Jim Kayn kuvittaman Azkabanin vangin kansi julkaistiin

Jim Kayn piirtämä Azkabanin kansi on nyt julkaistu. Kuvitettu Harry Potter ja Azkabanin vanki julkaistaan lokakuussa 2017, ja se on kolmas kuvitettuna ilmestyvä Harry Potter -kirja. Tässä uudessa kannessa nähdään kolmikerroksinen Poimittaislinjan bussi, kohtauksessa jossa pahaa-aavistamaton Harry nostaa taikasauvaansa, ja tulee vahingossa kutsuneeksi violetin ja vauhdikkaan bussin paikalle.

"Harry perääntyi taemmas. Hän löi säärensä omaan arkkuunsa ja kompastui. Taikasauva lennähti kädestä, kun hän heilautti käden ottamaan vastaan kaatuessaan inhottavasti katuojaan. 

Kuului korviahuumaavaa PAM ja Harry nosti kätensä suojaksi äkilliseltä sokaisevalta valolta... 

Harry parkaisi ja kierähti takaisin jalkakäytävälle nipin napin ajoissa. Saman tien olivat jättimäiset renkaat ja ajovalot pysähtyneet kirskuen siihen missä Harry oli hetki sitten maannut. Ne kuuluivat, kuten Harry näki kohotettuaan päätään, kolmikerroksiseen räikeän violettiin bussiin, joka oli ilmaantunut tyhjästä. Tuulilasin yläpuolella luki kultakirjaimin: Poimittaislinja."

(Harry Potter ja Azkabanin vanki)

Kannessa on öinen ja hieman myrskyinen tunnelma. Harry on juuri kaatumassa taaksepäin, matka-arkku ja Hedwigin tyhjä häkki näkyvät taustalla. Bussi ei ole vielä pysähtynyt.

Kannattaa huomata, että brittiläiseen tyyliin bussin ratti on oikealla puolella autoa. Bussikuski Erniellä on pipo ja pitkä parta, sekä bussiin sointuva violetti univormu. Bussin kerrotaan kulkevan joka paikkaan ja minne tahansa, paitsi vedenalaisiin paikkoihin. Sitä koristavat mainokset, joista erottuu ainakin Bertie Bottin joka maun rakeiden mainos, sekä Luuran-Kokon pahaenteinen pääkallomainos. Jostain syystä bussin etupuskuriin on kiinnitetty pehmonalle.

Bussi sopii kanteen kuin taikasauva nyrkkiin - eikä Dumbledoren kiitos sisällä juonipaljastuksia -  mutta se poikkeaa kuitenkin teemaltaan hieman aikaisemmista Azkabanin vangin kansista. Jostain syystä todella moni kansitaitelija on nimittäin suosinut kansikuvissa hetkeä, jolloin Harry ja Hermione lentävät Hiinokan selässä.

  

Brittiläinen alkuperäisen lasten painoksen kansi sekä italialainen kansi.

 

Ranskalainen ja suomalainen kansi.

 

Tanskalainen ja amerikkalainen kansi.

Poimittaislinjan bussi jatkaa Jim Kayn kansissa esiintyvää teemaa, eli kulkuneuvoja. Hänen kuvittamansa Viisasten kiven kantta koristaa Tylypahkan pikajuna, ja Salaisuuksien kammion kantta lentävä Ford Anglia. Onkin kiinnostavaa nähdä, tuleeko teema jatkumaan seuraavissa kirjoissa. Mahdollisia kulkuneuvoja kirjoista löytyy: Durmstrangin purjelaiva, Beauxbatonsin vaunut, vene jolla Harry ja Dumbledore seilaavat saarelle etsimään Luihuisen medaljonkia, vaunut joilla pääsee Irvetan holveihin, luudat joilla seitsemän Harrya haetaan turvaan, porttiavain jolla Harry ja Cedric siirtyvät hautausmaalle... ja jos käsitettä hieman laajennetaan, niin mukaan voisi tietysti ottaa myös thestralit ja Irvetassa majailevan Lohikäärmeen. Hormiverkostosta ja ilmiintymisestä voi sen sijaan olla vaikea saada vauhdikasta kantta.

Azkabanin vangin kuvitettu painos sisältää 115 uutta kuvaa, ja se julkaistaan 21 kielellä, niiden joukossa luonnollisesti suomi. Kirja ilmestyy englanniksi 3. lokakuuta, ja jos aikaisempiin vuosiin on uskomista, suomenkielinen painos ehtii kauppoihin myös lokakuun aikana.

Kannen lisäksi Pottermoresta löytyy muutama lisäkuva (muun muassa erittäin rasvatukkainen Kalkaros), katso ne täällä.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Uutisarkisto Kirjat Jim Kayn kuvittaman Azkabanin vangin kansi julkaistiin