Lähtölaskenta tarinan päätökseen!

Vihoviimeinen Harry Potter -kirja on ihan pian täällä! Oletko varautunut? Kaikki valmiina? Harry Potter -fanit auttaa valmistautumaan tulevaan koetukseen.

20.7. Huomenna se ilmestyy!

Jonotukset ovat alkaneet!

Vuoden... vuosikymme... -tuhann... kaikkien aikojen odotetuin kirja ilmestyy huomenna! Innokkaimmat fanit ovat jo leiriytyneet kirjakauppojen edustoille ympäri Suomen varhain tänä aamuna. Helsingin Akateemisen kirjakaupan ovella jonotuksen aloitti muutama fani jo eilen torstaina.

Seuraa Suomen Potter-jonotuksia Line Party 2007 -blogistamme, jonne päivitetään tunnelmia suoraan kirjakauppojen edustoilta ainakin Helsingistä, Kirkkonummelta, Oulusta ja Tampereelta.

Helsingin Akateemisen kirjakaupan edustalta lähetetään myös suoraa webkamera-kuvaa osoitteessa http://valmis.org/jonotus/. Lähetys alkaa perjantai-iltana.

Sivustomme koko ylläpito on mukana jonotuksissa. JFA, Lupin ja Tanis löytyvät Kirkkonummelta, Medb Helsingistä, Leksu Lappeenrannasta ja Ronija ja Mariapaige Oulusta.

Jännittäviä odotuksia kaikille!


19.7. Enää vain yksi päivä jäljellä!

Kuva: JFA

Kaikki valmista jonotuksia varten?

Joko on kaikki tarpeellinen katsottu valmiiksi, jos ja kun olet huomenissa vihoviimeistä Harry Potter -kirjaa jonottamaan lähdössä? Olethan myös jo tarkistanut, että järjestetäänkö paikkakunnallasi yömyyntiä tai varhaista aamumyyntiä?

Jonotitpa koko yön tai vain kahteen asti, on hyvä varautua kunnolla. Mukaan kannattaa ottaa ainakin

- rahaa kirjaa varten
- tupakaulaliina
- viitta tai kaapu
- taikasauva
- maistuvaa evästä
- termospullollinen lämmintä juotavaa
- kuudes Potter-kirja kerrattavaksi
- viltti
- istuinalusta
- vessapaperia
- korvatulpat/mp3-soitin spoilauksia varten
- kamera (+ varapatterit tai -akku)
- kannettava tietokone
- kyltti (esim. "Moaning Myrtle Fanclub!")
- lautapeli tai vastaava (esim. Trivial Pursuit, Twister)

18.7. Enää vain kaksi päivää jäljellä!

Askartele itsellesi tupavaakuna

Kuva: Lupin Lähtölaskentamme ensimmäisessä merkinnässä neuvottiin neulomaan tupakaulaliina (nyt myös saatavilla ohje kevyempään kesäversioon). Nyt voit askarrella kaulaliinan seuraksi samaan tupaan kuuluvan tupavaakunan.

Tarvitset vain siirtoarkkipaperia, tulostimen, silitysraudan, hieman kangasta ja sakset ja saat tehtyä hienon tupavaakunan näyttämään, mitä tupaa edustat.

Lupinin ohje tupavaakunan valmistukseen löytyy täältä.

 


17.7. KOlme päivää jäljellä

Tulosta itsellesi kirjanmerkki...

... jos sellaista ehdit seitsemättä kirjaa lukiessasi käyttää. Mutta aina on silti hyvä olla varalta kirjanmerkki, jos joutuu jostain kummallisesta syystä kirjan lukemisen keskeyttämään.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi ja tulosta (mieluiten paksummalle paperille). Halutessasi voit taiteilla kirjanmerkkiin reiän ja pujottaa siitä narunpätkän, jotta löydät helpommin takaisin kesken jääneeseen tarinaan.

