Ring*Con, Maritim Hotel Bonn, 2.-4.10.2009

Matt Lewis - KLIKKAA!Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Saksan Bonnissa järjestettiin jälleen fantasiatapahtuma Ring*Con, tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. Alun perin Taru Sormusten Herrasta –saagan ympärille perustetun tapahtuman näkökulma on vuosien varrella laajentunut muiden fantasia-fandomienkin pariin.

Tämänvuotisen Ring*Conin piti olla Harry Potter –fanien kannalta erityisen kiinnostava, sillä tapahtumaan oli alun perin kiinnitetty vieraiksi Neville Longbottomia näyttelevä Matthew Lewis ja Puoliverisessä Prinssissä loistanut Draco Malfoyta näyttelevä Tom Felton. Valitettavasti järjestäjät saivat tapahtuman aattona tiedon, että Tom Felton ei pääsekään osallistumaan Ring*Coniin ja että Matt Lewiskin saapuisi paikan päälle vasta sunnuntaina, viimeisenä tapahtumapäivänä.

Conin järjestäjät koittivat kuitenkin paikata tilannetta ja hoitivat reilun vuorokauden varoitusajalla paikalle Liekehtivä Pikari –elokuvassa sekä tulevassa Kuoleman Varjelukset –elokuvassa Fleur Delacourin pikkusiskoa Gabrielle Delacouria näytelleen Angelica Mandyn.

Angelica Mandy - KLIKKAA!Harry Potterin ja tapahtuman sydämen Taru Sormusten Herrasta ohella Ring*Conin tämänvuotisia teemoja olivat Twilight-saaga sekä yhden kauden verran kestänyt, mutta kulttistatuksen saavuttanut vampyyrisarja Blood Ties. Kaikista fandomeista oli saatu paikalle sekä asiantuntijoita että tähtivieraita. Tapahtumaan osallistuneet Potter-fanit eivät kuitenkaan olleet ainoita, jotka kokivat pettymyksiä peruutusten vuoksi, sillä tähtivieraiden lista lyheni alkuperäisestä myös Twilightin ja Blood Tiesin osalta näyttelijöiden työkiireiden takia.

Loppujen lopuksi paikalle saatiin Matt Lewisin ja Angelica Mandyn ohella TSH-elokuvista tutut Craig Parker (Haldir), Mark Ferguson (Gil-Galad), Bruce Hopkins (Gamling), Jarl Benzon (Glorfindel) ja Lori Dungley (Mrs Bracegirdle), Twilight-saagan elokuvissa näyttelevät Daniel Cudmore (Felix), Christian Serratos (Angela Weber) ja Edi Gathegi (Laurent) sekä Blood Ties –sarjassa näytellyt Kyle Schmid (Henry Fitzroy). Tapahtuman seremoniamestarina toimi aikaisempien vuosien tapaan amerikkalainen Marc B. Lee, pitkän linjan scifi-fani, hyväntekeväisyyshuutokauppameklari ja MC (Master Of Ceremony), joka juonsi pääsalin tapahtumat tuttuun, humoristiseen tyyliinsä.

Mielenkiintoisimpia ohjelmanumeroita conissa olivat luonnollisesti näyttelijävieraiden Q&A-sessiot, siis kysymys- ja vastaustuokiot, joissa con-kävijät pääsivät kysymään kysymyksiä tähtivierailta. Suurin osa kysymyksistä liittyi näyttelijöiden rooleihin ja heidän työhönsä muutenkin, mutta mukana oli myös yleisempiä fandom-aiheisia kysymyksiä sekä ihan muihin aiheisiin liittyviä kysymyksiä. Potter-vieraista etenkin Matt Lewis tuntui olevan aidosti otettu saamastaan huomiosta ja kiitteli vuolaasti ihmisten ystävällisyyttä ja sitä, kuinka hyvin hänet otettiin vastaan. Sekä Matt että Angelica tunnustivat hermoilleensa Q&A-sessioita etukäteen, mutta kummankin juttutuokio sujui lopulta oikein mukavasti. Matt intoutui jopa ottamaan muutaman tanssiaskeleen yhden fanin kanssa, kun tämä Liekehtivän Pikarin tanssiaiskohtausta muistellen kysyi Mattilta, voisiko Matt tanssia hänen kanssaan. Omien sanojensa mukaan Matt oli todella huono tanssija, mutta ihan hyvältä se sivusta katsottuna näytti.

