Harry Potter -fanit 10 vuotta

"There's no such thing as magic!", karjuu Vernon Dursley keväällä 2001 julkaistussa Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvan ensimmäisessä trailerissa. Harry Potterin taika on kuitenkin säilynyt vuodesta toiseen. Suomen Harry Potter -fanitoiminnan 10-vuotisen taipaleen kunniaksi muistellaan menneitä vuosia 5-osaisessa historiikissa.

 

2001

Ystävänpäivänä 14.2.2001 sai alkunsa suomalaisten iloksi niin Harry Potterin neljäs vuosi kuin Harry Potter -faneille tarkoitettu oma fanisivusto. Harry Potter -fanit -sivuston ensimmäinen uutinen olikin juuri se, että Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirja on ilmestynyt suomeksi. Suomalaisten omalle fanisivustolle olikin kysyntää, sillä Harryn suosio oli koko ajan kasvamassa ja fanien määrä räjähti nousuun myöhemmin samana vuonna ilmestyneen Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvan myötä.

Warner Bros. osti Harry Potterin elokuvaoikeudet vuonna 1999 ja ensimmäisen elokuvan tuotanto käynnistyi vuonna 2000, joten fanit olivat jo jonkin aikaa odottaneet kieli pitkänä suosikkikirjansa ilmestymistä isolle kankaalle. Maaliskuussa 2001 fanit saivatkin esimakua ensimmäisestä elokuvasta, kun sen traileri julkaistiin. Marraskuu tuntui olevan niin kaukana edessä!

Fanit pääsivät vuodattamaan odottamisen tuskaisia tuntojaan omalla keskustelufoorumillaan, joka oli nimetty Vuotavaksi noidankattilaksi erään lontoolaisen majatalon mukaan. Kesällä faneja oli Vuotavassa noidankattilassa, eli Vuotiksessa, jo sen verran laaja kirjo, että foorumi uudistui vanhasta ja yksinkertaisesta Boardhostista uuteen ja siniseen Rapidforumiin. Rekisteröityneitä faneja kertyi ensimmäisenä vuonna useampi sata.

Syksyllä Potter-huuma syöksähti nousuun, kun ensimmäisestä elokuvasta julkaistiin koko ajan lisää kuvia, julisteita ja videopätkiä sekä soundtrack-musiikkia. Viisasten kivi oli ehdottomasti vuoden odotetuin ja puhutuin elokuva! Yhden hobiteista kertovan elokuvan lisäksi…

Elokuvan hypetyksen lisäksi fanit saivat lokakuussa luettavakseen kaksi Tylypahkan koulukirjaa, Huispaus kautta aikojen ja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, jotka olivat ilmestyneet englanniksi aikaisemmin samana vuonna. Nämä hyväntekeväisyyskirjat olivat hyvin suosittuja ja koko painos myytiinkin loppuun melko nopeasti.

Ennen kuin Viisasten kivi saapui valkokankaille, päästiin jo spekuloimaan tulevia elokuvia. Näytteleekö Gilderoy Lockhartia Hugh Grant, Alan Cumming vai Kenneth Branagh? Jaetaanko neljäs elokuva kahtia? Myös viidettä Harry Potter -kirjaa odotettiin kuumeisesti. Rowling lupailikin marraskuussa, että seuraava kirja on ihan kohta valmis. Rubeus Hagridin näyttelijä Robbie Coltrane taas kehuskeli tietävänsä, että viidennessä kirjassa saadaan selville paljon uusia asioita puolijättiläisestä.

Harry Potter ja viisasten kivi sai ensi-iltansa maailmalla perjantaina 16. marraskuuta. Suomessa elokuva pääsi valkokankaille viikkoa myöhemmin, 23. marraskuuta. Elokuva rikkoi ennätyksiä ympäri maailmaa vetämällä salit toisensa jälkeen täyteen jästejä. Myös Suomessa elokuva rikkoi ensi-iltaviikonlopun katsojaennätyksen 98 688 katsojan voimin. Viikon kuluttua elokuvan oli nähnyt Suomessa jo 211 000 katsojaa.

Jännittävä vuosi saatiin päätökseen onnellisissa merkeissä, kun J.K. Rowling avioitui Neil Murrayn kanssa Skotlannissa tapaninpäivänä. Hääjuhlassa olivat läsnä vain lähimmät sukulaiset ja ystävät. Rowlingilla oli yllään kermanvärinen morsiuspuku, jonka hän oli itse suunnitellut. Morsiusneitona oli hänen oma tyttärensä Jessica.

 

2002

Harry Potter ja viisasten kivi -elokuva jatkoi voittoisasti elokuvateattereissa, kun teattereiden ulkopuolella odotettiin jo seuraavaa, Harry Potter ja salaisuuksien kammio -elokuvaa, jonka ensi-ilta oli marraskuussa 2002. Ensimmäinen vilkaisu tulevaan elokuvaan saatiin jo tammikuun puolivälissä, kun elokuvasta julkaistiin ensimmäisiä kuvia. 

Viidennen Harry Potter -kirjan ilmestymisaikataulu puhutti edelleen ja sen huhuttiin ilmestyvän tulevana kesänä… tai syksynä. Viidennestä kirjasta ei herunut ilmestymispäivää koko vuonna, mutta helmikuun alussa julkaistiin tieto, että ainakin Harry Potter ja viisasten kivi -elokuva ilmestyy DVD:nä ja VHS-videona 15. toukokuuta. Vuoden 2002 suosituin uutisaihe oli veikkaukset viidennen kirjan julkaisuajankohdasta, kärsimättömät fanit yrittivät löytää vihjeitä kirjan ilmestymisestä melkein mistä tahansa. Luultavasti kirjakaupoissakin yleisin kassalla esitetty kysymys kuului: "Milloin viides Potter ilmestyy?"

Harry Potter -fanit päivitti ulkoasunsa maaliskuussa. Vieläkö muistat nämä vanhat näkymät? Vasemmanpuoleinen on Harry Potter -fanien alkuperäinen ulkoasu, oikealla uudistettu ulkoasu.

 

  

 

Toukokuussa selvisi, että kaksi ensimmäistä Harry Potter -elokuvaa ohjannut Chris Columbus ei jatka kolmannen elokuvan ohjaajana. Heinäkuussa huhut meksikolaisohjaajan Alfonso Cuarónin liittymistä remmiin varmistuivat ja samalla kerrottiin, että Azkabanin vanki ilmestyisi elokuvateattereihin vasta vuonna 2004.

Kesäkuun 8. päivänä Suomenlinnassa järjestettiin ensimmäinen Vuotismiitti, johon kerääntyi suuri määrä vuotislaisia ympäri Suomea. Potter-fanien tapaaminen herätti myös huomiota mediassa ja Ilta-Sanomat kirjoitti siitä viikonloppunumerossaan. Kuvia Vuotismiitistä voi nostalgisoida täältä.

Ensimmäinen traileri Salaisuuksien kammio -elokuvasta julkaistiin kesäkuussa juhannuksen tienoilla. Trailerin myötä pitkin loppukesää julkaistiin paljon uusia kuvia tulevasta elokuvasta. Syksyn lähestyessä tieto Albus Dumbledoren roolista tutun Richard Harrisin syövästä huolestutti faneja ja hänen huhuttiin jäävän pois tulevista elokuvista Azkabanin vangin jälkeen. Lokakuussa 72-vuotias Harris menehtyi vain muutamaa viikkoa ennen Salaisuuksien kammion ensi-iltaa.

Marraskuun 3. päivänä pidetyssä Salaisuuksien kammion maailmanensi-illassa Lontoossa Rowling paljasti, että viidennessä kirjassa on ainakin 38 lukua ja se on valmis erittäin pian. Tämäkös riemastutti faneja, jotka olivat odottaneet tietoa seuraavasta kirjasta kuin kuuta nousevaa! Rowling myös kertoi, että kirjassa on kamala kuolema, jota ei ollut mielekästä kirjoittaa.

Elokuva sai ensi-iltansa maailmalla 15. marraskuuta ja Suomessa 22. marraskuuta, ja se rikkoi jälleen katsojaennätyksiä. Suomessa elokuva veti elokuvateattereihin ennätykselliset 107 168 katsojaa ja päihitti näin ollen Viisasten kiven avausviikonlopun katsojamäärän. 