 


16.7. Neljä päivää jäljellä

Kuva: JFA

Traaginen kuudes kirja, 2v

Tänään tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun kuudes Harry Potter -kirja, Half-Blood Prince, julkaistiin. Suomennettu versio, Puoliverinen prinssi, ilmestyi tasan kahdeksan kuukautta englanninkielisen alkuteoksen ilmestyttyä, 16. maaliskuuta 2006. Suomessa kirjan ilmestymistä juhlittiin yömyynneillä miltei 30:n kirjakaupan voimin.

Muistatko vielä, kenestä tuli uusi pimeyden voimilta suojautumisen opettaja? Tai mitä vaarallinen sectumsempra-loitsu tekee? Entä kuka Weasleyista sai puraisun Fenrir Harmaaselältä?

Kuka onkaan mystinen R.A.B.? Onko se sittenkään paljon veikkauksia saanut Regulus? Entä mitä Kalkaros oikein on miehiään? Vieläkö Dobby ja Oljo varjostavat Dracoa? Missä ihmeessä ovat loput hirnyrkit?

Seuraava lause päättää kuudennen kirjan ja siitä seitsemäs ja viimeinen kirja jatkuu... pian.

 

"His hand closed automatically around the fake Horcrux, but in spite of everything, in spite of the dark and twisting path he saw stretching ahead for himself, in spite of the final meeting with Voldemort he knew must come, whether in a month, in a year, or in ten, he felt his heart lift at the thought that there was still one last golden day of peace left to enjoy with Ron and Hermione."

(Harry Potter and the Half-Blood Prince, sivu 607)

13.7. Seitsemän päivää jäljellä

Kuva: JFA

Pidä taukoa, katso Feeniksin kilta

Ottaako seitsemännen kirjan odotus voimille? Lepuuta hermojasi ja käy katsomassa uusin Harry Potter -elokuva, joka saa ensi-iltansa Suomessa tänään.

Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvassa Harry elää aikaa, jolloin hän ei olekaan Poika joka elää vaan Taikaministeriön mukaan Poika joka valehtelee. Jottei Cedric Diggoryn kuolemassa, Voldemortin paluussa sekä aikuistumisessa ole tarpeeksi vaivaa Harrylle, kohtaa hän vielä Dolores Pimennon. Onneksi elämästä löytyy myös ystävyyttä, rakkautta ja Albuksen kaartin –kokoontumisia. Ei pidä myöskään unohtaa Luna Lovekivaa ja narskuja.

Kotitonttumme Ronijan arvostelu elokuvasta on luettavissa täällä.

Elokuvan näyttelijät Bonnie Wright (Ginny) ja Katie Leung (Cho) vierailivat Suomessa ensi-illan kynnyksellä. Raportti tapahtumasta fanitapaamisen ja näyttelijöiden haastattelujen kera on mahdollista lukea täällä. Lue myös JFA:n raportti Euroopan ensi-illasta, joka pidettiin Lontoossa tiistaina 3. heinäkuuta.

11.7. Yhdeksän päivää jäljellä

Kuva: JFA

Kauan odotettu tiiliskivi

Seitsemästä kirjasta pisin kirja, Order of the Phoenix, ilmestyi neljä vuotta sitten, 21.6.2003. Sitä oltiinkin jo odotettu kolmisen vuotta - kauemmin kuin mitään muuta Potter-kirjaa. Suomessa englanninkielinen alkuteos ilmestyi juhannuksen takia vasta 34 tuntia muuta maailmaa myöhemmin. Siitä huolimatta kirjaa jonotettiin suurella innolla mm. Helsingissä, jossa jästit ihmettelivät kummallisia kaapuihmisiä. Suomennos, Feeniksin kilta, ilmestyi 12. maaliskuuta 2004 ja sivuja siinä on huikeat 1050.

Muistatko vielä, kuka lähetti ankeuttajia Harryn kimppuun Pikku Whingingiin? Tai missä Hagrid luurasi puolet kirjasta? Entä kenestä tulikaan uusi ennustamisen opettaja?

Vihatuin pimeyden voimilta suojautumisen opettaja on ehdottomasti Dolores Pimento, joka työskentelee yhä Taikaministeriössä. Rowling paljasti vuonna 2005, että Pimentoa nähdään vielä seitsemännessä kirjassa.

