Potteristin Lontoo

Menossa Lontooseen, mutta tahtoisit nähdä jotain muutakin kuin niitä ainaisia museoita ja muita tavallisia turistinähtävyyksiä? Onneksi kirjailijatäti Rowling on tehnyt Lontoosta paljon mielenkiintoisemman. Ei sillä, etteikö jästi-Lontoo muka olisi tarpeeksi kiinnostava...

Tässä muutamia kohteita, jotka takuulla kiinnostavat Potterinsa lukeneita ihmisiä. Tiedot ovat vuodelta 2005 eikä niitä ole sen jälkeen päivitetty.

 

 

Australia House

Australian suurlähetystö Lontoossa muunnettiin maahisten pitämäksi velhopankki Irvetaksi ensimmäiseen Potter- elokuvaan. Ja koska kyseessä on suurlähetystö, ei sisään turisteja oteta. Mutta Melbourne Place -kadun ikkunoista näkee hyvin sisään, ellei verhoja ole vedetty kiinni.

Kartta

Bloomsburyn toimisto

Potter-kirjojen brittikustantamo Bloomsbury Publishing Office löytyy Soho Squarelta.

Toimiston ikkunoita koristavat Potter-aiheiset julisteet aina, kun uuden kirjan julkaisu on ajankohtainen.

Sisälle toimistoon ei pääse ilman sopivaa syytä.

Bloomsbury.com
Kartta

 

Charing Cross Road

Ostoskatu, joka alkaa Oxford Street'n itäpäädystä ja loppuu Leicester Squarelle. Tällä kadulla sijaitsee sisäänkäynti Vuotava noidankattila -pubiin, jonka takapihalta pääsee Viistokujalle.

Vuotavan noidankattilan on ykköskirjassa sanottu olevan levykaupan ja ison kirjakaupan välissä. Charing Cross Road on täynnä levy- ja kirjakauppoja, mutta mitkään eivät näytä olevan vierekkäin.

"He jyristivät pitkin Charing Cross Roadia. Harry nousi istumaan ja katseli kun talot ja penkit vä istelivät poimittaislinjaa."

(J.K. Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki, s.48)

Kartta

 

Euston

J.K. Rowling kertoi, että hän sekoitti kaksi rautatieasemaa keskenään kirjoittaessaan Viisasten kiveä. Hän ajatteli Eustonin asemaa, kun hän kirjoitti King's Crossin asemasta.
Elikä periaatteessa Euston on se asema, josta alunperin piti löytyä laituri 9¾.

Network Rail stations - Euston
Kartta

 

King's Cross


Kirjoista ja elokuvista tuttu King's Crossin rautatieasema sijaitsee pohjois-Lontoossa, St. Pancrasin aseman vieressä. Läheltä löytyy myös vuonna 1998 avattu New British Library.

Elokuviin kuvattu kohtaus laiturilta 9¾ on oikeasti kuvattu laitureiden 4 ja 5 välissä, josta löytyy aseman ainoat kaaripylväät. Harmi vain, että jokaisen pylvään eteen on kiinnitetty jokin este, kuten suuri roskis tai kärryteline.

Myös virallinen turistikohde, "Platform 9¾" -plakaatti, on King's Crossille asetettu Potter-fanien iloksi. Se on hieman sivummassa, mutta helposti löydettävissä. Siihen törmää vääjäämättä, kun lähtee etsimään laitureita 9, 10 ja 11.

Rowlingin vanhemmat tapasivat ensi kertaa toisensa tällä asemalla.

Network Rail stations - King's Cross
Kartta

 

Leadenhall Market

Elokuvassa Harry Potter ja viisasten kivi Hagrid ja Harry kävelivät tällä marketilla, josta löytyi sisäänkäynti Vuotava noidankattila -pubiin.

Leadenhall Market on täynnä mielenkiintoisia pikku putiikkeja ja kahviloita - ja mustapukuisia liikemiehiä, sillä kauppahalli sijaitsee keskellä Lontoon liike-elämän keskusta.

Kartta

 

Leicester Square Odeon

Kaikkien Potter-elokuvien maailmanensi-illat pidetään tässä upeassa elokuvateatterissa. Suurimmassa salissa (screen 6) on paikkoja ala- ja yläkerrassa ja penkit ovat leopardikuvioiset.

Alakerran kaikki paikat ja yläkerran ylimmäiset maksavat iltanäytöksissä £10,50 ja yläkerran alimmaiset, parhaat paikat maksavat £12,00. Päivänäytökset ovat halvempia.