Joulukuun 12. päivänä Lontoossa käytiin huutokauppa, jossa kaupan oli Rowlingin kirjoittama kortti, johon oli koottu 93 sattumanvaraista sanaa viidennestä Harry Potter -kirjasta. Sotheby's-huutokauppa julkaisi ennakkoon muutamia sanoja fanien riemuksi tai kiusaksi: "Ron … erotti / erotettu … kotitonttu … uusi opettaja … kuolee … anteeksi". Fanit ottivat näistä sanoista kaiken irti ja keskustelu foorumilla oli hyvin vilkasta koko loppuvuoden. 

 

2003

Vuosi alkoi pamauksella: Bloomsbury ilmoitti 15. tammikuuta kauan odotetun viidennen Harry Potter -kirjan ilmestyvän 21. kesäkuuta 2003. Suomalaisia faneja kuitenkin huoletti heti, että koska he saavat kätösiinsä Harry Potter and the Order of the Phoenix -tiiliskiven, sillä ilmestymispäivä sattui olemaan Suomessa juhannuspäivä. Samalla pohdittiin, milloin kirjan suomennos ilmestyisi.

Helmikuun lopulla Warner Bros. vahvisti uuden Albus Dumbledoren näyttelijän nimen. Uudeksi näyttelijäksi oli huhuttu roolin saaneen Michael Gambonin lisäksi Sir Richard Attenboroughia sekä Taru Sormusten Herrasta -elokuvista tuttuja Sir Ian McKellenia ja Christopher Leetä. Samalla ilmoitettiin, että Peter Piskuilanin roolissa nähdään Timothy Spall. Harry Potter ja Azkabanin vanki -elokuvan ensi-illaksi vahvistui 4.6.2004.

Kustannusosakeyhtiö Tammi kertoi faneille, että viidennen kirjan suomennosta joudutaan odottamaan vuodelle 2004, sillä suomentaja saa kirjan työstettäväkseen vasta kesäkuussa muiden lukijoiden tapaan. Myös Ruotsin kustantamo Tiden oli ilmoittanut käännöksensä ilmestyvän seuraavan vuoden puolella. Norjalainen N.W. Damm & Søn A.S. -kustantamo ilmoitti julkaisevansa käännöksen jo loka- tai marraskuussa. Carlsen-kustantamo lupaili saksankielistä käännöstä marraskuuksi.

Maaliskuun alussa Akateeminen kirjakauppa ja Suomalainen kirjakauppa ilmoittivat fanien helpotukseksi pitävänsä Helsingin, Tampereen ja Turun keskustan myymälänsä auki juhannuspäivän jälkeisenä sunnuntaina, jotta fanien ei tarvitsisi odottaa maanantaihin. Fanien intoa riemastutti myös kirjan kansikuvien paljastaminen, joista saatiin taas lisää keskusteltavaa ja pohdittavaa. Kirjan yhdysvaltalainen kansi http://gallery.the-leaky-cauldron.org/picture/6804 herätti paljon enemmän mielenkiintoa kuin brittiläinen versio. http://gallery.the-leaky-cauldron.org/picture/124

Maaliskuun 24. päivänä Rowling synnytti pojan, jolle tuli nimeksi David Gordon Murray.

Viidettä kirjaa odottaessa fanit pystyivät uppoutumaan taas leffamaailmaan, kun huhtikuun 11. päivänä kauppojen hyllyille ilmestyi Harry Potter ja salaisuuksien kammio -elokuvan DVD- ja VHS-versiot.

Mitä lähemmäksi Phoenix-kirjan ilmestymistä päästiin, sitä hektisemmäksi ja hysteerisemmäksi maailma Potter-fanien ympärillä muuttui. Touokuun alussa uutisoitiin, kuinka Englannissa lähellä painotaloa sijaitsevalta pellolta oli löytynyt kaksi kappaletta viidettä kirjaa. Turvatoimet kirjan ympärillä kiristyivät äärimmäisyyksiin asti ja Britannian oikeus määräsi kaikkien löytyneiden niteiden palautettavan Bloomsburylle eikä kirjoista saa paljastaa millekään taholle sanaakaan. Rowlingin asianajajat nostivat kanteen mm. The Sun -lehteä vastaan, joka oli jo ehtinyt julkaista lyhyen arvostelun kirjasta.

Alankomaista uutisoitiin viikkoa ennen kirjan ilmestymistä, kuinka 50 000 nidettä saapui maahan suurissa rekka-autoissa, joiden kyljissä luki "perunoita" ja "vihanneksia ja hedelmiä". Rekat ajoivat eri reittejä määränpäähänsä, jonne kaikki kirjat varastoitiin odottamaan julkaisupäivää. Liikenteessä oli myös valekirjoilla lastattuja rekkoja.

Vaikka turvatoimet olivat tiukat, onnistuivat varkaat silti viemään yli 7 000 kappaletta Phoenix-kirjoja Britanniassa. Kirjakauppoihin myyntiin menossa olleita niteitä kuljettanut auto löytyi tyhjennettynä ja miljoonan punnan arvoinen kirjalasti oli tiessään. Lisäksi muutama kauppa laittoi kirjaa myyntiin liian aikaisin. Esimerkiksi New Yorkissa myytiin ainakin neljä kirjaa ja kanadalainen kauppa möi usean kappaleen muutamaa päivää ennen kirjan ilmestymistä. Myös Suomessa kirjaa löytyi myynnistä ainakin Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Leppävaaran Citymarketeista kahta päivää ennen virallista julkaisupäivää.

Kirjailija J.K. Rowling yllätti fanit ilmestyttyään kotikaupunkinsa Edinburghin kirjakauppaan kirjan julkaisuyönä 21. kesäkuuta. Hän toi mukanaan suuren puisen kirstun, joka oli täynnä Phoenix-kirjoja, joihin hän kirjoitti nimmarinsa ennen kuin jakoi ne jonottajille.

Suomessa koettiin ensimmäinen suuri kirjajonotus Helsingin Akateemisen kirjakaupan edustalla, jonne oli kokoontunut lauantaina viisikymmenpäinen joukko innokkaita faneja jonottamaan kirjaa. Kaupungin keskusta oli juhannuksen vuoksi hyvin hiljainen ja autio. Kymmenet turistit ihmettelivät kaaupihin ja muihin asiaankuuluviin vaatteisiin sonnustautuneita faneja, jotka kuluttivat aikaansa Twisterin ja muiden pelien parissa. Paikalla vieraili myös MTV3:n uutisryhmä ja jonottajat vilahtivat sekä kello seitsemän että kymmenen uutisissa.

Fanit jonottivat viileän ja tihkusateisen yön yli Akateemisen kirjakaupan katoksen suojissa ja sunnuntain aamupäivällä tunnelma tiivistyi ja jännitys takoi jokaisen fanin rintaa, kun kello lähestyi kahtatoista ja myymälän ovet avattiin suurelle fanijoukolle. Kovinkaan pitkäksi aikaa fanit eivät kirjakauppaan jääneet notkumaan, vaan jokaisella oli kiire päästä lukemaan kauan odotettua teosta.

Kahden viikon kuluttua uutisoitiin, kuinka kirjat on tilapäisesti loppunut suurimmista kirjakaupoista Suomessa. Kirjoja oli ostettu jo yli 10 000 kappaletta ja lisää oli tilauksessa. Maailmanlaajuisesti Phoenix-kirjaa oli myyty kahden viikon aikana reilusti yli 10 miljoonaa kappaletta.

Heinäkuussa ilmaantuivat huhut mahdollisesta Harry Potter -teemapuistosta, jonka Disney suunnitteli toteuttavansa Floridan Walt Disney Worldiin. Puistosta ei kuitenkaan kuulunut pitkään aikaan yhtään mitään.

Harry Potter ja liekehtivä pikari -elokuvan ohjaajaksi varmistui elokuussa brittiläinen ohjaaja Mike Newell. Samalla vahvistui, että elokuvaa ei tulla jakamaan kahtia. Huhuna pyöri, että elokuvasta tulisi neljä tuntia kestävä pätkä, joka sisältäisi elokuvateattereissa väliajan.

