Tupakaulahuivi pyöröpuikolla

Ronijan neuloma Rohkelikko-tyylinen kaulaliinaHarryn tarinan synkentyessä ja vakavoituessa Azkabanin vangissa ja Liekehtivässä pikarissa myös elokuvissa käytettävien tupahuivien kirkkaat värit tummuivat. Samoin aiemmista elokuvista tutut tasamittaiset raidat vaihtuivat leveämpien ja kapeampien raitojen muodostamaan kuvioon.

Uudemmastakin elokuvahuivista fanit ovat mukailleet erilaisia malleja, joista tässä esitetään yksi. Elokuvien mallia on yritetty ohjeessa seurata niin uskollisesti kuin mahdollista. Esimerkkikaulaliina on tällä kertaa Luihuisen vihreää ja harmaata.

Pituutta tämän ohjeen mukaisella huivilla on noin 210 cm ja leveyttä n. 21 cm. Huivi neulotaan pyöröpuikolla koko ajan oikeaa, jolloin huivista tulee kaksinkertainen ja näkyviin jäävät sileät, oikein neulotut silmukat nurjan puolen piilotellessa huivin sisällä. Tällaisessa huivissa on tietenkin hiukan enemmän työtä, mutta lopputulos on siisti ja riittävän lämmin kovemmillakin pakkasilla käytettäväksi.

Tarvikkeet:

300 g tuvan pääväriä (Luihuisen tapauksessa vihreä)
50-100 g toista väriä (harmaa)
Langaksi sopii esim. Novitan Nalle, Wool, Florica tai muu vastaava.
Pyöröpuikko (sopiva pituus n. 30-40 cm, paksuus langan mukaan)
Virkkuukoukku hapsuja ja neula päättelyä varten.

Luo vihreällä langalla 90 silmukkaa pyöröpuikolle. Liitä silmukat ympyräksi aloittaessasi toista kerrosta. (Tarkista kuitenkin ensin, ettei aloituskierros ole päässyt menemään kierteille puikon ympärillä.)

Aloituskerroksen jälkeen neulo vielä 27 kierrosta vihreällä. (Koko huivi neulotaan siis oikeaa.) Vaihda väriä, tee 3 kierrosta harmaalla - 5 kierrosta vihreällä - 3 kierrosta harmaalla.

Sinulla on nyt yksi raitajakso valmiina! Toista tätä jaksoa (28 kerrosta vihreää, 3 harmaata, 5 vihreää, 3 harmaata) kunnes huivissa on yhteensä 15 paria ohuita harmaita raitoja. Tee vielä yksi leveä tummanvihreä raita, lopeta ja päättele silmukat.

Viimeistely:

Käännä putkilo nurin, päättele langanpätkät ja ompele huivin toinen pää umpeen. Tämän jälkeen käännä huivi taas oikein päin ja sulje toinen pää. Jos haluat muotoilla huivista litteän voit esim. silittää sen varovasti kostean harson läpi. Litistäessäsi huivia tarkista, että värinvaihdot (siis kerrosten vaihdot) osuvat putkilon sivulle, mistä ne eivät juurikaan näy.

Hapsut:

Huivin molempiin päihin tulevat hapsut ovat yksivärisiä (huivin pääväriä, Luihuisen tapauksessa tummanvihreää) ja lyhyemmät kuin ensimmäisten elokuvien mukaisessa huivimallissa. Leikkaa hapsuja varten noin 20 cm pituisia langanpätkiä. Yhteen hapsuun menee 3 langanpätkää, ja hapsuja huivin päihin tulee noin 24 kpl. Voit itse valita hapsujen määrän ja tiheyden, mutta hyvä nyrkkisääntö on esim. laittaa yksi hapsu aina aina kahden silmukan välein huivin reunaan.

Lopuksi leikkaa hapsut tasaisiksi ja halutessasi kiinnitä huiviin tupamerkki tai kirjaile siihen vaikkapa nimikirjaimesi.

Värit jokainen valitsee tietysti lempitupansa mukaan:

Rohkelikko
Aloita ja lopeta punaisella
Luihuinen
Aloita ja lopeta vihreällä
Puuskupuh
Aloita ja lopeta keltaisella
Korpinkynsi
(kirjat)
Aloita ja lopeta sinisellä
Korpinkynsi
(elokuvat)
Aloita ja lopeta sinisellä

Tässä kaulaliinassa värit saavat mielellään olla hieman tummempia kuin mallikuvissa.

Jäikö jokin vielä epäselväksi?

Hyödyllisiä neulontalinkkejä: Käspaikasta löytyy ohjeet silmukoiden luomiseen, oikean silmukan neulomiseen, sekä silmukoiden päättämiseen.

Ohje ja kuva: Medb

Kommentit  

0 #1 Tuittu 09.01.2014 21:22
Tosi ihania ja lämpimiä olen kokeillut kaverini sukkia ;-)

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Ajanvietettä Tee se itse Tupakaulahuivi pyöröpuikolla