Yleisesti ottaen kaikkien näyttelijävieraiden Q&A-sessiot olivat erittäin mielenkiintoisia ja hauskoja. Kiinnostavaa oli myös huomata, miten toisaalta ikä ja toisaalta kokemus sekä tietysti näyttelijöiden omat valinnat vaikuttivat siihen, kuinka he käyttivät aikansa Q&A-sessioissa. Siinä missä Matt, Angelica ja Twilight-tähdet istuivat kuka enemmän, kuka vähemmän rentoina lavalla mikki kädessä ja vastailivat fanien kysymyksiin, kokeneet con-konkarit Craig, Mark, Bruce, Jarl ja Lori veivät homman astetta pitemmälle ja oikeasti esiintyivät yleisölle sen sijaan, että olisivat vain istuneet paikoillaan. Toki TSH-näyttelijätkin vastailivat kysymyksiin, mutta pääosa heidän Q&A-sessioistaan koostui improvisoitujen kohtausten näyttelemisestä. Osa esityksistä oli jossain määrin käsikirjoitettuja, mutta osa oli puhdasta improvisaatioteatteria, jossa tapahtumat, henkilöhahmot ja tapahtumapaikat poimittiin yleisön heittämistä ehdotuksista ja vuorosanat keksittiin lennossa. Lopputuloksena oli paitsi naurusta kipeytyneitä vatsalihaksia myös sangen absurdia improvisaatioteatteria, jossa ei kaihdettu selkeitä slash-viittauksiakaan.

Vaikka näyttelijävieraat ovatkin fanien kannalta Ring*Conin tyyppisen tapahtuman keskipiste ja kiinnostavinta antia, Ring*Con on paljon muutakin kuin tähtivieraiden Q&A-sessioita. Kolmen päivän aikana ohjelmassa oli muun muassa erilaisia käsityöpajoja (esim. tengwar-workshop ja vampyyrimeikki-workshop) ja monenmoisia paneelikeskusteluja sekä näyttelemis- ja stunttityöpajoja. Perjantai-iltana järjestettiin lisäksi vampyyritanssiaiset ja lauantai-iltana oli vuorossa Kelly Family –yhtyeestä tutun John Kellyn konsertti sekä bileet Maritim-hotellin baarissa.

Conin teemojen mukaisesti asiantuntijoiden paneelikeskusteluissa ja työpajoissa sivuttiin perinteisten TSH-aiheiden lisäksi velhoja, noitia ja vampyyreja sekä eri fandomien välisiä eroja, yhtäläisyyksiä ja ristiriitoja. Ohjelmassa oli myös yksittäisiä Harry Potteriin ja Twilightiin keskittyneitä paneelikeskusteluja. Tieteellisempää näkökulmaa edusti muun muassa keskustelu, jossa pohdittiin Harry Potteria ja Twilightin Edward Cullenia postmodernismin kannalta. Valitettavasti suurin osa työpajoista ja asiantuntijoiden paneelikeskusteluista oli saksankielisiä, joten saksankielentaidoton ei niistä paljoa irti saanut. Englanninkielisiä asiantuntijakeskusteluja järjestettiin kuitenkin tänä vuonna useita, ilmeisesti enemmän kuin koskaan ennen. Näyttelijävieraiden Q&A-sessiot olivat onneksi englanninkielisiä ja sekä avajais- että päätösseremonia pidettiin pääosin englannin kielellä.

