Mitä jäi potteristille mieleen vuodesta 2009?

Tammikuu oli Potter-rintamalla hiljainen. Uutta elokuvaa, Puoliveristä prinssiä, odoteltiin, mutta odotus oli vielä hiljaista. Fanit pohtivat mikä elokuvan ikärajaksi tulisi, ja USA:ssa ehdittiin jo ilmoittaa että sikäläinen ikäraja olisi PG, joka tarkoittaa että vanhempien olisi suotavaa opastaa nuorempia katsojia. Elokuvasta nähtiin myös muutamia kuvia, ja Japanin traileri julkaistiin... asiaankuuluvalla japaninkielisellä kommentoinnilla.

Puoliverisen prinssin mainosjulisteHelmikuussa uutta elokuvaa alettiin rummuttaa vähän enemmän. Ensimmäiset elokuvajulisteet julkaistiin, ja fanien reaktiot olivat suurimmilta osilta positiivisia. Negatiivista huomiota sai lähinnä se, että Draco Malfoy näytti monen mielestä jo liian vanhalta rooliinsa. 

Vaikka tässä vaiheessa vasta odoteltiin Puoliveristä prinssiä, ilmoittivat elokuvantekijät jo tulevien elokuvien ensi-illoista: Kuoleman varjelusten ensimmäinen osa saisi edelleen ensi-iltansa marraskuussa 2010, ja toinen osa heinäkuussa 2011.

Helmikuun lopussa fanit hihkuivat innosta, kun Siuntio Silosäkeen tarinat ilmestyi kauppoihin, lähes viikkoa ennen ilmoitettua julkaisupäivää. 

Maaliskuu alkoi uudella trailerilla. Koko kuukauden ajan elokuvasta julkaistiin yhä uusia ja uusia kuvia, kunnes fanit alkoivat valitella että koko elokuva olisi kohta nähty, hyvissä ajoin ennen sen julkaisua.

Kuukauden puolivälissä ilmoitettiin että Bill Weasleyn rooliin oli valittu nuori Domhnall Gleeson -niminen näyttelijä, joka myös sattuu olemaan Villisilmä Vauhkomieltä näyttelevän Brendan Gleesonin poika. Aberforth Dumbledoren rooliin valittiin Ciaran Hinds ja omaperäisen Ksenofilius Lovekivan rooliin itsekin varsin omaperäinen Rhys Ifans.

Huhtikuu alkoi aprillipäivällä, ja Harry Potter -fanit saivat tänä vuonna kauhukseen kuulla, että Puoliverisen prinssin julkaisua olisi TAAS siirretty. Onneksi se oli pelkkää aprillipilaa. Totta sen sijaan oli, että Harry Potterin "koulukirjoista" oli tulossa uusi, englanninkielinen painos.

Elokuvapuolella saatiin jälleen uusi traileri, ja fanien kommentit liian suuresta ennakkojulkaistun materiaalin määrästä kasvoivat entisestään. Muutoin kuukausi oli aika hiljainen. Fanit valmistautuivat elokuvan tuloon...

Toukokuussa Helsingissä soi, kun Helsingin kaupunginorkesteri järjesti Harry Potter -teemakonsertin. Paikalla olleet fanit raportoivat konsertin olleen menestys.

Kuoleman varjeluksen roolitus oli edelleen kovassa vauhdissa, ja nyt ilmoitettiin että Grindelwaldin saappaisiin astuisi kauniskasvoinen Jamie Campbell Bower, joka varmasti saa useammankin tytön ja ehkä pojankin huokailemaan ihastuksesta. 

Puoliverisestä prinssistä julkaistiin edelleen lisää kuvia ja videopätkiä, ja fanit joko hihkuivat ilosta tai ähkivät tuskissaan informaatiotulvan edessä. Jonkinlaista vipinää aiheutti kuitenkin ilmoitus, että Vuotavan noidankattilan ikioma ennakkonäytös elokuvasta järjestettäisiin taas tänäkin vuonna.

Potter-juliste LahdessaKesäkuussa fanit alkoivat virittäytyä elokuvatunnelmaan. Kohta se olisi täällä! Lehdet ja nettisivustot alkoivat täyttyä elokuvatähtien haastatteluista ja kuvista. Vaikutusvaltainen Forbes-lehti listasi Daniel Radcliffen erääksi maailman vaikutusvaltaisimmista julkkiksista.