Mutta miten on, saammeko vielä tietää, mitä sanomattomat tarkalleen tekevät salaperäisyyksien osastolla? Ja mitä lukitun oven takana oikeasti on? Dumbledoren mukaan sieltä löytyy rakkautta...

Tiesitkö muuten, että Rowling paljasti kirjan nimen peräti kolme vuotta ennen kirjan ilmestymistä? Hän ei voinut vastustaa 8-vuotiaan pikkupojan suuria ruskeita silmiä, jotka janosivat tietoa Harryn seuraavasta seikkailusta.

2.7. Kahdeksantoista päivää jäljellä

Kuva: JFA

Kun Voldemort ruumiiseensa palasi

Potter-tarina sai uuden, pelottavan käänteen, kun heinäkuun 8. päivänä vuonna 2000 ilmestyneen neljännen kirjan hurjat koetukset päättyivät siihen, että pimeyden lordi Voldemort sai jälleen fyysisen muodon. Jaana Kaparin suomentama Liekehtivä pikari ilmestyi samana päivänä, jolloin sivustomme perustettiin, 14.2.2001.

Rowling kertoi Entertainment Weeklyn haastattelussa elokuussa 2004 vaihtaneensa kirjan nimeä kaksi kertaa. Aluksi kirjan nimi oli Harry Potter and the Doomspell Tournament, jonka jälkeen kirjailija korvasi Doomspell-sanan Triwizard-sanalla. Lopulta hän päätyi nimeen Goblet of Fire, joka on ikäänkuin "kohtalon malja" ja sehän on kirjan teema.

Muistatko vielä, kumpi maa voitti huispauksen maailmanmestaruuden, Irlanti vai Bulgaria? Entä minkä rotuinen oli lohikäärme, joka Harrylla oli vastassa ensimmäisessä koetuksessa?

Tiesitkö muuten, että toimittaja Rita Luodikon oli tarkoitus esiintyä jo ensimmäisessä kirjassa kohtauksessa, jossa Harry ja Hagrid taapaavat mm. professori Oraven Vuotavassa noidankattilassa? Rowling kuitenkin jätti Luodikon vasta neljänteen kirjaan. Vieläköhän Luodiko jaksaa kirjoitella solvauksiaan seitsemännessä kirjassa?

29.6. Kaksikymmentäyksi päivää jäljellä

Kuva: Lupin
Half-Blood Prince -jonotuksesta bongattuja paitoja voi ihailla Line Party -blogissamme.

Paina paita jonotukseen!

Eikö kaapuhäröily kiinnosta? Etkö kehtaa vetää viittaa niskaan? Jätätkö suosiolla taikasauvan kotiin? Ei hätää! Jästimäisen loistava keksintö nimeltä t-paita pelastaa sinut pulasta!

Tarvittavat välineet:

- paidan
- piirtoheitinkalvoja
- terävän veitsen (mieluiten mattoveitsi)
- teippiä
- kangasvärejä
- sienen (ei oikean)
- siveltimen
- silitysraudan

Ohjeet simppelisti:

1. Suunnittele teksti tai kuva, minkä haluat paitaasi koristamaan.
2. Tulosta tai piirrä se piirtoheitinkalvolle.
3. Leikkaa kirjaimet tai kuvat irti kalvosta. Näin saat sapluunan.
4. Teippaa sapluuna kiinni paitaan.
5. Tuputtele sienellä maalia kalvolle.
6. Anna kuivua hetken, jonka jälkeen ota sapluuna varovasti pois paidan päältä.
7. Viimeistele siveltimellä ja anna kuivua ainakin puoli tuntia.
8. Silitä paita kuumalla teholla, jonka jälkeen pese se 40 asteessa.

Tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat ohjeet kuvien kera löytyvät T-se-itse: t-paita taiteena -sivustolta.

Alla on muutamia tulostusvalmiita sapluunoita paitoihin painettaviksi. Klikkaa kuvia suuremmiksi.



