"Näytelmä on kuin huonoa fanfictionia"

Näytelmä Harry Potter and the Cursed Child on saanut pääasiassa positiivisia kommentteja. Muun muassa näyttelijöitä, erikoisefektejä ja musiikkia on kehuttu kovasti. Innostus on ollut käsinkosketeltavaa. Moni fani on kuitenkin pettynyt juoneen, ja kommentoinut, että se on kuin fanfictionia, ja kaiken lisäksi huonoa sellaista.

Ja toden totta, ihan spoilaamatta juonta, voimme mekin todeta, että moni näytelmässä nähty juonikuvio oli jo ennestään tuttu fanfictionin puolelta, myös sellaiselle fanille, joka ei aivan kamalasti fanfictionia luekaan. Koko näytelmän kantava, pääasiallinen juonikuvio, on ennestään tuttu, puhumattakaan näytelmästä nähtävistä parituksista. Mukaan on myös tuotu muutama uusi hahmo, jotka hekin... niin, arvasitte varmaan jo mitä aion sanoa: fanfictiosta tuttuja. Jos ei nimeltä, niin ainakin taustaltaan.

 Valmiina kirjoittamaan? Harry Potter on suosittu inspiraationlähde.
Kuva: Pixabay

Mutta onko asia todella niin paha kuin jotkut väittävät? Harry Potter -fanfictionia on kirjoitettu uskomattoman paljon. Esimerkiksi Fanfiction.net -sivustolta löytyy 742 000 Harry Potter -aiheista tarinaa. Seuraavaksi suosituin kirjasarja sivustolla on Twiligt, josta löytyy 218 000 tarinaa, siis vähemmän kuin kolmasosa Harry Potter -tarinoiden määrästä. Muiden kategorioiden (leffat, tv-sarjat jne.) huiput eivät pääse lähellekään tällaisia lukemia. Ja tässä on kyseessä vain yksi sivusto.

Suomestakin löytyy jo yli kymmenen vuotta pyörinyt foorumi, joka keskittyy oikeastaan kokonaan Harry Potter -aiheiseen fanfictioniin, nimittäin FinFanFun. Pelkästään foorumin julkisilla osastoilla on kymmeniä tuhansia viestejä, joista suurin osa on fanfictionia. 

Onko siis ihme, että kun Harry Potterista on kirjoitettu kilometrikaupalla fanfictionia, joku olisi jo ennättänyt keksiä samantyyppisiä asioita kuin näytelmän kirjoittajat? Ehkäpä näytelmää kirjoittaessa on jopa käytetty fanfictionista tuttuja elementtejä, ihan tietoisesti? Näytelmän takaa löytyy kuitenkin kokenutta väkeä, joka tietää mitä tekee.

Kommentit  

+9 #4 Lupin 12.06.2016 15:19
Kyllä, kuten aikaisemminkin sanoin, Cursed Child sisältää paljon kliseisiä fanfiction-elem enttejä. Ja kuten sanoin, se ei yllätä minua ollenkaan, koska Harry Potter -fanfictionia on kirjoitettu niin julmetun paljon. Se SELITTÄÄ ilmiön, ei ota kantaa siihen onko asia huono vai hyvä.

Mistä kohdassa tässä löysit väitteen, että ne jotka pitävät juonta fanfictionmaise na olisivat mielestäni jotenkin väärässä? En tietoisesti ottanut kantaa juonen hyvyyteen tai huonouteen, koska en ole nähnyt näytelmää, enkä siksi pysty sanomaan onko fanfictionmaisi a elementtejä käytetty onnistuneesti vai ei.
-1 #3 Hawkolf 12.06.2016 15:04
Se että kritiikkiä vähätellään väittämillä kuten "no kun fanfictionia on niin paljon niin pakko olla tuollainen" ja "tekijät ovat kokeneita, he kyllä tietävät mikä toimii, sinä et" argumenteilla. Juurikin tuo kirjoittajiin vetoaminen huvittaa. Toki näytelmän juonesta saa tykätä, mutta kritisoijien vähättely on älytöntä.
Ehkä kirjoittajan pitää tässä miettiä onko Cursed Childin kritiikin tärkein osuus kohdassa "fanfictionia" vai sitä edeltävässä adjektiivissa. Jos ns "pohjamateriaal i" olisi hyvää, niin ei valituksia olisi niin paljon.
+3 #2 Lupin 12.06.2016 14:34
Mitä ihmeen "te olette väärässä" -puolustelua?
-1 #1 Hawkolf 12.06.2016 11:41
Se että näytelmän on kirjoittanut "kokenut väki" ei tarkoita, että lopputulos on automaattisesti hyvä ja fanit ovat tässä väärässä. Moniako kertoja on nähty aikaisemmin mestariteoksia suoltaneiden ihmisten päätyvän tekemään jotain järkyttävän huonoa?
Ja se, että Harry Pottereista on tehty monia fanficcejä ei ole mikään perustelu sille että Cursed Childin fanficelementit ovat juuri sieltä huonoimmasta päästä. Juoneen pettyneillä ihmisillä on täysi oikeus olla sitä mieltä ilman jatkuvaa "te olette väärässä"-puolu steluita.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Ajatuseula "Näytelmä on kuin huonoa fanfictionia"