Feeniksin killan Euroopan ensi-ilta Lontoossa 3.7.2007

Viidennen elokuvan, Harry Potter ja Feeniksin killan, Euroopan ensi-ilta pidettiin Leicester Squarella Lontoossa tiistaina 3. heinäkuuta 2007. Paikan päällä oli normaaliin tapaan miltei kaikki elokuvan tähdet sekä tietenkin itse kirjailija J.K. Rowling. Myös sivustomme pääpöllö JFA oli jälleen seuraamassa tapahtumaa - tällä kertaa hieman paremmalla paikalla kuin marraskuussa 2005. Tässä hänen raporttinsa Lontoon kutsuvierasnäytöksestä.

9.30 - 11.30 / Potter-fanit osaavat jonotuksen

Maanantain kaatosateet eivät luvanneet mukavaa tiistaita, mutta aamulla ei tummista pilvistä ollut enää minkäänlaisia näköhavaintoja, hyvä näin. Saavuin Leicester Squarelle siinä puoli kymmenen tienoilla, mutta silti edessäni oli jonottamassa jo pari sataa innokasta Potter-fania, joista osa oli jopa yöpynyt aukiolla. Eipä siinä muukaan auttanut kuin lyöttäytyä joukkoon jonon hännille, tosin häntä piteni koko ajan enkä pian enää ollut se viimeinen jonottaja.

Moni näytti tulleen kaveriporukan kera, eikä yksittäisiä jonottajia pahemmin näkynyt. Paras tapa jonottaa onkin juuri isommalla porukalla, niin aika menee paljon nopeammin ja viihtyvyys nousee huimasti. Ihmiset olivat levittäytyneet maahan vilttien päälle ja käyttivät aikansa pelailemalla pelejä, lukemalla kirjoja, keskustelemalla elokuvasta sekä teorisoimalla viimeisen kirjan mysteerejä.

Puoli kahdentoista aikaan kuitenkin tapahtui jotain mikä hätkähdytti kaikki jonottajat...

 

11.30 - 15.00 / Jonotuksen jälkeen on odottamista

Yhtäkkiä koko jono heräsi paniikkiin, sillä jotain tapahtui alkupäässä ja jono näytti liikkuvan. Väki keräsi salamannopeasti tavaransa ja nousivat seisomaan, jonka johdosta jono lyheni melkein puolella. Ihmiset seisovat puiston reunustalla nyt tiiviisti odottaen, että jotain tapahtuu. Välillä jono hytkähteli eteenpäin, mutta ketään ei siltikään näkynyt menevän puistoon.

Vartin kuluttua puiston ovet kuitenkin aukaistiin ja faneja päästettiin sisään - yksi kerrallaan, turvatarkastuksen jälkeen. Laukut tutkittiin ja osalle tehtiin ruumiintarkastus metallinpaljastimien kanssa, ja sitten aidan reunustalta sopivaa paikkaa etsimään. Onnekseni löysin melko hyvän paikan toisesta rivistä. Siihen sitten leiriyidin muovimatolle istumaan suuren puun alle ja kirosin itseni Pimennon teehetkelle, koska en muistanut ottaa Half-Blood Prince -kirjaani mukaan hotellihuoneestani. Jouduin tyytymään musiikinkuunteluun iPodistani, joka on muuten nimeltään Luna.

Muurin takana oli suuri joukko uteliaita ihmisiä. Puistoon ei enää turvallisuussyistä päästetty ihmisiä, joten loput fanit joutuivat seuraamaan tapahtumaa alueen ulkopuolelta. Talojen ikkunoihin oli kerääntynyt ihmisiä, mutta paremmin puistoon näki parvekkeelta. No, he ehkä näkivät sieltä ihan hyvin, mutta eivät läheskään yhtä hyvin kuin minä...

 

15.00 - 16.45 / Mediahyökkäys!

Kolmen aikoihin suurinpiirtein jokainen nousi ylös seisomaan ja katsomaan, mitä aidan toisella puolella tapahtui. Median edustajat saapuivat paikalle ja TV-kamerat vilisivät aitojen reunustoja pitkin.

