Kurpitsajuhla piristää syksyä

Jokainen Harry Potter-kirjoihin tutustunut muistaa varmaan että Tylypahkassa on tapana viettää kurpitsajuhlaa lokakuun viimeisenä päivänä. Tämä juhla, joka tunnetaan myös nimillä Hallowe'en, All Hallows Eve, marrasyö tai kekrijuhla on monessa Euroopan maassa ja USA:ssa hyvinkin suosittu. Suomeen juhla on viimeisen vuosikymmenen aikana yrittänyt hivuttautua, lähinnä amerikkalaistyylisen krääsän muodossa, vaihtelevalla menestyksellä.

Koska minulla on vakaa käsitys että syy kuin syy kelpaa piristämään synkkää syksyä, niin suosittelemme kurpitsajuhlien viettämistä jokaiselle potteristille. Juhla on muutenkin aihepiiriltään mitä sopivin potteristeille ja muille fantasiasta pitäville: noidat, velhot, ihmissudet, kotitontut, peikot, lohikäärmeet ja muut vastaavat olennot sopivat hyvin tähän juhlaan. Tosin karkkien kerjääminen ja kepposilla uhkailu kannattaa mielestäni jättää suosiolla väliin. Sen sijaan pienet juhlat kaveripiirissä voivat olla mukavat. Karsitaan siis julmasti pois kaikki mistä emme pidä, ja valitaan omaan juhlintaan se osa mistä pidämme!

Hallloween-kurpitsat/Pixabay

 

Tee kurpitsajuhlasta oman mielesi mukainen

Kurpitsajuhlaa on arvosteltu siitä, että se on vain kauppiaiden tapa lisätä halvan muovikrääsän myyntiä. Minun mielestäni krääsän voi hyvin jättää kauppaan. Itse tekemällä saa usein aikaiseksi paljon hienompia ja persoonallisempia koristeita kuin kaupasta ostamalla. Vaikka tässä vaiheessa pitää kai tunnustaa, että sorruin jo ostamaan paketillisen pörröisiä hämähäkkejä... olivat niin suloisia.

Itse pidän Kurpitsajuhlissa pääasiallisesti kahdesta asiasta: se on hyvä tekosyy naamiaisille, ja kauhuteema on mieleeni. Nämä kaksi ovat siis tärkeitä osia kun minä vietän kurpitsajuhlaa.

Onnistunut kurpitsajuhla kauhuteemalla

Eräs mukavin kurpitsajuhla-muistoni on peräisin vuosien takaa. Lähdimme joukolla ystäväni vanhempien metsämökille, jossa ei ollut sähköjä eikä juoksevaa vettä. Askartelimme oranssista kartongista kurpistakoristeita ja mustasta lepakkoja, ja koristelimme mökin niillä. Taisimme me askarrella myös luurangon roikkumaan ikkunaan... Sytytimme takkaan tulen ja ikkunalaudoille kynttilöitä. Muuta valoa meillä ei ollut. Laitoimme vielä taustalle soimaan teemaan sopivan äänimaailman: dramaattista urkumusiikkia, susien ulinaa, myrskyn ujellusta, väliin vertahyytävä rääkäisy! Tunnelma oli upea!

Kun vieraamme saapuivat paikalle (luonnollisesti teeman mukaan pukeutuneina) oli jo pimeää. Koska lähistöllä ei ollut muita taloja, ja kaupungin valoihin oli matkaa, oli todella pimeää, sellaista pimeyttä ei kaupungissa voi kokea. Mökille asti ei päässyt autolla, joten noudimme vieraat autoilta ja kävelytimme heidät yksitellen mökille, läpi järjestämämme "kauhureitin". Tämän reitin varrella vieraat joutuivat suorittamaan erilaisia tehtäviä. He tapasivat ilkeän noidan, joka uhkasi syödä heidät, jos he eivät osanneet vastata oikein kysymyksiin, he joutuivat työntämään kätensä "sisälmyksiin" (kylmää, keitettyä spagettia) ja etsimään niiden joukosta aarteen, he joutuivat syömään "matoja" (limaisia karkkeja) ja "silmämunia" (kuorittuja kananmunia), ja taisi tuossa muitakin tehtäviä olla. Kauhureitin suoritettuaan vieraat pääsivät turvallisesti mökkin lämpimään, missä heitä odotti kurpitsapiirakka, kummituskakku ja monta muuta herkkua. Illan tullen kerroimme toisillemme kummitustarinoita. Olivat muuten hyytävän karmaisevan upeat juhlat!

 

Tässä vielä muutamia ideoita kurpitsajuhlan viettoon:

Juhlaideat:

  • Kauhujen talo. Ei kovin omaperäinen idea, mutta toimii. Pukeutukaa pelottaviksi hahmoiksi, koristelkaa juhlapaikka hämähäkinseiteillä, pääkalloilla, muumioilla ja muulla kauhurekvisiitalla. Syökää "pelottavaa" ruokaa, kuten vaikkapa nakkisormia ja veriboolia.
  • Tylypahkan kurpitsajuhlat. Pukeutukaa kavereiden kanssa Tylypahkan oppilaiksi ja jakakaa toisillenne hahmot. Joku on Harry Potter, toinen Hermione, kolmas Ron jne. Jos teitä on tarpeeksi monta voitte vaikka tehdä yhden pöydän Rohkelikoille ja toisen Luihuisille. Syökää pottermaisia herkkuja, kuten värikkäitä irtokarkkeja (=jokamaun rakeita) ja suklaasammakkoja, ja juokaa kotitekoista kermakaljaa tai kurpitsamehua.
  • Kuolemanpäiväjuhlat. Nämä hakevat tietenkin inspiraatiota Melkein päättömän Nickin kuolemanpäiväjuhlista, jotka sopivasti osuvat samalle päivälle kuin kurpitsajuhlat. Pukeutukaa kummituksiksi ja yrittäkää naamioida ruuat mädän näköiseksi. Mitä ällöttävämpää, sen parempi!

Ruokavinkkejä:

  • Dansukkerin sivuilta löytyy herkkuohjeita: hämähäkkikakku, mansikkakummitukset, Halloween-kaakao, hämähäkkimuffinit, kummituskakku, kummitusmarengit, silmä con carne, paholaisen munat sekä paljon muuta hyytävää
  • Karvaturri tarjoaa reseptejä: kurpitsan muotoinen kakku, hirviöpalat, hämähäkkimuffinit, myrkyllinen silmämunahyytelö, hämähäkit verikastikkeessa, mädät korvat ja muuta vielä ällöttävämpää herkkua
  • Rakkaudesta ruokaan -blogista löytyy monenmoista ruokaideaa
  • Samoin Hellapoliisista: miltä kuulostaisi vaikka aivohyytelö?

Ideoita askarteluun:

Kommentit  

0 #2 Yue 22.08.2015 12:15
Tää on mahtava idea! :lol:
Harmi vaan, mulla ei toimi kuvat... :sigh:
Niin, monesko päivä ne on? Saatto lukee tuolla, mut en tietenkää huomannu, mut kuitenkin
-2 #1 hannssoni 04.11.2013 21:46
Mulla ei ainakaan toimi kuvat !!!

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Ajatuseula Kurpitsajuhla piristää syksyä