisokkelokin. Emme halunneet niin paljoa otattaa itsestämme valokuvaa kärryn kanssa (kaikkien katsellessa, jaiks!), joten emme jääneet jonottelemaan vaan suuntasimme suoraan Potter-kauppaan, joka sijaitsi aivan kärryn vieressä. Niille, jotka kokevat samaa haluttomuutta jonottaa, voin kertoa, että samanlaisia seinästä törröttäviä kärryjä löytyy myös Warner Bros Studiolta, jossa voi päästä paljon vähemmällä jonotuksella ottamaan itsestään kuvan.

  

Harry Potter -kauppa olisi ollut larppaajan unelma. Sieltä olisi saanut aivan kaiken autenttista Tylypahkan koulupukua varten ja tietenkin kaikissa tupaväreissä. Jos tarkoitus on shoppailla kunnolla matkamuistoja, on parempi varautua matkaan paksulla lompakolla. Hintoja voi kätevästi katsella jo etukäteen Harry Potter Shopin nettikaupasta ja miettiä, mihin oma budjetti venyy. Hinnat pökerryttivät meidät totaalisesti, emmekä siksi osanneet ostaa mitään Potter-tavaraa tuliaiseksi. Fanitavaran valtavaa kirjoa on kuitenkin ihan mukavaa katsella ja hypistellä. Niin Laituri 9 ¾ -kaupan, Warner Bros Studion myymälän ja muiden löytämiemme Potter-tavaraa myyvien liikkeiden hintataso olivat samalla tasolla, joten on melko samantekevää mistä tavarat ostaa. Hintatasoltaan järkevämmällä tasolla olivat (sivumennen sanoen) British Libraryn ja Sherlock Holmes -museon lahjamyymälöiden hintatasot. Eikä kumpaakaan kannata ohittaa, vaikka niistä ei Potter-tavaraa löydykään. Sherlock-museolta on mahdollista ostaa aitoja sulkakyniä musteeseen dipattavalla terällä. Potter-kaupoissa vastaavat olivat sulkaan kiinnitettyjä kuulakärkikyniä. British Library kannattaa muutenkin ottaa vierailulistalle myöhemmin avautuvan Potter-aiheisen kirjanäyttelyn takia.


Teksti ja kuvat: Tanja Kilpeläinen

 

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Puuhaa Matkailu Unelmien Potter-matka Lontooseen, osa 1