Tähdet (ja JFA) Liekehtivän pikarin maailmanensi-illassa

Tähtireportterimme JFA hyppäsi luutansa selkään ja lensi Lontooseen katsomaan jästien huvittelua uuden elokuvan, Harry Potter ja Liekehtivä Pikari, maailmanensi-illassa 6.11.2005.
Leicester Square, Lontoo
Leicester Square, Lontoo

Vietinpä juuri yhden elämäni unohtumattomimmista päivistä. Tiesin tästä päivästä tulevan erittäin spesiaali jo lauantaina, kun käväisin iltapäivällä Leicester Squarella, jossa Harry Potter ja liekehtivä pikari -elokuvan maailmanensi-ilta pidettiin, ja huomasin tulleeni suoraan keskelle rakennustyömaata. Leicester Square on isohko aukio, jonka keskellä sijaitsevaa puistoa ympäröi useat elokuvateatterit.


Erään elokuvateatterin, Odeonin, edustalla oli enemmän vilinää kuin minkään muun teatterin edessä. No ihmekös tuo, kymmenet ihmiset (joista jokainen kantoi Warner Bros:in nimilappua) kasasivat lavasteita seuraavan päivän suurta tapahtumaa varten: puihin kiinnitettiin Tylypahkan, Durmstrangin sekä Beauxbatonsin viirejä, neljämetristä pikaria aseteltiin paikoilleen, ja illansuussa paikaille oli ehditty rakentaa jo kävelysilta.
Olin hyvin vakuuttunut, että sunnuntai tulee olemaan aivan tajuttoman upea.

En nyt ihan väärässäkään ollut.

Saavuin takaisin aukiolle puoli kymmeneltä sunnuntaiaamupäivänä, 7½ tuntia ennen itse ensi-iltatapahtuman alkamista. Aukiolle päästyäni tajusin, että olisi pitänyt sittenkin lähteä paljon aikaisemmin. Ihmisiä siellä kun oli jo muutama sata. Mutta enpä menettänyt toivoani, vaan asetuin jonon jatkoksi. Jono kiersi ympäri Leicester Squaren pientä puistoa, joka oli sillä hetkellä vielä suljettu ihmisiltä.

Aikaani kulutin katsomalla viereisestä näyttöruudusta trailereita kahdesta elokuvasta (Liekehtivä pikari ja Pingviinien matka). Tosin ne rupesivat ensimmäisen tunnin jälkeen jo kyllästyttämään. Reilun tunnin ajan jono pysyi liikkumattomana, mutta sitten yhtäkkiä se nytkähti hieman eteenpäin ja ihmiset alkoivat olla valppaimpina. Jonon etupäätä laskettiin jo puistoon!

Jonkin ajan kuluttua seisoskelin jo puistossa aidan vieressä ja minun mielestäni hyvällä paikalla, sillä edessäni oli vain yksi lyhyt brittiläinen tyttö. Mutta sitten tuli vastaisku: yksi alueen kymmenistä järjestysmiehistä käppäili luoksemme ja toi mukanaan huonoja uutisia. Kukaan näyttelijöistä ja muista tähdistä ei tule kävelemään meidän ohi. Osa vieruskavereistani lähti heti etsimään parempaa paikkaa, mutta minä koin sen turhaksi, sillä puistoon oli virrannut jo satoja ja satoja ihmisiä ja jäljellä oli vain huonompia paikkoja kuin nykyinen paikkani oli. Jäin siis paikoilleni ja toivoin, että näkisin edes vilauksen tähdistä.

Minun oli tarkoitus käydä ostamassa jotain evästä aamulla, mutta eksyttyäni jonoon en voinut enää lähteä siitä pois, joten repussani ei ollut murun muruakaan. Onneksi edessäni seisseet neljä brittityttöä (Katie, Emma ja muut) olivat tuoneet repuittan eväitä ja siinä jutellessamme he syöttivät minuakin. Vastapalkkioksi lupasin pitää heille paikkoja ja mulkoilla pahaenteisesti lähestyviä ihmisiä, kun he kävivät vuorotellen asioimassa vessassa.

Ensi-ilta... Sunnuntaipäivä eteni hitaasti, mutta mitä lähemmäksi h-hetkeä päästiin, sitä enemmän aukiolla tapahtui. Tusina tv-toimittajia ympäri maailmaa kävi kuvaamassa ja haastettelemassa meitä silloin tällöin. Ties kuinka monen maan tv-lähetykseen pääsin huutamaan Harrya kuorossa muiden fanien kanssa.

Iltapäivällä selvisi myös se, mitä iso mysteerinen mustalla muovilla peitetty kontti piti sisällään. Koko aamupäivänhän me olimme saaneet kuulla lohikäärmeen murahduksia aika ajoin, mutta ei kukaan osannut kuvitella, että se ääni kuuluikin juuri sieltä muovin alta. Jep, iso liikkuva lohikäärmehän siellä kökötti häkissään päästellen murahdusten seassa tulta suustaan silloin tällöin.
Se oli vain yksi osa kokonaisuutta kolmivelhoturnajaisteemaisessa lavastuksessa. Kävelysilta, jota pitkin näyttelijät ja kutsuvieraat kävelivät puistosta Odeon-teatterin ovensuulle, oli rakennettu toisen koetuksen mukaan. Se siis oli ikäänkuin vedenalainen silta.
Teatterin parvekkeella komeili sitten itse kolmivelhoturnajaisten palkinto - iso pikarintapainen pokaali.

