Jästihuispaus tuli Tampereelle

Viikoittain Tampereella kokoontuu omituinen joukko ihmisiä juoksemaan kentälle keppi jalkovälissä ja heittelemään palloa renkaiden läpi.  Palloja vilisee joka suuntaan ja oikeastaan peli näyttää kaoottiselta. Kyllä, tämä on jästihuispausta!

Syksyllä 2016 perustettu huispausjoukkue aloitti kuntopiirinä, mutta lopulta siitä muodostui Tampereen ensimmäinen huispausjoukkue, Mansen manaliukset. Jästihuispaus on ollut koko joukkueelle uusi laji, mutta yhdessä on päästy hieman selville säännöistä ja siitä kuinka peli oikein toimii. Kevään aikana treenit lähtevät kunnolla käyntiin ja joukkueen haaveena olisikin päästä kisailemaan loppukesästä toisia joukkueita vastaan.

Mikä ihmeen jästihuispaus?

Mitä se jästihuispaus oikein on? Perusidea on aikalailla sama kuin velhohuispauksessa. On kolme jahtaajaa, kaksi lyöjää, pitäjä ja etsijä. Jahtaajat pelaavat kaadolla (lentopallo) ja yrittävät tehdä maaleja. Lyöjät heittelevät ryhmyjä (polttopalloja) toisiin pelaajiin "pudottaen" heidät luudalta. Pitäjä toimii maalisalkojen vahtina ja etsijän tehtävänä on ottaa kiinni sieppi. Sieppinä toimii puolueeton henkilö, jonka taakse on kiinnitetty sukkaan upotettu tennispallo. Etsijän tulee saada tennispallo ilman että tarttuu sieppiin kiinni.

Jästihuispauksessa on sekoitettu käsipalloa, polttopalloa, amerikkalaista jalkapalloa, hippaa ja vaikka mitä. Säännöstö muokkautuu koko ajan ja nyt onkin käytössä jo versio 10 sääntökirjasta (USQ-rulebook). Koska jästihuispausta pelataan nykyään MM-tasolla, on sääntökirjaan muodostunut paljon erikoistilanteita ja sivuja on lähes 250. Mansen manaliukset käyttää nykyisen ohjekirjan mukaisia sääntöjä parhaansa mukaan.

 

Useimmiten treenit alkavat lämmittelyllä ja sitten heitellään hieman palloa. Samalla joukkue vaihtelee kuulumisia ja herättelee lihaksia pelailuun. Talvella treenit olivat lyhyempiä ja liukkaassa kelissä joutui varovaisemmin pelailemaan. Kevään myötä lämpimillä keleillä treeneissä käydään aina jotain pelaajaryhmää läpi, kuten polttopallolla harjoitellaan lyöjän hommia.

Varusteet jokainen pelaaja hankkii itse. Näihin kuuluvat pelihanskat, luuta ja pelipaita. Suojat ovat vapaaehtoiset, mutta hyödylliset, sillä pelatessa tulee kolhittua itseään ja kavereita. Vanteisiin joukkue sai sponssia, joten harjoituksissa on päästy harjoittelemaan maalien tekoa. Lopussa venytellään ja ennen kotiinlähtöä on vielä ryhmähali.

Miksi ihmeessä joku haluaa jästihuispata? Huispaus on loistava tapa saada liikuntaa ja siinä saa treeniä koko vartalolle. Peli on jännittävää ja nopeatempoista, joten pelatessa saa täysin keskittyä siihen mitä oikein kentällä tekeekään. Hetkeksi saa mielen pois arjen askareista ja voi olla huispaaja. Tietenkin suurin syy on se, että jokaista pelaajaa yhdistää rakkaus Harry Pottereihin ja joukossa nörtteys tiivistyy.

Miten mukaan?

Kiinnostuitko? Mansen manaliukset -sivu löytyy Facebookista ja siellä ilmoitetaan milloin joukkueella on avoimet harjoitukset. Niihin kaikki kiinnostuneet saavat tulla kokeilemaan ja sitten sen jälkeen katsellaan josko joukkueessa olisi tilaa. Mikään ei tietenkään estä perustamasta omaa joukkuetta omalle paikkakunnalle! Mansen manaliukset tulee mielellään kisaamaan kanssanne!

Tylyconissa pidetään myös pieni lajiesittely.


Teksti ja kuvat: Taru L, Mansen manaliusten valmentaja-kapteeni

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Uutisarkisto Fandom Jästihuispaus tuli Tampereelle