Kesän jännittävin lukukokemus on edessä...

...kuinka aiot kokea sen?

Kuva: JFA
Lukuhetki kirjakaupassa
Kyselimme 7.6.-15.7. välisenä aikana lukijoiltamme, kuinka he aikovat nauttia seitsemännen ja viimeisen Harry Potter -kirjan lukukokemuksestaan.

Vastauksia tuli yli 630 kappaletta, joista oli hyvin vaikea poimia parhaita paloja.

Julkaisemme ennen kirjan ilmestymistä päivittäin 30 suunnitelmaa nautinnolliseen lukukokemukseen. Viiden päivän jälkeen niitä on siis kertynyt 150 kappaletta.

Lue myös, kuinka ylläpitäjämme aikovat nauttia Harryn tarinan viimeisestä osasta.


Kaikken vastanneiden kesken arvoimme 5 kpl lukemista helpottavia lukuvaloja. Palkinnot tarjosivat tylsän elämän vihollinen Mulletoi.com. Pieni ja kevyt lukuvalo on helposti kiinnitettävissä kirjaan. Tutustu lukuvalon muihin ominaisuuksiin verkkokaupan sivuilla.

Lukuvalon voitti seuraavat henkilöt:
- Helmi Koskinen, Helsinki
- Marko Myllykangas, Ylivieska
- Venla Roivainen, Kiuruvesi
- Henni Smolander, Helsinki
- Riikka Öström, Vaasa


Suunnitelmia nautinnolliseen lukukokemukseen

Takku, 16v

"21.7 on minulle suuri päivä. Sinä päivänä nousen aikaisin aamulla sängystäni jännittyneenä ja innostuneena. Pukeudun ja syön nopeasti ja lähden heti kirjakaupan ovelle jonottamaan, että kauppa jo avaisi ovensa. Haluan olla ensimmäisten joukossa uuden kirjan käteensä saavia. Kun kirjakauppa sitten seitsemän aikaan aamulla avaa ovensa, minä marssin sisään ja suoraan hyllylle, jossa jo Harry Potter and the Dealthy Hallows –kirjat odottavat minua.. Nappaan kirjan käteeni ja kiirehdin kassalle.

En avaa kirjaa vielä kirjakaupassa. En avaa kirjaa vielä automatkalla kotiin. En avaa kirjaa vielä juuri kotiin päästyänikään. Ihailen vain kirjan kantta ja pohdin mitä kuvat mahtavat kertoa jännittävästä juonesta. En edes lue takakantta. Haluan kaiken tulevan täysin yllätyksenä. Odotan innoissani hetkeä, jolloin saan kokea taas sen upean lukunautinnon, jonka J.K. Rowling on kirjan sivuille loihtinut.

Kotiin saavuttuani laitan kirjan kauniisti lepäämään pedatulle sängylleni, ikään kuin odottamaan minua. Sitten hoitelen nopeasti, todellista pikavauhtia, kaikki päivän askareet ja velvollisuudet. Syön ruoan ja siivoan huoneeni täydelliseen kuntoon. Eihän sitä voi kuvitellakaan lukevansa sotkuisessa huoneessa. Päivän työt saatuani valmiiksi alan puuhastelemaan kaikkea muuta mukavaa itsekseni. Leikin pupujen kanssa ja käyn kävelyllä ulkona. Koko ajan olen jännityksen vallassa, josta nautin suuresti. Tiedän, että kirja odottaa minua sängylläni.

Iltapäivällä alan valmistautumaan kirjan lukemisen aloittamiseen. Teen valmiiksi pientä naposteltavaa, jota voin syödä kirjaa lukiessani. Viinirypäleitä, omenanpaloja, pähkinöitä ja myslipatukoita. Teen valmiiksi pari lasillista herkullista marjapirtelöä itselleni. Vien eväät huoneeseeni sängyn vieressä olevalle yöpöydälle. Käyn muualla talossa toitottamassa perheelle, että tästä eteenpäin minua ei sitten sovi häiritä, luen Harry Potteria. Tulen huoneeseeni ja varmistan, että tietokone ja radio ovat pois päältä. Kiinnitän oveni kahvaan lapun: ”Älä häiritse, luen Harry Potteria! Hiljaisuus kiitos.” Oven suljettuani sammutan huoneestani kaikki muut valot paitsi sängyn vieressä olevan lukuvalon. Käperryn mukavasti sänkyyn peittoni alle ja otan kirjan käteeni. Avaan kannen ja aloitan lukemisen napostellen samalla vihreitä viinirypäleitä.

En tahdo hotkia koko kirjaa kerralla vaan tahdon pitää yllä pientä jännitystä. Ensimmäisenä päivänä luen siis vain yhden neljäsosan kirjasta. En selaile kirjaa eteenpäin tai kurkkaa viimeiselle sivulle. En tahdo tietää siitä mitään etukäteen. Luen kirjaa innolla omassa kolossani ja yritän koko ajan löytää tekstistä pieni vihjeitä tulevista tapahtumista.

Parin päivän päästä kirja on luettu. Suljen kirjan ja katson etukantta. Uskon, että minulla on jotenkin haikea tai tyhjä olo. Uskon kuitenkin myös, että kirja vastasi täysin odotuksiani ja oli aivan upea huipennus upealle kirjasarjalle. Mietin lukemaani ja kirjan tapahtumia. Luet takakannen ensimmäistä kertaa vasta nyt. Mietin, olisinko osannut takakannen avulla päätellä joitain tapahtumia tai juonenkäänteitä kirjasta. Makoilen sängylläni ja nautin kirjan jättämästä tunteesta."

 

palladini, 15v

"Aloitan lukemisen omassa huoneessani, mieluusti ovi kiinni ja ilman mitään tausta ääniä ja vaikka hieman illan hämärtyessä! Pääasiassa luen sitä omassa sängysäni mahallani maaten. Luultavasti kirjan lukemiseen menee muutama päivä ja luen n. kolmasosan päivässä. Välillä napostelen jotain esim. karkkia, omenaa tms. siirtelen asentoani ja pöyhennän tyynyä jonka päällä aina makaan. En missään tapauksessa selaile kirjaa eteenpäin sillä tahdon säilyttää jännityksen! Minuun on varmasti mahdotonta saada mitään kontaktia koska mieleni ja ajatukseni on täysin Tylypahkassa! Haukon henkeäni ja valutan vettä silmistäni kirjan jatkuessa kohti loppua ja henkilöiden kuollessa. Viimeisen sivun lähestyessä alan hidastaa ja ahmin jokaikisen sanan tarkalleen. Kun viimeisetkin sanat on luettu suljen kirjan varovasti ja sivelen kantta. Hieman haikein mielin laitan kirjan muiden Potter-kamojen joukkoon ja jään katsomaan (toivottavasti) tyytyväisenä koko kirjasarjaa."

 

voikukka, 12v

"Menen kirjakauppaan, ostan kirjan heti. Ja sen lisäksi suomi-englanti sanakirjan. Selailen kirjaa innoissani matkalla autolle ja törmään johonkin mummeliin. Ensimmäisenä luen takakannen ja heti sen jälkeen siirryn kirjan ensimmäiseen lukuun.

Kotona menen omaan huoneeseen ja laitan oven lukkoon. Luen sitä vaikka kokoyön niin kauan että nukahdan. Aamulla heti herättyäni otan kirjan ja jatkan lukemista. Viimisellä sivulla saatan alkaa itkemään koska kirja loppuu. Lukiessani saatan selailla vähän seuraavien lukujen nimiä. Jossain välissä käyn täällä sivulla."

 

weasley-fani<3, 14v

"Kun olen saannut kirjan käsiini syöksyn kotiin ja lukittaudun huoneeseeni. Kaiken hiljaisuuden keskellä lösähdän erääseen nurkkaan huoneessani, jossa istuu todella iso nallekarhu. Nallekarhun sylissä on hyvä lukea. Lukutoverina minulla on yleensä levy jotakin erittäin makeaa suklaata. Sitä mutustellen teen lukuhetkestä nautinnollisen. En ahmi kirjaa kerralla, vaan luen sitä hyvin hyvin rauhallisesti tunkeutuen itse kirjan sisään ja olemalla mukana seikkailuissa itse Harry Potterin kanssa. Kiusaan itseäni jättämällä kirjan todella jännittävään kohtaan ja laitan kirjan hyvässä järjestyksessä ihanan Potter kokoelmani joukkoon. Seuraavana päivänä otan kirjan ja taas kaikessa hiljaisuudessa luen mitä parasta kirjaa lämpöisen nallekaverini kanssa. Lukupaikkani on hyvin salaperäinen, koska sieltä kukaan ei edes näe minua."

 

Ellix, 25v

"Aion valmistautua kirjaan lukemalla ainakin 6. kirjan uudestaan. Lisäksi menen pe 20.7. illalla Harry Potter -bileisiin juhlistamaan viimeistä kirjaa jo etukäteen. Yöllä menen hakemaan kirjani yömyynnisä ja kun pääsen kotiin luen sitä niin pitkään kuin jaksan. Aamulla jatkan kirjan parissa jälleen. Poikaystäväni lähtee viikonlopuksi sukeltamaan, joten voin viettää vaikka koko viikonlopun kirjassa kiinni. Koetan lukea nautiskellen, en ahmimalla. Luen siis kotona, varmaankin sisällä, sängyllä pötkötellen. Saatan lukea myös parvekkeella, jos kelit on sopivat, ei siis liian kylmä, eikä liian kuuma. Luen mieluiten kotona, vaikka voisin toki mennä vaikka vieressä olevalle rannalle, mutta kotona on sopivan rauhallista. Tykkään lukea hiljaisuudessa, on helpompi "nähdä" kirjan tapahtumat. Lukemisen välissä aion tehdä yhtä lempiruoistani, kanaa hapanimeläkastikkeessa, joka on nopea valmistaa. En vilkuile kirjaa eteenpäin, vaan aion nauttia tarinasta sitä mukaan, kuin se lukiessa paljastuu. Kirjan lukemisen jälkeistä oloa on vaikea arvioida, se riippuu kirjan tapahtumista, mutta uskoisin, että olo on hiukan tyhjä, koska kirjasarja loppuu. Uskon kuitenkin, että nautin kirjasta ja lukemisesta kovasti.Lukemisen jälkeen on varmaan mentävä hetkeksi ulos haukkaamaan happea ja venyttelemään jäseniä."

 

Mewwu, 13v

"Haen Viimeisen potterin kaupasta tuulispäänä ja ryntään huoneeseeni. Oveen ilmestyy ei saa tulla-lappu, pääkallon kuva sekä leave me alone-lappu. Istuudun salaperäisesti työpöytäni ääreen. Varmistan, että kaikki mahdolliset häiriötekijät, mm kännykkä, televisio, ovat kaukana ulottumattomissani. Sytytän työpöydän lampun ja sammutan kattovalon. Ilmoitan haluavani olla huoneessani yksin, mahdollisesti koko päivän. Se joka huoneeseeni uskaltaa astua.. No, en vastaa seurauksista. Otan tarkoin varjellun kirjan käteeni. Tutkailen tarkasti sen kuvitusta ja luen takakannen. Asetan sen pöydälleni. Käännän sivua. Käännän seuraavan. Tästä se alkaa."

 

Mermione, 34v

"Käyn ostamassa kirjan melko pian sen ilmestyttyä, mieluusti jo samana päivänä -en kuitenkaan yöllä. Perhe ja englannin kieli tuskin antavat mahdollisuutta ahmaista kirjaa saman tien, kuten muuten tapoihini kuuluisi. Joten pienissä pätkissä se menee, ja varmaan sanakirjankin kanssa. En ole muita Pottereita lukenut alkuperäiskielellä, kun potteroiduin vasta omien lasteni alkaessa lukea kirjasarjaa. Mutta nyt olen aivan täpinöissäni enkä meinaa jaksaa odottaa kirjan ilmestymistä!"

 

Dolcesole, 20v

"Olen tuona maagisena päivänä Lontoossa ja aion mennä ostamaan kirjan heti kellojen lyödessä keskiyötä. Kunhan olen saanut kirjan käsiini, pistän korvatulpat korviini välttääkseni mahdollista spoilausta ja juoksen nopeasti takaisin hotellilleni. Hotellille päästyäni vaihdan Potter-vaatteeni yöpukuun ja kellahdan sängylle, jossa pysyn kuin liimattuna aina 10.30 asti, jolloin hotellihuone on luovutettava.

Lontoo kun on melko iso ja vieläpä englanninkielinen kaupunki, on varmasti odotettavissa, että spoilausta voi tapahtua melkein joka kadunkulmassa. Katson turvallisimmaksi suunnata suoraan lentokentälle, jossa kukaan tuskin on vielä ehtinyt lukea Potteria. Siellä menen johonkin syrjässä olevaan kahvilaan ja nautin niin kaakaosta kuin Potteristakin. Lentoni lähtee 18.05 ja seuraavat kolme tuntia jännitän vielä kirjan viimeisiä sivuja. Päästessäni takaisin maankamaralle olenkin jo lukenut uusimman Potterin ja voin kuluttaa koko sunnuntain keskustellen siitä ystävieni kanssa. Maanantaina onkin sitten luvassa jälleen paluu arkeen ja työhön."

 

Thestral, 14v

"Aijon lukea kirjan vasta omassa huoneessani kaikessa hiljaisuudessa. Kukaan ei saa häiritä, kun suomennan tekstiä päässäni ja samalla koetan pysyä tarinan mukana. Luen kirjan luultavasti entiseen tapaan, eli pieniä taukoja lukuunottamatta, lähes kertalukemisella. Pitäähän sitä välillä käydä vessassa ja jotain syödäkin. Luen kirjan yksin ja annan sen lainaan kaverilleni vasta sitten kun olen itse päässyt loppuun - tietysti ilman juonipaljastuksia!"

 

Paukku, 14v

"Nautin kirjasta lukien sitä kotona irti kaikesta muusta. Kellahdan sängylleni ja jaan nautinnon kaakaon kanssa, kaakaon kera Harry Potterien lukeminen on suurta juhlaa."

 

appelsiini, 14v

"Kello 02.00 istun Kirkkonummen kirjakaupan edessä, toivottavasti jonon etupäässä. Tunnelma on jännittynyt, joko pulisen koko ajan, tai sitten en saa sanaa suustani. Vatsassani lepattaa perhosia (tai siivekkäitä avaimia..). Kun kirjakauppa vihdoin aukaisee ovensa, ponnahdan ylös ja odotan vuoroani. Kun vuoroni vihdoin tulee, ojennan rahat ja nappaan kirjan kainalooni. Siirryn pari askelta sivuun ja jään ihastelemaan viho viimeistä Potteria. Tarkastelen etu- ja takakantta, mutta en pysty avaamaan kirjaa.

Matkustan kotiin autossa, yhä kirjaa ihaillen. Tunnen jännnitystä ja iloa, mutta myös haikeus pistää esiin kaikkien onnellisten tunteiden välistä. Kun olen kotona, lukittaudun huoneeseeni, hyppään pehmeään sänkyyn ja aloitan ikimuistoisen lukukokemuksen. Luen sivuja mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin huolellisesti, ettei mitään tärkeää jäisi huomaamatta.

Kun olen lukenut vähän aikaa, järjen ääni päässäni kuiskaa että olisi järkevää nyt vain painua pehkuihin, ja jatkaa lukemista pirteänä seuraavana aamuna. Laitan kirjan vastahakoisesti yöpöydälleni, sammutan valot, ja käperryn peiton alle. Kertaan kirjan tapahtumia mielessäni niin kauan, kunnes nukahdan.

Kun aamulla herään enemmän tai vähemmän pirteänä, pomppaan sängystä ylös, kaappaan kirjan mukaani ja riennän parvekkeelle. Otan mukavan asennon pehmeässä tuolissa ja syvennyn kirjaan. En kuitenkaan ehdi lukea kauaa, sillä kyytini mökille odottaa. Tuskallisen kahden tunnin jälkeen olen perillä. Turvassa niiltä idiootti-spoilereilta. Mökillä ei ole sähköjä, joten en erehdy nettiin, jossa luultavasti lukisi millä tahansa sivulla (jopa ilmatieteenlaitoksen sivulla, kyllä kyllä) kissan kokoisilla kirjaimilla: "*NIMI* KUOLEE SIVULLA 777!!"

Raahaan patjan nurmikolle, ja ryhdyn lukemaan. Nälkä kurnii vatsassa, mutta en saa silmiäni irti kirjan lumoavasta tekstistä. Luen ja luen, kunnes olen kirjan viimeisellä sivulla. En tiedä miten silloin reagoin. Todennäköisesti purskahdan itkuun ja menen nukkumaan. Tai sitten olen niin shokissa, että uskottelen itselleni kirjaa vielä olevan jäljellä monta sataa sivua. Kun olen hyväksynyt tosiasian, että Pottereita ei enää ikimaailmassa tule, aloitan koko kirjan alusta."

 

Aliviisas, 15v

"Kun DH ilmestyy 21.7.07 klo 2.01 Suomen aikaa, sammutan kännykän jo edellisenä iltana. Koska kirjaa en itse saa ostettua, lainaan sen kirjastosta (ärr, joku ehti varata mua ennen >:[ ), en kulje netissä ollenkaan enkä käy mesessä tai muuallakaan. Omat sivuni laitan tauolle siksi aikaa, etten tulisi juonipaljastetuksi. Kun sitten kirja on käsissäni, luen sitä joko sängyssäni tai jos on hyvä ilma niin pihalla. Mahdollisesti ostan Ässä mix -jättikarkkipussin, jota napostelen lukiessani kirjaa. Yritän lukea kirjan mahdollisimman nopeasti, jotta ei tarvitsisi pelätä juonipaljastuksia niin pitkään. Heti perään luen kirjan toisen kerran, hitaasti keskittyen, koska tiedän jo mitä tulee tapahtumaan. Olen ajatellut kurkkia hieman loppua, jotta välttyisin taas mahdollisilta juonipaljastuksilta. Mutta silloin jännitys menisi pilalle, joten en vielä osaa sanoa. Kirjan aion kuitenkin lukea englanniksi, vaikka en siitä mitään ymmärrä."