26.6. Kaksikymmentäneljä päivää jäljellä

Kuva: JFA

Tarina synkkeni kolmannessa osassa

Heinäkuun 8. päivänä 1999 julkaista Harry Potter and the Prisoner of Azkaban oli käännekohta Potter-kirjasarjalle. Ei pelkästään Harryn tarina saanut enemmän huomiota maailmalla ja enemmän lukijoita, vaan itse tarina syveni ja synkkeni entisestään, kun meille esiteltiin ankeat Azkabanin ankeuttajat sekä joitakin hyvin keskeisiä hahmoja, kuten Kelmit James, Sirius, Remus & Peter. Kirjan suomennos Azkabanin vanki ilmestyi maaliskuussa 2000.

J.K. Rowling kertoi vuonna 2004, että Azkabanin vanki oli kaikista helpoin kirja kirjoittaa ja hän luulee lukijoiden huomaavan sen. Yksi fanien suosikkirjoista onkin juuri kolmas kirja.

Mutta muistatko vielä, mikä tuhosi Harryn Nimbus 2000 -luudan tai mitä professori Punurmio ennusti Harrylle jatkuvasti? Huomasitko muuten, että tässä kirjassa esitelty Sirius Musta mainittiin jo Viisasten kivi -kirjassa?

Hermione sai luvan käyttää ajankäännintä opintojensa suorittamiseen. Kaikki ajankääntimet kuitenkin tuhoutuivat viidennessä kirjassa. Tuhoutuivatko ihan kaikki? Näemmekö vielä aikamatkaamista seitsemännessä kirjassa? Entä pääsemmekö koskaan vierailemaan Azkabanin vankilassa? Scholasticin kyselyssä, jossa etsittiin hirnyrkkien olinpaikkoja, Azkabanin vankila sai 6 prosenttia äänistä.

18.6. Kolmekymmentäkaksi päivää jäljellä

Kuva: JFA

Ensimmäinen hirnyrkki tuhottu

Saimme tietää Voldemortin hirnyrkeistä vasta toissavuonna, mutta meille esiteltiin yksi hirnyrkeistä jo vuonna 1998, kun Harry Potterin tarinan toinen osa julkaistiin Isossa-Britanniassa, suomennos ilmestyi lokakuussa 1999. Tietämättään Harry myös tuhosi kyseisen hirnyrkin, joka siis oli Tom Valedron erittäin salainen päiväkirja.

Muistatko vielä, kenen kuolemapäiväjuhlia vietettiin tyrmissä? Tai kenet basiliski surmasi 50 vuotta sitten? Kuka olikaan se, joka taikoi riiviöryhmyn Harryn kimppuun?

Harry ja Ron palasivat ryminällä Tylypahkaan lentävällä Ford Anglialla. Auto kuitenkin pakeni Kiellettyyn metsään. Vieläköhän se siellä hyristelee? Entä onko Gilderoy Lockhart edelleen hoidossa St. Mungon sairaalassa? Onko salaisuuksien kammio lopullisesti suljettu? Saadaanko näihinkin vastaukset kolmenkymmenenkahden päivän kuluttua?

Tiesitkö muuten, että tämän kirjan alkuperäinen nimi oli Half-Blood Prince? Rowling päätti kuitenkin lopulta siirtää eräät juonenkäänteet kuudenteen kirjaan, ja antoi kirjalle uuden nimen: Chamber of Secrets.

15.6. Kolmekymmentäviisi päivää jäljellä

Onko taikasauvasi punnittu?

Yksi noitien ja velhojen tärkeimmistä välineistä on ehdottomasti taikasauva! Voimakkaimmat taikojat eivät sauvaa välttämättä tarvitse, mutta on silti hyvä olla mukana jotain kättä pidempää.

Mikäli sinulla ei vielä moista vempelettä ole, on se helppo valmistaa itse. Ronijan laatima simppeli ohje taikasauvan tekoon löytyy täältä. Tutustumisen arvoiset ovat myös Sudenpuun taikasauvasivut, joilta löytyy muunmuassa kätevä taikasauvakurssi.

Kuva: JFAKahdeksantoista ja puoli tuumaa, nuorta koivua, sisältää gäädän viiksikarvan

Tiesitkö muuten, että kolmen nuoren tylypahkalaisen taikasauvoista löytyy yksisarvisen häntäjouhi? Ronan-kentauri sanoo yksisarvisen kuolemasta Viisasten kivi -kirjassa seuraavasti: "Viattomat ovat aina ensimmäiset uhrit." Totta, Cedric Diggory on jo kuollut. Mutta miten käy Ron Weasleyn ja Neville Longbottomin, jotka kumpikin kantavat myös yksisarvisen häntäjouhta taikasauvoissaan...