 

Tämä teatteri on paras paikka nähdä Potter-leffa! Kaikki tähdet sekä J.K. Rowling näkivät elokuvat ensimmäistä kertaa tässä salissa.

Lukaisepa myös JFA:n raportti Liekehtivän pikarin maailmanensi-illasta, joka järjestettiin kyseisellä aukiolla 6.11.2005.

Odeon: Leicester Square
Kartta

 

London Zoo

Ensimmäisessä kirjassa Harry pääsee tekemään jotain, mitä ei ole koskaan saanut tehdä. Hän pääsee mukaan Dudleyn synttäreille, jotka tällä kertaa vietettiin Lontoon eläintarhassa.
Eläintarhan matelijatalossa (Reptile House) Harry huomaa osaavansa puhua käärmeille ja päästää lasin takana asustavan kuristajaboan vapaaksi.

Elokuvaan kuvattu kohtauspaikka löytyy talosta helposti, sillä kyseisen lasihäkin yläpuolella on kyltti, jossa on kuva elokuvan kohtauksesta. Häkissä ei tosin sihise kuristajaboa vaan musta mamba.

London Zoo

 

Paddington Station

Käytyään Viistokujalla Harryn kanssa, Hagrid vie pojan Paddingtonin asemalle, josta nuoren velhon juna lähtee takaisin Dursleyille.

 

"Hän osti Harrylle hampurilaisen ja he istuivat muovituoleille syömään. Harry vilkuili ympärilleen. Kaikki näytti jotenkin niin kummalliselta."

(J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi, s.98)

Ja totta, asemalta löytyy mm. Burger King.

Network Rail stations - Paddington
Kartta

 

South Kensington

J.K. Rowlingin Lontoon koti sijaitsee jossain päin South Kensingtonin kaupunginosaa. Tarkkaa osoitetta ei ole tiedossa, mutta talon on kerrottu olevan samassa korttelissa kuin Madonnan entinen talo.
Rowlingin Yrjön aikaisessa talossa on kuusi makuuhuonetta, sisähissit, 24 tunnin vartiointi, uima-allas ja pieni puutarha. Se maksoi lähes 4,5 miljoonaa puntaa.

Eeva-lehti julkaisi vuonna 2002 muutaman kuvan sekä kirjailijan Lontoon että Skotlannin kodeistaan.

Piccadilly, District ja Circle -metrolinjat kulkevat South Kensingtonin kautta. Lähistöllä on myös suuri ja kallis Harrods-tavaratalo.

 

Kartta

 

Muuta nähtävää

• Bertie Botts -karkkeja - Vuotiksen KaneliOmena vieraili Lontoossa ja kertoi nähneensä kasoittain Bertie Bottin joka maun rakeita myynnissä TOPSHOP-liikkeessä.

Lontoon keskustassa on kolme TOPSHOP-liikettä. Yksi sijaitsee Oxford Circusilla, toinen Oxford Streetillä sekä kolmas The Strand -kadulla.

 

• Punainen puhelinkoppi, erityisesti rikkinäinen semmoinen.
""Perillä ollaan", herra Weasley sanoi reippaasti ja osoitti vanhaa punaista puhelinkoppia, josta puuttui monta ikkunalasia ja joka seisoi graffitien peittämän seinän edessä."

(J.K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta, s.157)

Sen, vierailijoiden sisäänkäynnin, kautta Arthur Weasley vie Harryn Taikaministeriöön viidennessä kirjassa.

""Katsotaanpa... kuusi..." hän valitsi numeron, "kaksi... neljä... ja toinen nelonen... ja toinen kakkonen...""

(J.K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta, s.157)

Numerot 62442 eivät ole pelkästään numeroita, vaan ne kätkevät taakseen maagisen sanan. Magic, tai suomalaisittain magia.

Kuvan puhelinkoppi löytyi Covent Gardenin ja Leicester Squaren välimaastosta.
Kartta

 

• Potter-bussit - ei, ei kolmikerroksiset ja violetinväriset, vaan ihan normaalit kaksikerroksiset jästibussit.
Useissa busseissa on elokuvan pyöriessä teattereissa Potter-mainoksia, ja kun uusi kirja julkaistaan, ilmestyy niihin kirjamainoksia.
Kesällä 2004 Lontoosta pystyi bongaamaan Sirius, Harry, Ron ja Hermione -aiheisia busseja, jotka mainostivat Azkabanin vanki -elokuvaa.

 


Teksti ja kuvat: JFA

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Artikkelit Matkailu Potteristin Lontoo