 

Moondancer, 13v

"Kun saan kirjan kätösiini, avaan sen ja selaan sen läpi lukematta sanaakaan, sekä katson, montako sivua siinä on. Kirjakaupasta kotiin kuljen oletettavasti autolla, joten aloitan lukemisen jo siellä. Kun auto kaartaa kotipihaan, minä yritän haparoida autosta sisälle, mutta se on yllättävän hankalaa lukemiseen keskittyneenä. Kun viimeinkin pääsen autosta sisälle taloon, linnoittaudun omaan huoneeseeni. Luen kirjaa luultavasti istuen nurkassa, sängyn päällä ja peittoon kääriytyneenä. Jos lukeminen on pakko keskeyyttää jostakin syystä kuten vaikkapa jos talo on tulessa, luen kuitenkin menossa olevan luvun loppuun ja keskeytän lukemisen vasta sitten. Kun ulkona on ihana sää, pitää tietenkin mennä lukemaan pihalla kasvavan suuren kuusen juurelle lueskelemaan, ja kenties siinä samalla voisi vaikka juoda limsaa ja napostella karkkia.

Kirja on luultavasti mukana niin ruokapöydässä kuin aamukahvilla, mutta en minä sitä sentään suihkuun vie. Se voisi laskea kirjan jälleenmyyntiarvoa, mutta en minä sitä raskisi myydä kenellekään, sillä veikkaan että siitä tulee kirjahyllyni suurin aarre jota en edes lainaa kenellekään.

Kun kirja alkaa uhkaavasti lähestyä loppuaan, kahvin tarve kasvaa ja sen voimalla luultavasti yöllä luen kirjan lopun. Tärkein asiahan on kuitenkin The Sana, nimittäin sana johon koko episodi päättyy.

Kirjan luettuani fiilistelen varmaan jälkitunnelmia ja ajattelen syntyjä syviä lopputuloksesta. Otan kupin kahvia. Ehkä soitan kaverilleni. Kenties syön kurkkupastilleja ja lisää kahvia. Laitan kirjan siististi hyllyyn ja alan nukkumaan, jos saan unta. Jos en, aloitan Viisasten kiven alusta ja aloitan missioni lukea kaikki Potterit järjestyksessä läpi, uudestaan. Ja luen ne loppuun asti."

 

Peneolope, 14v

"Aion käydä hakemassa kirjakaupasta varatun kirjani niin pian kuin pystyn, en siis heti yöllä. Kotimatkalla aion lukea takatekstin ja alkaa hieman lukemaan kirjaa alusta.

Kotona linnottaudun omaan huoneeseeni - otan hyvän asennon sängyllä, tarpeeksi valoa eikä mitään ääniä ja alan lukea. Luen kirjaa aivan kokoajan, aamusta yöhön. Ainoat tauot ovat kun syön, käyn vessassa tai nukun.

Aion lukea kirjan nopeasti, sillä en malta odottaa mitä tulee tapahtumaan, mutta kuitenkin tarpeeksi hitaasti, jotta ymmärrän varmasti kaiken. En aio vilkaistakaan tuleville sivuille, en halua pilata lukuelämystäni.

Kun olen vihdoin koko kirjan lukenut, luultavasti huokaisen tyytyväisenä, riippuu millainen loppu on. Makaan sängyllä kertaen vielä tapahtumia, mutta pian kuitenkin riennän puhumaan asiasta jolle toiselle, joka on myös lukenut."

 

Evora, 14v

"Ajattelin ostaa ison irtokarkkipussin ja korvatulpat ja mennä lukemaan kirjaani takapihallemme viltille kirsikkapuun alle. Korvatulpat siitä syystä, ettei erinäiset häiriötekijät (kuten linnut, ötökät ja pikkuveli) keskeytä lukuhetkeäni. Ja ilman karkkiahan minä en uunituoretta Potteria lue: en ole milloinkaan lukenut niitä ilman karkkia, enkä tule nytkään siis lukemaan. Ja ehkä voisin ottaa myös taikasauvan varulta mukaan mielikuvituksesta oikeaan elämään pompanneiden kuolonsyöjien varalta ;> Tulisi jo heinäkuun 21. päivä!"

 

Kukkasukka, 16v

"Yritän ehdottomasti saada viimeisen Potterin jo yöllä. Ja vielä kun on kesäloma, voi sitä jo alkaa lukemaan yöllä... :)

Lukisin ensin takakannen heti kun olen saanut kirjan ja sitten katsoisin varmaankin ekaa sivua. Varsinaisen lukemisen aloitan vasta kotona. Luen kirjaa joko ulkona ihanassa auringonpaisteessa tai olohuoneessa nojatuolissa. Kuuntelen musiikkia siinä sivussa, tai voi olla että se alkaa häiritsemään, laitan sen pois ja nautin täysin palkein Potterin lumosta. Karkkia tulee naposteltua varmaan siinä sivussa aika paljon ja sen päälle sitten purkkaa, tietysti.

Luen kirjaa heti herättyäni, aamupalalla, päivällä, luonaalla, koko päivän. Ilman suurempia taukoja jos mahdollista. En kurki sivuja eteenpäin, koska sitten harmittaa, kun vahingossa huomaakin jotain merkittävää. Kaiken pitää tulla yllätyksenä! Kun lopulta käännän viimeisen sivun, olo varmaankin kumman tyhjä. Ontto. Jos loppu on surullinen, jään miettimään sitä ja en ihmettelisi vaikka muutama kyynel vierisi poskia.

Viimeisen Potterin on oltava täydellinen lukunautinto, jota voi muistella lähes kaiholla sitten myöhemmin."

 

helmikana, 13v

"Heti kun saan kirjan käsiini ja saan kyyneliltäni luettua, aloitan lukemaan kirjaa. Olen jo pyhittänyt kesälomastani viikon pelkälle kirjan lukemiselle, minä aikana en aio poistua kotoani. Tulen lukemaan koko ajan - jopa ollessani vessassa ja syödessäni. Nukkuakaan en aio kovin. Luen kirjaa olohuoneen sohvalla, keittiön pöydän ääressä, vessanpöntöllä, terassilla ja jos kotona sattuu olemaan muita kuin minä, omassa huoneessani. Lehtiin, internetiin tai muihin ihmisiin päin en aio vilkaistakaan, jotten vain spoilaantuisi. Heinäkuustani tulee fantastinen!"

 

mirz, 25v

"Aion lukea kirjan kertalaakista yhteen putkeen. Kaupasta aion poistua suorin tein kotiini, vaihtaa mukavampaa päälle ja käydä toimeen. Olen kuukausia harjoitellut asunnossa kulkemista näkemättä muuta kuin kirjan. Kykenen hyvin laittamaan ruoan ja toimimaan kirjan lukemiseen menevän ajan keskeyttämättä kertaakaan lukemista tai normaaleja toimiani. Edellisenä päivänä hankkimani eväät auttavat tässä toimituksessa. Kun saan viimeisen sivun luettua, suljen kannen, sujautan kirjan paikalleen hyllyyn ja jatkan elämääni."

 

Omenainen, 12v

"No otan kirjan ja sulkeudun omaan huoneeseeni ja alan lukemaan. Niin ja kuuntelen jotain hyvää musaa. Parin luvun jälkeen mitä todennäköisimmin joko kyllästyn huoneeni ilmaan tai minulle tulee nälkä tai molemmat ja painun keittiöön. En jaksa enää mitä todennäköisimmin mennä huoneeseeni ja vetelehdin kotonani mitä kummallisimmissakin paikoissa.

Ahmin kuitenkin kirjan loppuun enkä anna kenenkään häiritä lukunautintoani. Ja musiikki mitä kuuntelen on samaa koko kirjan ajan, tai levy on sama. Laitan sen alkamaan uudestaan ja uudestaan enklä anna minkään keskeyttää minua. En siis nouse välissä laittamaan sitä uudestaan se on repeatillä. Puhelimeen en todennäköisimmin mene, palkkaan varmaan siskoseni vastaamaan, ja jos minua kysytään, olen palkannut hänet sanomaan etten ole kotona."

 

Jénaminya, 20v

"Ostan kirjan Helsingin Akateemisesta, heti kun se aukeaa, jonotan ainankin edellisestä päivästä (riippuu siitä, kuinka monta päivää saan vapaaksi). Kun saan kirjan käsiini sammutan kännykän, pistän aurinkolasit päähän, korvatulpat korviin, ja niiden päälle vielä korvalappustereoiden kuulokkeet musiikin kera. Minä en aio spoilaantua. Matkustan näin varustettuna heti ensimmäisellä mahdollisella junalla kotiin, ja lukittaudun sisälle. Avomieheni häädän muualle pariksi päiväksi, ja otan häneltä avaimen pois. En avaa kännykkää, TV:tä, radiota tai tietokonetta, en astu ulos ovesta, enkä avaa sitä kenellekään. Sammutan ovikellon. Olen täysin eristyksissä ulkomaailmasta siihen saakka, että saan kirjan luettua. Olen jopa pyytänyt töistä vapaata juuri sitä varten.

Kirjan avaan vasta kotona, ettei kukaan voi häiritä lukemistani. Se myös vähentää spoilaantumismahdollisuutta, koska ihmiset eivät mene niin helposti huutelemaan juonisaloja niille, joiden ei tiedä olevan asiasta kiinnostunut. (Tähän tarpeeseen tarvitsen myös pari isoa mustaa jätesäkkiä tms. vaatetukseni piilottamiseen.)

Kirjaa luen todennäköisesti sekä sängyllä pötkötellen, nojatuolissa rötköttäen että pöydän ääressä istuen. Kirjaa lukiessa ei saa syödä mitään. Minulla on sääntönä, että ennen Pottereihin koskemista pitää pestä ja kuivata kädet huolellisesti, eikä samaan aikaan saa tehdä mitään muutakaan. Muutenhan kallisarvoinen aarteeni voisi vaikka likaantua. Lukemisen välillä voi pitää pari nopeaa ruokataukoa. Jääkaapin ja kaapit täytän ennen kirjan ilmestymistä erilaisilla nopeilla välipaloilla ja valmisruoilla.

En tiedä mitä tapahtuu, kun saan kirjan luettua. Onneksi minulla on samanhenkisiä ystäviä, joten heistä on tukea. Sinällään olisi hyvä, jos kirjan lukisi hitaammin, koska se kestäisi silloin pidempään, mutta myös spoilaantumisvaara kasvaisi silloin, enkä halua ottaa turhia riskejä."

 

I<3Magic, 13v

"Pakko saada kirja ainakin samana päivänä kun se ilmestyy! Yksin, omassa huoneessani on mukava lukea. Kirja on juuri ostettu mutta luen kuvun kerrallaan, hengähdän välilla ja jatkan.

Ehkä jotain mukavaa naposteltavaa yöpöydälle.(Siitä on helppo napsia, kun lukee peiton alla. Jos joku uskaltaa häiritä niin...) Musiikkia ei saa kuulua. Tunnelman pitää säilyä. Kirjaa en eteenpäin uskalla selata, koska jännityksen pitää säilyä. Luku-urakan jälkeen soitan muutamalle Harry Potter-fani ystävälleni ja puhumme kirjasta. (Kovat puhelinlaskut.) Tuntuu ihmeelliseltä, kun ei tarvitse enää odottaa seuraavaa kirjaa."

 

Koneko, 15v

"21. heinäkuuta: Teen Potter-aiheisia halloweenherkkuja ja varaan runsaasti juomista. Sillä hetkellä kun porukat tulevat Oulusta ostoksilta kotiin, sieppaan kirjani heiltä ja lukittaudun omaan huoneeseeni. Suljen kännykän, laitan verhot ikkunan eteen ja istuudun sohvalleni nauttimaan uudesta kirjasta ja Potterherkuista. En lue takakantta enkä lähde mukaan hankkimaan kirjaa, sillä en halua spoilata itseäni pisaraakaan ja nukkumaan alan vasta kun olen lukenut kirjan läpi - meni siinä kuinka kauan aikaa tahansa."

 

Tiliut, 16v

"Koskapa aion mennä jonottamaan, olen ehkävarmasti The Päivänä aika väsynyt, mutta ei se ole ennenkään menoa haitannut (alkuun ainakaan). Luen varmaan pari ekaa lukua sängyssä loikoillen, popsien karkkia pysyäkseni hereillä ja silmät puoliummessa. Luultavasti nukahdan kesken kaiken, niin että yhdelle aukeamalle jää suloiset kuolajäljet nukkuessani.

Seuraavana päivänä laahustan serkun rippijuhliin, joissa linnoittaudun koko päiväksi johonkin nurkkaan / vessaan Kirjaa lukemaan. Välillä voin hipsiä hakemaan jotain syötävää. Juhlien päätyttyä olen luultavasti lukenut kirjan läpi. Saan varmaankin hysteerisen kohtauksen kaikista yllättävistä juonenkäänteistä ja säikäytän kaikki muut vieraat. Jos minua ei kärrätä pöpilään, menen kotiin kävellen (selvittääkseni pääni) ja alan lukea kirjaa uudelleen. (Koska kiirelllä ahmiessa puolet asioista jää huomaamatta)"

 

merenneito, 13v

"Toivottavasti 21. heinäkuuta on hyvin myrskyinen päivä. Mitään sen vähempää ei ole odotettavissa, tietävät kaikki, jotka ovat sivistäneet mieltänsä Harry Potter-sarjalla. Uskoisin, että kimpaantumiseni yömyyntien perumisesta on laantunut, kun aamulla jonotan kirjakaupan edustalla, Rohkelikon kaulaliina hikisessä kaulassani. Kun kello alkaa lähestyä tasaa, alan jo hermostua. Joko nyt?

Kirjakaupan ovien auetessa, ryntään ensimmäisenä sisään. Kahmaisen kirjan mitään ajattelematta ja poukkoilen kassalle. Lasken kirjan varovasti myyjän eteen.

"Olen varannut kirjan"

Tuskallisen hitaasti myyjä näpyttelee kassakonetta.

"Tarvitsetko kassia?", hän kysyy hetken kuluttua, rauhallisesti hymyillen.

Yritän olla mulkaisematta rumasti. "En, kiitos"

Kirja kainalossa hyppelen ulos, istahdan maahan ja avaan kirjan. Seuraavat minuutit kuluvat taivaassa. Hetken kuluttua ystäväni, jonka olen unohtanut kokonaan, avaa suunsa.

"Mennään jo, voit lukea kotona"

Nenä yhä kiinni kirjassa nousen ylös ja kävelen katutolppaa päin. Koko matkan ajan silmäni ovat heiketäneet kykynsä rekisteröidä ympäröiviä tapahtumia. Hyvästelen hajamielisesti ystäväni ja tallustelen kotiin. Hengähdän syvään ja lasken kirjan eteisen pöydälle. Sitten toimeksi. Vesi kiehumaan, eilen ostettu suklaa kaapista ja keksit laatikosta. Purtavat ja kirjan kiikutan yläkertaan, huoneeni yöpöydälle. Kohennan vähän aikasemmin aamulla tehtyä tyynykasaa. Istahdan kymmenien tyynyjen keskelle ja vedän peiton korviini. Siemaisen cappuccinoa ja haukkaan palan suklaata. Varon sotkemasta kirjan sivuja. Sitten uppoudun maailmaani, maailmaan johon kuuluvat vain minä ja Deathly Hallows. Vaikka joudunkin tarkistamaan sanoja sanakirjasta, sillä ei ole väliä. Unohdan olevani huoneessani, pääsen aivan toiseen maailmaan, maailmaan joka kestää tasan 608 sivua, sivua jotka sisältävät päätöksen tälle kaikelle. Sarja loppuu, mutta maailma ei katoa koskaan."

 

Kelmi, 19v

"Aion matkustaa Kirkkonummelle ostamaan Potterini heti yöllä. Kun saan kirjan käsiini, pakotan itseni pitämään sormeni kurissa koko paluumatkan ajan ja vasta kotona alan lukea. Kasaan sänkyni viereen karkkeja naposteltavaksi, kaakaota janoon ja nenäliinoja surullisten hetkien varalta. Laitan ovelleni Ei saa häiritä -lapun ja kännykän äänettömälle. Mikään ei saa häiritä ensitapaamistani seitsemännen HP-kirjan kanssa. Sitten käperryn tyyny- ja peittokasaan aarteeni kanssa ja aloitan lukemisen. Jos silmät eivät pysy enää aamulla auki, otan pienet torkut ja jatkan sen jälkeen virkeänä lukemista, kunnes kirja on lopussa. Sängystä en aio nousta kuin korkeintaan vessaan ja syömään. Viimeisten sivujen kohdalla kyyneleet valuvat taatusti ja suunnaton tyhjyyden tunne valtaa mielen. Nyt se sitten on loppu. Enää ei ole luvassa ihanaa odotuksen aikaa ja seuraavaa kirjaa. Harry Potterin tarina on loppunut. Onneksi sentään kirjat eivät ole kertakäyttötuotteita ja voin lukea aiemmat osat aina uudestaan ja uudestaan."

 

-sinistys-, 17v

"Viimeinen Potter täytyy ehdottomasti lukea vanhassa puutalossa, aamuyön tunteina, keskiyön auringon salaperäisessä hämyssä, usvan laskeutuessa pelloille. Niin olen aikaisemmatkin potterit lukenu ja siinä tavassa saavutan parhaimman lukunautinnon. Kuulostaa pelottavalta.. sitä se kyllä vähän onkin."

 

Hailie, 15v

"Ostan kirjan heti aamulla Helsingin Akateemisesta kirjakaupasta jonotettuani ensin ystävieni kanssa, tämä on jo yksi osa lukunautintoa.

Seuraavaksi matkustan kotiini ja teen itselleni mukavan lukunurkkauksen sängylleni mm, lattiatyynyistä ja muutamasta pienemmästä. Käden ulottuville jotain viileää juomista (oletettavasti Heinäkuu on lämmin) ja jotain mukavaa naposteltavaa ja voinkin avata kirjan ja uppoutua viimeiseen Potteriin kaikessa rauhassa. Konetta ei missään nimessä avata, kännykkä kiinni tai vähintään äänettömällä ja muulle perheelle ehdoton häiritsemiskielto. Lukunautinto on valmis. Pienet ruoka- ja vessatauot ovat hyödyllisiä jo lukemansa sulattelemisen kannalta ja nukkua kannattaa, jotta jaksaa keskittyä niin hyvin kuin on mahdollista.

Siinä minun reseptini."