Syyskuun alussa Tammi julkaisi tiedon, että viidennen Potter-kirjan suomennos kulkee nimellä Harry Potter ja Feeniksin kilta ja että se julkaistaan 12. maaliskuuta 2004. Fanit rupesivatkin heti suunnittelemaan jonotusta, olkoon kuinka kovat pakkaset tahansa.

Loppuvuosi kuluikin jälleen odottamisen parissa. Marraskuussa ilmestyi ensimmäinen traileri, jonka vuoksi jokaisen fanin päässä soi "Double, double, toil and trouble / Fire burns and cauldron bubble" monen viikon ajan. Marraskuun lopulla Tammi paljasti Harry Potter ja Feeniksin killan odotetun kansikuvan. 

 

2004

Tammikuussa Tammi vahvisti, että Feeniksin kilta tulee olemaan yli 1000-sivuinen järkäle, tarkemmin sanottuna siinä on 1050 sivua täyttä taikaa. Elokuvarintamalla kerrottiin suomalaisten osalta huonoja uutisia, että elokuva Harry Potter ja Azkabanin vanki saa ensi-iltansa Suomessa vasta elokuussa 2004 eli kaksi kuukautta Englannin ja Yhdysvaltojen ensi-illan jälkeen.

Fanit keskittyivät kuitenkin tulevan suomennoksen julkaisuun ja sitä juhlittiinkin näyttävästi ympäri Suomea maaliskuussa. Useat kirjakaupat avasivat ovensa jo heti yöllä tai aamulla normaalia aikaisemmin. Tarjolla oli lämmintä velhojuomaa ja karkkeja, jaossa oli Potter-julisteita ja -ovimerkkejä. Suomentaja Jaana Kapari-Jatta vieraili Helsingin kirjakaupoissa kertomassa käännöstyöstään ja jakamassa nimikirjoituksiaan. Tammi paljasti, että Feeniksin killan ensipainos oli ennätyksellinen 170 000, jonka rinnalla Liekehtivästä pikarista otettu 60 000 kappaleen ensipainos kalpenee näyttävästi.

Kun Feeniksin kilta oli ahmittu yhden tai useammankin kerran, oli aika keskittyä kolmannen elokuvan odotukseen. Elokuvasta julkaistiin pitkin kevättä runsaasti uutta materiaalia, välillä jopa tuntui kuvia ja videoita ilmestyvän turhan paljon, ja osa faneista kieltäytyikin katsomasta uusia julkaisuja. Internetissä oli esillä satoja kuvia ja kymmeniä videopätkiä jo ennen kuin elokuva oli saanut ensi-iltansa maailmalla.

Kaiken Azkabanin vanki -hysterian keskellä Rowling uudisti internetsivustonsa totaalisesti toukokuun 15. päivänä. Alkuperäisillä sivuilla oli lueteltu vain Rowlingin kustantajan ja agentin sekä eri maiden kustantamojen yhteystiedot. Uudistunut sivusto sen sijaan oli pullollaan uutta nippelitietoa Potterin maailmasta, uusia uutisia sekä katsaus Rowlingin elämään. Sivustolla oli myös mysteerinen huone, jonka ovi aukeni hyvin harvoin, mutta joka kerralla sieltä ilmaantui jotain erityisen jännittävää infoa. Kirjailijan uudesta nettisivustosta tuli supersuosittu ja siellä vierailikin ensimmäisellä viikolla yli 17 miljoonaa kävijää.

Kesäkuun lopulla Rowlingin nettisivujen mysteerinen ovi aukeni ja sitä kautta maailmalle paljastettiin jymyuutinen: kuudennen Potter-kirjan nimeksi ilmoitettiin Harry Potter and the Half-Blood Prince. Nämä hassut sanat saivat fanit taas valloilleen ja keskustelufoorumit täyttyivät spekulaatioista, keneen kirjan nimi viittaa. Heinäkuussa kirjailija kertoi kirjoittamisen sujuvan hyvin ja hän vastaili fanien kysymyksiin nettisivuillaan. Saatiin selville, että puoliverinen prinssi ei ole ainakaan Tom Valedro. Rowling myös ilmoitti odottavansa kolmatta lastaan.

Loistavat arvostelut saanut Azkabanin vanki teki ensi-iltanaan Britanniassa kaikkien aikojen myyntiennätyksen. 7,5 miljoonan euron tuottoon ei yltänyt edes kahden edellisen elokuvan ensi-iltojen yhteissumma (molemmat n. 3 miljoonaa euroa). Suomessa elokuvan ennakkomyynti oli kuitenkin tavallista hiljaisempaa, johtuen luultavasti heinäkuisesta kesälomakaudesta. Elokuva keräsi Suomessa ensimmäisenä viitenä päivänään reilut 100 000 ihmistä ja kuukauden kuluttua määrä oli triplaantunut. 

Lokakuun lopussa Rowlingin sivuston mystinen ovi jälleen auvautui paljastaen kuudennesta kirjasta kolmen luvun nimet: "2: Spinner's End", "6: Draco's Detour" ja "14: Felix Felicis". Fanit saivat taas rutkasti lisää pohdittavaa, kunnes juuri joulun alla Rowling ilmoitti kuudennen kirjan olevan valmis. Kirjan ilmestymisajankohdaksi paljastettiin lauantai 17.6.2005. Fanien joulu ei olisi voinut enää paremmaksi muuttua! 

 

2005

Tammikuun puolessa välissä Warner Bros. ilmoitti, että Feeniksin kilta -elokuvan ohjaajaksi on valittu brittiläinen David Yates. Samalla veikkailtiin, että Liekehtivän pikarin ensimmäinen traileri julkaistaisiin keväällä.

23. tammikuuta Rowling synnytti kolmannen lapsen, toisen tyttärensä Mackenzie Jeanin. Rowling tuli raskaaksi kirjoittaessaan Puoliveristä prinssiä ja hän omistikin kirjan kuopukselleen.

Bloomsbury ilmoitti helmikuun alussa, että kesällä julkaistava Harry Potter and the Half-Blood Prince on sivumäärältään 608. Fanit ottivat tiedon innokkaina vastaan, vaikka joukosta saattoi kuulua hieman pettyneitä äännähdyksiä, sillä olihan tuleva kirja noin 150 sivua edeltäjäänsä lyhyempi. Kuukauden kuluttua julkaistiin kirjan kansikuvat (brittiversio & amerikkalainen versio), jotka herättivät taas paljon keskusteluja fanien ympärillä.

Liekehtivän pikarin teaser traileri julkaistiin toukokuussa noin puoli vuotta ennen elokuvan ensi-iltaa. Sen lisäksi elokuvasta julkaistiin uutta kuvamateriaalia, mikä innosti faneja entisestään.

Alkukesällä mediamylläkkä kuudennen Potter-kirjan ympärillä rupesi elämään, kun kerrottiin kuinka mittavat turvatoimet kirja taas tulee vaatimaan. J.K. Rowling oli erityisen huolissaan siitä, ettei puoliverisen prinssin henkilöllisyys vain paljastuisi faneille ennen kirjan lukemista. Brittiläinen The Sun -lehti uutisoikin, että painotalon tuhathenkistä henkilökuntaa tarkkailaan 40 vartijan ja turvakameroiden voimin, ja henkilökunnan laukut ja eväslaatikot tutkitaan päivittäin. Mutta ei kulunut kuin päivä, kun uutisoitiin jo mahdollisesta tietovuodosta. Julkisuudessa pyöri huhuja, että Puoliverinen prinssi -kirjassa kuolevan henkilön nimi olisi vuotanut internettiin. Rowling kehotti nettisivuillaan faneja suhtautumaan kaikkiin väitteisiin varauksella, sillä kuka tahansa voi keksiä omasta päästään ties minkälaisia huhuja.

Kesäkuun alussa brittiläinen poliisi otti kiinni kaksi miestä, jotka olivat sekaantuneet kahden varastetun Half-Blood Prince -kirjan myyntiin. Poliisin mukaan aseistautunut henkilö oli yrittänyt myydä kirjat The Sun -lehden toimittajalle. Lehti ei ehtinyt ostaa kirjoja, sillä poliisi ehti väliin ja takavarikoi kirjat.