Kuukauden alussa ilmoitettiin että Evanna Lynch olisi lähdössä Euroopan kiertueelle ja että Phelpsin veljekset nähtäisiin ainakin Tukholmassa. Tämä sai fanit spekuloimaan villisti, kenet tällä kertaa saataisiin Suomeen käymään. Elokuvajulisteet alkovat vallata tilaa vähän joka maassa, myös Suomessa.

 Puoliverinen prinssi -elokuvan pituudeksi ilmoitettiin 2 h 33 min, mikä taas sai aikaiseksi sekalaisia reaktioita. Osa faneista pelkäsi että elokuvaa olisi leikelty liikaa, osa pelkäsi että mukaan olisi lisätty ylimääräistä asiaa, joka ei kuulu "oikeaan" tarinaan. Elokuvan Suomen ikärajaksi ilmoitettiin K11, mikä sai monet nuoremmat fanit huokaisemaan helpotuksesta.

Floridaan rakennettava Harry Potter -teemapuisto alkoi myös saada huomiota Suomessakin, ja ensimmäiset fanit alkoivat miettiä miten kyseiseen puistoon pääsisi käymään.

Kuoleman varjeluksia tehtiin edelleen kovaa vauhtia. Tässä kuussa Rhys "Ksenofilius Lovekiva" Ivans järkytti ilmoittamalla että ei ole lukenut ainuttakaan Potter-kirjaa, ja ilmoitettiin että nuorta Dumbledorea näyttelisi Toby Regbo. Kotitonttu Oljon roolissa taas nähtäisiin Simon McBurney.

 J. K. Rowling joutui kesäkuussa jälleen plagiointisyytteiden kohteeksi, kun Harry Potter -kirjojen väitettiin muistuttavan liiaksi The Adventures of Willy the Wizard -kirjasen tarinaa. Asiantuntijat eivät pitäneet syytteitä kovinkaan pitävinä, eikä niistä ole kesäkuun jälkeen kuulunut mitään. 

Heinäkuu oli todellinen Potter-kuukausi! Elokuvan odotus nousi huippuunsa. Fanien keskuudessa herätti pientä paniikkia ilmoitus, että Rupert Grint oli sairastanut sikainfluenssan. Nuori tähti oli kuitenkin kunnossa, kun tuli maailmanensi-illan aika, ja kaikki J.K. Rowlingista Daniel Radcliffeen, Emma Watsoniin ja pienempiin tähtiin astelivat punaisella matolla ERITTÄIN sateisessa Lontoossa.

Viidestoista päivä Helsinki täyttyi Potter-asuisista vipeltäjistä, kun Vuotiksen ikioma ennakkonäytös keräsi paikalle niin Remus Lupinin kuin Rita Luodikon ja Dumbledoren ja... noh, koko Potter-kaarti näytti olevan koossa. Vuotisnäytös oli jälleen suuri menestys!

Heinäkuun suuri kohokohta monelle fanille oli kuitenkin 16. päivä, kun Phelpsin veljekset James ja Oliver astelivat pitkin punaista mattoa Helsingissä, tuhansien fanien kirkuessa ja vilkutellessa. Sen rinnalla seuraavan päivän ensi-ilta jäi vähän valjuksi.

Kesäkuukauden aikana ilmoitettiin myös useampia Kuoleman varjelukset -elokuvan näyttelijöitä, mutta heistä enemmän sitten ensi vuonna, kunhan sekin elokuva on nähty. Heinäkuu oli puhtaasti Puoliverisen prinssin kuukausi. Elokuva keräsikin ensi-iltaviikonloppunaan Suomessa huimat 75 748 katsojaa, mikä oli vuoden ennätysavaus. Jos ennakkonäytökset lasketaan mukaan, keräsi kuudes Potter-elokuva kaikkiaan 86 024 katsojaa ensimmäisen pitkän viikonlopun aikana.

Eikä sovi unohtaa sitäkään, että heinäkuun viimeisenä päivänä kirjailija J. K. Rowling sai puhaltaa synttärikakustaan 44 kynttilää, ja itse Harry Potter 29 kynttilää.