 

Miléna, 16v

"Aion nauttia DH:n kuten nautin OotP:n ja HBP:nkin, eli saapuessani kotiin kirjajonotuksesta kävelen rauhattomasti ympäri huushollia kirja kädessäni, koska en pysty asettumaan aloilleni lukemaan The Kirjaa. Väsyneenä kiipeän kirjan kanssa lopulta parvelleni ja luen sitä kunnes nukahdan... Herätessäni seuraavan kerran kello onkin jo aika paljon ja jatkan lukemista sängyssäni kunnes seuraavana aamuna olen (toivottavasti) kirjan saanut loppuun."

 

Reija, 12v

"Vessassa.. Se on mielestäni paras paikka lukea Deathly Hallows, koska pöntöllä on mukava istua ja siellä on hiljaista ja saa olla rauhassa, ainakin siihen asti kun jonkun perheenjäsenen tulee hätä ja pakko päästä vessaan. xD

Minä ahmin kirjaa niin pitkään kuin pystyn ja yritän vältää keskeytyksiä, mutta jos on pakko niin "jaan kirjan osiin" ja luen yhden "osan" kerralla tai monta "osaa". Voin myös kurkkia edemmäs kirjaan ja lukea lukujen otsikoita tai lukea pätkän ja sitten jatkan taas siitä missä olin.

En yleensä osta kirjaa vaan lainaan sen kirjastosta, mutta luulen että teen poikkeuksen Deathly Hallow:sin kohdalla!

Ja jos sen teen aloitan yleensä autossa kotimatkalla..

Ja kun kirja loppuu se miten reagoin riippuu yleensä siitä mitä on tapahtunut, mietin kirjan tapahtumia ja huokaisen yleensä äitille, että "tulihan sekin luettua!""

 

Terhi, 14

"Kotimatkalla kirjakaupast luultavast yritän olla selaamatta kirjaa, mut mitä luultavammin luen vähintään lukujen nimet, tai sitten tyrkkään kirjan äiskälle et piilottaa sen matkan ajaks, koska haluun lukee kirjan kaikessa rauhassa sohvan nurkkaan käpertyneenä jokaisen sanan mieleen painaen. (kirjan liian kurjaksi muuttuessa pehmolelujen ympäröimänä.) Illalla siirryn tosin sänkyyn lukemaan, mutta tiedossa pitkä lukumaratoni miinus ruokatauot. Kaiken tämän teen taian omaista loppua odottaen ja sinne toivottavasti (pahemmin) kurkkimatta.(:

Viimesellä sivulla luultavasti toivon koko sydämmenstä, ettei kirja ois loppunu ollenkaan ja loppu tuntuu siinä vaiheessa kuitenkin vääränlaiselta. Nyt jo aattelee, et voi ei se on ihan viimenen osa, et olo varmasti haikea ja jään ikävöimään kirjan sisäistä maailmaa."

 

yawe, 14v

"heti ensimmäiseksi kun saan sen käsiini luen pari lukua,sitten panen kirjan vähäksi aikaa pois ja aloitan illalla lukemisen uudestaan.luen kirjan vähitellen eniten illalla ja yöllä koska silloin se on kivointa.luen kirjan hitaassti jotta se kestäisi mahdollisimman kaun.ja sitten kun kirja on luettu lopuksi itketään koska sitten se kaikki on ohi,ja Harry Potterit ovat kaikki ilmestyneet.sitten ollaan surullisia pari päivää,ja tajutaan että se tosiaan on ohi."

 

Jazz*, 13v

"Luonnollisesti lukitsen itseni pienen mökkimme ainoaan makuuhuoneeseen, työnnän tyynyjä korviini jotta välttyisin turhalta meteliltä (sekä kenties röyhkeiltä spoilauksilta?), ja luen kunnes silmäni yksinkertaisesti muurautuvat kiinni."

 

Limetti, 11v

"Ostan kirjan päivällä ja kiirehdin kotiin. Luen kirjan hitaasti ja huolellisesti, tarkistan menneet kohdat jotka mainitaan ja joita en hyvin muista edellisistä kirjoista. Lukukokemuksesta nautin omassa huoneessani, hiljaisuuden vallitessa. Jos viereisessä huoneessa melutaan, pyydän heitä olemaan hiljempaa tai pistän kirjan syrjään vähäksi aikaa. Saatan syödä hedelmiä lukiessani.

Lempilukupaikkani on ehdottomasti oma sänky, eli siellä aion viimeistä kirjaa lukea.

Aina kun eteen tulee kohta joka mietityttää, herättää muistoja tai on muuten vain tärkeä, surullinen tai upea, pistän kirjan sivuun ja mietin asiaa. Jokaisen luvun jälkeen pysähdyn miettimään. Mikä oli kaunista? Mikä surullista? Mistä en pitänyt? Kun olen miettinyt tarpeeksi, palaan kirjaan.

Kun olen lukenut kirjan, kirjoitan huolellisesti omaan kirjallisuusvihkooni selostuksen kirjan tapahtumista ja oman mielipiteeni. Sen jälkeen alkaa työ. Piirustuksia, fanisivuja, fanfictioita... Oma mielipiteeni on, että ficcien aika ei ole ohi, ehei, se on vasta koittamassa. Mitä tapahtuu suuren taistelun jälkeen? Miten tarina muuttuisi jos Harry ei olisikaan kohdannut Ronia tai Hermionea? Kirjasarjan päättyminen tuo lukuisia uusia mahdollisuuksia elämään, eikä Potterfanien aika lopu koskaan!"

 

Päki, 12v

"Aloitan lukemisen heti kun saan kirjan käsiini. Luen vähän matkaa, mutta sitten alan katsella ympärilleni, kuinka muut ovat ottaneet sen vastaan. Vilkaisen kirjaa aina silloin tällöin kirjakaupassa, ulkona ja kotimatkalla. Käyn matkalla kaupassa ja ostan jotain hyvää. Kotona menen jonnekkin rauhalliseen paikkaan, vaikkapa ullakolle, sytytän muutaman kynttilän, otan mukavan asennon, ja sukellan Taikamaailmaan!!!!!"

 

Kaktus, 15v

"Kun saan kirjan käsiini, vetäydyn huoneeni hiljaisuuteen ja laitan oveeni EI SAA HÄIRITÄ-kyltin. Menen pötköttämään sängylleni ja laitan vielä korvatulpat, ettei mikään ääni vahingossakaan häiritsisi lukemimista. Kun luen, en tee, kuuntele tai syö mitään, sillä se häiritsisi minua. Keskityn vain ja ainoastaan kirjaan. En lue koskaan kirjaa yhteen putkeen, sillä siinä alkaa ajatukset karkailla. Kun lukee vaikka yhden luvun pätkissä, asiat jäävät paremmin mieleen ja lukemisesta nauttii enemmän.

Hyviä ja nautinnollisia lukuhetkiä kaikille!"

 

Anni, 16v

"Kuinka minä luen viimeisen Harry Potterin? Tämän vuotisesta lukukokemuksestani tulee varmasti mieleenpainuvin kaikista. Syy ei kuitenkaan ole ainoastaan siinä, että ilmestyvä kirja on jo legendaksi muodostuneen kirjasarjan päätösteos, vaikka sekin on tietenkin yksi lukukokemukseni pääpiirteistä.

Olen lähdössä tänä kesänä lomalle Brightoniin juuri sopivasti keskelle kesäistä Potter-huumaa. Ensin minun on tietenkin käytävä katsastamassa tuore elokuva, mutta ainakin minun henkilökohtainen mielipiteeni on se, ettei elokuvista syntyvä tunnelma ole mitään verrattuna siihen suurenmoiseen taianomaisuuten jota kirjan lukeminen tuo tullessaan. Se tunne joka syntyy, kun pitelet Harry Potteria käsissä, monikertaistuu kun tuo käsissäsi oleva kirja on upouusi, koskematon ja tietenkin täynnä uusia ulottuvuuksia taikamaailmaan.

Kirjan ilmestyessä minun on myös tietenkin selvittetävä, millaista se ihka-aito, oikea ja alkuperäinen brittiläinen Potterhuuma on. Toivottavasti saan uusia, englantilaisia Harry Potterista kiinnostuneita ystäviä.

Kun lopultakin saan kirjan käsiini ensimmäiset hetket varmasti menevät ihmetellessä: tässäkö se nyt lopulta on? Tämäkö on todella legendan päätös? Kirjaa täytyy toki ryhtyä heti hieman selailemaan. Päästyäni ulos kirjakaupasta suuntaan varmasti siihen mukavaan soppeen, jonka olen ensimmäiseksi itselleni miettinyt. Lukemisen aloitan matkalla, kuljin sitten matkani kävellen tai bussilla. Ei väliä, pakko päästä lukemaan!!

Luen varmasti kirjan kerralla, siitä ei ole epäilystäkään. Minun on pakko saada tietää mitä Harrylle ja hänen ystävilleen lopulta käy.

Jännitys kihelmöi jo vatsassa ja innostus kasvaa heinäkuun lähestyessä. Vielä hetki pitäisi malttaa!"

 

IsoPahaSusi, 19v

"Kun kirja on turvassa sylissäni, suljen sen kiireesti piiloon kassiini. Kotiin tullessani vien kirjan sängylleni ja tuon kaiken tarvittavan sänkyni lähettyville. Puhelimeni on tietty vaiennettuna. Tutkin kannet tarkkaan ja huokaisen syvään sillä tiedän että kirja on sarjan viimeinen. Matka on päättymässä.

Luen miltein puoliväliin, reagoiden järkytyksiin haukkomalla henkeäni, suruihin itkemällä, pahiksiin heiluttamalla nyrkkiä ja absurdeihin hauskoihin tilanteisiin nauramalla. Pidän pienen tunnin mittaisen tauon (jos kykenen) ja palaan kirjan pariin malttamattomana. Kun takakansi alkaa uhkaavasti häämöttää, alan lukea vieläkin hitaammin, lukien lauseita uudestaan. Suurten yllätysten sattuessa lasken kirjan alas ja päivittelen kaikkea aikaisemmin sattunutta ja puhun itsekseni: "olisi se pitänyt arvata" tai "Tuo tuli tosiaan puun takaa!". Viimeinen lause ja tyhjyys valtaa minut. Se on ohi. Pari pientä kyyneltä voi vierähtää mutta hymy kasvoillani muistuttaa siitä mitä koin Harryn kanssa. Vihdoin tiedän mitä sankarilleni kävi.

Luki kirjan paloissa tai kokonaan putkeen, suosittelen uppoutumaan siihen ja rakastamaan joka sanaa."

 

Frans, 12v

"Haen kirjan heti aamulla kello 7 kirjakaupasta. Puristan kirjaa kädet hikisinä mutta pystyn säilyttämään jännityksen! Olen laittanut kaiken valmiiksi! Olen tehnyt itselleni mukavan kolon sänkyyni jonne käperryn ja luen kirjaa kynttilän valossa. Avaan kannen hermostuneena ja alan ahmia kirjaa! Oveen olen ripustanut lapun jossa lukee LUEN POTTERIA HÄIRITSEMINEN HENGEN UHALLA! Kun lopetan kirjan suljen takakannen hitaasti ja haikeana yllättävästä lopusta. Laitan kirjan hyllyyni, ja nousen kolostani ja olen taas valmis hetkeksi nousemaan jästimaailman pyörteisiin."

 

Zinttu^^, 15v

"Kun kirja ilmestyy ryntään kauppaan heti kun vain pääsen. Kirjakaupassa ollessani luen ensin takakannen, että tiedän jo mistä kirjan juoni alkaa ja mitä ensimmäisenä tapahtuu ja sen jälkeen kirjan viimeisen sivun, koska sen perusteella on kiva arvailla mitä kirjassa tulee tapahtumaan. Varsinaisen lukemisen aloitan vasta kotona, jolloin sunkeudun huoneeseeni mikropikaruuan, (sillä huoneessani on mikro) ison mässy pussin ja suklaalevyn kanssa. Otan mukavan asennon virttyneessä, mutta pehmoisessa nojatuolissa, nostan jalat edessä olevalle rahille, vedän huovan päälleni ja sen jälkeen tarkistan vielä, että valaistus on hyvä ja syötävät käden ulottuvilla. Vasta kaiken tämän jälkeen aloitan kirjan lukemisen. Luen kirjan kerralla loppuun ja vältän visusti kaikkea, mikä saattaisi häiritä lukunautintoani. Kun vihdoin kirja on luettu ja istun vielä loppu fiilistelemässä kirjan tapahtumia, palaan viimeiselle sivulle ja muistelen osuiko kaupassa tekemäni arvaukset oikeaan. Ja vielä tämänkin jälkeen, jos ei ole keskiyö selaan kirjaa ja luen lempi kohtani uudestaan. Näin saan kaksinkertaisen lukunautinnon. Sitten luultavasti nukahdan tuoliin ja herään aamulla linnun lauluun, koska tiaiset rakastavat huoneeni ikkunalautaa kuudelta aamuisin, varsinkin kesällä."

 

Reta, 15v

"Kun hankin kirjan, vien sen kotiin turvallisesti muovipussissa ja säästelen sitä oikein sopivaan hetkeen aloittaa lukeminen. En esimerkiksi voi aloittaa lukemista jos tiedän että puolen tunnin päästä on lähdettävä jonnekin. Sitten, kun minulla on sopivasti aikaa, asetun mukavasti vuoteelleni, halaan tyynyä ja aloitan lukemisen. Ensiksi luen takakannen ja tutkin kansikuvaa. Kun luen, täytyy olla aivan hiljaista, jotta voin keskittyä.

Uskon, että kun luen kirjaa, joudun käsittelemään sekalaisia tunteita. HALUAN lukea kirjan HETI, mutta silti haluan säästellä sitä. Silti luen sen parissa päivässä. (en pysty saavuttamaan kahden tunnin Potter-maratonia)

Kun kirja loppuu, olen koko päivän ihan muussa kuin tässä maailmassa. Ajattelen vain kirjaa, näen kenties unta tai jotain vastaavaa. Siitä tulee varmaan mahtavaa."

 

Stray, 13v

"En edes selaa kirjaa kaupassa/kotimatkalla. Menen mahdollisimman kauas hälinästä, sellaiseen paikkaan jossa minua ei häiritä. Vaikkapa rantaan, jossa on rauhallinen saunamökki. Otan sinne jonkinlaista syömistä mukaan henkiinjäämisen turvaamiseksi, sekä viltin jos sää viilenee. Asettaudun mukavasti ja alan lukea. Pidän ehkä välillä pieniä taukoja ja pohdin kirjan tapahtumia.

Kun viimeinen sivu on luettu ja kansi suljettu, luultavasti muistelen kaikkia aiempien kirjojen tapahtumia ja kiitän Rowlingia mahtavista lukuhetkistä. Ympyrä on sulkeutunut."

 

Jansu, 12,5v

"Aion ostaa kirjan heti yöllä kun se ilmestyy(mikäli saan kyydin yömyyntiin, ja minä oikeasti toivon sitä). Sitä varten joudun matkustamaan monta tuntia lähimpään yömyyntiin. Matkustan kotiin ja käyn sänkyyn lukemaan, luen niin pitkään kuin jaksan, ehkä nukahdankin välillä, mutta luen niin kauan että saan edes parikymmentä sivua kahlattua englanninkielen sanakirjan kanssa. En aio syödä mitään, enkä kunnella musiikkia. Tahdon lukea sen täydessä rauhassa ja hiljaisuudessa ilman häiriöntekijöitä, sivu sivulta. Ehkä aamulla siirryn kellariin lukemaan, etten kuule muiden melua. Mitä sitten kun olen lukenut sen ja suljen kannen? Sitä en tiedä, ei todennäköisesti kukaan. Ehkä puhkean lohduttomaan itkuun, ehkä en. Kuka tietää..."

 

Pilvi, 13v

"Käyn ostamassa kirjan kaupasta aamulla ja lähen heti kotiin jossa minua odottaa sipsi pussi ja limpparia. Sulkeudun yhteen huoneeseen ja varmistan ettei kukaan häiritse minua. Luen kirjaa sängyssä tai nojatuolissa isoina erinä enkä selaile ja lue taka kantta,haluan kaiken tulevan yllätyksenä. Varmasti kun olen lukenut kirjan kuohun siinä maailmassa ja muistelen tapahtumia ja yritän löytää uutta lukemista. Varmaan päädyn lukemaan kirjan vielä toisen kerran."

 

Danielle, 20v

"Maailman ihanimman ja itselleni rakkaimman kirjasarjan päätösosan luen varmasti hyvinkin hartaasti ja joka sanasta nautiskellen, viivytellen ja toivoen etteivät lukemattomat sivut hupenisi lukiessa, vaikka tottahan se on, että väkisinkin kaikki hyvä loppuu aikanaan. Asun melko korvessa, joten saan Potterini postin mukana ja aloitan lukemisen heti postista kotiin päästyäni ja järjestettyäni itselleni sopivan lukurauhan. Viimeiset hetket ennen koko kirjasarjan kahlaamista läpi uudelleen ja aina uudelleen vietän luultavasti omalla sängylläni mötköttäen ja muun maailman unohtaen, melkolailla kirjan alusta loppuun yhtäkyytiä lukien, syömättä ja nukkumatta hiljaisuudessa. En selaile kirjaa eteenpäin vaan luen järjestyksessä (vaikka tähän asti olenkin yleensä lukenut heti kirjan viimeiset sanat, aion nyt malttaa ja jättää sen hetken viimeiseksi!(:). Urakan päätyttyä ja kirjan suljettuani luultavasti istun hetken hiljaa ja itken, kuten olen varmaan joka Potterin lopussa tehnyt, mutta kun kyseessä nyt sitten on se kauan odottamani ja pelkäämäni viimeinen osa, luultavasti itken pidempään ja yhtä hartaasti kuin luinkin, syömättä ja nukkumatta! :) Päätösosan lukeminen tulee olemaan raskasta..."

 

potterfani#1, 16v

"Aion aoittaa kirjan lukemisen sinä samaisena sekuntina kun pääsen kotiin. Aion istua parvekkeella porottavan auringon kirkkaan valon alla. Yritän lukea kirjan yhdellä lukukerralla ja kun olen lukenut se aloitan sen taas uudestaan. :)"

 

haNNaliini, 22v

"Kylvyssä, sängyllä tai sohvalla kippurassa sade/ukkospäivänä ja parvekkeella löhötuolissa aurinkoisella säällä.. suklaasammakoita ja kermakaljaa nautiskellen!!"