Reilu kuukausi ennen kirjan ilmestymistä yhdysvaltalainen kustantamo Scholastic ilmoitti, että kuudennesta kirjasta on otettu 10,8 miljoonan kappaleen painos ja kirjat ovat valmiina odottamassa toimitusta kirjakauppoihin.

Heinäkuun alussa uutisoitiin, kuinka 15-vuotias amerikkalainen Potter-fani Natalie Jacobsen oli kirjoittanut oman versionsa pian ilmestyvästä kuudennesta kirjasta. Hän oli kirjoittanut yli 800-sivuista kirjaansa vuoden ja oli päätynyt valitsemaan mysteeriseksi puoliveriseksi prinssiksi Severus Kalkaroksen. Rowlingin valitsema prinssin oikea henkilöllisyys selvisi Natalielle varmaan suurena yllätyksenä, kun hän vihdoin pääsi lukemaan Rowlingin version kirjasta.

Perinteiksi muodostuneet kirjamyynnin varaslähdöt herättivät taas fanien närkästystä, kun kanadalainen kirjakauppa möi kuudetta Potter-kirjaa viikkoa ennen sen ilmestymistä. Neljä päivää ennen ilmestymispäivää eräs kirjakauppa New Yorkissa oli laittanut kirjan myyntiin tunnin ajaksi, ennen kuin huomasi virheensä. Tunnin aikana kirjaa ehdittiin myydä yksi kappale, joka kuitenkin lopulta palautettiin kirjakauppaan.

Kaksi päivää ennen kirjan ilmestymistä Helsingin Akateemisen kirjakaupan edustalle oli ilmiintynyt jo ensimmäiset innokkaat fanit jonottamaan kirjaa. Seuraavana päivänä Harry Potter -fanien ylläpitokin saapui paikalle ja pisti pystyyn Line Party -blogin, jota päivitettiin paikan päältä raporttien ja kuvien kera.

Päivää ennen ilmestymistä Akateemisesta kirjakaupasta tiedotettiin, että kirjaa on tilattu yli 7000 kappaletta, mutta sitä on varattu ennakkoon niin paljon, että kirjat saattavat loppua kesken jo ensimmäisenä päivänä. Kirjaa riitti kuitenkin ilmestymisviikonlopuksi, mutta maanantaina sitä ei enää löytynyt Helsingin kirjakaupoista. Uutta erää lupailtiin seuraavaksi viikoksi. Yhdysvalloissa kirjaa myytiin julkaisupäivänä melkein 7 miljoonaa kappaletta, eli 13 kirjaa sekunnissa ensimmäisten 24 tunnin aikana. Englannissa kirjaa myytiin yli 2 miljoonaa kappaletta ensimmäisenä päivänä.

Seuraavat kuukaudet kuluivat kuudennesta kirjasta keskustellessa ja neljättä elokuvaa odotellessa. Liekehtivästä pikarista julkaistiin paljon uusia kuvia ja trailereita, jotka pitivät fanit virkkuina koko syksyn ajan. Lokakuussa Tammi ilmoitti, että Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirja ilmestyy maaliskuun 16. päivänä 2006.

Syksyllä mietittiin, että olisi huippua saada Vuotavan noidankattilan väelle ihan oma yksityisnäytös järjestettyä. Näin ollen Vuotis toteutti oman ennakkonäytöksen Helsingin Kinopalatsissa kaksi päivää ennen elokuvan ensi-iltaa. Vuotisnäytös myytiin viimeistä paikkaa myöten loppuun ja siellä oli yhteensä 459 vuotislaista seuralaisineen. Salissa pidettiin vielä pieni arvonta kaikkien katsojien kesken ennen elokuvan alkamista, ja kun Liekehtivä pikari viimein täytti valkokankaan, oli salin tunnelma huipussaan. 

Ei liene yllättävää, että uusi Potter-elokuva rikkoi taas ennätyksiä niin maailmalla kuin Suomessakin. Liekehtivä pikari teki parhaimman avausviikonlopputuloksen verrattuna aikaisempiin Harry Potter -elokuviin. Marraskuun lopulla julkaistiin Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjan kansikuva.

Rowling antoi faneilleen joululahjaksi paljon uutta materiaalia kotisivuillaan. Hän paljasti, että aloittaa seitsemännen kirjan varsinaisen kirjoitustyön heti tammikuussa ja aikoo kirjoittaa kirjan loppuun vuonna 2006. Hän myös kertoi faneille, että Petunia-täti ei tule koskaan taikomaan eikä Matohäntä tapa Lupinia hopeakädellään. Hän paljasti myös, että Norriska ei ole animaagi ja että seuraava pimeyden voimilta suojautumisen opettaja ei ainakaan ole Lupin. 

 

2006

Vuoden alussa Harry Potter -fanit muutti jälleen ulkoasuaan. Sinisestä aikakaudesta siirryttiin toffeensävyiseen sivunäkymään.

Vuoden alussa ilmoitettiin, että Harry Potter kumppani -niminen suomennos kirjasta Fact, Fiction and Folklore in Harry Potter's World ilmestyy 15. maaliskuuta, eli vain päivää ennen Puoliverisen prinssin saapumista suomalaisten kotikirjastoihin. Tämä epävirallinen Potter-aiheinen kirja sisältää erilaisia faktoja Harry Potterin maailmasta. Harry Potter -fanien arvostelu kirjasta on luettavissa täällä.

Rowling lahjoitti Book Aid Internationalin hyväksi järjestettävään hyväntekeväisyyshuutokauppaan A3-kokoisen laajennetun version Mustan sukupuusta. Ennen huutokauppaa sukupuusta julkaistiin uusia ja tuttuja nimiä sekä syntymävuosia (mm. Dracon syntymävuosi 1980). Sukupuun osti helmikuussa Harry Potter -näyttelijä Daniel Radcliffen äiti Marcia Gresham. Hän maksoi Rowlingin käsinpiirtämästä sukupuusta yli 40 000 euroa.

Suomalaisten fanien kevään kohokohta oli, kun Harry Potter ja puoliverinen prinssi ilmestyi torstaina 16. maaliskuuta. Yömyyntiä järjesti lähes 30 kirjakauppaa ympäri Suomea. Aamumyyntiä järjestäneiden kirjakauppojen edustoilla jonotettiin taas tuttuun tapaan, pakkasista huolimatta jopa yön yli. Tammi oli ottanut kirjasta 140 000 kappaleen ensipainoksen ja kirjat loppuivatkin kesken Helsingin kirjakaupoista jo ensimmäisenä päivänä. Suomentaja Jaana Kapari-Jatta oli taas tervehtimässä faneja Helsingissä.

Kuudennen kirjan suomennoksen lisäksi fanien hyllyt saivat täydennystä elokuvapuolelta, kun Liekehtivä pikari ilmestyi DVD:llä maaliskuun lopulla.

Maaliskuun viimeisenä päivänä Rowlingin internetsivuille ilmestyi W.O.M.B.A.T.-testi, joka selvitti fanien tietämystä taikamaailman laista ja säädöksistä. Testit kävivät Taikaministeriössä tarkistuksessa ja tulokset saapuivat osallistujille muutamien päivien kuluttua. Arvosanat mukailivat Harry Potter -kirjoista tuttua arvojärjestystä ja fanit saivat tulostaa oman diplominsa. Vaikeamman toisen tason W.O.M.B.A.T.-testi ilmoitettiin tulevan myöhemmin kuluvana vuonna.

Elokuun alussa fanien katse kohdentui New Yorkiin, jossa Rowling vieraili Radio City Music Hallissa pidetyssä hyväntekeväisyystilaisuudessa yhdessä kirjailijoiden Stephen Kingin ja John Irvingin kanssa. Hän kertoi viimeisen kirjan kirjoittamisen olevan hyvässa vauhdissa ja kuvaili työn olevan hauskaa eri tavalla kuin aiemmin, sillä paineet ovat poissa ja hän pystyy vihdoin saattamaan päätöksen tarinaan. Hän myös arveli, että jotkut päätyvät inhoamaan loppuratkaisua ja jotkut rakastamaan sitä.

