Harry Potter kuuluu juhannukseen... ainakin vuonna 2003

Arvatkaapas missä minä olin tasan kuusi vuotta sitten? Ei, en ollut viettämässä juhannusta mökillä, vaan istuin Akateemisen kirjajaupan ulkopuolella Helsingissä, odottamassa että kirjakaupan tädit ja sedät suostuisivat avaamaan kaupan ovet ja myymään meille kirjaa, joka ilkikurisesti kuikuil meille näyteikkunasta.

JonottajiaVuonna 2003 oli kovaa olla suomalainen Potteristi. Rakastettu kirjailija J.K. Rowling oli nimittäin tarkka siitä, että uusi Harry Potter -kirja (se, jota jouduttiin odottamaan kokonaista kolme vuotta!) julkaistaisiin lauantaina, niin että koululaiset eivät lintsaisi saadakseen kirjan heti kun se tuli myyntiin.

Julkaisupäivämääräksi määrättiin sitten lauantai 21.6.2003... Juhannuspäivä! Päivä, jolloin yksikään kauppa Suomessa ei ole auki! Tämä sai suomalaisten keskuudessa aikaiseksi aika lailla itkua ja hammasten kiristystä. Kuka haluaa mökkeillä jossakin keskellä ei-mitään, kun sen sijaan voisi lukea uutta Harry Potteria? Vaan mikään ei auttanut, kirjakauppojen ovet pysyivät kiinni koko lauantain.

Suomalaiset potteristit päättivät kuitenkin, että jos kirjaa ei saataisi samaan aikaan muun maailman kanssa, niin ainakin tehtäisiin yhdessä jotain mukavaa. Siksipä joukku vuotislaisia päätti leiriytyä koko yöksi Akateemisen kirjakaupan rappusille, odottelemaan kirjaa. Akateemisen väki suhtautui onneksi puuhaan positiivisesti. Ainoastaan pyydettiin, että muita ei saisi häiritä, eikä "taikajuomia" saisi nauttia. Sehän ei ollut mikään ongelma. 

Itse saavuin paikalle lauantai-iltapäivänä noin kolmen maissa. Koska kesäkuuma ei innostanut vetämään niskaan tupakaulaliinaa, puin päälleni sinisen paidan, jonka oli tarkoitus viitata siihen että tunsin itseni Korpinkynneksi. Mukaan pakkasin huovan, Trivial Pursuit -pelin sekä paljon kahvia. Koska en vielä tuntenut oikein ketään, olin kohtalaisen hermostunut, mutta hyvinhän se jonotus sujui.

Juhannus-Helsinki oli hiljainen, jonottajia käytiin tietysti ihmettelemässä median voimin, mutta ihmisiä oli liikkeellä vähän. Turistit kyllä ihmettelivät meitä, ja hiljaista Helsinkiä, eivät kai tienneet että kaikki kynnelle kykenevät karkaavat juhannuksena pois kaupungista. 

Yön kuuma puheenaihe oli, mitä sana "order" nimessä lopulta tarkoittaisi, sillä kun on englanniksi useita merkityksiä. Suomalaisilla nettisivuilla oli käyty asiasta kiistaa jo pitkään. Aika yleisesti oltiin sitä mieltä että sana tarkoittaisi jonkinlaista veljeskuntaa tai järjestöä, mutta pieni ja äänekäs vähemmistä oli vakaasti sitä mieltä, että "order" tarkoittaisi tässä tapauksessa käskyä, ja kirjan kantavana voimana olisi jonkinlainen käsky jonka Fawkes esittäisi. Vitsailuun taipuvaiset taas väittivät että "order" tietenkin tarkoittaisi tilausta, ja koko kirja käsittelisi sitä, miten Fawkesin pizzatilaus saataisiin toimitettua perille.   

Kaikkiaan yön yli jonottajia taisi olla kolmisenkymmentä, tässä ihan ensimmäisenssä Harry Potter -fanien kansoittamassa line partyssa. Yö sujui pelejä pelaten ja jutellen, eväitä syöden ja kirjoja lukiessa. Ainakin Liekehtivä pikari ja sen loppuhetket olivat ahkerasti luettuja. Jossain vaiheessa paikalle eksyi hauska ulkomaalaissetä, joka väitti olevansa oikea Harry Potter, ja joka hauskutti jonottajia lukeamalla kirjoja ääneen.

 Sen sijaan paikalle eksynyt turistipoika sai peräänsä useamman Avada kedavra -kirouksen, mokoma oli nimittäin hankkinut oman kirjansa jo ulkomailta ennen Suomeen saapumista, ja se kirottu olento kävi useampaan kertaan heiluttelemassa kirjaansa jonottajille, samalla ilkkuen ja spoilaamisella uhkaillen. Avada kedavra!

Aamulla alkoi paikalle ilmestyä muutakin väkeä. Väki järjestäytyi todella kiltisti jonoon saapumisajan mukaan, kun Vuotiksen taikasauvoilla varustettu väki komensi. Kello kahdeltatoista ovet vihdoinkin aukesivat, ja... noh, turha kai sanoakaan. Order of the Phoenix oli täällä!  

 

 

Kuvat: JFA. Kuvissa esiintyvät olennot eivät kuulu HP-fanien ylläpitoon, vaan ovat tavallisia, viattomia Vuotislaisia.

 

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Ajatuseula Harry Potter kuuluu juhannukseen... ainakin vuonna 2003