 

Jukkis

"riippukeinu, hiljaisuus, lämpö, kylmää juotavaa ja jännittävää lukemista -se on siinä...."

 

Ginny, 14

"Aloitan kirjan lukemisen vasta, kun olen sulkeutunut pieneen ja hämärään huoneeseeni. Lukitsen oven, menen istumaan tuolille tai pötköttelen sängyllä. Laitan verhot kiinni jottei kukaan utelias kurki sisälle. En syö mitään enkä kuuntele musiikkia, koska se häiritsee keskittymistä.

En lue kirjaa ihan kokonaan, jotta sitä säästyisi vähän seuraavallekin päivälle, enkä missään nimessä selaile kirjaa eteenpäin; tykkään yllätyksistä. ;)

Kun sitten saan lopulta kirjan loppuun ja suljen sen, jään miettimään hiljaa sänkyyni tai tuolille Harry Potterin seitsemännen kirjan tapahtumia.."

 

Giladra, 16v

"Olen varannut kirjan jo etukäteen ja aion käydä hakemassa sen kirjakaupasta heti aamulla kello 7. Pidän kirjan visusti kiinni siihen saakka, kunnes pääsen lukemaan sitä omaan rauhaani. Lähdemme heti aamusta mökillemme saareen, jossa saan lukea kirjan rauhassa ilman tv:tä tai nettiä, josta voisi tulla eteen juonipaljastuksia. Aion istua/makoilla laiturilla tai/ja rantakalliolla aurinkovarjon alla virvokkeiden kanssa lukemassa kirjaa parin päivän ajan. Ilman kännykkää. Musiikin sijasta kuuntelen lintujen laulua ja aaltojen liplatusta luonnon helmassa."

 

Nautiskelija, 15v

"Käyn aamulla ostamassa kirjan ja menen kipinkapin kotiini. Ihan ensimmäiseksi suljen kännykkäni. Sitten kasaan paljon tyynyjä ja peittoja sänkyyni. Haen suuren karkki keon sänkyni viereen ja muistan ottaa myös juomista käden ulottuville. Otan myös ison kasan nenäliinoja mukaani, sillä yleensä itken Harry Pottereiden lopussa. Lopuksi laitan oveeni ison kyltin jossa lukee "Älä häiritse", lukitsen huoneeni oven ja luen nautiskellen kirjan yhdeltä istumalta. Siitä tulee ihanaa!!! <3"

 

liisu, 18v

"Tietysti kovalla kiireellä. Eikä lukuympäristöllä tai muulla sellaisella ole niin väliä, pääasia on tarina!"

 

Gwilithiel, 16v

"Rovaniemen Suomalainen kirjakauppa avataan Potterin myyntiä varten klo: 07.00. Ajattelen saapuvani paikalle etuajassa muutamastakin syystä. Ensinnäkin en varmaankaan tule nukkumaan kovin hyvin edellisenä yönä jännityksen takia joten aamulla on helppo herätä aikaisin, ja toiseksi toivoisin kaupan edessä olevan muita innokkaita Potter-faneja joiden kanssa jutustella.

Kaupan auetessa ostan kirjani ja laitan sen visusti laukkuuni. Vasta kun pääsen oman huoneen rauhaan sängylle loikoilemaan englanti-suomi-sanakirjan kanssa, aloitan lukemisen.

Kuulun niihin lukijoihin jotka lukevat paljon putkeen, mutta minä teen sen hitaalla tavalla. Saatan palata taaksepäin ja lukea osioita uudestaan, tai vain lukea yhtä ihanaa/jännittävää/hauskaa/järkyttävää lausetta kymmenen kertaa peräkkäin.

Eläydyn myös lukemaani, joten suustani pääsee ties minkälaisia äännähdyksiä lukiessani. Voihkauksia, huudahduksia, naurua ja joskus puhetta tyyliin: "Ei voi olla...", "Uskomatonta!", "Ihanaa!".

Minulla on neljä eri kirjanluku paikkaa joiden välillä ajelehdin kirjani kanssa. Ne ovat oman huoneeni lattia ja sänky, olohuoneen sohva ja keittiön pöytä. Keittiö on ehdoton suosikkini. Keittiö on myös siinä mielessä kätevä paikka koska naposteltavaa on lähellä, jos nälkä iskee.

Luettuani kirjan on oloni luultavasti hieman sekava. Haikea, koska kirjasarja päättyi ja odotettavaa ei enää ole, mutta samalla iloinen koska tiedän loppuratkaisun (Olkoon se sitten mitä tahansa). Luultavasti haluan toitottaa kaikille kirjasta, mutta pidän suuni kiinni koska inhoan spoilaantumista yli kaiken, enkä tahdo olla niin julma kenellekään. Nettiin ei ole asiaa ennen kuin kirja on luettu."

 

Anna, 16v

"Heti kun on kirjan kanssa päässyt kotiin kääriydyn istumaan lämpimän peiton alle omaan sänkyyn. Mukana olisi iso kupillinen kuumaa kaakaota ja suklaalevy.

Taustalla voisi soida hiljainen ja rauhallinen musiikki, että pääsisi kirjaan sisälle täydellisesti.

Kirjan lukisin varmaan pienissä osissa, mutta se saattaisi olla vaikeaa, koska yleensä hyviä kirjoja haluaa lukea koko ajan. Veikkaisin, että sivu sivulta olisi vaikeampi lopettaa lukemista.

Yritän lukea kaiken yllätyksenä, mutta pari kertaa saatan katsoa tulevia sivuja.

Viimeisen sivun jälkeen uskon, että minulla on aika tyhjä olo. Kaikki se odotus ja jännitys on loppu, mutta kuitenkin hyvillä mielin, koska uskon viimeisen kirjan olevan aivan mahtava!

Huoneessa olisi aika himmeä valaistus, mutta kuitenkin niin, että näkisi lukemaan kunnolla.

Tällainen olisi mielestäni nautinto."

 

Keijukainen, 26v

"Aion hakea kirjan varhain aamulla, hyvän yön nukkuneena. Sitten linnoittaudun kotikolooni hyvän ystäväni kanssa, syömme varmaan aamiaista ja sen jälkeen uppoudumme varmasti ikimuistoisen viimeisen Potter-kirjan pariin loppupäiväksi."

 

Siriusinen, 15v

"Aion aloittaa lukemisen heti kotona. Otan vähän Bertie Bottin joka maun rakeita ja kermakaljaa kokemukseni täydellisestämiseksi. Aion kuitenkin lukea hitaasti ettei kirja lopu heti alussa! jätän lukemisen aina jännään kohtaan jota mietin koko seuraavan ajan ennenkuin jatkan lukemista taas. Aion ajatella (kuten yleensäkin) kaiken silmissäni elävänä. En katso mitään etuajassa vaan luen rauhallisesti (tai niin rauhallisesti kuin innoltani pystyn) kirjaa eteenpäin. Kun kaiken jälkeen kirja loppuu johonkin huikeaan loppulauseeseen jossa on sana arpi, laitan kirjan kiinni, ja seuraavana päivänä varmaan luen sen heti uudelleen =D . Reseptini lukemiseen on samanlaatuinen kuin omani, mutta siihen täytyy laittaa aina jotain omaa Bertie Bottin makua mukaan =)."

 

Pikku-Hermione, 13v

"Reseptini lukunautintoon

Esivalmistelut: Varaa itsellesi hyvä lukupaikka jo ennakkoon, mielellään edellisenä päivänä. Tee paikan oveen (jos sellainen on) iso kyltti (Pysykää poissa, luen Potteria yms.), jossa kiellät häiritsemisesi. Muistuta edellisenä iltana kaikkia Deathly Hallowsin ilmestymisestä.

Lukupäivänä:
-Herää aamulla aikaisin ja herätä mielellään myös kaikki muut.
-Vingu, kunnes saat kyydin kirjakauppaan

(Kaupassa)-Rynni heti hyllylle ja ota ensimmäinen kirja jonka käiisi saat ja tunkeudu kassalle.
-Maksa kirja

(Matkalla)-Jos matka on pitkä, voit jo aloittaa lukemisen, muuten odota lukupaikkaan pääsyä.

(Lukupaikassa)-Mene sanaakaan sanomatta lukupaikkaasi ja aloita lukeminen.
-Jos sinut käsketään syömään syö niin pian kuin mahdollista ja jatka sitten lukemista
-Jos joudute keskeyttämään lukemisen nukkumisen takia, nuku pikaisesti ja jatka sitten aamulla kirjaa.

Näillä ohjeilla saat hyvän lukunautinnon.

Muista, ei herkkuja lukiessa, koska silloin herkkuja on aina haettava lisää, mikä häiritsee lukemista."

 

Theme, 13v

"Menen ulos telttaan ja luen sitä siellä rauhassa ja ostan kaiken laisia herkkuja. Ajattelin lukea kirjan vasta iltaisella ettei kukaan tulisi häiritsemään lukemisen nautintoa. Pidan myöskin huolen että sää on täydellinen (eli melko lämmin ja aurinkoinen). Viimeisen tämän viimeisen kirjan luen huolella enkä vain nopeasti selaa läpi."

 

Exorcist, 14v

"Kun seitsemäs kirja ilmestyy, en valitettavasti pääse mihinkään isompaan kaupunkiin jonottamaan, joten jään tänne tuppukylään.Menen kaverini kanssa kirjakaupan eteen odottelemaan ainakin paria tuntia ennen kaupan avausta, vaikka siellä tuleekin olemaan vain me kaksi, myöhemmin ehkä muutama meidän lisäksi. :D No, kun olen saanut ostettua kirjan, aijon lähteä kotiin. Kotona sulkeudun mediamaailmalta. Suljen tv:n, koneen, enkä lue lehtiä ennen kuin olen saanut pottertarinan päätökseen. Vaikka englantini on hieman huono, minä aijon kääntää jokaisen oudohkon sanan, vaikka sitten sanakirjan kanssa, sillä en halua jättää lukukokemustani millään tavalla vajaaksi. En ole aivan vielä päättänyt miten luen, mutta suunnitelmia olen hieman tehnyt. Taidan lukea kirjaa eripaikoissa. Hieman lukusuunnitelma:

Aloitan luultavasti omassa huoneessani. Harry Potter-elokuvien tunnari soimaan cd:ltä ja vaipuminen Harry Potter-maailmaan, kenties mehulasin kera. Mikäs sen mukavampaa?

Jossakin vaiheessa siirryn omasta huoneesta varaston katolle (tietysti jos sää sallii). Se on paikka jossa tietääkseni kukaan muu ei ole käynyt. Ja olen lueskellut siellä ennenkin Pottereita, joten voin sanoa varmasti, että tunnelma on taattu. :) Kun olen istuskellut tarpeeksi pitkään katolla, ilmiinnyn terassille. Nautiskelen kirjasta. Jossakin vaiheessa sitten lennän tulisalamallani metsään, isolle kivelle, jossa on hyvä istumapaikka. Siinä on hyvä lukea. :) Trampoliinille seuraavaksi! Otan hevoskotkan ja lennähdän kotimme pihalle, ja menen trampoliinin päälle loikoilemaan. Olen onneni kukkuloilla, kun saan makoilla lämpimällä trampoliinilla ja lukea maailman ihanimman kirjasarjan päätösosaa. Mutta ei siinä vielä kaikki, on vielä yksi paikka käymättä. Melkein pihallamme sijaitseva järvi. Istahdan mukavalle kivelle, veden äärelle, ja luen samalla kun laineet antavat taustamusiikkia kirjan tapahtumille.

Ja lukunautinto on taattu! <3 :)"

 

Carambola, 14

"Kun kaupasta saan, niin varmaan hiplailen kirjaa, ja ehkä aloitan jo lukemisen autossa, mutta varsinaisesti lukeminen alkaa kotona, omassa huoneessa, jossa saa parhaiten rauhan ja pystyy keskittymään kirjaan. Mitään en varmaan napostele lukiessani, ainakaan ensimmäisellä kerralla, koska olen niin tohelo, että sotkisin kirjan aivan varmasti, ja se harmittaisi :D. Musiikkiakaan en kuuntele, vaan luen täysin rauhassa ja annan kirjan tempaista mennessään :)"

 

Welma, 15v

"Kuusi edellistä Harry Potteria luin ensimmäisen kerran vasta, kun ne oli jo suomennettu. Pari viimeistä lähinnä siksi, että en halunnut pilata lukukokemusta huonon kielitaitoni takia, halusin nauttia kirjasta täysin rinnoin.

Tämä viimeinen on kuitenkin eri asia. Vaara spoilaantua on liian suuri, viimeisessä kirjassa kaikki lopulta ratkeaa... Ja onhan minun kielitaitonikin hieman kohentunut. Joten englannniksi se on luettava.

Tilaan kirjan ennakolta ja saan sen postin mukana. Kun olen saanut kirjan käsiini, on turha odottaa saavansa minusta seuraa, ennen kuin kirja on luettu alusta loppuun. Muiden kirjojen lukemiseen englanniksi en ole tarvinnut sanakirjaa, koska olen muistanut ne suunnilleen ulkoa, mutta nyt sillekin tullee käyttöä... Haluan saada kaiken irti.

Suomeksi kirjojen lukemisessa on mennyt n. 12 tuntia, uskon tässä menevän kauemmin. Lukkiudun huoneeseeni, otan mukavan asennon nojatuolissa tai sängyllä, asetan englanti-suomen viereeni pöydälle ja Deathly Hallowsin syliini ja uppoan Harry Potterin maailmaan.

Tapahtukoon muualla talossa ja maailmassa mitä tahansa, olkoon kellonaika mitä tahansa ja sää millainen tahansa, se ei saa minua häiritä! Potteria lukiessa ei väsytä ja kirja menee kerralla alusta loppuun. Taukoja ei sallita, paitsi ehkä sen verran että ehtii keittää itselleen kahvit tai ison voileivän.

Yksi elämän suurista hetkistä."


Eeva, 21v

"Heittäen kaikki lääketieteen tenttikirjat nurkkaan tauolle ja istuen kesäisessä satamassa - hitustakaan huonoa omatuntoa potien. Yöllä jatkan lukemista sängyllä, juon kaakaota ja avaan parvekkeen oven hiljaiselle kadulle, josta lämmin kesäyö kuutamoineen pääsee sisään."

 

Inkku, 16v

"Luen tavallisesti Potterit verkkaiseen tahtiin maaten mahallaan sängylläni. Feeniksin killan luku paikkana toimi hieman, eksoottisempana, sauna, jonka ylälauteelle olin tuonut tyynyt ja lampaantalajan. Se oli miellyttävä lukunurkka, varsinkin, kun sisarukset eivät tieneet missä olin. Uusinta kirjaa luen yleensä muutaman tuntia päivässä. Vihaan spoilauksia, enkä kurki vimppoja sivuja. Lukiessa ei saa olla mitään häiriöitä, kylmä tai väsynyt, sillä lukiessa sukellan aina Potter-maailmaan täysin. Kun kirja loppuu, ei ajattele mitään muuta kuin loppukohtausta ja tulee tyhjä olo."

 

Appelsiini, 13v

"Aijon aloittaa lukemisen heti kun saan kirjan käsiini. Napaan siis kirjan suoraan äitini nenän edestä (kjeh, kjeh). Luen sitä nojatuolissa jalkalampun alla. Saatan ehkä napostella pari karkkia lukiessani. Vierelläni tuolilla lepää englanti-suomi -sanakirja, jota selailen tarpeen vaatiessa. Ahmin kirjan mahdollisimman nopeasti, tosin saatan pitää taukoja, jolloin vartioin kirjaa tarkasti, ettei joku perheenjäsenistäni ryövää sitä. Luettuani kirjan minut valtaa haikea olo. Nytkö se jo loppui?"

 

Karolina, 14v

"En aijo suunnata suinpäin kauppaan heti yöllä, vaan heti päivällä sen tultua kaupoihin. Voi olla, että luen takakannen ja 5 ensimmäistä sivua kassa jonossa, ja seuraavat 20 automatkalla. Kirjan pystyn laskemaan kädestäni vain yöksi, mutta vain hädintuskin. Luen kirjaa kunnes nukahdan. Kirja tulee mukaan vessaan, ja edes hampaita harjatessa se ei kädestä irtoa. Ruokakaan ei välttämättä osu suuhun. Tätä kirjaa on niin innolla odotettu että yöunet tuppaavat jäädä vähiin, minusta ei ole seuraa kenellekkään ennen kuin voin kyyneleet silmissä sulkea kirjan, ja hyvästellä taikamaailma."

 

Lukeminen on vaaratonta seikkailua!, 13v

"Kun kauvan kaivattu kirja on viimein hyppysissäni rynnistän huoneeseeni ja aloitan heti lukemisen. Seuraavana päivänä keskustelen kavereiden kanssa missä kukin on kirjassaan. Kotona hyökkään taas Kirjan ääreen!!"

 

Marzi, 15v

"Aion sulkeutua täysin ulkomaailmasta. Menen vintille, laitan mukavat löysät vaatteet päälleni, hommaan sopivasti naposteltavaa muutamaksi päiväksi ja otan säkkituolini esiin. Siihen käperryn lukemaan autuaani tietämättömänä maailman menoista. En halua ottaa sitä riskiä, että menisin ulos lukemaan, vaikka ajatus järven rannalla lukemisesta kuullostaa houkuttavalle, sillä spoilaamisen riski on valtava! Kun luen Harry Potteria olen siinä maailmassa, olen osa sitä maailmaa!"

 

Anna, 14v

"No. Kirja pitää lukea tietysti mahdollisimmn nopeasti että tietää mitä tapahtuu, sitte huolellisestti ettei pieinkään yksityiskohta jää huomaamatta ja sitten vielä muutaman kerran ihan varmuude vuoksi. Paikalla ei ole väliä kirjaahan voi luke samalla kuin kävelee tai syö. Nukkua ei tavitse ennen kuin kirja on luettu viidesti. Lukemien aloitetaan tietysti heti kun saa kirjan käsiinsä ja katseeta kirjasta ei käännetä ennen kuin kirja on luettu. Kirjaa lukiessa voi kyllä napostella jotain mutta, se ei ole kovin suotavaa, se hidastaa luku nopetta ja kallisarvoinen kirja voi tahriintua."

