Harry Potter ja Azkabanin vanki

Ensi-ilta maailmalla 31.5.2004, Suomessa 4.8.2004
Ohjaus: Alfonso Cuarón
Käsikirjoitus: Steven Kloves
Musiikki: John Williams
Ikäraja: K-11
Kesto: 2h 16min
Kaksi Oscar-ehdokkuutta: Erikoistehosteet ja musiikki


Harry Potter aloittaa kolmannen vuotensa Tylypahkassa ja kohtaa jälleen uusia seikkailuja. Tällä kertaa juoni keskittyy salaperäisen, Azkabanista karanneen vaarallisen murhaajan mysteerin ympärillä, mutta tarinan edetessä huolestuttavat epäilykset nousevat pintaan. Ovatko asiat niin kuin ensisilmäyksellä näyttäisivät olevan? Mikä on totuus? Kuka valehtelee ja kenelle?

Kolmas elokuva on edeltäjiään asteen verran synkempi, minkä selittää kirjojen tummentuva sävy. Azkabanin vangin myötä Potterin edesottamuksista kertova leffasarja aloittaa historiassaan uuden vaiheen, sillä tämänkertainen leffa on sarjan ensimmäinen elokuva, joka erottaa leffan alkuperäisromaanistaan merkittävästi. Elokuvan tapahtumajärjestys ja juoni eivät nimittäin seuraa kirjaa täydellisesti.

Kolmannessa Harry Potter -elokuvassa ohjaajan puikkoihin tarttui uusi ohjaaja, meksikolainen Alfonso Cuarón, joka oli aikaisemmin ohjannut sellaisia elokuvia kuin Pikku prinsessa sekä Ja äitiäs kans, joista ensimmäinen on tyttöjen klassikkokirjan uusi elokuvaversio ja toinen eroottista latausta tihkuva meksikolainen road-movie. Cuarónin kädenjälki jakoi innokkaat Potter-fanit kahtia: osa rakastui uuteen leffaan jo ensi-illassa, kun taas osa vihaa elokuvaa yhä. Kaikkia ei voi tietenkään miellyttää, mutta varmaa on, että Cuarón lukeutuu elokuvasarjan merkittävimpiin ohjaajiin tuupattuaan Potter-leffat vapaammille raiteille.

Tiesitkö muuten, että Emma Thompson suostui professori Punurmion rooliin tehdäkseen vaikutuksen neljävuotiaaseen tyttäreensä Gaiaan? Entäpä sitä, että tehostetiimi kulutti kuusi kuukautta luodessaan uskottavannäköisiä ankeuttajia? Entä satuitko tietämään, että tatuoinnit Siriuksen käsissä ja kehossa ovat Venäjän vankilajengien tatuointia. Ne nimittäin kertovat, kuinka arvostettu ja pelätty jengin jäsen on kyseessä.
 
Something wicked this way comes.
 

 

Uudet näyttelijät

Pam Ferris - Marge Dursley
Lee Ingleby - Stan Pikitie
Jimmy Gardner - Ernie
Gary Oldman - Sirius Musta
Jim Tavaré - Pubinpitäjä Tom
David Thewlis - Remus Lupin
Michael Gambon - Albus Dumbledore
Paul Whitehouse - Sir Cadogan
Dawn French - Lihava Leidi
Emma Thompson - Sibylla Punurmio
Julie Christie - Matami Rosmerta
Timothy Spall - Peter Piskuilan

Lisää tietoa näyttelijöistä IMDb:ssa.

Teksti: JFA, Lupin ja Tanis
Kuva: JFA
Lähteet: IMDb

Kommentit  

+1 #2 #Luna 13.04.2017 15:25
täs ei huomaa ees et dumbledoren näytteliä on vaihtunu
+3 #1 EmWa 04.10.2014 12:50
Nyt elokuvan ikäraja on kyllä 12 :-)

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Elokuvat Azkabanin vanki