Edessäni ollut teinityttö oli tuonut mukanaan käsitellyn kuvan, jossa hän itse oli Chon tilalla kuvassa Harryn ja Chon suutelukohtauksesta. Miltei jokaikinen toimittaja kiinnitti tyttöön ja hänen kuvaansa huomiota ja varmastikin kuva on nähty televisioissa ympäri maailman. Luultavasti itsekin vilahtelin kuvaruuduissa, sillä olin koko ajan melkein liimautunut kyseiseen tyttöön, joka murskasi pari kertaa varvasparkani hysteerisellä hyppelyllään.

Fanien joukossa kierteli myös suurimpien Potter-fanisivustojen edustajia. Edelläni ollutta Daniel-fania jututti mm. The Snitch.co.uk -sivuston Stefan sekä The Leaky Cauldron -sivuston John Noe. Bongasin paikalta myös Veritaserum sekä FictionAlley -sivustojen ihmisiä.

Yleisöä hämmästytti myös teatterista irti päässeet kuolonsyöjät, jotka muina miehinä kävelivät ihmisten keskellä. Harry-wannabe toimittaja aiheutti hilpeyttä fanien keskuudessa.

Kellon lähestyessä viittä media rupesi asettautumaan varatuille paikoilleen puiston keskellä sijaitsevan suihkulähteen ympärille ja valmistautumaan tähtien saapumiseen...

 

16.45 - 18.30 / Tähtiä kuin sieniä sateella

Show starttasi käyntiin siinä hieman ennen viittä. Samaan aikaan myös ukkosherra päätti pistää omat bileet pystyyn ja jyräytti pari pilveä yhteen ja lisäsi omia ääniefektejään kovaäänisistä raikuvien "Expelliarmus!" -huutojen joukkoon. Pian sitten koko puisto loistikin avatuista sateenvarjoista kirjavana.

Näköyhteyteni Taikaministeriö-lavasteiden edustalla olevalle lavalle katkaisi puiston keskellä oleva suihkulähde, enkä siis pahemmin nähnyt, ketä juontaja haastatteli ja milloin. Netissä nähty lähetys esitettiin myös paikan päällä, mutta iso screen sekä kaiuttimet olivat suunnattu puiston ulkopuolelle, joten lähetyksen puheosuus oli silkkaa siansaksaa puiston sisällä olleille faneille.

Eikä siinä metelissä olisi mitään muutenkaan kuullut. Heti alkuun pamahti niin kova "Rupert! Rupert! Rupert" -kuoro, että aidat meinasivat kaatua. Eikä itse Rupert Grintiä (Ron Weasley) näkynyt vielä missään.

Ensimmäinen näyttelijä, jonka näin, oli Dudley Dursleyn roolista tuttu Harry Melling. Hän tosin käveli fanien ohi niin nopeasti, ettei kukaan ehtinyt tajuta hänen läsnäoloaan ennen kuin hän oli jo kaukana poissa.

Pian Potter-tähtiä rupesi kuitenkin virtaamaan puistoon sen verran tiuhaan tahtiin, että koko ajan sai päätään käännellä suuntaan jos toiseenkin. "Tuolla on Tom Felton!", "Mutta tuolla on Rupert Grint!", "Niin mutta Bonnie Wright on suoraan edessä!" ja sitä rataa.

Olisi silkkaa mahdottomuutta, jos jokaisen näyttelijän pitäisi kiertää kaikki mediat ja fanit läpi, joten minun kohdalleni eksyi vain muutama näyttelijä jakamaan nimmareita. Keskustella fanien kanssa he eivät juurikaan ehtineet, sillä heitä riepoteltiin koko ajan ympäriinsä.

Pisimmän ajan fanien luona vietti ehkä Katie Leung (Cho Chang), joka jäi juttelemaan parin fanin kanssa, vaikka kuinka olisi kiire ollut. Nimmareitakin Suomeen pian saapuva Katie kirjoitteli ahkerasti.

