Salemin noitaopisto ei olekaan amerikkalainen koulu

J. K. Rowling. Kuva: Richard YoungSalemin noitaopisto ei olekaan amerikkalainen noitakoulu, kuten tähän asti on oletettu, paljasti J. K. Rowling Twitterissä vastikään. The Leaky Cauldron on tehnyt asiasta käyneestä Twitter-keskustelusta koosteen.

Kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari mainitaan huispauksen maailmanmestaruuskisojen yhteydessä ohimennen Salemin noitaopisto:

"...joukko keski-ikäisiä amerikkalaisnoitia istui juoruilemassa iloisesti telttojen väliin pingotetun kankaan alla. Kankaassa luki: Salemin noitaopisto."  

Tämän on yleisesti oletettu olevan amerikkalaisen noitakoulun nimi. Tätä olettamusta tuki myös se, että eräässä haastattelussa vuonna 2000 Rowling totesi, että lukijat saisivat tietää enemmän amerikkalaisesta velhokoulusta:

"Kysymys: Pääsevätkö amerikkalaiset lapset Tylypahkaan? (Kelly)
Vastaus: Ei, heillä on oma koulunsa. Saatte tietää lisää tästä neljännessä kirjassa. Tylypahka on vain briteille ja irlantilaisille."

Salem olisi luonteva paikka amerikkalaiselle velhojen ja noitien koululle, onhan samanniminen, USA:n Massachusettsin osavaltiossa sijaitseva paikkakunta tunnettu noidista, tai enemmänkin noitaoikeudenkäynneistä. Vuonna 1692 Salemin kylässä puhkesi noitapaniikki, jonka seurauksena 25 ihmistä tuomittiin kuolemaan ja monia muita vankeuteen, noituudesta syytettynä. Nämä tapahtumat ovat jääneet elämään ihmisten muistossa, ja niillä on vankka paikka populaarikulttuurissa. 

Salem-nimisiä kaupunkeja on USA:ssa useita, muun muassa New Yorkin osavaltiossa. Tätä paikkaa ollaan myös pidetty sopivana ehdokkaana amerikkalaiselle noitakoululle.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että joko Rowling on muuttanut mielensä, tai kaikki lukijat ovat olleet väärässä kaikki nämä vuodet. Rowling nimittäin paljasti Twitterissä, että Salemin noitaopisto, englanniksi The Salem Witches' Institute, ei olisikaan minkäänlainen koulu, vaan vitsi, jolla viitataan brittiläisiin naisjärjestöihin.

Kun Rowlingilta kysyttiin mikä amerikkalaisen koulun nimi on, hän lupasi että tämä tullaan paljastamaan... "aikanaan". Hän paljasti myös että koulu ei ainakaan sijaitse New Yorkissa, ja että vaikka koulun nimi on eurooppaista juurta, myös Amerikan alkuperäisasukkaiden taikuudella oli tärkeä osansa siinä vaiheessa kun koulua perustettiin. Rowling ei kuitenkaan suostunut kertomaan mitkä alkuperäiskansojen heimot olivat mukana prosessissa, koska se paljastaisi koulun sijainnin.

Voi olla, että Rowlingin lupaus siitä, että neloskirjassa paljastettaisiin amerikkalaisen velhokoulun sijainti, saattaisi viitata Etelä-Amerikassa sijaitsevaan Brasiliaan. Liekehtivässä pikarissa Ron nimittäin paljastaa, että eräällä hänen veljistään oli aikoinaan brasilialainen kirjekaveri, joka myös oli velho tai noita - tämä ilmenee selvästi siitä, että kirjekaveri suututtuaan lähetti lahjaksi kirotun hatun, joka sai käyttäjän korvat kutistumaan.

Kommentit  

+1 #1 Lupin 18.06.2015 19:15
Sinänsä vähän ikävää, kun jo ns. vakiintunut tieto menee uusiksi.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Uutisarkisto Kirjat Salemin noitaopisto ei olekaan amerikkalainen koulu