Elokuun alussa Puoliverinen prinssi joutui heti kritiikin kohteeksi. Ensin kritiikkiä sai elokuvaan lisätty ylimääräinen kohtaus, mutta ohjaaja David Yates puolusti sitä kynsin hampain. Ohjaajan mielestä romantiikantäyteinen elokuva kaipasi muistutusta kaikkialla vaanivasta vaarasta. Ja mikä olisikaan järkyttävämpää kuin hyökkäys Kotikoloon, paikkaan joka aina on ollut turvallinen ja kaukana kaikesta vaarallisesta? Tämän jälkeen amerikkalaiset intoutuivat syyttelemään elokuvaa siitä, että siinä käytetään liikaa alkoholia. Kohusta huolimatta Puoliverinen prinssi jatkoi pitkään Suomen katsotuimpana elokuvana.

Daniel Radcliffe, joka aikaisemmin rankattiin yhdeksi vaikutusvaltaisimmista julkkiksista, päätti nyt heittäytyä hyväntekeväisyyden kimppuun. Nuori näyttelijä ilmoitti tukevansa seksuaalivähemmistönuorille suunnattua tukipuhelinta sekä osallistuvansa valokuvakirjan tekoon, jonka tuotosta osa ohjataan AIDS:in vastaiseen työhön. 

Syyskuu oli hiljaista aikaa. Puoliverisen prinssin kohu oli jo laantunut. Kuoleman varjeluksista tipahteli pientä tietoa, mm. huhuja että toisen elokuvan kuvaukset olisivat kohta alkamassa, mutta elokuvan julkaisuun oli vielä lähes kaksi vuotta aikaa, joten mitään suurempaa ei vielä paljastettu. Puoliverisen prinssin tuloa DVD:lle alettiin pikku hiljaa odotella.

J. K. Rowling ilmoitti tehneensä tilin Twitter-palveluun, mutta varoitteli että ei päivittäisi sivuaan usein.

Lokakuussa J. K. Rowling herätti faneissa ristiriitaisia tunteita. Hän nimittäin paljasti kirjoittavansa jotain... mutta ei mitään Potteriin liittyvää. "Tarvitsen tauon Harrysta", kirjailijata kommentoi.

Kuoleman varjelusten toisen osan kuvaukset alkoivat, ja heti alkuun paikalle purjehti Ralph Fiennes, eli Voldemort. Harry "Dudley" Melling ilmoitti harvinaisessa haastattelussa, että pahiksen näytteleminen ei ole tuonut hänelle minkäänlaisia traumoja.

Kahdeksantena päivänä oli taas aika vetää jalkaan eriparisukat, kun Potterfanit kautta Suomen kokoontuivat viettämään Dobby-päivää. Rohkeimmat lisäsivät asuun myös pannumyssyn.

Lokakuun loppupuolella kaavut ja viitat ja noidanhatut kaivettiin vielä kerran esiin, kun Linnanmäen valokarnevaaleilla järjestettiin Potter-teemainen päivä, johon kuului mm. tietovisa sekä kääntäjä Jaana Kapari-Jatan haastattelu.

Marraskuussa kuultiin kummia, kun eräs benediktiinimunkki ilmoitti kirjoittaneensa Harry Potteria ylistävän kirjan! Yllätys oli odottamaton, sillä aikaisemmin uskonnollisilta tahoilta on Potterille satanut lähinnä tulta ja tulikiveä, onhan kirjoja syytetty noituuden esittämisestä positiivisessa valossa, ja jopa siitä, että ne houkuttelevat lapsia ja nuoria noituuden pariin.

Potterin poika sai muutenkin mainetta ja kunniaa, kun sarja kelpuutetiin  Empire Magazine -lehden kanteen, teemana maailman kymmenen suurinta elokuvaikonia.

Joulukuussa Kuoleman varjelusten kuvaukset saatettiin loppuun. Ensimmäisen osan trailerikin ehti jo nettiin, vaikka elokuvan julkaisuun on aikaa vielä lähes vuosi.

Vuosikymmenen viimesten uutisten joukosta löytyi myös uutinen, että J. K. Rowling on valittu erääksi niistä ihmisistä, jotka suuresti vaikuttivat siihen, millainen menneestä vuosikymmenestä muotoutui. 

Vuosi 2009 oli potterillisesti tarkasteltuna ennen kaikkea elokuvavuosi. Eikä ihme, lisää kirjoja kun ei ole tulossa.

Mitä pottermaista sinä muistat vuodelta 2009? Mikä oli mielestäsi vuoden kohokohta?

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Ajatuseula Mitä jäi potteristille mieleen vuodesta 2009?