W.O.M.B.A.T.-testin toinen osa saapui fanien päänvaivaksi syyskuun lopulla. Ei riittänyt, että testi oli hankala, vaan sen löytäminen oli entistä kinkkisempää, sillä Rowlingin sivuilla kaikki uudet ja jännittävät asiat ovat piilotettu huolella.

Vuonna 2003 uutisoidusta Harry Potter -aiheisesta teemapuistosta liikkui taas huhuja, jonka mukaan Rowling olisi antanut nimensä sopimukseen, jonka pohjalta teemapuiston perustamista voidaan arvioida ja mahdollisuuksia tutkia. Näihin aikoihin teemapuistoa suunnitteli Walt Disney -yhtiö.

Marraskuussa julkaistiin ensimmäisiä kuvia viidennestä, Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvasta. 20. marraskuuta ilmestyi elokuvan teaser traileri ja samalla tiedotettiin elokuvan saavan ensi-iltansa 13. heinäkuuta 2007, myös Suomessa.

Rowlingin joululahja faneille oli paljastus viimeisen kirjan nimestä. Seitsemäs kirja sai nimekseen Harry Potter and the Deathly Hallows, mikä ei ollut yhtä yksiselitteinen kuin aikaisemmat nimet ja sen takia se hämmensi ja puhutti faneja ympäri maailman. Fanien keskustelu kävi jälleen kuumana ja kaikki olivat odottavaisella tuulella, sillä oli jo melko varmaa, että kirjan ilmestymispäiväkin kerrottaisiin hyvin pian. 

 

2007

Vuosi 2007 oli Potter-aikakauden ehdoton suurvuosi ja kesä oli yhtä innostunutta hehkutusta ja maagista tunnelmaa. Mitäpä muuta voikaan odottaa, kun viimeinen Harry Potter -kirja ja viides elokuva ilmestyvät molemmat saman kuukauden aikana?

Helmikuun ensimmäisenä päivänä Rowling kertoi kotisivuillaan Deathly Hallows -kirjan ilmestyvän 21. heinäkuuta. Seuraavana päivänä uutisoitiin, että Rowling sai kirjan valmiiksi Edinburghissa Balmoral-hotellin huoneessa 652 torstaina 11. tammikuuta. Hän jätti huoneeseen puumerkkinsä patsaaseen. Rowling laittoi Lily Allenin Smile-kappaleen soimaan, tulosti kirjan sivut ja toimitti ne henkilökohtaisesti kustantajalleen seuraavana päivänä Lontoon Heathrow'n lentokentällä.

Kirjan ennakkomyynti kävi vilkkaampana kuin ikinä aikaisemmin. Amazon.comissa kirjaa myytiin ennakkoon ensimmäisen päivän aikana enemmän kuin kuudetta kirjaa myytiin yhteensä kahden ensimmäisen viikon ennakkomyyntiaikana. Maaliskuun lopulla julkistettiin kirjan kansikuvat (brittiversio & amerikkalainen versio), joista fanit saivat jälleen uutta pohdittavaa. Ovatko Harry, Ron ja Hermione Irvetassa? Missä Harry on ja missä hänen taikasauvansa on? Brittiläisen kirjan sivumääräksi varmistui 607 eli seitsemäs kirja oli sivulleen yhtä pitkä kuin kuudes kirja.

Huhtikuun 11. päivänä oli enää tasan sata päivää jäljellä Harry Potter -tarinan päätökseen. Sen kunniaksi Helsingin keskustan Suomalainen kirjakauppa laittoi näyteikkunaansa countdown-laskurin, jonka avulla ohikulkijat pysyivät hyvin kärryillä siitä, kuinka vähän on enää aikaa totaaliseen Potter-hysteriaan.

Mahdollinen Harry Potter -teemapuisto nousi jälleen ajankohtaiseksi, kun huhtikuun lopulla uutisoitiin, että Rowling ja Universal Studios olisivat neuvotelleet puiston perustamisesta Floridaan. J.K. Rowlingin edustajien kerrottiin varmistaneen, että kirjailija oli keskustellut jo vuosia Warner Brosin kanssa teemapuistosta. Toukokuun lopussa kauan huhuttu puisto varmistui toteutuvan Universal Studiosin Orlandon huvipuiston yhteyteen. Tylypahka ympäristöineen ilmoitettiin avautuvan yleisölle vuonna 2010. Uutinen jakoi mielipiteitä, sillä osa piti hanketta Potterin kaupallistamisena. Moni tosin luotti siihen, että puisto rakennetaan hyvän maun mukaisesti, sillä onhan J.K. Rowling ollut itse alusta asti mukana suunnitteluissa.

Electronic Arts päätti ottaa kaiken irti Potterin taikavuodesta ja hyödynsi aktiivisia faneja Harry Potter ja Feeniksin kilta -videopelin markkinoinnissa. Pelifirma kutsui Lontoon studioilleen joukon Potter-fanisivuston edustajia, Suomesta kutsun sai Harry Potter -fanien pääpöllö JFA, joka vieraili EA:n luona huhtikuun lopulla. Kolmiosaisen raportin ja peliarvostelun voi lukea täältä.

Toukokuun puolessa välissä suomalaisten fanien innostuneeseen odotukseen iski särö, kun yhtäkkiä sekä Akateeminen kirjakauppa että Suomalainen kirjakauppakin vahvistivat peruneensa kaikki suunnitellut yömyyntinsä. Akateemisen kriajakaupan oli tarkoitus myydä heinäkuun 21. päivänä ilmestyvää Deathly Hallows -kirjaa Helsingin keskustan myymälästään heti klo 02:01 yöllä ja Suomalaisen kirjakaupan oli määrä myydä kirjaa yöllä ainakin viidellä paikkakunnalla ympäri Suomea. Syynä yömyyntien perumisiin ilmoitettiin Suomen viranomaisten nihkeä joustavuus yömyyntiä kohtaan. Silti Kirkkonummen Kirjakauppa ilmoitti myyvänsä kirjaa yöllä normaaliin Potter-tapaan.

Pian internettiin ilmestyi adressi yömyyntien sallimisen puolesta. Potter-fanien tunteita kuumentanut yömyyntien kielto herätti myös median huomion ja vireillä olevasta adressista uutisoitiinkin muun muassa Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä. Adressin perustaja toimitti adressin kaikkiin Suomen viiteen lääninhallitukseen, kun siinä oli 2427 nimeä. Adressi ei lopulta tuonut yömyyntiä Akateemisiin ja Suomalaisiin kirjakauppoihin, mutta yömyyntiä järjestettiin pienissä kirjakaupoissa ainakin Kirkkonummella, Hämeenlinnassa, Tampereella, Lappeenrannassa, Oulussa ja Äänekoskella.

Kesäkuun puolessa välissä Rowlingin sivuille ilmestyi kauan odotettu kolmas ja viimeinen W.O.M.B.A.T.-testi. Tulokset saapuivat 25. päivä kesäkuuta ja arvosanat jakautuivat jälleen laajasti, joku sai A:n (Acceptable), jollekin tuli jopa O (Outstanding) ja kyllä sieltä jouduttiin joitakin P (Poor) -arvosanojakin antamaan.

Fanien suurin huomio oli kiinnittynyt viimeisen Harry Potter -kirjan ilmestymiseen, mutta päät notkahtivat yhtäkkiä täysin tulevan Feeniksin kilta -elokuvan suuntaan kesäkuun lopulla, kun julkaistiin tieto näyttelijävieraiden saapumisesta Helsinkiin. Ginny Weasleyn ja Cho Changin rooleista tutut Bonnie Wright ja Katie Leung ilmoitettiin osallistuvan Helsingissä järjestettyyn kutsuvierasnäytökseen 11. heinäkuuta.

Vuotavan noidankattilan oma ennakkonäytös elokuvasta järjestettiin noin viikkoa ennen ensi-iltaa jälleen Helsingin Kinopalatsissa. Kuten vuonna 2005, oli tämäkin näytös täysin loppuunmyyty. Paikalla oli 459 Potter-fanin lisäksi Helsingin Sanomien ja Suomen kuvalehden toimittajat. Fanien yksityinen ennakkonäytös oli tiettävästi Suomen ensimmäinen yleisönäytös Feeniksin killasta.