Vaikka vettä tuli taivaalta suhteellisen paljon päivän mittaan, ei se tunnelmaa latistanut tippaakaan. Satojen - ja lopulta yli 7 000:n - Potter-fanin innokuus ei yhdestä vesisateesta katoa. Tunnelma oli oikeasti todella upea, eikä show ollut edes alkanut vielä!

Niinpä niin, tunnelma nousi entisestään jonnekin sadepilvien yläpuolelle auringon paisteeseen, kun kello löi viisi ja illan juontajan ääni raikui ympäri puistoa viritetyistä kaiuttimista. Yleisö metelöi äänekkäämin kuin koskaan.

Bonnie Wright näyttelee Ginny Weasleyta
Bonnie Wright (Ginny)

Valkoisten sateenvarjojen saattelemia tähtiä rupesi ilmiintymään puistoon. Ensimmäisenä haastateltavaksi joutui Durmstrangin rehtoria näyttelevä Pedja Bjelac ja pian hänen jälkeensä esiin ilmiintyi Jamie Waylett (Vincent Crabbe), jota seurasi Afshan Azad (Padma Patil, Ronin tanssipari).
"Jos pidätte Harry Potteria hyvännäköisenä, rakastatte kyllä tätä poikaa", ja Robert Pattinson (Cedric Diggory) esiteltiin yleisölle, joka otti hänet vastaan kiljuvin huudoin.
Heti puuskupuhin jälkeen valokeilaan asteli toinen kolmilvelhoturnajaisiin osallistunut kisailija. Ranskan Beauxbatonsin opiskelija, Fleur Delacour, jota näyttelee Clémence Poésy. Myös kolmaskin ottelija - Viktor Krum - saapui paikalle. Häntä elokuvassa näyttelee bulgarialainen Stanislav Ianevski.

Puisto suunnilleen räjähti yleisön metelistä, kun tähtitrion ensimmäinen jäsenen kerrottiin saapuneen paikalle. Daniel Radcliffe (itse Harry Potter), pukeutuneena musta/vihreään samettipukuun, astui esiin sateenvarjonsa kätköstä. Dan oli täysin tyrmistynyt siitä ihmismäärästä, mikä häntä odotti Leicester Squarella kylmästä ilmasta ja kovasta vesisateesta huolimatta. "Olette hulluja!", hän huusi tuhansille faneille, joista ensimmäiset olivat saapuneet aukiolle jo 24 tuntia ennen tapahtuman alkua.
Danielin lähdettyä nimmarikierrokselle yleisö sai taas ujelluksen aihetta, kun Hermione Grangerina tunnettu Emma Watson vilkutti ihmisille ja ryntäsi jakamaan nimmareita hymyissä suin.
Heti hänen jälkeen tähtitrion ilmeikkäin jäsen, Rupert Grint (Ron Weasley), saapui haastattelijoiden jutusteltavaksi.

Tuottaja David Heyman ja ohjaaja Mike Newell vilahtivat joukossa muiden mukana. Juontajanainen kertoi ohjaajan olevan yksi tärkeimmistä ihmisistä kuvauspaikalla, mutta Newell korjasi sanoen, että ohjaaja on se ehdottomasti tärkein henkilö, kun elokuvaa kuvataan.

Heti, kun Katie Leung (Cho Chang) oli saanut kerrottua tarinansa siitä, kuinka oli löytänyt sopivan puvun vasta edellispäivänä, alkoi ohjelma olla loppumassa päin. Näyttelijät ja kutsuvieraat olivat menneet sisään elokuvateatteriin ja valmistautuivat katsomaan neljättä Potter-elokuvaa.

Muita paikalla näkyneitä tähtiä oli mm. Tom Felton (Draco Malfoy), Robbie Coltrane (Hagrid), Timothy Spall (Matohäntä), David Tennant (Barty Kyyry Jr.), Miranda Richardson (Rita Luodiko), Frances de la Tour (Madame Maxime) ja Mark Williams (Arthur Weasley), joka piti huvittavan demonstraation siitä, mitä on luvassa. Suureksi harmikseni itse Potter-tarinan luoja J.K. Rowling ei päässyt paikalle, sillä hänen aviomiehensä Neil Murray oli edelleen kipeänä.

Jalat kipeinä tuntikausien seisomisesta ja kengät mutaisena lähdin kävelemään kohti ensimmäistä ruokapaikkaa.

Maanantaina palasin vielä Leicester Squarelle, jossa parasta aikaa siivottiin edellisen päivän sotkuja. Satuin sopivasti paikalle, sillä isoa pikaria oltiin juuri nostamassa takaisin alas. Teatterin sisältä kannettiin isoja pahvisia mainosstandejä, jotka heitettiin pakettiautoon. Eräs australialainen pikkupoika kävi rohkeasti kysymässä, että saisiko hän yhden pahvisen hahmon - ja hänhän sai. Poika rupesikin sitten perheineen miettimään, kuinka saa pahvi-Harryn raahattua kotimaahansa lentokoneessa.

Huonosta paikastani huolimatta minulla oli erittäin mukavaa ja sainpahan ainakin harjoitusta... Jep, viidennen elokuvan maailmanensi-ilta parin vuoden kuluttua - täältä tullaan!

Katso myös VIDEO: Tunnelmia Leicester Squarelta, kun h-hetkeen on vielä 4 tuntia jäljellä. Lataa video (.mpg, 1:56, 13Mt)

Teksti, kuvat & video: JFA

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Elokuvat Liekehtivä pikari Artikkelit Tapahtumat Tähdet (ja JFA) Liekehtivän pikarin maailmanensi-illassa