Kuten useimmissa muissakin vastaavissa fanitapahtumissa (joista tunnetuimpia lienevät Yhdysvalloissa järjestettävät ComicCon ja DragonCon sekä Iso-Britanniassa järjestettävät Collectormania ja London Film and ComicCon), myös Ring*Conissa näyttelijävieraat osallistuvat maksullisiin nimikirjoitus- ja valokuvaussessioihin. Tällä kertaa nimmari- ja valokuvalipukkeet maksoivat näyttelijästä riippuen 10-20 euroa kappale. Matt Lewisin kanssa pääsi valokuvaan 20 euron hintaan ja herran nimmarin sai valitsemaansa kohteeseen 15 eurolla. Jos halusi useamman nimmarin, piti ostaa useampi nimmarilipuke.

Maksullisiin nimmareihin ja kuviin tottumattomalle suomalaiselle ajatus nimmarien ja yhteiskuvien ostamisesta rahalla saattaa tuntua oudolta, mutta "suuren maailman" fanitapahtumissa ne ovat aivan normaali käytäntö. Joissakin tapahtumissa päivälipun tai useamman päivän lipun hintaan saattaa kuulua esimerkiksi tietty määrä nimikirjoituksia, mutta tällöinkin nimmari- ja/tai valokuvalipukkeita saa ostaa tapahtumasta myös erikseen. Ring*Conissa normaalien päivä- ja viikonloppulippujen (90 euroa/3 pv, 45 euroa/pv) hintaan ei kuulunut nimmareita, mutta jos osti 299 euroa maksaneen Gold-lipun, nimmarit ja valokuvat kaikkien vieraiden kanssa kuuluivat hintaan ja kaupan päälle lätkäistiin vielä conin virallinen t-paita, laminaatti ja pinssi sekä istumapaikka pääsalin parhailta paikoilta.

Vaikka järjestäjät olivat selkeästi oppineet menneiden vuosien kokemuksista ja nimmarisessioiden vuoronumerosysteemi vaikutti toimivan hyvin, sekä nimmari- että valokuvaussessiot saivat silti aikaan pienimuotoisia ruuhkia ja paikoitellen pitkäksi venähtänyttä jonotusta. Etenkin yläkerrassa sijainneen valokuvastudion edessä jonottaminen oli ilmastoinnin puuttuessa kohtalaisen hikistä hommaa. Kaiken kaikkiaan jonottaminen sujui kuitenkin suuremmitta ongelmitta ja hyvässä hengessä.

Hetkittäisistä ruuhkista huolimatta Ring*Conin järjestelyt sujuivat tälläkin kertaa jouhevasti. Konferenssikeskuksena tunnettu Maritim-hotelli oli varattu kokonaan conin käyttöön, mutta itse tapahtuma-alue oli rajattu hotellin konferenssitiloihin. Kaksikerroksisella tapahtuma-alueella oli alakerrassa kaksi isompaa salia, pääsali Valinor ja pienempi sali Gondolin, jossa järjestettiin mm. vampyyritanssiaiset ja pääosa nimmarisessioista. Alakerrassa sijaitsivat myös nimillä Bree ja Helm’s Deep kulkeneet salit, joissa sijaitsivat oheistuotteiden myyntipisteet.

Myyntitiskeillä ja -kojuissa oli tarjolla kaikkea mahdollista TSH(-elokuva)-aiheista krääsää magneeteista, hiirimatoista ja avaimenperistä miekkareplikoihin ja kaikkea siltä väliltä. Myös Twilight-memorabiliaa kaupattiin useammassa kojussa, mutta Harry Potter –tuotteita oli tarjolla yllättävän vähän. Lisäksi myyntikojuista löytyi mm. käsitöitä, valokuvasuurennoksia lukuisista näyttelijöistä nimmareilla ja ilman sekä vinot pinot fantasiakirjoja- ja DVD:eitä. Olipa paikalla tatuoijakin, joka todistetusti teki conin aikana ainakin yhden tatuoinnin.