Seuraavalla viikolla järjestetty kutsuvierasnäytös Helsingin Tennispalatsissa keräsi elokuvateatterin edustalle arviolta 2000 jästiä, velhoa, noitaa ja kotitonttua. He olivat siellä tietenkäin näyttelijävieraita Bonnie Wrightia ja Katie Leungia varten. Ennen näyttelijöiden saapumista paikalle pidettiin pieni pukeutumiskilpailu, jonka voittajat saivat liput näytökseen ja pääsivät tapaamaan näyttelijöitä. Bonnie ja Katie ilmestyivät suuren fanilauman keskelle mustalla limusiinilla. Aukiolla ei ole varmaan koskaan aikaisemmin kuulunut niin kovaäänistä kiljumista ja huutoa kuin silloin, kun tytöt astuivat ulos autostaan. Nuoret tähdet poseerasivat yleisön kameroille, jakoivat nimikirjoituksia ja vastasivat lavalla kysymyksiin. Lue koko raportti ja näyttelijöiden haastattelut täältä.

17. heinäkuuta olivat kaikki Suomeen tilatut kymmenettuhannet Harry Potter and the Deathly Hallows -kirjat rantautuneet turvallisesti Helsinkiin, josta ne toimitettiin myyntipisteisiin ympäri Suomea. Kirjat olivat olleet ankaran meren armoilla neljän päivän ajan seilatessaan Britanniasta Suomeen.

Myöhemmin samana päivänä suru-uutinen levisi ympäri maailman: viimeinen Harry Potter -kirja oli vuotanut internettiin, kun joku jästi oli päässyt kirjan amerikkalaiseen versioon käsiksi ja kopioinut siitä ensimmäiset 500 sivua ja julkaissut ne internetissä PDF-tiedostoina. Uutinen aiheutti melkoisen paniikin kaikilla Harry Potter -fanisivustoilla ja myös Vuotis jouduttiin sulkemaan uusilta käyttäjiltä spoilaajien varalta. Aiemmin kesällä lanseerattu Älä spoilaa! -kampanja oli nyt erityisen ajankohtainen.

Seuraavana päivänä Harry Potter -fanit poisti käytöstä uutisten kommentoinnin ja kehotti lukijoitaan välttämään muun muassa Demi.fi, Suomi24.fi ja IRC-galleria -sivustoja, sillä niiltä oli jo bongattu juonipaljastuksia viimeisestä Potter-kirjasta. Myös kaikki kansainväliset Potter-fanisivustot sulkivat uutisten kommentointimahdollisuuden.

Kuten tapana on ollut, myytiin kirjaa jälleen vahingossa etukäteen. Yhdysvalloissa kahden internetkaupan kautta kirjaa tilanneet saivat niteen kotiinsa jo kaksi päivää ennen sen ilmestymistä. Kirjaa oli ehditty postittaa jo noin kymmenelletuhannelle tilaajalle, ennen kuin virhe huomattiin. Suomessa Nurmeksen S-Marketin kesäapulainen oli epähuomiossa laittanut kirjat myyntiin kaksi päivää ennen ilmestymistä. Kirjat ehtivät olla myynnissä muutaman tunnin ajan, ennen kuin ne kärrättiin takaisin varastoon.

Kirjan jonotus käynnistyi Helsingin Akateemisen kirjakaupan edustalle jo kaksi päivää ennen kirjan ilmestymistä. Seuraavana päivänä joukkoon liittyi lisää ihmisiä ja jonotus alkoi myös muiden kirjakauppojen edustalla ympäri maata - ja maailmaa. Päivää ennen kirjan ilmestymistä Tammi ilmoitti julkaisevansa viimeisen kirjan suomennoksen perjantaina 7. maaliskuuta 2008. Line Party -blogiin ilmestyi pitkin iltaa, yötä ja aamua päivityksiä suoraan jonotuksista ympäri Suomen. Kirkkonummella kirjan sai yöllä omakseen reilut 400 fania. Yön yli jonottaneet saivat kirjansa aamuseitsemältä ja siitä lähtien kirjaa myytiinkin vauhdilla ja jatkuvasti koko päivän.

Viimeisestä kirjasta tuli heti maailman nopeiten myyty kirja. Yhdysvalloissa kirjaa myytiin ensimmäisten 24 tunnin aikana arviolta 8,3 miljoonaa kappaletta, Britanniassa myyntilukemat olivat 3 miljoonan kappaleen luokkaa. Suomessa Suomalainen kirjakauppa oli myynyt kirjat suurilta osin loppuun parin päivän sisällä, Akateemisen kirjakaupan tilaamista paristakymmenestä tuhannesta niteestä oli vielä joitakin jäljellä.

Loppukesä meni hyvin haikeissa oloissa, kun Potter-tarina oli vihdoin saatu päätökseen. Suuri osa suomalaisista faneista tosin vielä odotteli suomennoksen ilmestymistä eikä juonipaljastuksia saanut kertoa Harry Potter -faneissa eikä Vuotiksessa muuta kuin niitä varten tarkoitetulla osastolla. Tammi julkaisi viimeisen kirjan suomennoksen nimen, Harry Potter ja kuoleman varjelukset, 13. syyskuuta. Kirjan kansikuva paljastettiin lokakuun 23. päivänä.

Lokakuun lopulla Rowling puhui New Yorkissa ja kertoi lisää faktoja Potter-maailmasta. Villeimmän reaktion kuuntelijoissa aiheutti paljastus Dumbledoresta. Rowling oli hiljattain lukenut kuudennen elokuvan käsikirjoituksen ja huomannut siinä pienen osuuden, jossa mainittiin Dumbledoren menneisyyden ihastustaan naiseen. Rowling yliviivasi lauseen välittömästi ja kirjoitti huomautuksen käsikirjoittaja Steve Klovesille: "Dumbledore on homo." Kyseinen paljastus sai suurta huomiota niin fanien kuin mediankin keskuudessa.

Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuva ilmestyi kauppojen hyllyille joulumarkkinoille ja viikkoa ennen joulua julkaistiin ensimmäinen kuva tulevasta Harry Potter ja puoliverinen prinssi -elokuvasta.

Joulukuun puolessa välissä Lontoossa huutokaupattiin The Children's Voice -järjestön toiminnan tukemiseksi J.K. Rowlingin lahjoittama The Tales of Beedle the Bard -kirja, joka esiintyy viimeisessä kirjassa. Kyseistä kirjaa oli olemassa vain seitsemän kappaletta, joista kuusi Rowling lahjoitti lähipiirilleen ja yhden huutokaupattavaksi. Kirja huudettiin 2,7 miljoonalla eurolla ja sen osti nettikauppa Amazon.com. Fanit olivat harmissaan, koska Amazonilla ei ollut oikeutta julkaista kirjasta painettua versiota ja fanit pelkäsivätkin, etteivät saa koskaan lukea kirjan tarinoita. 

 

2008

Vuosi pärähti käyntiin Kuoleman varjelukset -kirjan suomennosta odottaessa. Tammikuussa Jyväskylässä sijaitsevassa Gummerus Kirjapainossa alkoi täysi hyörinä, kun kirjaa alettiin painaa. Sillä välin Akateeminen kirjakauppa käynnisti mielenkiintoisen kilpailun, jossa Harry Potter -fanit pääsivät suunnittelemaan taianomaisen näyteikkunan kirjakaupan Helsingin myymälään. Suomalaisen kirjakaupankin kilpailussa näyteikkuna oli tärkessä roolissa, sillä 20 voittajaa pääsevät VIP-jonottajiksi Helsingin myymälän näyteikkunaan, jossa heille luodaan VIP-kohtelu tarjoiluineen. Tammi käynnisti yhdessä Suomalaisen kirjakaupan kanssa huikean kilpailun, jossa palkintona oli ensimmäinen Suomessa painettu Kuoleman varjelukset -kirja.