 

*ELLU*, 15v

"Kun saan Harry Potter and the Deathly Hallows-kirjan käteeni, silitän ensin kantta (aivan kuin ennenkin) ja haistan miltä se tuoksuu. Halaan kirjaa ja laitan sen tarkasti piiloon, ettei kukaan vain ota sitä multa. Juoksen kotiin, otan viltin, pepsiä (siihen jäitä ja pilli) ja kipitän ulos, kirja kainalossa. Asetun nurmikolle hyvään asentoon, missä viihdyn kauan. Luultavasti tärisen jännityksestä. Luen takakannen ja yritän ymmärtää sen - edes jotenkin. Katson kenelle kirja on omistettu ja aloitan lukemisen. Luen tarkkaan jokaisen sanan ja suomennan samalla hiljaa mielessäni. Yritän lukea koko kirjan kerralla, että säilyisin spoilauksilta. Kun viimeinen luku alkaa, tulee haikea olo. Se loppuu pian.. Luen viimeiset lauseet todella,todella tarkasti. Suljen kirjan. Haikea mieli, ehkä pari kyyneltä. Seuraavana päivänä uudestaan. Varmasti."

 

Jossu94, 13v

"Luen kirjan toivottavasti ilman että pidän pitkiä taukoja koska se on tyhmää jos joutuu irrottamaan silmänsä kirjasta juuri kun on jännä kohta joita on varmasti kirjassa paljon. Kun kirjassa tulee jokin todella hyvä kohta pistän aina sivu numeron paperille ylös ja kirjoitan mitä siinä tapahtui että voin jälkeen päin lukea parhaimmat kohdat! Kun luen kirjan viimeistä sivua toivon että jostain päin kirjaa löytyisi vielä yllätys että tekstijatkuisi piilo sivuilla tai jotain koska en ikinä tahdo kirjan loppuvan! Sulkeidun yleensä aina huoneeseeni mutta jos pihalla on hyvä keli saatan ottaa Potterin mukaan ja häipyä pihalle lukemaan sitä!"

 

Ansku, 13v

"Luen kirjan varmasti parissa päivässä. Näin kesäisin lukukokemus tapahtuu ulkona riippumatossa ja iltaisin omassa sängyssä. Myös jokin pikkupurtava on mukavaa, mutta se ei tietenkään ole tarpeen, sillä yleensä syöminen unohtuu juonenkäänteissä kokonaan...."

IzalovesDraco, 15v

"Menen kirjakauppaan, ostan kirjan ja silmäilen sitä hieman. Bussissa nautiskelen siitä tunteesta että kirja on kädessäni, kotona keitän kaakaota, otan suklaata ja menen huoneeseeni niiden kanssa. Lukitsen oven ja siellä pysyn niin kauan kunnes kirja on luettu.:)"

 

Aman, 12v

"Kirjan saatuani aloitan netti tauon. Yritän olla lukematta lehtiä yms, koska en halua tulla spoilatuksi. (tietysti varon spoilausta ennen kirjan saantia!) Sanon ystäville, etteivät he saa spoilata. Rakennan luultavasti peitoista ja tyynyistä pikku majan huoneeseeni. Otan sinne evästä (popcornia, limua yms.) ja luen. Luen pikku pätkissä, illalla jatkan kirjaa omassa sängyssä."

 

Flo, 14v

"Varmistan, että kukaan (tämä lukee sisällensä kirjan perässä kuolaavan äidin + neljä kuritonta kissaa) ei häiritse minua, sulkeudun omaan huoneeseeni, otan hyvän lukuasennon sänkyni päältä ja yksinkertaisesti vain ryhdyn lukemaan. Mielestäni paras tapa nauttia kirjasta on lukea se ilman mitään hälinää ympärillä (kuten musiikkia) ja ilman naposteltavaa, sillä minä ainakin keskityn kirjaan täysillä."

 

pöllö, 16v

"Yleensä olen nauttinut potterien mahtavasta lukuelämykesetä rauhassa omassa huoneessa suljettujen ovien takana linnoittautuen sinne päiväkausiksi, mutta tänä vuonna tilanne on eri. Noudan kirjan Oulun yömyynnistä ja ahmin sitä jatkuvasti, yötä päivää itkien, nauraen ja jännityksestä hikisenä. Kuitenkin jo kahden päivän kuluttua ilmestymisestä, lähden maailman partiolaisten suurleirille englantiin. Taitamme koko matkan Oulusta Hyland's parkiin bussilla, joten viimeinen kirja luetaan ahtaassa bussissa, jossa sulkeudun omaan maailmaani toivoen, että kukaan ei häiritse. Todennäköisesti musiikki soi hiljaisella taustalla ja kylmät väreet noruvat selkapiitä pitkin.

Lopuksi väsyneessä bussissa päähäni herää kysymys, mitä nyt. Se loppui. Uskon, että tilannetta ei pariin päivään tajuakkaan, kunnes se iskee jostain takaraivsta. Se loppui. Sitä ei enään tule. Siinä sitä tajuaa istuvansa englannissa kymmenien tuhansien partiolaisten ympäröimänä ilman pottereita.

Kun tarpeeksi pitkään on synkistelty, ehkä jo paluu matkalla, kirja alkaa alusta ja hymy on taas herkässä. Onneksi kyseessä on kirja, jonka voi aina aloittaa alusta!"

 

Äve, 14v

"Heti saatuani kirjan menen kirjakauppaa lähellä olevaan 24h auki olevaan mukavaan ja pelottavaan kahvioon ja aion lukea siellä Harry Potterin kokonaan ja samalla syön suklaakakkua."

 

padfoot, 14v

"Sulkeudun huoneeseeni, suljen korvani spoilaajilta ja nautin. Pimeä huone lukulamppua lukuun ottamatta+suklaalevy+maitolasi+7.Potter= Voiko enää parempaa keksiä? Käperryn pehmeään nojatuoliin ja luen, luen, luen, luen."

 

Rave, 16v

"Haluaisin nauttia lukukokemuksistani samalla tavalla kuin aiemminkin, eli ostaa kirja, polkea pyörällä nopeasti kotiin ja lukea yhtenä jaksona täydellisessä hiljaisuudessa ja keskittyä antaumuksella joka lauseeseen. Mutta, kuten tavallisesti jokin menee mönkään; tarkistelin tässä kesätyövuorolistojani, enkä saanut muunneltua itselleni vapaa pävää tuoksi pyhäksi vuorokaudeksi. Sehan tarkoittaa sitä, että odotan ulkona kun Kuopion Suomalainen kirjakauppa aukeaa, ja nappaisen kirjan mukaani, ja jätskikioskillani luen aina asiakkaiden väleissä, pienten taukojeni aikana, ja mahdollisesti seinään voisi värkkäiltyä kiinnikkeen, jotta voisin lukea myös palloja pyöritellessä.

Riskihän on, että työpanokseni siltä päivältä lakastuu, varsinkin sanakirjan pläräämisen ansiosta, mutta Harry Potterin viimeinen kirja on sen arvoinen!

Niin, ja ruokanautinto on tietysti jätski!"

 

Tipe, 15v

"Aion mennä Kirkkonummelle yömyyntiin, haluan kirjani samaan aikaan kuin muu maailma. En aloita lukemista vielä kirjakaupassa, tai junassakaan kotimatkalla, vaikka houkutus tulee luultavasti olemaan melkoinen. Haluan päästä kotiin lämpimään, otan mukillisen kaakaota ja käperryn sohvalle. Kiellän muita ehdottomasti häiritsemästä minua, vaikka en kyllä luultavasti häiriinny kovin helposti kirjaan kerran upottuani. Kun aamu valkenee ja ilma lämpenee, siirryn ulkoilmaan sään salliessa. Syön ja nukun silloin kun siltä tuntuu ja kykenen keskeyttämään lukemisen. Varaan etukäteen pari litraa jäätelöä ja syön sitä samalla. Aion lukea kirjan niin nopeasti kuin pystyn, kuitenkin rauhalliseen tahtiin. Varaan myös englanti-suomi-sanakirjan vierelleni ja oleilen tietokoneen lähistöllä jos vaikka tuntemattomat sanat pääsevät yllättämään.

Kuljen myös ehdottomassa medialakossa kunnes saan kirjan luettua, etteivät spoilerit vaan pilaa lukunautintoa."

 

me, myself and I, 14v

"Taistellen kirjasta veljen ja äitin kanssa kynsin ja hampain. Ahmin sen niin nopeasti kuin sen yllämainituilta henkilöiltä vain saan! Tällä kertaa käperryn omaan pyöreänpyllynpesääni ja rapistelen karkki/keksi pussia tasaisin väliajoin. Vessan ajaksi kirja täytyy piilottaa. Yleensä luen vikan sivun vikan lauseen, mutta joskus myös vikan sivun ensimmäisen lauseen. Kirjalle en anna katsettakaan ennen omaa huonettani ja sen omaa rauhaa. Kirjan lukemisen jälkeen tulee syvä huokaisu, tällä kertaa nyyhkäisy, uskoisin. Rakas Potter-sarjamme päätös! Voi olla myös että pakahdun onnesta tai että mieleen tulee monta selvittämätöntä kysymystä."

 

Maiju, 33v

"Me kolme siskosta haemme omat kirjamme seitsemältä heti kun Suomalainen avaa ovensa. Kaupasta varmaan juostaan autolle jottei kukaan ehdi huudella juttuja matkalla. Pikkusiskot varmaan lukev at omaansa heti autossa minä raukka joudun odottamaan kotiin asti kun olen kuskina. Välillä autossa vierestä tai takaa voi kuulua muminaa mutta täytyy laittaa musiikki täysille ettei joudu kuuntelemaan paljastuksia vielä. Kotiin päästyämme kaikki ryntäävät omiin huoneisiinsa ja koska kaikilla on sama tyyli niin heittäydytään mahalle sängylle ja kirja nenän eteen tyynyt kasattuna rintojen alle tueksi. Sitten kesken kaiken joku meistä kyselee, että missä vaiheessa olet joko vähän pohditaan yhdessä tai sitten törmätään jääkaapilla ja käsketään toisten olla hiljaa. Ja kuten viimeksikin kävi niin isältä ja äitiltä menee hermot kun kukaan ei kuuntele mitään eikä kukaan tee mitään mitä pyydetään. Kun kirjan on luettu tulee varmaan taatusti itku kun se on nyt ohi. Tunne on varmaan aika "takki tyhjä" mutta onnellinen. Kaipaus uuteen kirjaan tulee varmaan vasta vähän myöhemmin. Toivottavasti loppu on edes hiukan valoisa ettei jää "paha maku suuhun"."

 

Estous, 14v

"Ostan kirjan lähimmästä kirjakaupasta heti ilmestymis päivänä,mutta en odota makuupussissa kaupan aukeamista,koska päivälläkin kyllä ehtii.

Aijon lukea kirjan suht hitaasti,koska tämä on viimeinen Potter joten ei enää pysty lukemaan Harry Pottereita ensimmäistä kertaa.Luen kotona,luultavasti omassa huoneessa.

sängyllä korvatulpat päässä jos muualla on hälinää,mutta illalla/yöllä saa lukea rauhassa.Mukaan varaan teetä (ehkä suklaata) ja tietysti nenäliinoja,koska tämäkin kirja tietysti vuodattaa kyyneliä.

Kirja tietysti luetaan sitä mukaan kun tapahtuu eikä hypitä sivuilta toisille.

Kun kirja sittten todella on ohi,makaan varmaan sängyllä kirja kainalossa ja mietin mitä kaikkea siinä tapahtui.Luultavasti itken,koska se oli viimeinen Potter ja suren joidenkin henkilöiden kohtaloa.Sitten varmaan yritän nukahtaa."

 

Hazandra, 19v

"Aion ostaa kirjan ilmestymispäivänä, mutta lukemisen aloitan vasta kotona rauhassa. Luen omassa huoneessani, kenties ovi suljettuna, ilman musiikkia tai evästä. Nojatuolissa löhöän, jalat nostan sängyn päälle ja jos on kylmä, otan torkkupeiton avuksi. Luen kirjaa joitakin kymmeniä sivuja/pvä, enkä vilkuile ja selaile kirjaa etukäteen. Kun luku-urakka on ohi, istun paikallani ja mietin."

 

Zue, 18v

"Aloitan kirjan lukemisen jo bussissa matkalla kotio. Kotona sulkeudun huoneeseeni eväs paljouden kanssa (ettei tule nälkä)ja syvennyn viimeiseen Harry Potteriin. Jos seuraavana päivänä on työpäivä niin salakuljetan opuksen työpaikalle ja luen sitä aina kun kerkeän."

 

Ginny, 16v

"Aurinkoisen ilman salliessa kirjan lukeminen tapahtuu ulkona samalla rusketusta hankkien. Mukana on tietenkin kylmää jääteetä sekä englanti-suomi -sanakirja. En kuitenkaan aio syöksyä kirjajonoon ensimmäisenä, mutta silti hankin kirjan sen ilmestymispäivänä. Lukeminen voi viedä paljonkin aikaa, mutta irtautuminen siitä on hankalaa, onhan se sentään Harry Potter! Juonen kulusta riippumatta luulen, että viimeisten sivujen aikaan saattaa jännitys purkautua liikutuksena. Onneksi kirja ilmestyy vielä loman aikana, sillä silloin on koko päivä aikaa oleskella velhomaailmassa."

 

Lonkkajalka, vanha (toim.huom. ei semmoista olekaan!)

"Aion ahnehtia kirjan alusta loppuun.

Saavuttuani lomareissulta haen kirjan ystäväni luota. Käymme koirinemme iltalenkillä ja DH kulkee kainalossani koko tunnin ajan. Sen jälkeen aloitan lukemisen sänkynurkkauksessa himmeän munan, jolla on jalat, valossa lukea kirjaa. Koko ajan vastustelen, etten lue loppuratkaisua ensin ja sitten lue alusta loppuun kirjaa.

Varustan yöpöydälleni namusia ja mehua. Niitä napostelen ja luen kirjaa, välillä silitän pientä sylissäni olevaa mäyräkoiraani, joka tuhisee iloisena sylissäni, odotettuaan hyvässä hoidossa minua viikon ajan. Yritän olla räkimättä namusia kirjalle. ;)

Kenties jos vain jaksan luen kirjan yöllä loppuun tai nukun hiukan välillä ja jatkan lukemista aamulla. Kertaalleen luettuani kirjan, luen sen uudelleen hitaammin, josko tajuaisin toisella kerralla enemmän."

 

Zarya, 14v

"Koska olen lomamatkalla Levillä, en voi lukea kirjaa heti. Pidän korvani ja silmäni tarkasti rajatulla alueella aina 21. päivästä eteenpäin, ettei tietooni pääse yhtikäs mitään DH:n liittyviä tietoja, ei edes etukannen ulkonäköä. Kotimatkalla lähetän äitini kauppaan ja tuomaan kirjan läpinäkymättömässä muovikassissa autoon. Kotiin päästyäni vien kirjan vuoteelleni ja syön kunnon aterian, jotta jaksaisin olla mahdollisimman pitkään syömättä. Sitten menen huoneeseeni, kiellän ketään tulemasta häiritsemään vaikka mikä olisi, avaan metsänpuoleisen (ettei kadulta kuulu ääniä) ikkunan, suljen tiukasti oven ja otan TV:n, radion ja tietokoneen töpselin pois seinästä, sekä tietysti raahaan sanakirjan tuolini vierelle.

Kun on vihdoin päästy sopivaan aloituspaikkaan, otan mukavan asennon nojatuolissani jalat tuolilla ja otan kirjan pois muovikassista. Aloitan tietysti etsimällä mahdollisimman tarkasti vihjeitä ja muita kannesta, luen pienimätkin tekstit ja aloitan suurella hartaudella lukemisen.

Kirjan luen istuen nojatuolissani, istuen ja maaten erilaisissa asennoissa sängylläni ja lukien välillä myös lattialla, etteivät paikat puutuisi, kuin niillä on ikävästi tapana.

Potter pitää tietysti lukea kahdessa erässä, ettei väsymys pilaa keskittymiskykyä. Syömiset ja vessassakäynnit suoritetaan mahdollisimman pikaisesti, ja ruokahan syödään oman kirjoituspöydän ääressä.

Ja kun kirja on vihdoin luettu, ei kun nettiin keskustelemaan ja luetaan kirja uudestaan! (Ja EI SPOILATA vaikka kaverit olisivat kuinka ärsyttäviä!)"

 

Harjasusi, 13v

"Saatuani kirjan käsiini alan lukea heti kotimatkalla autossa. Sitten jatkan ja jatkan. Otan kirjan mukaan vessaan ja luen sielläkin. Luen yön ja otan pienet nokkaunet ja luen taas. Syödessänikin pidän kirjan visusti mukanani ja katson ehkä muutaman sanan suomi englanti suomi-sanakirjasta. Luen niin pitkään, että saan sen loppuun. Ahmin koko kirjan siis kerralla. =)"

 

lawender, 18v

"Luen luultavasti kuten yleensäkin. Päätän, että tälläkertaa aion nautiskella. Lukea englanninkilisen teoksen ajankanssa ja kääntää joka lauseen yksityiskohtaisesti, jotta mitään ei jäisi pois. Niin meneekin ehkä ensimmäiset 4-5 lukua. Lopulta kuitenkin sanakirja on lentänyt nurkkaan ja ahmin kirjaa yötä päivää kunnes se on lopussa. Ja sitten tietenkin kamala tuska ja tapahtumien mietintä: "kuinka se nyt jo loppui? Ei noin voi tapahtua!!??" Tämä vaihe vie ensialkuun muutaman tunnin ja sen jälkeen viikon yöunet. Ajatusten selvittely vaihe sisältää huomattavan määrän itkua ja parkua ja naurua ja riemua. Ja ihan lopuksi tulee tietenkin järjetön masennus - nyt nämä ikiaikaiselta tuntuneet odotukset toisensa jälkeen ovat sitten ohi..."

