Kirjojen muokkaamista elokuvaksi, fanimatkoja ja taikakouluja potteristin Popcultissa

Mitä tarkoittaa adaptaatiomagia? Mitä pitää ottaa huomioon, jos haluan lähteä katsomaan lempielokuvan kuvauspaikkoja? Ja mitenkäs nämä taikakoulut, muuttiko Tylypahkan suosio niitä jotenkin? Toukokuun ensimmäinen viikonloppu keräsi monen eri popkulttuurin alan faneja Helsingin Katajanokalle, osallistumaan Popcult 2017 -konferenssiin. Popcult on monipuolisesti popkulttuurin keskittyvä viikonlopputapahtuma, jossa aktiivisen fanikunnan keränneet tv-sarjat, elokuvat, pelit, sarjakuvat ja kirjat ovat keskiössä, ja se järjestettiin jo kolmatta kertaa. Ohjelmassa oli kiinnostavaa kuultavaa ja katsottavaa Doctor Whon, Buffyn, Marvelin supersankareiden, ranskalaisten sarjakuvien, Disney-elokuvien, Sherlockin ja monen muun ilmiön faneille… ja tietysti myös potteristeille omansa.

Kävijöitä tervehti jo ovella salaperäinen silmälogo.

  

Remus Lupin ja luihuisoppilas edustivat Tylypahkan taikakoulua.

Viikonlopun potterillisin luento oli Laura ”Nukkis” Paanasen pitämä luento Harry Potter ja adaptaatiomagia – kirjoista elokuviksi, joka keräsi paikalle täyden salillisen kuulijoita. Luennossa käsiteltiin sitä, millaisia ratkaisuja pitää tehdä, kun lähdetään muuttamaan kirjaa elokuvaksi, joka on täysin erilainen media. Kuulijat saivat selityksen esimerkiksi sille, miksi Harry Potter ja viisasten kivi voi kirjana alkaa pitkällisellä selityksellä Vernon Dursleyn päivästä, kun taas elokuvassa hypätään suoraan tilanteeseen, jossa vauva-Harry jätetään Dursleyn perheen portaille. Ai miksi? Tähän oli ainakin kaksi syytä: ensinnäkin halutaan kohderyhmän takia hypätä suoraan sankariin, eikä näyttää keski-ikäisen jästin murheita, toiseksi se, että kirjan alku sisältää paljon tietoa Dursleyn perheen ja Vernonin ajatuksista, jota on mahdoton saada toimivaksi elokuvana, jossa asiat näytetään, ei kerrota. Vernon ja Petunia hokemassa keskenään ”olemmepa ylpeitä kun olemme näin tavallisia” olisi hassua elokuvana.

Valmiina sukeltamaan adaptaatiomagian saloihin!

Olitko muuten huomannut, että Azkabanin vanki –elokuvassa ei mainitakaan Kelmejä, eikä selitetä Kelmien kartan alkuperää, saati sitä, miten Remus Lupin osasi käyttää sitä? Sitäkään ei kerrota, miksi Lupin ja Severus Kalkaros hiippailevat Rääkyvään röttelöön, mistä he yllättävät pääkolmikon ja Sirius mustan. Ehkä he vain sattuivat iltakävelylle… Tämä saikin toimia esimerkkinä huonosti hoidetusta adaptaatiosta.

Luento kirvoitti yleisöltä paljon kommentteja, useimmat niistä sellaisia, joissa kritisoitiin elokuvien adaptaatiossa tehtyjä ratkaisuja. Kelmien poisjättäminen sai erityisen paljon haukkuja, ja sen todettiinkin olevan erityisen suuri moka. Riesua ei kukaan tuntunut kaipaavan, mutta sen sijaan Dobbyn roolin minimoiminen elokuvassa ärsytti useampaa fania. Kirjojen faneilla tuntuukin yleisesti olevan melkoisia antipatioita elokuvan tekijöitä kohtaan, mutta luennon aikana saatiin sentään selitys sille, miksi joitakin ratkaisuja oli päädytty tekemään.

Fanimatkalle? Vai fiktiivisen taikakoulun pariin?

Lauantain toinen potteristeja kiinnostava luento oli Fandom-turistin matkaopas, jonka pitivät Fangirl Quest –blogin Tiina Öhman ja Satu Walden. He ovat vuosikausia harrastaneet kuvauspaikoissa seikkailua, ja tavanneet siinä sivussa monia lempisarjoistaan tuttuja näyttelijöitä. Moni varmaan tuntee myös heidän Sceneframing-projektinsa.

Kovin paljon Harry Potter -aiheista ei tässä luennossa ollut, mutta blogistit antoivat vinkin: jos haluaa aloittaa oman fandom-matkailunsa ja on hieman epävarma, tai haluaa aloittaa varovasti, Harry Potter -matka Lontooseen on hyvä paikka aloittaa. Lontoosta löytyvät Harry Potter -studiot, King’s Cross ja paljon muuta fanille sopivaa, helposti saavutettavaa tekemistä. Mutta, seuransa kannattaa valita tarkasti, he varoittavat! Mukaan kannattaa varata samanhenkinen kaveri, sillä on aivan mahdotonta raahata perässään kaveria, jota Harry Potter ei kiinnosta pätkääkään. Jos sopivaa reissukaveria ei löydy, kannattaa vakavasti harkita sitä, että lähtee yksin matkaan, blogistit vinkkaavat.

Sunnuntaina vuorossa oli Heidi Päivisen luento Taikakoulutus fiktiossa, jossa pohdittiin erilaisia tapoja järjestää taikakoulutusta fiktiossa, sekä sitä, miten Harry Potter muutti taikakoulugenreä. Luennolla opimme muun muassa sen, että mentori-tyylinen taikuuden opetus oli tavallisempaa aikana ennen Harry Potteria, kun taas peribrittiläinen sisäoppilaitos on nykyään vallitseva tyyppi. Tästä on syyttäminen Tylypahkaa. Tylypahka ei tosin ollut ensimmäinen laatuaan, vaikka vaikuttavin onkin.  

 Mitä, onko muutakin kuin Tylypahka?

Kaikissa kuvan kirjoissa tai sarjoissa käsitellään taikakoulutusta. Kuinka monta sinä olet lukenut tai katsonut?

 Luentojen lisäksi potteristeille oli tarjolla runsaasti ostosmahdollisuuksia. Paikalla oli useampia nettikauppoja, joiden väki oli tuonut paikalle taikasauvoja, pehmoleluja, Funko Pop -hahmoja, kangasmerkkejä, avaimenperiä ja paljon muuta. Taidekujalla taas harrastelijat saivat myydä omia tuotteitaan, ja täältäkin löytyi Potter-teemaisia tuotteita. Ehkä onnellisin oli kuitenkin se onnekas fani, joka löysi fanitavaroiden kirpputorilta ikioman feenikspehmon.

 

Alkoiko conihammasta kolottaa? Itselleen sopivan conin voi etsiä vaikkapa tästä listasta.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Uutisarkisto Tapahtumat Kirjojen muokkaamista elokuvaksi, fanimatkoja ja taikakouluja potteristin Popcultissa