Ennen Kuoleman varjeusten ilmestymistä Potter-fanien iloksi julkaistiin suomentaja Jaana Kapari-Jatan oma kirja Pollomuhku ja Posityyhtynen. Kirjassa hän kertoo kokemuksistaan Potter-tarinan suomentamisesta ja pyrkii kirjan välityksellä vastaamaan fanien esittämiin lukuisiin kysymyksiin, joita hänelle on vuosien mittaan esitetty. Kirjan arvostelu löytyy täältä.

Seitsemännen kirjan suomennoksen ilmestymistä juhlittiin ympäri Suomea ja yömyyntejä järjestettiinkin enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kuoleman varjeluksia pystyi ostamaan yöllä yli kolmestakymmenestä kirjakaupasta. Tammi järjesti ilmestymispäivänä Helsingin Annantalon taidekeskuksessa julkaisujuhlat, jossa vierailla oli mahdollisuus ostaa suomentajan nimikirjoituksella varustettua uutta kirjaa, testata mihin tupaan kuuluu, osallistua taikomisen alkeiskurssille, kokeilla ennustusta ja jopa huispata.

Pian suomennoksen ilmestyttyä Warner Bros. julkaisi tiedon, että Kuoleman varjelukset -elokuva jaetaan kahtia. Molempien osien ohjaajana jatkaa David Yates. Mediassa päätös jakaa elokuva kahtia herätti epäilyksiä rahastuksesta, mutta Daniel Radcliffen mukaan se on ainoa oikea tapa tehdä kyseisestä teoksesta elokuva. Viimeisestä kirjasta on paljon vaikeampi jättää asioita pois elokuvasta, toisin kuin aikaisemmista kirjoista.

15. ja 16. maaliskuuta pidetyillä Lahden Kirjamessuilla oli paljon Potter-meininkiä, sillä Harry Potter -faneilla ja Vuotiksella oli siellä oma osastonsa. Paikalla vieraili myös suomentaja Jaana Kapari-Jatta. Messujen yhteydessä järjestettiin suuri arvonta, jonka pääpalkintona oli mahtava kirjapaketti, joka sisälsi koko seitsenosaisen Potter-sarjan sekä Kapari-Jatan oman kirjan, joissa kaikissa oli suomentajan käsinkirjoitetut kommentit sekä nimmarit. Lisää tunnelmia messuista täällä.

Rowlingin ja Harry Potterin syntymäpäivänä 31.7. kirjailija ilmoitti internetsivuillaan että edellisvuoden joulukuussa huutokaupattu The Tales of Beedle the Bard tullaan sittenkin julkaisemaan myyntiin. Kirjan ilmoitettiin ilmestyvän englanniksi 4. joulukuuta. Suomennoksen ajankohdaksi päätettiin 3. maaliskuuta 2009.

Fanit ihmettelivät, kun Puoliverisen prinssin -traileria ei näkynyt, vaikka yleensä ensimmäinen traileri on ilmestynyt vähintään puoli vuotta ennen ensi-iltaa. Heinäkuun lopulla, vajaa neljä kuukautta ennen ensi-iltaa, Warner Bros. kuitenkin vihdoin julkaisi elokuvan teaser trailerin. Iloa ei kovinkaan kauan kestänyt, sillä kahden viikon kuluttua Warner Bros. ilmoitti siirtävänsä kuudennen elokuvan ensi-iltaa yli puolella vuodella eteenpäin. Alunperin elokuvan oli tarkoitus saada ensi-iltansa 21. marraskuuta, mutta uudeksi ajaksi annettiin 17. heinäkuuta 2009. Syynä siirtoon oli käsikirjoittajien lakon lisäksi se, että elokuvan odotettiin menestyvän paremmin kesäsesongin aikana.

Joulukuussa ilmestynyt The Tales of Beedle the Bard myytiin nopeiten kuin mitään muuta kirjaa vuonna 2008, mikä ei liene yllätys, kun on kyse Rowlingin kirjoittamasta kirjasta. 

 

2009

Vuosi lähti hitaasti käyntiin, mutta vihdoin helmikuun lopulla kauppoihin ilmestyi The Tales of Beedle the Bard -kirjan suomennos, Siuntio Silosäkeen tarinat. Kirja ei saanut Suomessa yhtä suurta huomiota kuin maailmalla eikä kirjalle ollut määrätty tarkkaa myynnin aloittamispäivää, vaan kaupat saivat myydä sitä heti, kun kirjat heille toimitettiin.

Kevään aikana Warner Bros. julkaisi paljon uutta kuva- ja videomateriaalia kesän odotetusta Puoliverinen prinssi -elokuvasta. Toukokuun lopulla ilmoittautuminen kolmanteen Vuotisnäytökseen alkoi ja koko näytös varattiin ennätyksellisessä kolmessa päivässä loppuun.

Alkukesän aikana Harry Potter -fanit saivat taas uuden, nykyisensä ulkoasun. Uusina ominaisuuksina sivustolle päivitettiin muun muassa Loitsuloota, jossa käyttäjät voivat keskustella keskenään reaaliaikaisesti, ajoittain vaihtuva kysely ja Ajatuseula-blogi.

Kesäkuun lopulla suomalaisia Potter-faneja riemastutti uutinen James ja Oliver Phelpsin eli Fred ja George Weasleyn näyttelijöiden saapumisesta Helsingissä järjestettyyn Puoliverinen prinssi -elokuvan gaalaensi-iltaan, joka pidettiin torstaina 16. heinäkuuta. Tennispalatsin aukiolla järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 4000 innokasta fania tiirailemaan tähtiä. James "Fred" Phelps kertoi sen olleen yksi äänekkäimmistä tilaisuuksista, missä hän on koskaan ollut. Faneille oli aukiolle järjestetty myös mahdollisuus kokeilla uutta Harry Potter ja puoliverinen prinssi -videopeliä. Mukana oli myös viime kerralta tuttu pukeutumiskilpailu, ja jaossa oli tietovisakuponkeja ja Potter-siirtotatuointeja. Lue täydellinen raportti päivästä täällä ja lue, mitä Phelpsin veljekset vastasivat fanien kysymyksiin.

Puoliverinen prinssi -elokuva ei kerännyt ensi-iltaviikonloppunaan ihan yhtä paljon väkeä elokuvateattereihin kuin mitä aikaisemmat elokuvat olivat keränneet. Avausviikonloppuna elokuvan näki Suomessa 75 748 katsojaa, mikä oli kuitenkin kuluneen vuoden ennätysavaus. Ennakkonäytökset huomioon ottaen elokuvan oli nähnyt ensimmäisellä viikolla 86 024 katsojaa.

Syyskuussa Floridasta tiedotettiin, että Wizarding World of Harry Potter avaa ovensa Universal Studios Orlando Resort -huvipuistokeskuksessa kevätkaudella 2010. Alueesta julkaistiin lukuisia uusia konseptikuvia sekä videoita, joissa puiston aluetta ja toimintoja esiteltiin. Samalla kerrottiin, että alue koostuu Tylyahon kylästä ja kolmesta huikeasta huvipuistolaitteesta, joista ehdottomasti huomiota herättävin on Harry Potter and the Forbidden Journey -niminen Tylypahkan sisällä toimiva laite. Tylyahon kylästä löytyvät tutu puodit, kuten Hunajaherttua, Sekon pilapuoti ja Kolme luudanvartta -pubi. Myös Ollivanders on avannut liikkeen Tylyahoon. Uutisoimme myös, että Harry Potter -taikamaailmaan ollaan suunnittelemassa fanimatkaa Suomesta.

Harry Potter -fanit olivat mukana toteuttamassa Kurpitsajuhlan tunnelmaa Linnanmäellä pidetyssä Valokarnevaalissa lauantaina 10. ja 17. lokakuuta. Syksyn pimeydessä loistavien huvipuistolaitteiden joukossa nähtiin kurpitsajuhlakulkue, tuliakrobaatteja sekä kummituksia ja noitia. Jästeiltä perittiin sisäänpääsymaksu, mutta kaikki Harry Potter -tarinan hahmoiksi pukeutuneet pääsivät alueelle veloituksetta. Kumpanakin lauantaina järjestettiin myös Potter-tietovisa, jonka kysymykset oli ripoteltu pitkin Linnanmäen aluetta. Pääpalkintona oli 150 euron arvoienn lahjakortti Tammen kirjakauppaan. Suomentaja Jaana Kapari-Jatta vieraili Kurpitsajuhlassa fanien haastateltavana 17. lokakuuta.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi ilmestyi DVD:nä ja Blu-rayna marraskuun lopulla ja samalla faneille näytettiin ensisilmäys tuleviin Kuoleman varjelukset -elokuviin. Puoliverinen prinssi -elokuvan Blu-ray-versiossa oli mukana teaser trailer, jonka alussa tuottaja David Heyman ja ohjaaja David Yates kertoivat lyhyesti viimeisten elokuvien työstämisestä. 