 

Minna, 20

"En ihan heti, kun sen kirjakaupasta käteeni saan. Haen sen yömyynnistä Kirkkonummelta ja joudun odottelemaan nelisen tuntia suraavaa junaa, joten siinä tulee kyllä varmaan aloiteltua kirjaa. Siihen täytyy kyllä henkisesti valmistautua, sillä kun kirjan saa käteensä ja avaa ensimmäisen sivun, alan varmaan itkeä!! Mutta onko mitään parempaa; auringon nousu, (toivottavasti) lämmin kesäyö, istun ulkona nurtsilla seuranani muita hörähtäneitä ja kädessäni tiedät-kyllä-mikä??"

 

Puumalainen, 12v

"Kaksikerroksisen leikkimökin yläkerrassa, rauhassa kaikelta mölyltä, toivottavasti."


Mimma, 20v

"Ensimmäinen ja ainoa fakta on se, että kirja täytyy lukea yhteen putkeen. Muu ei tule kysymykseenkään. Paikalla ei niin väliä, lainatakseni PMMP:n biisiä "Mä mietin usein että missä sen teen, valitsen junan taikka lentokoneen". Romanttinen kuvitelmani on kuitenkin vähän vuodenaikaan ja ilmaan sopimaton mutta antaa tulla: Lumen keskellä, hirsimökissä, aivan yksin ja vain takkatuli seurana. Kenties ulkona voisi huhuilla muutama pöllö... Kermakaljaa tuskin on saatavilla joten kuuma kaakao tai rommitoti voi paikata velhojen juoman.

En osaa kuvitella oloani kun viimeinen sivu käännetty ja arven merkitys viimeisellä sivulla paljastettu. Olenko osunut lukuisissa pohdinnoissani ollenkaan oikeaan? Vai ollut kukaties aivan hakoteillä? Varmasti haikea olo, mutta se mitä minä olen saanut J. K Rowlingilta ja Harry Potterilta on ainutlaatuista, ja sitä ei voi kukaan ottaa pois."

 

Desox, 17v

"Varmastikin menen jonottamaan aluksi kirjaa ja kun kirjan saan käteen, menen suorinta tietä kotiin, jos en linnuntietä pääse. Kotona avaan kirjaan ja nautiskelen siitä niin kauan kuin sitä riittää. Voisin jopa yrittää lukea ns. erissä, mutta tuskin tulee onnistumaan."

 

Voi, kun aika menee hitaasti, 12v

"Aion rynnätä heti aamulla ostamaan kirjan ja aloittaa sen lukemisen heti, kun kotiin pääsen, on nimittäin aika vaarallista lukea samalla kun ajaa polkupyörää. Varmistan, että kaikki asiat on siltä päivältä peruttu ja menen omaan huoneeseeni. Sitten, kun kännykkäkin on äänettömällä, likeminen voi alkaa. Luen omassa sngyssäni peiton alla, vain yövalo ja oma lukutaito apunani. Jos joku minua silloin kehtaa häiritä, hänelle käy huonosti. Sitten, kun olen lukenut kirjan, luen sen heti uudestaan, että varmastikin ymmärsin kaiken."

 

umeko, 23v

"heti kirjan käteeni saatuani jyräytän pikapikaa autollani kotiin hieman ehkä ylinopeuttakin ja aloitan lukemisen takkatulen loimussa(siis ellei ulkona ole 40 astetta lämmintä)kääriydyn fleecehuopaan ja etsin talon parhaat tyynyt pääni alle.jotain herkkuja käden ulottuville,puhelin äänettömälle ja sitten ei kun menoksi...viime kirjan lukemiseen meni vähän päälle kuusi tuntia joten siihen sihdataan."

 

xecterbuni, 16v

"Aijon ahmia Potterin heti kun sen käsiini saan. Elikkä tarkemmin: aamulla kun yhdeksän aikoihin saan kirjan ja lähden ajamaan skootterilla kotiin mahdollisimman lujaa, tietysti. Kotona vaihdan päälleni yöpaidan ja menen sänkyyn lukemaan koko päiväksi ja mutustaen samalla sipsiä ja karkkia. Sen yhden viikonlopun aikana yrittän saada kirjan loppuun ja sitten voin hyvillä mielin mennä maanantaina töihin kun kirja ei ole pahassa paikassa. :D Mutta jos näin huonosti käy etten saa loppuun, niin kotiin tullaan töistä niin lujaa kuin pääsee.

Kirjan loputtua alan pohtimaan sitten mitä kirjassa oikein tapahtui ja minkä takia yksin ja ystävien kanssa."

 

meerrr, 15v

"Käyn heti ostamassa kirjan kun se kauppoihin tulee. Sen jälkeen menen kotia,otan kuumaa kaakaota ja istahdan säkkituoliini ja kohdistan siihen sopivassti lukuvaloa,muuten valoistus on aika hämärä."

 

Vanquish, 15v

"Ensinnäkin ostan seitsemännen kirjan itse, en aio lainata sitä. Ostan sen heti kun pääsen ilmestymispäivän jälkeen kirjakauppaan, en aio jonottaa aamulla/yöllä kirjakaupan oven takana, vaan nukun jotta jaksan myöhemmin lukea. Ja kun saan kirjan luen pari ensimmäistä riviä salaa jo kassan jälkeen, mutta muuten lukemisen aloitan vasta kotona joko omassa huoneessani huopiin kääriytyneenä, tupakaulaliinalla varustettuna ja taikasauva lujasti kädessä tai menen parvekkeelle, otan mukavan asennon tuolissa, asetan tyynyn ja peiton hyvin ja rutistan taikasauvaa kädessäni sitä kovemmin mitä pidemmälle kirjassa pääsen. Aloitan lukemalla muutaman ensimmäisen kappaleen jonka jälkeen käyn hakemassa syötävää (lukemiseen tietysti kuluu energiaa....). Luen taas kunnes on pakko lopettaa ja aloitan heti kun on mahdollista. Raahaudun omaan sänkyyni myöhään illalla ja nukun sen verran kun on tarpeellista ja heti aamulla aloitan taas lukemisen. Aina välillä vaihdan oleskelupaikkaa ja ajoittain hellitän otteeni taikasauvasta ja ojentelen jäykistyneitä sormiani. Ja kun olen lukenut kirjan, lopusta riippuen, itken, hypin kattoon ja nauran kuin mielipuoli ja/tai larppaan yksin tai ystävien kanssa."

 

Mustapha, 14v

"Kun saan kirjan käsiini, ryntään mökillemme rauhaan lukemaan. Ajattelin lukea kirjaa rannalla aurinkoa samalla ottaen. Pari tuntia päivässä seilailen veneellä ahmien itseni täyteen uutta Potteria. Ja kun jännittävimmät viime hetket kirjasta alkavat menen pimeään huoneeseen ja luen kirjan loppuun taskulampun valossa."

 

apirkah, 15v

"Varasin kirjani ja aion hakea sen klo 7.00 aamulla 21.7., kunhan kyseinen kirjakauppa aukeaa. Tämän jälkeen suunnistan hytisten kotiin, sillä en usko, että vanhempani suostuvat heittämään minua Kouvolaan. Matkan aikana luultavasti sormeni syyhyävät päästä lukemaan, mutta olen päättänyt kestää kotiin asti.

Kotona lukkiudun omaan huoneeseeni, ehkä seurana jotakin mehua. Otan mukavan asennon peiton alla ja rauhoitun (sekä toivon, etteivät eläimet rupea mekkaloimaan). Kun luulen olevani valmis, luen takakannen, silmäilen tarkasti kansikuvan ja avaan kirjan. Olen varma, että minua jännittää tuossa vaiheessa aivan mahdottomasti, olenhan nyt jo täpinöissäni.

En anna minkään häiritä lukuhetkeäni, joten pidän mankan kiinni. En myöskään voi syödä mitään, se vain herpaannuttaa keskittymiseni, ja haluan todellakin ahmia koko kirjan sisällön jokaista sanaa myöten syvälle muistini syövereihin. Luen luultavasti kirjaa niin pitkälle kuin kerkeän, ja jos olen kovin innostunut, tai jos kirja jää kesken hyvin jännään kohtaan ennen nukkumaanmenoa, en usko, että käyn nukkumaan, vaan jatkan lukemista niin pitkään kuin mahdollista. Luen kirjan tarkasti, ja valitettavan hitaasti, koska luen englantia hitaasti. En halua tietää mitään ennakkoon, vaan luen aina lause kerrallaan, tietenkin.

Se, mitä tapahtuu kirjan lukemisen jälkeen, on hieman mysteeri. Asiahan riippuu täysin siitä, minkälainen kirja on. Luulen, että kuitenkin saatan pyöräyttää muutamat kyyneleet ihan vain sen takia, että kyseessä on viimeinen kerta, kun luen Harry Potteria (tai siis uutta Harry Potteria). Ehkä maailmani loppuu, ehkä ei, ainahan voin aloittaa alusta.

Oikeastaan minulla ei ole mitään reseptiä tuohon lukunautintoon, jokainen toimii omalla tavallaan ja miten parhaaksi näkee. Uskon, että kirja ei kuitenkaan tuota pettymystä kellekään."

 

Figappel, 14v

"JONOTUS.
Tiedättekö, tunnelma on tässä kohtaa varmaan sähköisempi kuin koskaan? Minä ainakin värisen aamulla kirjakaupan edessä paidassa, johon on taiteiltu vain kaksi kirjainta: DH.

KAUPASSA.
Kyllä sitä kirjan kantta on ihan pakko sivellä, selailla sivuja kuitenkaan erottamatta sanoja. Hälinän keskellä voi nauttia siitä kutkuttavasta tunteesta, että se kirja vihdoinkin on käsissä.

HETKEN ISTUU LÄHES AUTIOSSA KAUPPAKESKUKSESSA.
Pakko siitä jostain on voida ostaa kaakaota. Vai pitäisikö pakata termari mukaan, mennä jokirantaan, aamulla on kuitenkin kylmää? Ja suklaata, minä en ikinä unohda niitä Remuksen ohjeita.

KOTONA.
On kai sitä pakko syödä jossain kohtaan. Vain vähän keittoa ja teetä. Tai siis paljon teetä, vahvaa teetä. Muutan viileän verannan lukukammioksi, suuret ikkunat muun mailman välissä. Musiikkia vaimeasti taustalla. Ja edelleen sitä kirjaa on pakko sivellä jatkuvasti. Ja minä muuten istun sellainen harmaa velhonhattu päässäni.

LIIMAUTUNUT KIINNI KIRJAAN.
Ja luen sen ihan järjestyksessä, mutta nukkua minun täytyy ihan kunnolla. Väsyneenä tämän otuksen englanti ei toimi. Ja siis ehkä saan pidetty uteliaan nokkani irti niistä viimeisistä sivuista. Eikö kukaan keittäisi minulle turkkikahvia, sitä tulen tarvitsemaan vielä?

VÄISTÄMÄTÖN LOPPU.
Ja minä en halua ajatella sitä hetkeä, kun viimeinen sivu on käännetty. Täytynee etsiä jonkun sellaisen ihmisen puhelinnumero, joka suostuu toimimaan ahdistuneen potteristin helplinena :)"

 

Misdi, 16v

"Heti kirjan saatuani alan lukemaan sitä, olen järjestänyt itselleni autokyydin kotiin, joten voin lukea matkalla. Mikään ei saa häiritä lukemistani. Luen tietokoneen ääressä, että voin kätevästi kuunnella musiikkia samaan aikaan. Olen tehnyt valmiin soittolistan, jossa on enimmäkseen Hans Zimmerin tekemää musiikkia. Varaan myös itselleni pari pulloa coka-colaa, sillä jano voi yllättää. Luen koko kirjan suoraan loppuun.

Tälläi minä luin viitos ja kutos kirjankin ja lukukokemus on ollut erittäin mahtava.

En suosittele häiritsemään ilmestymispäivänä!

/,,/"

 

Synttärit 21.7.!, 15v

"Luen kirjan kotona hiljaisessa nurkassa maailman menojen ulottumattomissa. Saatan napostella jotain herkullista, mutta hyvin vähän, sillä muuten on hankala keskittyä täysillä kirjaan. Luen pienissä erissä, jotta jännitys säilyisi pitkään ja voisin nauttia kirjasta mahdollisimman kauan. Kuitenkin luen kirjan melko nopeasti, jotteivät kaverini pääsisi kertomaan juonipaljastuksia. Mieluiten luen illalla, kun on hiljaista ja pimeää. Lukuvalo olisikin tästä syystä kätevä, sillä sellaista minulla ei vielä ole. Saatan myös lueskella aurinkoisena päivänä riippumatossa maaten. Kun koko kirja on luettu, alan heti keskustella hyvän ystäväni kanssa Potterista, sillä hän on lukenut kirjan luultavasti päivässä ja odottaa innolla juttutuokiotamme."

 

Suvi, 19v

"Saatuani kirjan kainaloon 21. päivän aamuna menen kotiin, heittäydyn omalle sängylle ja alan lukea. En todellakaan selaile, vaan luen kirjan sana sanalta rauhalliseen tahtiin. Pidän ruoka- ja vessatauot n. 3 tunnin välein. Jos paistaa aurinko, menen nurmikolle lukemaan. Nukun kuitenkin yöt, muuten luen periaatteessa koko ajan."

 

Satori, 17v

"Minä aion lukea viimeisen Harry Potterin Enontekiöllä auringossa käristyvien porojen ympäröimänä roikkuen isosetäni liiterin räystäästä vasemman jalkani keskivarpaalla juoden Pina Coladaa ja syöden etikkaan säilöttyjä hillosipuleita, mikä makunautinto!"

 

Emmilia, 13v

"Aion lukea kirjan hitaasti miettien, nauttien ja joka lauseen tarkasti lukien. Mahtava paikka on mökilläni vanhan tammenalla joka istutettiin sinne kymmenisen vuotta sitten. Aion kuunnella taustalla Harry Potter soundtrackeja. Otan mukaan vilttejä, tyynyjä ja jääteetä."

 

Merope, 13v

"Jos huono sää yllättää sulkeudun huoneeseeni lukemaan mukavasti makoillen sängyllä. =)

Jos taas on kaunis sää raahaudun ulos lukemaan, pehmustetulle aurinkotuolille.

Tietysti pitää olla myös jotain hyvää naposteltavaa!Suolapähkinät ja suklaa ovat parhaita naposteltavia hyvän kirjan kanssa.Joten otan Harry Potterin kanssa suklaata tai suolapähkinöitä!

Juomistakin pitää varata, koska syödessä tulee jano. =)

Musiikkia en aio kuunnella, koska se mun mielestä häiritsee lukemista.

Siinä mun suunnitelmani."

 

Viulunalle, 12v

"Heti kun olen ostanut kirjan, ja tulen kotiin, alan tietenkin lukea kirjaa. Luen sen joikaisessa mahdollisessa (ja vinksahtaneessa) asennossa, ja isäkin kerran luuli että nukun, kun oikeasti luin. Aijon lukea niin monessa paikassa kuin suinkin on mahdollista: sohvalla, sängyssä, nojatuolissa, ruokapöydässä, vessassa, autossa matkalla, metrossa, koulussa, soittotunneilla, hevostallilla, viemärissä, meressä, puussa…:D Luen sen yhtenä pitkänä pötkönä ja jatkan lukemista yötä myöten (joka on kyllä vähän harvinaisempaa). Jos satunkin lukemaan yöllä, joudun sytyttämään taikasauvan päähän valon, joka häiritsee lukemista ihan liikaa, onneksi kirjaan kiinnitettävät lukuvalot on keksitty. Repeän melkei aina Fredin ja Georgen puheille ja kaikki aina ihmettelevät, mille nauran. Jos on helteinen kesäpäivä, syön lukiessani jäätwelöä, jos on talvi, juon kuumaa kaakaota. Jos siskot sattuvat pitämään melua samaan aikaan, pidän pidän korvissa tietenkin korvatulpat, mutta jos se ei riitä, karjun niille takaisin ja uhkaan niitä löllösäärikirouksella. Sitten ne varmasti vaikenevat. Kirjan jälkeen puhun ihan hirveästi kirjasta ja jos jokin kohtaus ei ole tarpeeksi hyvä, niin kirjoitan sen uudestaan tietokoneella, sellaiseksi, mistä olisin itse pitänyt enemmän. Alan myös pirtämään kirjan henkilöitä ja pistän ne seinälle tai yritän myydä, mutta kukaan ei kuintenkaan osta."

 

Leeta, 67v

"Otan sen mukaan hotellilomalle - syön, luen ja nukun. :)"

 

Pipari, 45v

"Luen sen kesämökillä kynttilän valossa, kun muut ovat menneet nukkumaan."

 

Odey, 16v

"Käyn hakemassa Deathly Hallowsin ilmestymispäivänä Tikkurilan Suomalaisesta kirjakaupasta heti aamulla, työmatkalla. Työpäivän ajan kirja saa odottaa repussa, joka on kaapissa. Kotiin päästyäni otan jotain pientä naposteltavaa (esimerkiksi viinirypäleitä, mansikoita tai herneitä) ja tyynyn (+ sanakirjan) mukaani ja rojahdan hyvällä säällä ulos riippumattoon ja huonommalla säällä sisälle sohvalle.

Luen kirjan pienissä erissä nautiskellen, enkä kurki yhtään tuleville sivuille. Haluan, että kaikki tulee yllätyksenä ja voin hämmästellä miten hyvin (ja paljon) Rowling on minua (kenties) vedättänyt ja olenko itse arvaillut asioita oikein vai kuinka pahasti metsään.

Kirjan luettua tulee varmasti aika lailla tyhjä olo, kun Potterit kuitenkin loppuvat siihen. Varmasti sellainen "ai näinkö tässä nyt kävikin", on hyvin lähellä. Toisaalta voin olla ihan innoissani ja ylpeä itsestäni, että olen saanut luettua monisataa sivuisen romaanin englanniksi."

 

Myppan, 20v

"Seitsemännen kirjan ilmestyessä on kulunut jo yli seitsemän vuotta siitä, kun nuorena tyttönä ensimmäisen kerran kirjastotädin suosituksesta tulin Viisasten kiven lukeneeksi. Ensi alkuun pidin kirjojen kansia suorastaan rumina, mutta kuulemma monet olivat kirjoista pitäneet niin päätin lukaista. Mukaan tarttui muutakin kesälukemista, ihan siltä varalta jossei se Potter olekaan hyvä kirja.

