Potterin lukeminen tekee sinusta suvaitsevaisemman - paitsi jos fanitat Voldua

Harry Potter -kirjojen lukeminen voi tehdä lapsista ja nuorista suvaitsevaisempia, kertoo Helsingin Sanomat. Itse artikkeli on jo vuodelta 2014, mutta aihe on edelleen ajankohtainen, joten asian voi hyvin ottaa taas esille.

Tieto perustuu Italiassa tehtyyn tutkimukseen, jossa havaittiin, että vaikutukset olivat erityisesti nähtävillä niissä nuorissa, jotka kokivat samaistuvansa Harry Potteriin ja hänen ystäviinsä, eivät Voldemortiin tai muihin pahiksiin. 

Kuten kaikki fanit tietävät, J. K. Rowlingin kirjat sisältävät runsaasti viittauksia m.m. rasismiin ja syrjintään, esimerkiksi siinä muodossa, että jotkut velhot pitävät ns. puhdasverisiä velhoja parempina kuin puoliverisiä tai jästisyntyisiä. Myös kotitonttujen ja muiden älyllisten taikaolentojen asema ja oikeudet nostetaan esiin useaan kertaan.

Tutkimuksen mukaan Potteria lukeneet ja kirjojen teemoista keskustelleet italialaiset viidesluokkalaiset ja lukiolaiset suhtautuivat suvaitsevaisemmin niin maahanmuuttajiin kuin homoihinkin, jos he samaistuivat Harryyn ja kumppaneihin. Myöhemmin tutkittiin myös brittiläisiä college-opiskelijoita jotka olivat lukeneet Pottereita. Hekin suhtautuivat pakolaisiin myönteisemmin, jos he eivät samaistuneet Voldemortiin ja hänen kannattajiinsa.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Arkisto Uutisarkisto Potterin lukeminen tekee sinusta suvaitsevaisemman - paitsi jos fanitat Voldua