J.K. Rowling

J.K. RowlingKirjailija

Biografia

Virallinen nimi: Joanne Murray (os. Rowling)
Kirjailijanimi: J. K. Rowling
K-kirjain: tulee Joannen Kathleen-mummon nimestä
Lempinimi: Jo (millä nimellä toivoo itseään kutsuttavan)
Sukupuoli: nainen
Viralliset kotisivut: JKRowling.co.uk
Syntynyt: 31. heinäkuuta 1965 lähellä Yatesia, Englannissa
Horoskooppimerkki: Leijona
Asuu: Edinburghissa, Skotlannissa
Siviilisääty: naimisissa
Perhe: aviomies Neil Murray sekä lapset Jessica, David ja Mackenzie
Pottereiden jälkeen: The Casual Vacancy
Katso myös: Kirjojen omistuskirjoitukset
Haastattelut:
Richard & Judy 26.6.2006

Ensimmäisen Harry Potter -romaaninsa julkaisun jälkeen Joanne Rowlingista on tullut yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kirjailijoista: hänen kymmentä kirjaansa on tähän mennessä myyty useita satoja miljoonia kappaleita, 63 eri kielellä. Kirjojen saama maailmanlaajuinen suosio on yllättänyt kustannustoimittajat, tutkijat ja lukijat ympäri maailmaa, ja ilmiömäiset myyntitilastot lienevät olleet yllätys myös kirjailijalle itselleen.

Rowlingin tarinan alkulähteillä

Rowling syntyi lähellä Yatesia, Englannissa heinäkuun 31. päivänä 1965. Hänen Peter-isänsä työskenteli insinöörinä, kun taas puoliksi irlantilainen ja puoliksi skotlantilainen Anne-äiti jäi kotiin pitämään huolta Joannesta taatakseen tälle hyvän lapsuuden.

Kaksivuotiaana Joanne sai totutella siihen, ettei hän enää ollut Rowlingin perheen ainoa silmäterä, sillä pikkusisko Dianne syntyi 28. kesäkuuta 1967. Joannen ollessa neljävuotias perhe päätti muuttaa Bristolin ulkopuolelle Winterbourneen. Muuton jälkeen Rowling aloitti koulunkäyntinsä. Kirjailija onkin kertonut nauttineensa paljon sekä koulusta että vapaa-ajan leikeistä naapuruston muiden lasten kanssa.

Joanne on kirjoittanut ja kertonut satuja pienestä pitäen. Lapsena hän kertoi usein tarinoita siskolleen ja ystävilleen. Ensimmäisen tarinansa tyttönen kirjoitti viisivuotiaana. Tämä jäniksestä kertova tarina oli omaperäisesti nimeltään Jänis, ja siinä esiintyi useita muitakin eläinhahmoja, kuten suurikokoinen Neiti Mehiläinen. Peter ja Anne havaitsivat jo varhain tyttärensä intohimon kirjoittamiseen ja kannustivatkin Joannen harrastusta kaikin mahdollisin tavoin.

Joannen vanhempien pitkäaikainen unelma oli aina ollut elämä maaseudulla, minkä vuoksi Rowlingit muuttivat Tutshilliin, aivan Chepstownin ulkopuolelle Walesiin. Yhdeksänvuotiaalla Joannella oli jälleen edessään koulunvaihto. Muutto ajoittui suurin piirtein samaan ajankohtaan kuin Joannen suosikki-isoäidin Kathleenin kuolema. Isoäitiään kunnioittaakseen Joanne otti myöhemmin käyttöönsä mummonsa etunimen, kun Joannen agentti vaati häntä käyttämään ensimmäisen Harry Potter -kirjan kannessa nimikirjaimia etunimensä sijasta. Syy tähän agentin varsin erikoiselta kuulostavaan pyyntöön oli yksinkertainen: agentti pelkäsi, että pojat eivät lukisi romaania, jos tietäisivät sen kirjoittajan olevan nainen.

Joanne aloitti Wyedeanin yläkoulun täyttäessään yksitoista. Wyedeanissa opiskellessaan Rowling tapasi alkuperäisen sinisen Ford Anglian omistajan Séan Harrisin, jolle myös toinen Harry Potter -kirja on omistettu.

Vastoinkäymisten kautta voittoon

Rowlingin oma elämä ei ole aina ollut yhtä taianomaista kuin hänen Harry Potter -kirjansa ovat miljoonien lukijoiden mielestä. 15-vuotiaana Joanne kohtasi elämänsä siihen asti suurimman tragedian: hänen äidillään diagnosoitiin olevan MS-tauti, joka aiheuttaa edetessään kohtalokkaita häiriöitä keskushermostossa. Ajan myötä Annen kunto heikkenikin.

