NEO - Parvati & Padma Patil

  • Parvati
    -> sanskrit "daughter of the mountain" "vuoren tytär" -> vuorien jumalatar (hindu) -> yksi Shivan vaimon monista nimistä -> norsunpäinen poika
  • Padma
    -> sanskrit "lotus" -> lootuksen kukka -> Gangesin (joki) jumalatar (hindu) -> vuorien jumalattaren sisar -> myös Ramaa ja Lakshmia kutsutaan Padma -nimellä -> "Padma Bhushan" eli "Order oh the Lotus" eli "Lootuksen Ritarikunta"
  • Patil
    -> "Patel" on yleinen sukunimi Intiassa -> "thin", "fine" eli "ohut", "hyvä"

Kaksoissisarukset Parvati ja Padma Patil eivät ole niinkään suurta osaa näytelleet pottereissa, ainakaan toistaiseksi, mutta kenties heillekin on luvassa jotain toimintaa. Parvati on Harryn ja kaverusten lailla rohkelikko, kun taas Padma on korpinkynsi. Parvatin ja Padman nimet ovat heidän rooliensa "vähäpätöisyydestä" huolimatta hyvinkin kiinnostavia, joten ei ollut mitään syytä jättää niitäkin tutkimatta.

Parvati on sanskriittiä, ja se tarkoittaa vuoren tytärtä. Parvati onkin hindujen vuorien jumalatar ja Shivan puoliso. Shivan puolisona hän kivesi tien rauhan ja ilon maailmaan leviämistä varten. Jumalattarena hänellä on monta nimeä, jotka johtavat niin hänen puolisonsa kuin hänen vanhempiensa nimistä (Parvataraja ja Mena) eikä hänen ihmisenä syntymisensäkään ole merkityksetön asia. Kullakin hänen nimellään on merkitystä, mutta koska meitä nyt luonnollisestikin kiinnostaa vain Parvati, on hän siis vuoren tytär. Vuori on järkkymätön asia meille, jotka elämme vain hyvin vähäisen ajan. Vuoret kuitenkin syntyvät, kun mannerlaatta työntyy hitaasti toisen laatan alle. Luonto kuluttaa vuoria siinä missä ihmistäkin, ja se tekee Parvatista mielenkiintoisen hahmon. Hänessä on vankkaa pysyvyyttä, kuin myös hidasta kulumista ja kuolemaa. Vuorien on kauan uskottu olevan portti taivaaseen, petollinenkin reitti. Jumalattarena Parvatilla on paljonkin merkitystä, muun muassa hedelmällisyys on hänen heiniään. Mielenkiintoisinta kuitenkin ehkä on hänen norsunpäinen poikansa; Ganesha, joka on viisauden ja älykkyyden jumala. Parvati myös tuhosi Kalin, joka oli kuoleman jumalatar.

Padma on yhtä kaikki sanskriittiä. Sen merkitys on lootus, joka on kukka. Tämä kukka symbolisoi mystiikkaa, kauneutta, puhtautta ja viisautta. Padma on Parvatin sisar niin pottereissa kuin intialaisessa mytologiassa. Padma on myös jumalatar, hänen "aluettaan" on Ganges -joki, jossa ihmiset puhdistautuvat synneistään. Gangesissa kylvetään tietyn juhlan, maha kumbha mela, aikana. Lootuskukka on buddhalaisen totuuden keskus, Ganges taas hindujen puhdistautumisen pääpaikka. Lootus nousee mutaisesta suosta kohti taivaita puhtaana, mutta sen juuret elävät synkkyydessä.

Patil johtaa melko suurella todennäköisyydellä yleisestä intialaisesta sukunimestä Patel. Patil kuitenkin tarkoittaa suorana käännöksenä hindistä "hienoa" ja "ohutta".

Onko Patilin sisaruksilla sitten merkitystä potterien kannalta? Miksi ei olisi? Parvati Shivan (mahtavimman hindujumalan) puolisona, ja älykkyyden jumalan äitinä on varmastikin merkityksellinen. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, etteivät romanttiset kuviot pottereissa mene niinkuin on vihjailtu, joten Parvatilla voi hyvinkin olla puolisona ja äitinä tulevaisuudessa väliä. Mitä Padmaan tulee, hän voisi tulla merkitykselliseksi puhtautensa puolesta. Hän voi olla apuna pimeydestä, tuosta synnistä, puhdistautumisessa tavalla tai toisella. Patilien "ohuus" voi olla vihje siitä, kuinka heitä nyt vain vähätellään, mutta todellisuudessa heillä on "hieno" merkitys. Kaksosten sijoittelu eri tupiin on luultavasti todellakin merkityksellinen, Parvati on rohkea ja Padma taas älykäs. Ja kenties älyn ja rohkeuden halutaan nyt todella pelaavan yhteen.

Näistä hindujumalattarista löytyy paljonkin lähdetietoa, tässä luultavasti vain meidän kannaltamme oleellisia seikkoja.


Teksti: Mirzam

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Nomen est omen NEO - Parvati & Padma Patil