Seuraavana päivänä olin hyvissä ajoin ennen kirjaston avautumista ovella jo odottamassa, että saisin myöskin Salaisuuksien kammion lainattua ennen kuin joku muu sen vie. Sitten alkoikin odotus, ja sen jälkeen taas odotus, aina uutta kirjaa kohti.

Tuosta on jo vuosikausia aikaa, mutta muistan yhä jokaisen lukemani Potterin osalta, missä olen minkäkin tullut lukeneeksi. Kotikirjastomme vanha nahkasohva, takkahuoneen nojatuoli ja iltamyöhään hämärtyvä ilta, kun vihdoin maaliskuisena viikonloppuna sain vastasuomennetun Azkabanin vangin käsiini - en malttanut nukkua, vaan kirjaa piti taskulampun valossa lukea pitkälle keskiyön yli. Kenties ikimuistoisin ensikosketus sen hetken uusimpaan Potteriin oli varmasti Half-Blood Princen ostohetki; Pohjois-Italiassa pienessä kirjakaupassa, jossa näyteikkunan kirja oli viimeinen painos koko kylässä. Illalla hiivin pyykkikellarin viileyteen pesemään vaatteitani, kuuntelin pyykkikoneiden hurinaa ja luin Voldemortin nuoruudesta tunnin toisensa perään.

Huvittavinta kaikesta oli, että vastapäätä minua istui suunnilleen ikäiseni espanjalainen poika, jonka olin ajatellut odottelevan pyykkiensä pyörimistä ja lukevan jotain lehteä. Tosi asiassa hänellä oli juuri samainen kirja ollut käsissään koko ajan, hän oli ehkä 20 sivua jäljessäni :-)

Viimeisen kirjan ilmestyminen pitääkin olla sitten jotenkin erikoinen myös. Joskus vannoin matkustavani Englantiin viimeisen kirjan julkaisupäivänä, mutta nyt kevään aikana mietittyäni ajattelin että miksi lähteä sinne asti, kun siellä voisi olla huomattavasti hankalampi suunnitella itse asiaa - kirjan lukemista?

Aionkin käyttää nuo siihen mietityt rahat viikkoon itseni kanssa; olen suunnitellut meille, mulle ja minulle, lepohetken maailman hyörinästä sukuni mökille järvenrannalla. Siellä makaan riippumatossa sään niin salliessa päivän, iltaisin pidän yllä takkatulta illan hieman hämärtyessä, seuranani koko kirjasarja ja paljon hyvää ruokaa.

Perjantaihin mennessä olen toivoakseni jo kyennyt muokkaamaan nukkumisrytmini päälaelleen niin, että herään perjantai-iltapäivällä ja kirjan saatuani lauantaiyöllä pystyn sen lukemaan saman tien.

Joidenkin tuttujeni mielestä kuulostan varsin fanaattiselta; sitä saatan ollakin, mutta löydän kirjoista erikoista nautintoa joka ei vaadi kuin aikaa hiljentyä. Nykyisellään kaiken pitäisi olla nopeasti ja heti saatavilla ja todella monelle kirjat ovat itse asiassa keinoja rentoutua vapaa-ajallaan - kuten kuuluukin.

Kiitän Pottereiden tuomia rentoutumishetkiä siis vielä kerran, viimeisen kirjan ilmestyessä, antamalla sille aikaani. Vastustan kiusausta lukea kirjan viimeistä sivua ennen kuin sinne asti ehdin, vaikka todennäköisesti täytyy tarkistaa lupaukset \"scar\" -sanan sijainnista viimeisellä sivulla heti alkuunsa.

Toisaalta olen iloinen kirjan ilmestyessä, mutta toisaalta se tuo päätöksen koko kirjasarjalle. Odottaminen, se se on ollut se osa koko hehkua; arvuutella tulevia tapahtumia, keskustella muiden samanhenkisten kanssa teorioista ja tulkinnoista, lukea hienoja fanficcejä ja ...odottaa.

Mitä sitten, kun odotus päättyy ja viimeinen sivu on käännetty?

Se jääköön nähtäväksi."

 

Mellu, 43v

"Kiireettömällä kesälomapäivällä höystettynä.

Aion lukea kirjan kesällä pihakeinussa lukien. Välillä kesäherkkuja popsien... (ja sitten taas jatkaen) .Kirjaa en välttämättä hanki heti alkupäivinä, vasta myöhemmin."

 

Helemi, 14v

"Luen kirjan heti kun pääsen kotiin, siskoni mukavassa sängyssä maaten. En taukoa lukemisesta kuin ehkä syomisen ajaksi ja luen kirjaa pitkälle yöhön, koska en sitä luultavasti ehdi päivässä lukea. Kun olen lukenut kirjan kerran, etsin siitä kaikki hyvät kohdat jotka luen uudestaan."

 

Helinä, 19v

"Lukittaudun kämmpääni, pistän puhelimen äänettömälle ja linnoittaudun sänkyyni Potterin kanssa. En keskeytä lukemista ennen kuin uni tulee ja jatkan heti herättyäni, kunnes kirja loppuu. Haen välillä keittiöstä jotian valmiiksi laittamaani sapuskaa. En suostu kommunikoimaan kenenkään kanssa ja yllätysvieraita en päästä sisälle!"

 

harriet, 21v

"Aion ottaa sen mukaani ruohokentälle ja mennä huovanpäälle ahmimaan sen kerrallaan. Tottakai täytyy ottaa eväät ja toivottavasti aurinkorasvaa mukaaan. Huonon sään iskiessä majoittaudun sänkyyni koko päiväksi."

 

marika, 17v

"Tietenkin säästän jokaisen sivun lempilukupaikkaani varten!Ja se paikka on oma sänky. Laitan kaikki peitot ja tyynyt selkäni taakse, sepä vasta hyvä asento lukea. Voisi luulla että siihen voi nukahtaa, niin voikin, mutta ei Harry Potteria lukiessa! Luen vasta silloin kun muut ovat nukkumassa. Ei saa kuulua yhden yhtä ääntä! Kuu kajastaa ikkunasta.. Yleensä säästän kirjaa monelle illalle, mutta voipi olla että nyt ei pysty. Kerralla luen!"

 

Gale, 20v

"Sain vastikään tyttöystäväni suostuteltua jonottamaan puolestani lauantaina innokkaiden HP-fanien keskuudessa (pientä hyvitystä vastaan :D), joten 21.7. kun hän ovesta lähtee käppäilemään kohti kirjakauppaa, minä jään kotiin odottelemaan ohimollani jännityksestä tykyttävän verisuonen puhkeamista. Kun kirja vihdoin saapuu syleilyyni (toivottavasti) parin tunnin kuluessa, luultavasti ensimmäiseksi kyselen avuliaalta avovaimoltani hieman, että miten jonotus onnistui, minkälaista porukkaa oli ja näkyikö yhtään tampiota pukeutuneena spoilereihin vaikka samaan aikaan tuskin tajuan sanaakaan hänen vastauksistaan kuolapisaroideni vallatessa Deathly Hallowsin kansia. Pusu poskelle, ja jos sää sallii otan mahdollisesti hieman naposteltavaa, virvoittavaa juomaa ja aurinkolasit mukaan ja painun ulkoilmaan! Asumme lähellä kaupungin puutarha-aluetta, ja siellä olisi erittäin ihanteellista valloittavan auringonpaisteen alla, puiden suojassa ja viltin päällä aloittaa viimeinen osa maan mainion mahtavaa seikkailua! Ja kun juoni alkaisi harppoa eteenpäin ja jännitys tiivistyisi veitsellä leikattavaksi, päivä saisi vaihtua iltaan ja hieman hämärtyä tunnelman korostamiseksi. Toisaalta se kyllä olisi aika yhdentekevää, sillä todennäköistä on, etten huomaisi viereiseltä järveltä tulevaa hyökyaaltoakaan kun Harry lumoissa taas olisin! :) Varasuunnitelma: parvekkeelle tahi saunaan väsätty portaiden alla olevan komeron kaltainen pesä. :D"

 

Tyttö, 14v

"Aikomuksena olisi lähteä jonottamaan, siitäkin huolimatta, ettei kukaan joensuussa oikeastaan jonota. Mutta periaattesta on kyse; viimeinen potter, ja tilaisuus ihanalle elämykselle.

Eli, Potter olisi tarkoitus ostaa heti vaan, kun kaupan ovet aukeavat, eli seitsemän aikaan aamulla (joka on liian myöhään, jos minulta kysytään.).

Kirjan lukeminen alkaa luultavasti jo kotimatkalla, mikäli bussilla/autolla liikkeelle pääsen. Muutoin vasta kotona.

Aion sulkeutua huoneeseeni, ja vain lukea, ja lukea, ja lukea... Syöminen välillä on tietenkin sallittua, nälkä tulee muuten. :<

Yritän ainakin lukea kirjan yhtenä palasena, mutten sitten tiedä, mitä siitäkin tulee, englanninkielentaitoni huomioonottaen.

Kun viimeinen sivu koittaa, ja kirja loppuu, jää varmasti tyhjä olo. Mitä sen jälkeen? :o

Sitten olen onnellinen, tai surullinen, riippuen kirjan loppuratkaisuista. Ja aloitan alusta..."

 

TZ, 31v

"Vanhin lapseni lähtee viikoksi mummolaan ja nuorempi lapsi jää 21.7. isin hoiviin, kun itse suuntaan aamulla kirjakauppaan. En ole vielä päättänyt paikkaa, johon kirjan saatuani (sitä lukien) siirryn, mutta joku kahvila se varmaankin tulee olemaan. Siellä sitten istun kuin tatti pitkälle iltapäivään tai jopa iltaan asti, kunnes on pakko lähteä kotia kohden kävellen, junalla ja taas kävellen - ja koko ajan tietysti lukien. Ahmin kirjan mahdollisimman nopeasti, jätän sen odottamaan muutamaksi viikoksi ja sitten luen uudelleen hitaasti ja tarkkaan mutustellen.

Sen jälkeen jään odottamaan mainion suomennoksen ilmestymistä, jolloin voinkin taas mielenkiinnolla lukea kirjan uudelleen - mainio suomennos tarjoaa varmasti uudenlaisia näkökulmia."

 

nsaasn, 26v

"Olen kesämökillä lomalla, posti toimittaa ennakkotilatun kirjan postilaatikkoon (pienellä viiveellä valitettavasti). Toivon sateisia hetkiä, jolloin sade rummuttaisi peltikattoa ja voisi hyvällä syyllä käpertyä sohvan nurkkaan. Aurinkoisena päivänä rantasaunan terassi, sopivasti koivun varjostamana olisi oikea paikka, saunakin siinä (ehkä) lämpiäisi, jos malttaisi puita lisäillä."Sudenpuu, 42v

"Viimeinen Harry Potter -kirja on niin suurenmoisen ilmiön loppu, että se ansaitsee arvoisensa paikan jossa tämän kirjan aion lukea. Tarinan päätös, loppuupa se miten tahansa, tulee nostamaan tunteet pintaan jopa tällaisen jo miehen ikään ehtineen "pikkupojan" mielessä. Koskaan ennen en ole lukenut niin mukaansatempaavia teoksia kuin Harry Potterit. Kirjojen tapahtumista ja niissä esiintyvistä henkilöhahmoista, rakennuksista, esineistä jne. olen saanut inspiraation moneen asiaan joita en ilman näitä kirjoja olisi ryhtynyt. Olen tehnyt taikasauvoja niitä haluaville sekä laatinut kurssin niistä, olen valmistanut muutamia oikeaoppisia HP-maailman luutia ja jopa sisustanut tyttäreni huoneen Rohkelikko -tyyliin.

Nyt Harry Potterin tarinan viimeisen osan kunniaksi olen muuttamassa takkahuonettamme lukusopeksi niin, että jokainen pesunkestävä noita tai velho eivät takuulla huomaa että kyseessä on jästitalon huone. Lukusopen sisustan vanhoilla huonekaluilla sekä esineillä ja teen siitä muutenkin aiheeseen sopivan, seiniä myöten. Kun kirja sitten ilmestyy, otan vapaata työstäni ja luen iltojen hämyssä takkatulen loimutessa ja kynttilöiden lepattaessa kelmeätä valoaan huoneen linnamaisille seinille ja niille ripustetuille koristeellisesti kehystetyille vanhoille tauluille. Luen kirjan antaumuksella mutta kuitenkin kuin varoen sen loppumasta kesken. Jännitän, mietin, hymyilen ja välillä varmaankin hykerryn lukemastani. Saatan laskea kirjan välillä käsistäni, kohentaa tulta takassa ja siemaista kermakaljaa sekä napostella Bertie Bottin jokamaunrakeita.

 

Haikea hetki se, kun käännän viimeisen sivun silmieni eteen... Luulenpa että kyynel kimmeltää poskellani, sen vierähtäessä viimeisen Harry Potter -kirjan takakannelle."

 

Siilityttö, 13v

"Saatuani kirjan käsiini sulloudun huoneeni nurkkaan, kietoudun vilttiin ja otan itselleni seuraksi kasan pehmeitä tyynyjä sekä suklaalevyjä. Sitten vain luen niin kauan, kunnes silmäni eivät mahdollisesti pysy enää auki. Kun paikkani puutuvat nurkassa istumiseen, lähden alakertaan ja teen muita asioita, kuten syön, mutten irrota katsettani kirjasta. Niin kauan jatkan, kunnes kirja on luettu. Ja kun se on luettu, mietin hetken aikaa tapahtumia ja muuta kirjaan liittyen. Jos kirja ylitty odotukseni luen sen uudestaan niin monta kertaa kunnes kyllästyn siihen - jos se on edes mahdollista. Jos taas en ole uudelleenlukemis-tuulella, soitan kavereilleni ja kyselen joko he ovat lukeneet sen ja sitten juttelen heidän kanssaan siitä. Jos kukaan kaveri ei vastaa, saatan mennä koneelle ja tunkeutua jollekin foorumille keskustelemaan kirjasta. Luen sen uudestaan viimeistään puolen vuoden sisällä, tulen siitä riippuvaiseksi."

 

Stardust, 21v

"Tarkoitus olisi (taas) nauttia kirja rauhassa ja hiljaisuudessa, mutta jos vanhat merkitpitävät paikkansa, ahmin kirjan parissa päivässä!!Sitten pidän vähän taukoa ja luen sen uudelleen. Ensimmäisellä kerralla olen aina niin täpinöissään, että toisellekkin kerralle jää paljon uutta;)"

 

Milla, 22v

"Aion lukea kirjan omassa rauhassa kotona kirjoituspöydän ääressä unohtaen maailman huolet. Jännittävien tapahtumien vuoksi on pakko varata lukuaikaa myös pitkälle yöhön, mutta onneksi on kesäloma. Taustamusiikkina kuuntelen ehkä Within temptationia (hevimusasta saa hyvät sävärit lukiessa fantasiakirjoja) ja pitää varata hieman evästä kuten sipsejä, suklaata ja cokista."

 

Gaisa, 25v

"Otan mukavan ja rakkaan lukutuolini esille ja sitten kirja käteen ja naposteltavat viereen ja eiku lukemaan. Kirja pitää lukea ehdottomasti nauttien ja ajatuksen kanssa. Toivottavasti lukukokemuksesta tulee miellyttävä ja ikimuistoinen."

 

Neito-17, 17v

"Kun saan kirjan hyppysiini, etsin paikan, jossa ei ole muita ihmisiä häiritsemässä ja viemässä ajatuksiani muualle. Paikan täytyy olla pehmoinen jaksaakseni lukea kirjaa monta tuntia. Luen kirjaa hitaasti, mutta hartaasti, ettei kaikki yksityiskohdat kirjan luettua unohtuisi. Välillä käyn haukkaamassa happea ulkona, jotta pysyn virkeänä. Kirjan loppupuolella alkaa tuntua haikealta, mutta kuitenkin olen tyytyväisenä itseeni, kun olen jälleen saavuttanut yhden kirjan loppuun asti."

 

an-mi, 15v

"Ensin pakotan äidin ajamaan minut lähimpään yömyyntiin niin ajoissa kuin vain ehditään. Kirjan saatuani käsiini ja sitä kuolattuani tarpeeksi aloitan nautiskelemisen. Varaan ainakin sen lauantain ja sunnuntain kokonaan vapaaksi ja saatan lukea kirjaa läpi koko viikonlopun nukkumatta yhtään linnottautuen sänkyyn tai johonkin muuhun mukavaan paikkaan. En laske Potteria hetkeksikään kädestäni ettei ilkeä äitini vie ja lue sitä. Jos en saa kirjaa viikonlopun aikana luettua, olen erittäin aggressiivinen ja ärsyttävä ja kaikkea töissä maanantaina ja silloin luen sitä ainakin ruokatauolla ja linnottaudun töiden jälkeen taas lukemaan. Todennäköisesti kirja tulee kuitenkin ahmittua sen viikonlopun aikana."

 

Morriska, 34

"Kotosalla yöaikaan parhaan tunnelman saavuttamiseksi. Onneksi heinäkuussa on tiedossa pari yksin kotona vietettävää yötä juuri kirjan ilmestymisen aikoihin, joten muut perheenjäsenet eivät häiritse lukukokemusta.

Alkuillasta kokemusta valmistellaan varaamalla hyvää naposteltavaa ja termariin lämmintä kaakaota juomaksi, varalta myös jotain kylmää juomaa... Kaikkeen täytyy olla valmistautunut, eikä pidempää keskeytystä saa tulla. Viltti myös viereen ja ilmatieteen laitokselle tilaus kunnon ukkosmyrskystä tunnelman takaamiseksi. Kaiken varalta pöydälle myös taskulamppu ja pari kynttilää siltä varalta, että myrsky äityy katkaisemaan sähköt, lukemistahan moinen pikku harmi ei saa katkaista. Siltä varalta, etteivät säänhenget ole suosiollisia, levyllinen ukkosmyrsky meditaatio musiikkia hollille, jotta autenttinen tunnelma syntyy, vaikka ulkosalla olisikin kirkas kesäyö. Sitten n. kahdeksan aikoihin sohvannurkkaan, kännystä äänet pois ja lukemaan."


suxie, 29v

"Ostan kirjan heti aamulla klo 7, kun sen lähimmästä kirjakaupsta saan. Ajan äkkiä kotiin lukemaan sitä (toivottavasti en saa ylinopeussakkoja matkalla) ja luen sitä koko viikonlopun. Luen hiljaisuuden vallitsessa, ettei vain mikään häiritsisi, ja todennäköisesti rajoitan ruoka- ja vessataukojakin, että kerkeäisin mahdollisimman paljon lukea. Nukunkin vain sen verran, kun on ihan pakko. Toivon, että kerkiän lukea sen ennen maanantaita, koska silloin pitää mennä töihin :("


Rhea, 50v

"Käyn ostamassa varaamani kirjan aamulla 21.7.

