Viisasten kivi sai Suomessa ristiriitaisen vastaanoton

Tämä teksti on julkaistu Harry Potter -fanien sivuilla vuonna 2001, kun kauan odotettu Viisasten kivi rynnisti elokuvateattereihin ja antoi vauhtia Suomessa juuri alkaneelle Harry Potter -villitykselle.

Harry Potter -elokuva on tuottanut jo miljoonia, mutta Suomessa ainakin media on vastaanotti elokuvan ristiriitaisin tuntein. Mm. Helsingin Sanomien Nyt-liite moitti elokuvaa liian varman päälle tehdyksi. "Näyttävien tehosteiden ja näennäisen vauhdin alla on jäykkä ja tasapaksu elokuva, joka seuraa alkuperäistekstiä pelokkaan orjallisesti. Omaleimaisuus ja charmi eivät ole tämän tehdastuotteen vahvuuksia" kirjoitti Nyt-liitteen Jari Lindholm.

Sen sijaan STT:n Ville Hänninen suhtautui elokuvaan suopeammin. "Harry Potter on valkokankaalla yhtä visuaalista ilotulitusta. Erityisen suuri paino on annettu lavastuksille ja erikoistehosteille. Meidän ihmisten eli Potter-kielellä jästien keskellä elävien noitien maailma on tehty hykerryttävän uskottavaksi. Katsoja ei ehdi murehtia tarinan hitusen horjuvaa rakennetta, kun jo laukataan seuraavaan herkulliseen kohtaukseen. Potter-kirjojen ja jo nyt suurmenestykseksi osoittautuneen elokuvan salaisuus on nimittäin siinä, että ne naittavat onnistuneesti keskenään hervottoman huumorin ja fantasiallisen jännityksen" Hänninen kirjoittaa, ja jatkaa:
"Myös elokuvaan on saatu vangittua Potter-tunnelma, kiitos osaavien lapsinäyttelijöiden. Koko kolmikko - Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint - on kuin syntynyt valkokankaalle."

Daniel, Rupet ja Emma saivat sekä risuja että ruusuja roolisuorituksistaan.

Helsingin Sanomat päästi Suomalaisen Yhteiskoulun ala-asteen oppilaat ääneen ja vaikka useat oppilaista pitivät elokuvasta, valittivat he siitä että muutama kohtaus oli jätetty pois elokuvasta. Lasten mielestä elokuva oli myös liian siloiteltu:
"'Ronin kuluneet vaatteet ja Harryn sekainen tukka puuttuivat kokonaan', sanoi kuudesluokkalainen Sonja Vainio, ja Artti jatkoi: 'Ronin taikasauvankin olisi pitänyt olla niin kulunut, että yksisarvisen jouhi pistää esiin. Ja elokuvassa se oli kuin uusi!'"

Kolmasluokkalainen Katariina Leskinen lisäsi vielä : 'Kutka-rotta ei ollut yhtään takkuinen! Näkymättömyysviitta oli kuin samettinen sänkypeitto!'"

Soneraplazan arvostelija Tuomas Riskala ihastui elokuvaan ja antoi sille neljä tähteä. "Kaiken kaikkiaan Harry Potterin tekijät ovat sisäistäneet lähes täydellisesti mistä hyvä fantasiaviihdehömppä rakennetaan. Ko. reseptillä ei todellakaan tuoteta syviä ajatuksia herättäviä mestariteoksia, vaan nimenomaan kahden ja puolen tunnin järkälekeston höyhenenkevyesti läpi leijailevia mielikuvituskarkkeja – juuri sellaisia kuin Harry Potter ja viisasten kivi" kirjoitti Riskala.

Muiden lehtien arvostelijat antoivat elokuvalle seuraavan tuomion:
Helena Ylänen, Helsingin Sanomat: kaksi tähteä
Antti Lindqvist, TV-maailma: kolme tähteä
Tapani Maskula, Turun Sanomat: yksi tähti
Helena Lindblad, Dagens Nyheter: neljä tähteä
Derec Malcolm, The Guardian: kolme tähteä.

Teksti: Lupin, 2001

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Artikkelit Arkisto Arkisto Viisasten kivi sai Suomessa ristiriitaisen vastaanoton