Harry Potter ja liekehtivä pikari

Kuva: JFA Ensi-ilta: maailmalla ja
Suomessa 18.11.2005
Ohjaus: Mike Newell
Käsikirjoitus: Steven Kloves
Musiikki: Patrick Doyle
Ikäraja: K-11
Kesto: 2h 40min
Yksi Oscar-ehdokkuus: Lavastus
Katso myös: Raportti Lontoon maailmanensi-illasta

Harry Potter -sarjan neljäs elokuva jatkaa menestyksekästä sarjaa Harryn seikkailujen kuvaajana valkokankaalla. Tällä kertaa seikkailun jatkajan tehtävän sai ohjaaja Mike Newell, joka useimpien fanien mielestä onnistui työssään erinomaisesti. Mielenkiintoista on myös se, että Newell oli ensimmäinen britti, joka sai kunnian toimia Potter-leffan ohjaajana.

Neljäs leffa kuvaa Harryn taivalta läpi Kolmivelhoturnajaisten vaarallisten koetusten sekä huipentuu lopulta murhanhimoisen Voldemortin paluuseen. Tarina etenee tyypilliseen tapaansa vauhdikkaasti, mutta Newell on rohkeasti erottanut leffansa kirjasta ja tehnyt elokuvastaan selkeästi oman tuotoksensa, joka ei seuraa kirjan tapahtumajärjestystä orjallisesti.

Tämänkertaiseen elokuvaan liittyi monia yllätyksiä, joista kenties suurimpiin lukeutui elokuvan säveltäjän vaihdos. Aiempien kolmen elokuvan musiikeistahan vastasi John Williams, kun taas Liekehtivässä pikarissa tahtipuikon taakse hyppäsi Harry Potter -fanien järkytykseksi Patrick Doyle, joka oli aiemmin vastannut muun muassa Pimeyden sylin, Bridget Jonesin päiväkirjan ja Hamletin musiikeista. Jälkikäteen kuitenkin myös Doyle sai faneilta kiitosta onnistuneesta työstä.

Harry Potter -sarjan neljäs osa oli vuoden 2005 odotetuimpia leffoja. Fanit kautta maailman rakastuivat leffaan ylistäen sitä kenties parhaimmaksi leffaelämykseksi tähän mennessä. Liekehtivä pikari onnistui lumoamaan myös suomalaiset keräten jo avausviikonloppunaan lähes 100 000 suomalaista elokuvateattereihin ihastelemaan Potterin edesottamuksia.

Tiesitkö muuten, että Voldemortin rooliin huhuttiin muun muassa Rowan Atkinsonia? Entä sitä, että Kohtalottaret-bändi koostuu pääosin brittiläisten Pulp ja Radiohead -yhtyeiden jäsenistä? Entä olitko tietoinen siitä, että Stanislav Ianevskilla (Viktor Krum) oli vain kaksi repliikkiä koko elokuvassa?
 
"Difficult times lie ahead, Harry."

Uudet näyttelijät

Eric Sykes - Frank Bryce
David Tennant - Bartemius Kyyry nuorempi
Jeff Rawle - Amos Diggory
Robert Pattinson - Cedric Diggory
Stanislav Ianevski - Viktor Krum
Roger Lloyd Pack - Bartemius Kyyry vanhempi
Katie Leung - Cho Chang
Afshan Azad - Padma Patil
Shefali Chowdhury - Parvati Patil
Frances de la Tour - Olympe Maxime
Angelica Mandy - Gabrielle Delacour
Clémence Poésy - Fleur Delacour
Pedja Bjelac - Igor Irkoroff
Brendan Gleeson - Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli
Miranda Richardson - Rita Luodiko
Ralph Fiennes - Voldemort

Lisää tietoa näyttelijöistä IMDb:ssa.

Teksti: JFA ja Tanis
Kuva: JFA
Lähteet: IMDb

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Elokuvat Liekehtivä pikari