Yritän lukea sitä mahdollisimman hitaasti, jotta se ei loppuisi liian nopeasti.

En selaa sivuja etukäteen. Minulla on tietenkin omia fantasioita mitä kirjan henkilöille tapahtuu. Toivottavasti en pety kovin pahasti.

Kirjan lukemisen jälkeen minut valtaa todennäköisesti tyhjyys, kun ei ole enää mitä odottaa. (paitsi elokuvat)

Luin eilen PP:n ja nyt en osaa tehdä mitään, kun en voi jatkaa tarinaa.

Kuitenkin jännittää kovasti......"


Noora, 14v

"Ostamme sen heti sen ilmestyttyä, jonka jälkeen siskoni lukee sen ensin, ja kun hän on lukenut sen (mikä luultavasti ei kestä yhtä päivää kauempaa), alan lukea kirjaa sängyssäni maaten. Luen yömyöhään ja aamulla kun herään, alan taas lukea, ja välissä käyn vai syömässä ja sitten taas pika pikaa omaan huoneseen ja sänkyyn ahmimaan lukunautintoa."


Nagini^^, 12v

"Luen kirjan vasta kotona, omassa huoneessani. Minusta on tärkeää saada lukea kirja massa rauhassa, poissa katseiden ja kysymysten ulottumattomissa. Karkkipussi tuo tunnelmaa lukemiseen. Luen aina kun voin karkkipussin ääressä. Luen kirjan kokonaan läpi, mahdollisimman nopeasti. En kuitenkaan voi vastustaa kiusaustam olla kurkkaamatta lopun juonenkäänteitä. Päässäni velloo tuhansia kysymyksiä. 'kuka kuolee?' on yksi niistä. Kurkkaan loppuun hti ensimmäisenä. :D Sitten jatkan lukemista tavalliseen tahtiin."


sonija, 17v

"Olen jo nyt ilmoittanut ihmisille etten aio poistua kotoani koko viikonlopun aikana. Kirjakauppa josta tämän aarteeni noudan aukeaa aamu 7 ja aion olla kirjan kanssa kotona viimeistään 9 jälkeen. Löhö vaatteet, hiukset pois naaamani edestä, lasit ojennukseen nenälle. Varmistan vielä että puhelin on äänettömällä, suklaalevy, karkkipussi, vesipullo ja nenäliinat ympärilläni sängyssä ovat paikoillaan. Ovi vielä kiinni, pieni lunttilista Potterien englanninkielisestä sanastosta mukaan pöydältä ja sen jälkeen pikainen mukavan asennon etsiminen ja seikkailu alkakoon."


vennu, 18v

"Menen kirjakauppaan hakemaan Potterin lauantai aamuna, ja sitten ajan takaisin kotiin. Kotona syöksyn kellariin, jonne olen raahannut vanhan sohvan. Se on asetettu lähelle vesienlämmitys kamiinaa, joten en ainakaan pääse paleltumaan. Ja evääksi otan kilon irtokarkkeja ja vettä. Ainiin, täytyy minun ottaa mukaan myös sanakirja (varmuuden vuoksi)."


Eikku, 19v

"Aijon hakea kirjan heti yöllä kun sen käteeni saan. Mutta aluksi hellin sitä vain sylissäni ja ihailen sitä vain päältä. Avaan kirjan vasta kun olen varma että mikään tai kukaan ei pysty minua häiritsemään. Varmistan myös että lukunautintoon on tarvpeeksi aikaa. En nuku enkä syö ennen kun on pakko vaan hotkin kirjaa eteenpäin aina vain. Kunnes saan sen luettua. Lukeminen tapahtuu todennäköisesti tyynyistä ja peitoista rakemtamassani pesässä. Kun saan kirjan luettua unelmoin sen jälkimainengeissa päivän ja aloitan kitjan lukemisen uudemman kerran. Ja tämän jälkeen alkaa luku putki kun luen kuusi aijempaa kirjaa uudestaan."


Emma, 15v

"Lukeminen aloitetaan jo matkalla kirjakaupasta kotiin, puolentunnin bussimatkalla ehtii lukea jo paljon. Omalla paikkakunnallani tai sen läheisyydessä ei valitettavasti järjestetä yömyyntejä, joten pitää odottaa aamuun. Kotona sulkeudun omaan huoneeseeni pienen purtavan kanssa (tomaatteja!). Sängyllä loikoillen tulee luettua, koirakin saattaa päästä mukaan :) Jos on hyvä ilma, raahaudun kirjan kanssa ulos badenbadeniin. Valitettavaa on, että en pysty lukemaan kirjaa yhtäjaksoisesti hevostallimme takia. Eläimiä kun ei voi jättää oman onnensa nojaan :/ Lukeminen jääkin varmaan pääasiassa yömyöhään. Lukuvalo tulisi siis käyttöön ;) (kärpäset tulevat aina pörräämään yöpöydän lampun valokeilaan ympärilleni, ehkä ne eivät huomaisi pientä lukuvaloa, ja saisin lukea rauhassa ilman ainaista kärpäslätkällä huitomista.)"


lukutoukka, 40v

"ostan kirjan ja ison suklaalevyn,menen peiton alle pötköttelemään,avaan suklaalevyn ja kirjan ensimmäisen sivun... ja uppoudun tarinan vietäväksi.Mielellään voisi olla sateinen vapaapäivä,silloin lukemista voisi jatkaa tuntikausia ilman mitään ikäviä velvollisuuksia :)"


Ginnuna, 14v

"Herättyäni aamulla (toivottavasti hyvin nukutun yön jälkeen) vedän Potter-paitani pään yli, kietaisen tupakaulaliinan kaulaan, ryntään ovesta ulos ja pikakävelen Suomalaisen eteen. Siellä tapaan serkkuni (myöskin potterfani) ja menemme yhdessä kirjakauppaan, nappaamme Potterit käsiimme ja rupeamme yhdessä ihastelemaan niiden kansia. Kassalle jonottaessani mahdollisesti jo aloitan ensimmäistä lukua. Kun pääsen kirjankaupan huumaavasta tungoksesta ulos, hyvästelen serkkuni ja lähden tallustelemaan kotiin päin. Liikennemerkit, lyhtypylväät ja vastaantulevat himiset saavat varoa kun hortoilen keskellä katua nenä kirjassa.

Kun vihdoin pääsen kotiin, rojahdan sängylle lukemaan maagisen laiska kissa vierelläni. Jäätee ja sanakirja ovat ahkerassa käytössä, ja lukemisen välillä kenties syönkin jotain (minkä joku muu on laittanut, enhän minä itse kerkeä laittaa itselleni kuin korkeintaan voileipää).

Ja kun kirja on loppu, murehdin hetken että tämä oli viimeinen Potter ja nyt se sitten on luettu: ei enää lisää. Murehdinnat murehdittuani siirryn ensimmäiselle sivulle ja aloitan lukemisen alusta."


-Lupus, 14v

"Ostopäivää edeltävänä päivänä valmistaudun kaikkeen - Huoneen lukko toimii, on suklaata ja karkkia, ja että yötä varten lukemiseen lamppu toimii.

Kun lähdemme kirjakauppaan seuraavana päivänä, olen tyyni, ostan kirjan, menen sen kanssa sanaakaan sanomatta huoneeseeni ja PAM! Pippalot alkaa. Hyppään sängylleni kirjan ja karkkien kanssa, mutta ennenkuin aloitan nautinnon, varmistan oven olevan lukossa. Otan mukavan asennon. Nojaan valtavaan norsu pehmoleluuni ja otan tyynyn kirjan alle, jotta se olisi hyvässä asennossa. Pidän kirjasta kiinni oikealla kädellä ja vasemmalla sullon suklaata suuhun jännityksen keskellä."


Camilla, 14v

"Aion napata uusimman Potterin heti lähimmästä kirjakaupasta julkaisupäivänä kaupan avauduttua. Bussimatkalla kotiin tutustun kirjan kanteen ja nimeen, vedän omat johtopäätökseni siitä. Kun pääsen kotiin saakka, painun samantien omaan huoneeseeni ja lukitsen oven. Kirjan lukeminen alkaa siis samantien. Varaudun viimeisimmän Potterin seikkailuihin pullollisella kokista ja suurella tertullisella viinirypäleitä. Napsin eväitäni ja luen omaan rytmiini, taikamaailmaan lukittautuneena koko päivän. Vaikka siltä saattaisi kuulostaa, en ahmi kaikkea tekstiä lukuennätystä haalien. Pohdin rauhassa omia mietteitäni ja kysymyksiäni juonen edetessä. Lukujen välillä saatan jopa miettiä omia ratkaisuja henkilöiden pulmiin."


Pilvi, 11v

"Kirjan hankin varmaankin heti, kun ilmestyy kauppoihin ja lukeminen alkaa heti kun pääsen kotiin. Istahdan puutarhamme omenapuuhun istumaan, jossa on juuri sopiva istumapaikka tehty. Sitten vaan jäätelö käteen ja lukemaan. Kun kirjaan on päässyt uppoutumaan, mikään ei enää häiritse lukemista, ei nälkä eikä kylmyys. Niin siinä vaan käy kun kirjaan uppoutuu. Haluaisin lukea kirjan mahdollisimman pienissä erissä, ettei se koskaan loppuisi, mutta loppuenlopuksi kuitenkin ei enää pääse kirjasta irti ja kaikki menee kerralla. En koskaan selaa eteenpäin kirjaa, sillä siinä menee yllätys pilalle. Kun viimeinen sivu on käännetty, rupean varmaan itkemään, sillä viimeinen Potter-kirja kädessä ei voi olla ajattelematta, ettei koskaan enää voi lukea uutta tarinaa."


Kaiser, 17v

"Aion lukea kirjani omassa huoneessani rauhassa. Oven laitan lukkoon, suljen verhot, suljen koneen ja telkkarin. Olen juuri päässyt tuolloin rippileiriltä isosena olosta ja tämän takia en voi alkaa lukemaan kirjaa heti ilmestymispäivänä vaikka se silloin minulle haetaan (kyyneliä) vaan vasta 23.7.2007 voin aloittaa lukunautintoni. Luen kirjani varmaan yhteen putkeen, ruuat ja juomat varaan siis minijääkaappiini :D Minulla onkin siis oikea kiire riparilta suoraan kotiin x)"


Sue, 15v

"Kunhan olen saanut kirjan käsiini, rääkkään itseäni vielä sen verran, että luen kirjan vasta kotona. Onnen ja jännityksen tunne on ääretön, kun saan ottaa kirjan käsiini kotisohavlla tai sängyllä."


Nancy, 16v

"Aion ostaa kirjan (jos se on mitenkään mahdollista) jo yöllä ja aloittaa lukemisen heti kirjakaupassa, kävellä nenä kiinni kirjassa autolle, istuutua takapenkille ja lukea koko ajomatkan kotiin asti (vaikka oikeastaan minulle tulee huono olo autossa lukemisesta. Ja tässä vaiheessa on hyvä huomauttaa, etten itse suinkaan aja autoa.). Kotiin päästyäni lukittaudun omaan huoneeseeni sekä luen vuoteessani maaten niin kauan, kunnes on välttämätöntä piipahtaa nopeasti vessassa ja jatkan sitten taas. Kolme pehmeää tyynyä selän takana, korvatulpat korvissa, suklaarasia vieressä ja viimeinen Potter-kirja sylissä takaa monenmoista jännittävää tuntia. Tahdon pitää kaiken jännityksessä enkä selaile kirjaa ollenkaan ennalta eteenpäin. Hmm, mitä tapahtuu, kun lopulta luku-urakan jälkeen käännän viimeisen sivun ja suljen kirjan... Se riippuu täysin siitä, mikä loppuratkaisuksi muodostuu, ketkä jäävät henkiin ja ketkä kuolevat. Siitä olen kuitenkin varma, että kirjan luettuani kirjoitan kaikki mahdolliset adressit sen hyväksi, että Rowling jatkaisi vielä sarjaa! Tulee varmasti olemaan kummallista, kun ei ole enää mitään jännittämistä, ei mitään odottamista, ei mitään, mistä voisi väitellä ystävien kanssa."


Nipa, 18v

"En valitettavasti voi nauttia kirjaa yhdellä lukukerralla, koska saan kirjani vasta maanantaina ja minulla on töitä päivisin. Silloin kun en ole lukemassa, aion suojautua kaikin mahdollisin tavoin spoilaantumiselta: en koko kirjanlukuaikana aio avata tietokonetta TAI televisiota TAI radiota TAI mitään lehteä, ja töihinkin kävelen musiikkia kovalla kuunnellen ja katse maahan kohdistettuna. Jopa puhelinta käytän varoen ja tulen tuskin vastaamaan kovinkaan monen puheluihin. Jos kuitenkin tarvitsen joitakin em. mediavälineistä, aion pyytää jonkun läheiseni ensin tarkistamaan että reitti on selvä. Jahka sitten pääsen vihdoin lukemaan kirjaa, aion sulkeutua omaan huoneeseeni milloin minkäkin naposteltavapaketin kanssa, eikä KUKAAN saa häiritä minua. Sänky on ylikuormitettu peitoista ja tyynyistä, jotta lukukokemus olisi mahdollisimman miellyttävä."


Tee, 14v

"Kreikan auringossa, uimarannalla..

Kirjan ilmestymisen jälkeen muutaman päivän pakkaamis kiiressä tulee varmaan oman huoneen lattialla matkalaukkujen keskellä luettua.

Lentokentällä konetta odotellessakin on mukava lueskella, aika kuluu hyvin myös lentokoneessa.. Tosin kokemuksesta voin kertoa että koneessa tulee hiukan tuskallinen olo..

Lukeminen saa ikäviä keskeytyksiä lentokenttä-hotelli välillä, helteellä turistibussissa kun ei lukeminen luonnistu.

Tämän jälkeen uimarannalla ja uima-altaalla tulee aika kirjan kanssa vietettyä.

Sanakirja taitaa lähteä mukaan ja netistä parit pinkat Harry Potter sanastoa, aikaisemmat kirjat on suomeksi luettu, mutta tällä kertaa ei vain jaksa odottaa.

Kun kirja on luettu niin tokihan sen uudestaan lukee, vaikka muutamaan otteeseen!"


Hermuonni, 18v

"Näillä näkymin tulen sulkeutumaan neljän seinän sisälle heti kirjan saatuani. Valmistautumisen aloitan jo hyvissä ajoin rakentamalla tyynyistä ja peitoista koostuvan 'alttarin', muita välttämättömiä varusteita ovat naposteltava ruoka ja nenäliinapaketit. Lukukokemuksen ajaksi lopetan kaiken muun älyllisen toiminnan ja otan viimeisen Harry Potterin katkeransuloisesti kaikilla aisteilla vastaan."


Minätässähei, 15v

"Luen kirjan turvallisesti kotona, menen sängylle, otan jotain naposteltavaa ja luen jos mahdollista, kirjan kokonaan kerralla. Mikäli alkaa silmissä tuntua pidän pienen tauon mutta jatkan melkein samantien. Niin ja lukittaudun täysin omaan huoneeseeni :) Ja sitten kun kirja on luettu.. Saatan pohtia kirjaa ja olla surullinenkin pari päivää mikäli loppu ei ole mieleinen."


Potter-holisti, 14v

"Kun saan uuden Potter-kirjan käsiini, minulle on tärkeää täydelliset lukuolosuhteet, sillä se takaa minulle hyvän lukukokemuksen.

Minä nappaan seitsemännen Potter-kirjan kainalooni, menen huoneeseeni ja suljen oven. Tarkistan, että minulla on täydellinen lukurauha, ei mölyäviä perheenjäseniä tai iniseviä ötököitä. Varaan itselleni naposteltavaa ja juomista, asetun mukavasti sängylleni löhöämään ja aloitan lukemisen. Hillitsen haluni selailla ennalta kirjan sivuja, jotta kirjan yllätyksellisyys ei menisi pilalle. Annan tarinan tempaista minut mukaansa ja luen koko kirjan yhteen menoon jokaisesta lauseesta nauttien.

Kun sitten viimeinen sivu koittaa ja kirja sulkeutuu, olen tunteideni vallassa. Pohdin kirjan tapahtumia, mietin lempikohtiani ja -hahmojani. Nautiskelen hyvästä kirjasta vielä sen jälkeenkin, kun olen sen jo lukenut."


Mysticus, 21v

"Lauantaina ennen klo 9 käyn ostamassa ennakkoon varatun Potterini (tällä kertaa adult-kansilla) Suomalaisesta. Pian sen jälkeen hyppään linja-autoon kotimatkalle. Siellä ehdin tyydyttää lukuhimoa 1 ½ tuntia ennen kuin olen perillä ja joudun kiiruhtamaan toiseen linja-autoon. Jossain vaiheessa selviydyn kotiin ja jos sää sallii niin piiloudun puun varjoon riippumaton rauhaan lukemaan. Kirjan lukeminen yhdessä päivässä kuitenkin kestää, joten saan aika varmasti jatkaa lukunautintoani yön pikkutunneille. Yöllä, kuten myös riippumatossa, on rauhallista lukea, kun ei ole juurikaan häiriötekijöitä. Linja-autossa minun on pakko kuunnella musiikkia samalla, että voisin uppoutua hetkeksi Harryn maailmaan. Olisi aivan mahdotonta odottaa kotiin asti, kun on viimein saanut iskettyä kätensä tähän kauan odotettuun lukunautintoon... vaikka luvassa on varmasti myös kyyneliä.

Sarjan päättyminen aiheuttaa myös haikeutta, mutta luulen ettei se juurikaan vaivaa, kun kirjat voi kuitenkin lukea uudestaan alusta loppuun."


 

 

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Arkisto Arkisto Kesän jännittävin lukukokemus on edessä...