Oudointa koko julkisuus on mahtanut tuntua Evanna Lynchille, joka vielä puolitoista vuotta sitten oli fani aidan tällä puolella. Elokuvassa Luna Lovekivaa näyttelevällä tytöllä olikin vientiä ympäri Leicester Squarea, kun joka puolella huudeltiin toistuvasti hänen nimeään.

Päämme päällä bilettävä ukkosherra pisti pisteen riehumiselleen, kun lopulta huomasi, että kaatosade ei juurikaan hetkauttanut innokkaita Potter-faneja. Synkät pilvet jäivät, mutta auringonsäteet pääsivät silti paistamaan.

 


KATSO VIDEO

Tunnelmia Lontoosta
Kesto 2:48

Katso video!

Screenshot

Petunia Dursleyta näyttelevä Fiona Shaw oli ihan hämmästynyt, kuinka häneltä pyydellään näin valtavasti nimikirjoituksia. Fanilaumasta kuulunut huuto "You're my favourite muggle!" ("Olet suosikkijästini!") sai näyttelijättären nauramaan hyvin epäpetuniamaisesti.

Suuresta osasta näyttelijäkaartia ehdin nähdä vain naaman vilaukselta, ja loput ajat tuijoteltiinkin sitten selkiä. Imelda Staunton (Pimento) oli yksi näistä selistä, joka kiersi melkein kaikki median edustajat faneja vastapäätä, mutta joka ei valitettavasti ehtinyt tulla jakamaan nimmareita meidän faniporukalle. Samaan syyllistyivät myös mm. Matthew Lewis (Neville Longbottom), Rupert Grint (Ron Weasley) ja Weasleyn kaksoset (James & Oliver Phelps).

Tähän asti oli luonamme käynyt nimmareita jakamassa vain naispuolisia tähtiä, mutta lopulta kiljuvan fanilauman lähettyville uskaltautui Devon Murray (Seamus Finnigan) sekä - korvia särkevien kirkumisten myötä - itse Daniel Radcliffe (Harry Potter). Voi korva- ja varvasparkani. Edessäni olleen Daniel-fanitytön "suutelukuva" oli sateesta johtuen litimärkä, mutta silti hän yritti sitä epätoivoisesti Danielille esitellä - tuloksetta.

Tähtitriosta saimme myös Emma Watsonilta (Hermione Granger) vierailun, kun hän kiersi turvamiesten saattelemana miltei koko fanirivistön.

Yleisö villiintyi rajusti, kun ihmiset tajusivat, kuka blondi nainen tummahiuksisen ja silmälasipäisen miehen kanssa oli haastateltavana lavalla puiston toisella puolella. "Is that J.K. Rowling?", "Oh my God, it is!", ja meteli yltyi. Jonkun ajan kuluttua kirjailija käveli ohitsemme ja sinkoutui yhtäkkiä satunnaisesti valittuun fanirykelmään, vain pari metriä minun tukikohdastani. Nimmaria en saanut, mutta se ei paljoa mieltä painanut, kun sentään näin tuon elämäni mullistaneen henkilön.

Olisin voinut pakata tavarani ja lähteä siltä seisomalta kohti hotellia, sillä tärkein oli nähty ja koettu. Ajattelin kuitenkin tutkailla tapahtumaa vielä jokusen tovin verran. Mitään sen kummempaa ei tosin enää tapahtunut ja kun lopulta pääsin puiston portille, odotti ulkopuolella monituhatpäinen fanilauma, joka ei mahtunut puistoon, vaan seurasi tapahtumaa screeneiltä. Ängettyäni väenpaljouden läpi pääsin vihdoin etsimään kunnon ruokapaikkaa ja täyttämään vatsani herkullisella ruoalla.

Ensi kerralla uudestaan. Harmi vain, että ajankohtana on taas marraskuu, joka ainakin Liekehtivän pikarin maailmanensi-illan kanssa oli hyvin sateinen ja kolea. Mutta mitä väliä? :)


Teksti, kuvat & video: JFA

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Elokuvat Feeniksin kilta Artikkelit Tapahtumat Feeniksin killan Euroopan ensi-ilta Lontoossa 3.7.2007