 

2010

Alkuvuoden puhuttavin uutinen oli ilmoitus Kuoleman varjelukset, osa 1 -elokuvan ilmestyvän myös 3D-muodossa. Asia jakoi fanien mielipiteitä rajusti, vaikka elokuvasta oli tulossa myös normaali 2D-versio. Tuleva Vuotisnäytös päätettiin kuitenkin pitää ilman 3D-ominaisuutta, jotta kaikki olisivat tyytyäiväisiä. Myöhemmin syksyllä Warner Bros. kuitenkin ilmoitti, että elokuvasta ei ilmesty 3D-versiota tiukan aikataulun vuoksi. 3D-versiota ei olisi ehditty saada valmiiksi ensi-iltaan mennessä, eikä ensi-iltaa tahdottu myöhäistää, joten 3D-ominaisuudesta luovuttiin. Tämän hetkisten tietojen mukaan kesällä 2011 ilmestyvä elokuvan toinen osa on kuitenkin tulossa myös kolmiuloitteisena versiona.

Helmi- ja maaliskuussa Harry Potter -faneissa vietettiin aikaa Tupien taisto -talviaktiviteetin parissa, jossa fanit saivat taistella oman tupansa puolesta mielikuvitustaan käyttäen. Aktiviteettiin osallistui huima määrä ihmisiä ja voittajaksi selviytyi Rohkelikko-tupa. Toiselle sijalle tuli Korpinkynsi, kolmanneksi sijoittui Luihuinen ja vähiten kannatusta sai Puuskupuh.

Viimeinen Harry Potter -kirja oli ilmestynyt kolme vuotta sitten ja faneilla rupesi olemaan jo hieman ikävä Harryn taikamaailmaan, vaikka edellisvuonna olikin julkaistu Siuntio Silosäkeen tarinat suomeksi. Pientä toivoa herätti kuitenkin Rowlingin paljastus, että hän saattaa olla valmis palaamaan Harryn pariin ja kirjoittaa jotain uutta materiaalia seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Kirjailija myös vahvisti, että hän on kirjoittamassa jotain Potteriin liittymätöntä tekstiä, jonka julkaisua ei tarvitse odottaa ihan niin kauan. Rowling kertoi, kuinka Viisasten kiven varhaisessa versiossa Hermionen perhe asui Pottereiden naapurissa ja että Hermionen jästi-isä oli ensimmäisenä paikalla, kun Harryn talo räjähti Voldemortin hyökättyä. Hermionen isä näki, kuinka Hagrid haki pienen Harry-vauvan raunioista pois. Kun Hermione tapaa Harryn ensi kertaa Tylypahkan pikajunassa, hän muistaisi isänsä tarinan.

Kesäkuun puolessa välissä Orlandoon avattiin Wizarding World of Harry Potter -taikamaailma, jonka näyttävissä avajaisissa oli paljon kutsuvieraita paikalla. Iltamyöhään pidetyissä avajaisissa musiikista vastasi ensimmäisten kolmen Potter-elokuvan musiikin säveltänyt John Williams orkestereineen. Poimittaislinjan bussi toi paikalle muun muassa näyttelijät Michael "Dumbledore" Gambonin, Tom "Draco" Feltonin ja Bonnie "Ginny" Wrightin. Ford Anglialla paikalle kaahasi Rupert "Ron" Grint ja Daniel "Harry" Radcliffe. Punaisella matolla nähtiin paljon muitakin tuttuja kasvoja, kuten itse J. K. Rowling. Tunnelmia avajaisista voi katsoa tältä videolta

Marraskuu oli jälleen elokuvan juhlaa, kun Kuoleman varjelukset -elokuvan ensimmäinen osa ilmestyi teattereihin. Sen kunniaksi järjestettiin Helsingissä jälleen fanitapahtuma, johon saapui vieraiksi Luna Lovekivan roolista tuttu Evanna Lynch ja Neville Longbottomia näyttelevä Matthew Lewis. 4. marraskuuta järjestetyssä tapahtumassa oli jälleen muutama tuhat fania paikan päällä seuraamassa näyttelijöiden saapumista. Ensimmäiset fanit olivat ilmiintyneet paikalle jo varhain aamukuuden jälkeen. Harry Potter -fanien edustajat pääsivät jälleen tapaamaan ja haastattelemaan tähtiä. Evannan haastattelu on luettavissa täällä ja Matthew'n haastattelu löytyy täältä.

Vuotavan noidankattilan oma faninäytös järjestettiin elokuvan ensi-iltana keskiviikkona 17. marraskuuta. Näytös pidettiin tällä kertaa Bio Rex Lasipalatsissa, jotta näytökseen mahtuisi enemmän faneja. Edelliset kolme näytöstä olivat loppuunmyytyjä, ja halukkaita osallistujia olisi ollut jonkin verran enemmän. Nyt Bio Rexin 687-paikkaisessa salissa elokuvan näki aidossa vuotismaisessa tunnelmassa melkein 550 katsojaa eli noin 100 henkilöä enemmän kuin mitä Kinopalatsiin olisi mahtunut. Neljännessä Vuotisnäytöksessä oli mukana myös pukeutumiskilpailu, kasvomaalausta ja uuden Kuoleman varjelukset, osa 1 -videopelin testausta sekä tietenkin perinteinen arvonta. MTV3 oli paikalla kuvausryhmänsä kanssa ja kaapupukuisia ihmisiä näkykin saman päivän Kymppiuutisten kevennyksessä.

Elokuva rikkoi ennätyksiä tuttuun tapaan ja Kuoleman varjelusten ensimmäinen osa olikin avausviikollaan ylivoimaisesti suosituin elokuva aikaisempiin Potter-elokuviin verrattuna. Elokuva keräsi viiden päivän aikana huikeat 125 959 katsojaa Suomen teattereihin. Myös Yhdysvalloissa elokuva kohosi Harry Potter -elokuvasarjan kaikkien aikojen katsotuimmaksi tienatessaan avausviikonloppuna massiiviset 125 miljoonan dollarin lipputulot.

 

2011

Tämä sivusto on ollut pystyssä 10 vuotta, mutta vielä ei ole läheskään aika laittaa arkkua kiinni, ei.

Helmikuussa ilmestyi suomeksi ensimmäinen Harry Potter -kirja pokkarina ja seuraava osa on tulossa heinäkuussa. Loppujen kirjojen ilmestymisaikataulusta ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa.

Kuoleman varjelusten ensimmäinen osa ilmestyy DVD:nä ja Blu-rayna huhtikuussa. Toinen osa odotettavasti saapuu markkinoille ennen joulua. Luultavasti silloin on myös saatavilla kaikki seitsemän (tai oikeastaan kahdeksan) elokuvaa sisältävä jättiboksi.

Bonevent Finlandin ja Matkatoimisto Oy Arean yhdessä toteuttama fanimatka Wizarding World of Harry Potter -maailmaan Orlandoon lennättää suomalaisia Potter-faneja kohti huimia kokemuksia 6.-14. kesäkuuta. Huhujen mukaan Harry Potter -aluetta oltaisiin laajentamassa lähivuosina, kun viimeinenkin elokuva on ilmestynyt.

Heinäkuussa ensi-iltansa saa viimeinen luku Harryn tarinasta. Jännityksellä odotetaan, saammeko jälleen näyttelijävieraita luoksemme ja jos saamme, niin ketkä tulevat ilahduttamaan suomalaisia faneja. Viides ja viimeinen Vuotisnäytös järjestetään jälleen Helsingissä - upeampana kokemuksena kuin koskaan aikaisemmin.

 

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Ajatuseula Harry Potter -fanit 10 vuotta