Äidinsä kunnosta huolimatta Rowling päätti vuonna 1983 lähteä opiskelemaan Englannin etelärannikolle Exeterin yliopistoon, jossa hän aloitti ranskan kielen opinnot. Oppialan valinnan taustalla olivat suurelta osin Joannen vanhemmat, jotka painostivat häntä kieliopintojen pariin. Opintojensa aikana Rowling vietti vuoden Pariisissakin. Joanne suoritti opintonsa loppuun, mutta tajusi pian valmistumisensa jälkeen, että hän oli tehnyt virheen - ranskan kieli ei ollut se, minkä parissa hän halusi viettää loppuelämänsä.

Yliopiston jälkeen Rowling työskenteli Lontoossa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin sihteerinä. Sihteerintyö ei kuitenkaan kiinnostanut Joannea, ja hänellä olikin tapana kutsua itseään maailman huonoimmaksi sihteeriksi. Niinpä Rowling muutti Manchesteriin. Joulukuun 30. päivänä 1990 hän joutui vastaanottamaan surullisen uutisen: hänen äitinsä oli kuollut MS-taudin komplikaatioihin. Tahtoessaan epätoivoisesti pois ympäristöstä, jossa kaikki muistutti häntä äidistä, Joanne muutti yhdeksän kuukautta äitinsä poismenon jälkeen Portugaliin opettamaan englantia paikalliseen kieliopistoon.

Portugalissa asuessaan Joanne tapasi toimittaja Jorge Arantesin, jonka kanssa hän myös asteli vihille. Pariskunnalle syntyi Jessica-niminen tytär vuonna 1993. Siitä huolimatta kirjailijan ensimmäinen avioliitto päättyi pian Jessican syntymän jälkeen avioeroon, ja Rowling muutti lapsensa kanssa Edinburghiin lähelle Dianne-siskoaan.

Harryn tarina saa alkunsa

Harry Potter -idean keksiminen ajoittuu vuoteen 1990, jolloin Joanne ja hänen silloinen poikaystävänsä olivat päättäneet muuttaa yhdessä Manchesteriin, kunhan nuoripari vain löytäisi sieltä heille sopivan kodin. Metsästettyään viikonlopun ajan sopivaa asuntoa Rowling matkusti junalla Manchesterista takaisin Lontooseen. Joanne on kertonut tuijottaneensa myöhässä olleen junan ikkunasta ulos, kun yhtäkkiä idea Harry Potter -nimisestä velhonuorukaisesta ilmestyi hänen mieleensä. Joanne näki Harryn kuvan sielunsa silmin niin selvästi, että hän alkoi kirjoittaa Viisasten kiveä vielä samaisena iltana.

Portugaliin muutettuaan Rowlingin kirjoitustyö ei edistynyt kovinkaan nopeasti, sillä hänellä ei ollut mahdollisuutta kirjoittaa kokopäiväisesti. Kokonaisuudessaan Viisasten kiven kirjoittamisprosessi vei viisi vuotta. Joanne on selittänyt kirjan valmistumisen kestämistä kertomalla, että ensimmäisen kirjansa yhteydessä hänen piti luoda taikamaailmansa pelisäännöt ja yksityiskohdat, suunnitella seuraavat kuusi kirjaa pintapuolisesti sekä kehitellä kirjasarjan lopetus.

Jälkeenpäin lukijat ovat olleet äärimmäisen kiitollisia Rowlingille siitä, että tämä näki paljon vaivaa yksityiskohtien eteen jo ensimmäistä kirjaa kirjoittaessaan. Tulokset ovat helposti havaittavissa: Rowling tuntee luomansa maailman perinpohjaisesti, ja hänen yllättämisensä kinkkisellä kysymyksellä kirjasarjan yksityiskohdista lienee mahdotonta.

Viisasten kiven valmistuminen ei ollut kirkossa kuulutettu asia Englantiin paluun jälkeenkään. Joannen elämäntilanne vaihteli, eikä kirjoittaminen aina luistanut odotetulla tavalla. Työttömänä ollessaan Rowling silti päätti saattaa kirjansa loppuun, ja tämän päätöksen tehtyään hän kirjoittikin Viisasten kiveä ihmeellisellä vimmalla. Vuonna 1994 kirja oli vihdoin valmis viimeisteltyine yksityiskohtineen. Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan olleet vielä ohitse. Joanne lähetti brittiläisen käytännön mukaan tarinansa käsikirjoituksen agentille, joka palautti sen välittömästi. Hieman myöhemmin eräs toinen agentti, Christopher Little, kiinnostui kirjasta.