Helm’s Deep –salissa pitivät majaansa myös saksalaiset Potter-fanit, yksi nurkkaus salista oli koristeltu Tylypahkan tupien värein ja jokaiselle tuvalle oli oma pöytänsä, niin kuin asiaan kuuluu. Käsityöpajat sekä näyttelemis- ja stunttityöpajat ja valtaosa paneelikeskusteluista pidettiin yläkerran pienemmissä kabineteissa, kuten myös edellä mainittu valokuvaussessio. Suuren kiinnostuksen ansiosta ja alakerran totaalisen ruuhkautumisen välttämiseksi Matt Lewisin ja Craig Parkerin nimmarisessiot järjestettiin yläkerran aulatiloissa.

Kalkaros ja Pimento - KLIKKAA!Kaiken kaikkiaan Ring*Conin ohjelma oli sangen kiinnostavaa ja hauskaa, eikä puitteissakaan ollut valittamista. Miinuspuolena mainittakoon saksankielisen ohjelman suuri osuus, sillä valtaosa työpajoista ja asiantuntijapaneeleista pidettiin edelleen vain saksaksi, mikä rajoitti niihin osallistumista, jos sattuu olemaan saksankielentaidoton. Onneksi tärkeimmät ohjelmat eli näyttelijöiden Q&A-sessiot pidettiin englanniksi, eikä niissä tuhlattu aikaa tulkkaukseen.

Tähtivieraiden esiintymisten ohella Ring*Conin kenties mielenkiintoisinta antia olivat sen osanottajat eli paikalle saapuneet fanit. Tunnelma niin hotellin aulatiloissa kuin itse tapahtuma-alueellakin oli korkealla alusta loppuun saakka ja ihmiset olivat ystävällisiä ja innostuneita. Cosplay-asuja näkyi joka puolella ja mikä parasta, cosplayaus ei suinkaan ollut vain teinien tai parikymppisten juttu, miksi se ehkä Suomessa mielletään, vaan tapahtumassa tuli vastaan hyvinkin monenikäisiä cosplayaajia 4-vuotiaasta Rohkelikko-tytöstä arviolta neli-viisikymppisiin TSH-cosplayaajamiehiin. Valtaosa cosplay-asuista oli kerrassaan taidokkaita luomuksia, joita ei voinut kuin ihailla ja ihmetellä kerta toisensa jälkeen. Monet olivat nähneet todella paljon vaivaa asujensa kanssa, eivätkä olleet tyytyneet helpoimpiin ratkaisuihin.

Professori Orave - KLIKKAA!Kävijöiden joukossa pyöri luonnollisesti lukuisia Tylypahkan oppilaita (enimmäkseen Rohkelikkoja ja Luihuisia), ainakin yksi professori Dumbledore, professorit Pimento, Orave ja Lockhart, useampi Bellatrix ja yksi Voldemort sekä erittäin onnistunut ja kuulemma jopa Matt Lewisin hiljaiseksi vetänyt professori Kalkaros Nevillen isoäidin vaatteissa.

Potteristien lisäksi Maritimin käytävillä vaelsi muun muassa useampi Captain Jack Sparrow, yksi lonkeronaamainen Davy Jones ja ainakin yksi mustahampainen Tia Dalma sekä tietysti lukuisa määrä TSH-cosplayaajia: kymmenittäin haltioita ja jokunen hobitti, pari Gandalfia, useita Aragorneja, Arweneita ja Éowyneja, Noitakuningas, örkkejä, gondorilaisia sotilaita ja Itäläisiä, sekä monia monia muita. Taidokkaimpiin ja kekseliäimpiin asuihin pukeutuneet con-kävijät saivat poseerata viikonlopun aikana lukuisille kameroille.

Ensi vuoden Ring*Con järjestetään 15.-17.10.2010 samaisessa Maritim-hotellissa Bonnissa. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta http://www.ringcon.de/index_en.php.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Artikkelit Tapahtumat Ring*Con, Maritim Hotel Bonn, 2.-4.10.2009