Potteristin Skotlanti

Skotlanti on paitsi käsittämättömän kaunis maa, myös mielenkiintoinen Potter-matkailun kannalta. Potter-kohteita maasta löytyy enemmänkin kuin kohta esitellään, joten tietoja kannattaa penkoa niin internetistä ennen matkaa kuin matkan aikana paikallisilta ihmisiltä, jotka ovat ystävällisiä ja erittäin avuliaita.

Teksti perustuu heinäkuussa 2006 tehtyyn matkaan.

 

 

Black Rock Gorge, Evanton

Black Rock Gorge on yksi taustamaisemista, jota käytettiin Harry Potter ja liekehtivä pikari–elokuvassa. Tähän noin 40 metriä syvään ja kapeaan rotkoon voi katsella suoraan yläpuolelta kahdelta sillalta. Opasteita paikalle ei ole, mutta sen löytää kävelemällä/ajamalla pienen Invernessin pohjoispuolella sijaitsevan Evantonin kylän keskustasta länteenpäin. Tien varrelta lähtee polku rotkolle. Matkaa Invernessistä Evantoniin on noin 25 km ja Evantonista rotkolle noin 3 km. Paikallisessa lehdessä kerrottiin kuvausryhmän viipyneen Evantonin alueella 10 päivää maalis-huhtikuussa 2004.

Lisätietoja: walking.visitsctoland.com

 

Tylypahkan pikajuna

Fort Williamista Mallaigiin ja takaisin kesäaikaan päivittäin (lauantaita lukuun ottamatta) turistikäytössä puuskuttavassa höyryjunassa voi kokea lähes kuuden tunnin ajan aitoa Potter-tunnelmaa. Vaikka punaista Hogwarts Express-kyltein varusteltua veturia arkikäytössä ei näekään, niin ainakin vaunuissa on nähtävissä istuimissa samanlaiset päällysteet kuin esimerkiksi Azkabanin vanki–elokuvassa. Juna kulkee mm. Glenfinnanin kuuluisan maasillan päältä, jossa juna hidastaakin näkymien katselua varten. Lisääntynyt kiinnostus junamatkaa kohtaan kannattaa ottaa huomioon ja varata lippunsa ajoissa West Coast Trailwayn sivuilla näkyvän yhteystiedon kautta. Kulloinenkin lippujen hinta on myös nähtävissä sivuilta. Ykkösluokan hyttivaunujen lisäksi junassa on tavallisia, hytittömiä, vaunuja.

 

Lisätietoja: West Coast Railway

 

Glenfinnanin maasilta

Lähes jokaisesta Harry Potter–elokuvasta voi tunnistaa Glenfinnanissa sijaitsevan maasillan, jota pitkin Tylypahkan pikajuna kulkee. Tämä vuosien 1897-1901 välillä rakennettu silta on vaikuttava nähtävyys ilman junaakin, mutta jos aikaa riittää, niin kannattaa odotella junan saapumista sillan päälle.

Lisätietoja: Road to the Isles

 

Glenfinnanin monumentti ja Loch Shiel

Toukokuussa 2006 Harry Potter ja Feeniksin kilta–elokuvan toinen kuvausryhmä kävi tekemässä kuvauksia Glenfinnanissa myös Bonnie Prince Charlie–monumentin läheisyydessä. Tuolloin uutisissa kerrottiin kuvattavan kohtauksia sijaisnäyttelijöiden kanssa. Bonnie Prince Charlie–monumentti sijaitsee aivan kauniin Shiel-järven rannalla.

Loch Shiel ympäristöineen on tuttu useista Potter-elokuvien kohtauksista, esimerkiksi Azkabanin vangista, jossa Harry lentää ensimmäistä kertaa Hiinokalla järven yllä tai Liekehtivästä pikarista, kun Durmstrangin laiva nousee ylös järven syvyyksistä.

 

Loch Eilt

Loch Shieliin verrattuna Loch Eilt on pieni järvi, mutta sen voi nähdä välähdyksinä saarineen Tylypahkan junan maisemissa. Saaret näkyvät hyvin niin junamatkalla kuin järven toisella puolella kulkevan tien varreltakin. Loch Eilt sijaitsee noin 10 km Glenfinnanista länteen.

 

Glencoe ja Glen Etive

Glencoe ja Glen Etive –laakso ovat olleet taustamaisemina ainakin Azkabanin vanki ja Liekehtivä pikari –elokuvien kuvauksissa. Myös Feeniksin kilta–elokuvaan kuvauksia on tehty alueella toukokuussa 2006. Varsinaisia Potter-kohteita alueelta on vaikea täsmentää ilman tarkempia tietoja. Ilman Potter-viittauksiakin koko laaksojen alue on ehdottomasti tunnelmaltaan kokemisen arvoinen jyrkkine rinteineen, puroineen ja putouksineen sekä dramaattisesti vaihtuvine taivaansävyineen. Etive-laaksoa seuratessa päätyy Loch Etiven rannalle, jota myös on kuvattu Potter-elokuvia varten.

Lisätietoja: Glencoe Scotland

 

Edinburgh

Skotlannin vajaan 450 000 asukkaan pääkaupunki on vilkas paitsi päivällä myös öiseen aikaan. Varsinkin Edinburgh Military Tattoo -tapahtuman aikana elokuussa kaupungin väkimäärä kolminkertaistuu. Potter-matkailijan kannalta kaupungin tärkein asukas on itse kirjailija J.K. Rowling. Jokainen Potter-fani tietenkin kunnioittaa kirjailijan yksityisyyttä ja vaikka jotkut paikalliset saattavatkin kertoa auliisti Rowlingin asuinpaikan, niin kuvia siitä ei kannata esittää julkisuudessa.