Ja mitä kuuluukaan Viistokujan taikasauvaputiikin herra Ollivanderille, joka mystisesti katosi Puoliverinen prinssi -kirjassa?

13.6. Kolmekymmentäseitsemän päivää jäljellä

Kuva: JFA
Somistaja työssään Helsingin keskustan Suomalaisessa kirjakaupassa eilen

Joko kirja on varattu?

Kirjakaupat kautta maan valmistautuvat tämän vuosituhannen odotetuimman kirjan ilmestymiseen. Seitsemättä ja viimeistä Potter-kirjaa on varattu ja ennakkotilattu enemmän kuin mitään muuta teosta aikaisemmin.

Kirjakaupat ovat varanneet kirjoja myyntiin suuren määrän. Mikäli ennakkovaraukset kuitenkin karkaavat käsistä, pystytään lisätilauksiin reagoimaan nopeasti, kertoo Suomalaisen kirjakaupan edustaja.

Myös kahdella paikkakunnalla järjestettävistä yömyynneistä odotetaan vilkkaita.

- Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että viimeisestä Potterista tulee meillä kaikken aikojen suurin yömyynti, kerrotaan Kirkkonummen kirjakaupasta.

Harry Potter and the Deathly Hallows on varattavissa netissä ainakin seuraavista kirjakaupoista:
# Akateeminen kirjakauppa
# Suomalainen kirjakauppa
# BookPlus.fi (Tarjous! Kumppani kaupan päälle!)
# AdLibris Kirjakauppa

11.6. Kolmekymmentäyhdeksän päivää jäljellä

Kuva: JFA

Kertaus on opintojen mamma

Paras tapa aloittaa tarinan viimeinen osa, on kerrata aikaisemmat kuusi osaa vielä kertaalleen. Sen ehtii vielä oikein hyvin tehdä.

Harry Potter and the Philosopher's Stone julkaistiin Isossa-Britanniassa 30. kesäkuuta 1997, lähes kymmenen vuotta sitten. Bloomsbury-kustantamo otti kirjasta aluksi vain alle 1000 kappaleen painoksen, sillä oli epävarma sen suosiosta. Suomennos Harry Potter ja viisasten kivi ilmestyi reilun vuoden kuluttua, 28. syyskuuta 1998.

Muistatko vielä, kuka kertoi Harrylle, että tämä on velho? Tai mikä oli herra Ollivanderin mielestä hyvin merkillistä? Kuka törrötikään Professori Oraven takaraivosta?

Iseeviot-peilistä ei ole ensimmäisen kirjan jälkeen kuulunut mitään. Juoksenteleeko kolmipäinen Pörrö yhä vapaana Kielletyssä metsässä? Näemmekö peiliä ja Pörröä enää ollenkaan? Kolmenkymmenenyhdeksän päivän jälkeen se selviää...

10.6. Vielä neljäkymmentä päivää jäljellä...

Tupakaulaliina kaulaan!

Puuttuuko sinulta vielä tupakaulaliina? Ilman sitä et pärjää! Jos alat neulomaan sitä nyt heti, ehdit vielä hyvin saada sen valmKuva: JFAiiksi ennen Deathly Hallowsin ilmestymistä.

Tupakaulaliina lämmittää kivasti, mikäli jonotat viileässä kesäyössä, mutta jos tuntuu että kaulaliina on kesällä liian lämmin, voit kääriä sen viehkosti vaikka reppusi ympärille. Värin tunnustaminen on tärkeää!

Tupakaulaliina on helppo tehdä itse. Meiltä löytyy kaksikin erilaista ohjetta semmoisen neulomiseen:
# Ronijan tosi helppo ohje
# Medbin vähän vaikeampi ohje


Teksti: JFA & Lupin
Kuvat: JFA

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Arkisto Arkisto Lähtölaskenta tarinan päätökseen!