Lisätietoja: Edinburgh.com
Kartta: Edinburghin keskustan kartta

 

Edinburghin linna

Edinburghin kuuluisa matkailunähtävyys, Edinburghin linna, hallitsee koko kaupunkia näkyvyydellään. Edinburghin linnassa järjestettiin vuonna 2005 Half-Blood Prince (Puoliverinen prinssi) –kirjan julkistamistapahtuma, jossa myös J.K. Rowling luki katkelman uunituoreesta teoksesta. Linnan edustalla olevalle aukiolle oli kokoontunut runsaasti ihmisiä. Potter-matkailijan kannattaa ottaa huomioon, että linna kiinnostaa myös tavallisia turisteja, joita parhaimmillaan vierailee linnan laajalla alueella tuhansittain päivässä. Linnaan on pääsymaksu ja lippuja saattaa joutua jonottamaan lähes tunnin vilkkaimpana turistikautena.

Lisätietoja: Edinburgh Castle

 

Old Moray House

J.K. Rowling suoritti tässä nykyisin Edinburghin yliopistoon kuuluvassa oppilaitoksessa opettajan erikoisopintojaan ja sai ne päätökseen 1996. Old Moray House sijaitsee Royal Milen varrella, Canongatella.

Lisätietoja: Old Moray House

 

The Elephant House

The Elephant House on yksi niistä viihtyisistä kahviloista, joissa J.K. Rowling on kirjoittanut Harry Potter-kirjojaan. Etuovella kerrotaan Rowlingin kirjoittaneen kahvilassa nimenomaan ensimmäistä kirjaa, Viisasten kiveä, ja seinällä oleva lehtileike vahvistaa asian. Potter-matkailija istuu tietenkin ikkunapöydän ääreen (jos sellainen sattuu olemaan vapaana) aistimaan tunnelmaa ja nauttimaan ehkä kahvia leivoksen kera, tai peräti lounaan tai illallisen. The Elephant House sijaitsee George IV Bridge-kadun varrella.

Kaupungista löytyy myös lukuisia muita kahviloita, joissa J.K. Rowling on istunut ja ajoittain yhä istuu kirjoittamassa.


Jos Potter-matkailijalta löytyy ylimääräistä energiaa ja aikaa, hän voi pikaisesti pistäytyä Skotlannin ulkopuolelle ja matkata Alnwickiin, joka sijaitsee noin 140 km Edinburghista rannikkoa pitkin etelään.

 

Alnwick Castle, Alnwick, (Englanti)

Alnwickin linna on ollut Viisasten kivi ja Salaisuuksien kammio–elokuvien kuvauspaikkana, ja linnasta ja sen tiluksilta voikin tunnistaa useita tuttuja paikkoja. Ulommalla linnapihalla on kuvattu mm. Viisasten kiveen kohtaukset, jossa Harryn vuosiluokka opettelee ensimmäistä kertaa lentämään luudalla matami Huiskin johdolla ja Oliver Wood opastaa Harrya huispauksen saloihin.

Linnan ulkopuolella on ns. picnic-paikka, jossa kahden ensimmäisen elokuvan aikana oli sijoitettuna Hagridin mökki, ja puusto sen takana on kiellettyä metsää.

Elokuvissa voi nähdä useita kohtauksia, joissa oppilaat kulkevat niin sisemmän linnapihan porttikäytävistä kuin Lion Arch-portistakin sisään. Lion Arch-portin ja sen vieressä sijaitsevan puun voi tunnistaa esimerkiksi kohtauksesta, jossa Harry, Ron ja Hermione kävelevät Hagridin seurassa keskustellen Kalkaroksesta ja saavat tietää Nicolas Flamelin nimen.

Linnan tummuneet muurit ja seinät ovat tunnistettavissa pitkin elokuvia. Myös osa luokkahuone- ja kirjastokohtauksista on kuvattu linnan alueella, mutta valitettavasti niissä tiloissa ei saanut kuvata. Alnwickin linnassa järjestetään erityisiä Harry Spotter-kierroksia, joissa kerrotaan paitsi Harry Potter-kuvauksista, myös linnan legendaarisesta ritarista Henry Percysta eli Harry Hotspurista. Kierroksen opas on asianmukaisesti pukeutunut mustaan kaapuun ja kaulassa hänellä on rohkelikkohuivi. Tulossa on mahdollisuus kuvauttaa itsensä linnan alueella Potter-hahmon seurassa, tosin hahmot eivät ole elokuvien varsinaisia näyttelijöitä.

Lisätietoja: AlnwickCastle.com

Jotta Potter-matkailijan kierros on erityisen onnistunut, on hyvä pitää silmänsä auki kaikkialla Skotlannissa. Matkan varrella saattaa bongata isoja mustia etanoita, jotka muistuttavat paljolti samanlaisilta mitä Ron suustansa pulautteli Salaisuuksien kammiossa tai ehkäpä vastaan tulee saksanhirvi. Kannattaa miettiä lähestyykö eläintä, jos se sattuisi olemaan vaikkapa animaagi.


Teksti ja kuvat: MariaPaige

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Artikkelit Matkailu Potteristin Skotlanti