Agentin löydyttyä kirjan kustantajan etsiminen vei vielä vuoden. Lukuisten kieltävien vastausten jälkeen kustannusyhtiö Bloomsbury suostui lopulta kirjan julkaisijaksi. Rowling myikin Viisasten kiven julkaisuoikeuden Bloomsburylle noin 2000 punnalla eli 2900 eurolla. Muutama kuukausi myöhemmin amerikkalainen kustantaja Scholastic osti suurimmalla koskaan lastenkirjasta tarjotulla summalla oikeuden julkaista ensimmäisen Harry Potter -kirja Yhdysvalloissa. Rowling ansaitsi kirjansa oikeuksien myymisellä tarpeeksi rahaa lopettaakseen opettajana toimimisen ja ryhtyäkseen täysipäiväiseksi kirjailijaksi.

Potterin pojan voittokulku

Bloomsburyn julkaistua Viisasten kiven kesäkuussa 1997 siitä tuli välittömästi hitti. Vielä saman vuoden aikana se voitti arvostetun brittiläisen lastenkirjallisuuspalkinnon. Syyskuussa 1998 myös Scholastic julkaisi kirjan Yhdysvalloissa muokatulla nimellä Harry Potter and the Sorcerer's Stone. Rowling alkoi heti työstää sarjan toista osaa, jota hän alun perin kutsui Puoliveriseksi prinssiksi. Myöhemmässä vaiheessa kirjan nimi kuitenkin vaihtui Salaisuuksien kammioksi. Toinen romaani julkaistiin Britanniassa heinäkuussa 1998 ja Amerikassa kesäkuussa 1999.

Varsinaisen kohun Rowling synnytti vasta vuonna 1999, kun hänen Harry Potter -sarjansa kolme ensimmäistä osaa valloittivat New York Timesin bestseller-listan kärjen - kirjat olivat saavuttaneet räjähdysmäisen suosion sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa. Potter-ilmiö oli saanut alkunsa: heinäkuussa 2000 sarjan neljäs osa valtasi markkinat rikkoen kaikki aiemmat myyntinopeusennätykset.

Rowling on tienannut kirjoillaan suunnattoman omaisuuden. Tällä hetkellä hän on yksi Britannian rikkaimmista naisista, ja hänen omaisuutensa kokonaisarvoksi arvioitiin vuoden 2006 alussa noin 742 miljoonaa euroa. Tutkijat ovatkin väittäneet, että Harry Potter -sarjan päättymiseen mennessä kirjailijasta tulee miljardööri.

Joanne kuitenkin käyttää paljon rahaa auttaakseen eri hyväntekeväisyysjärjestöjä ja -kohteita. Jokin aika sitten hän myös käytti vaikutusvaltaansa auttaakseen paronitar Emma Nicholsonia perustamaan Children's High Level Group -järjestön Romaniaan. Kyseisen järjestön tehtävänä on edistää lasten oikeuksia maailmanlaajuisesti. Lisäksi Rowlingin tiedetään auttaneen Tshekin tasavallan mielisairaaloiden lapsia, joiden hoitoon sairaalassa sisältyi muun muassa häkkeihin lukitsemista. Mielisairaiden ja hylättyjen vammaisten lasten kohtelusta huolestunut Joanne kirjoitti yksinkertaisen kirjeen maan presidentille, joka hoiti ongelman välittömästi.

Kaiken kaikkiaan Pojasta, joka elää on tullut legenda, jonka nimi tunnetaan ympäri maailmaa. Lukuisat kirjallisuuskriitikot ovat ylistäneet Rowlingia hänen saavutuksestaan: Harry Potter -kirjasarja on saanut televisioon ja videopeleihin mieltyneen nuoren sukupolven kiinnostumaan jälleen lukemisesta.

Virheelliset huhut elävät yhä

Vielä nykyäänkin Harry Potter -fanien keskuudessa elää sitkeästi lukuisia huhuja liittyen erityisesti ensimmäiseen romaaniin ja sen kirjoitusprosessiin. Joanne on jo kauan taistellut näitä vääriä käsityksiä vastaan muun muassa korjaamalla niitä erilaisissa haastatteluissa sekä kommentoimalla niitä kotisivuillaan. Kertauksen vuoksi on siis jälleen kerran aiheellista mainita, että Rowling ei suinkaan kirjoittanut Viisasten kiveä lautasliinoihin, vanhoihin kauppakuitteihin eikä teepusseihin, vaan käytti kirjoittaessaan aivan tavallista paperia ja perinteisiä kirjoitusvälineitä. Sen sijaan on totta, että Joanne usein kirjoitti ensimmäistä kirjaansa kahviloissa eri puolilla Edinburghia Jessica-tyttärensä nukkuessa.

Rowling tänä päivänä

Joulukuun loppupuolella vuonna 2001 Rowling meni naimisiin anestesialääkäri Neil Murrayn kanssa yksityisessä vihkimistilaisuudessa pariskunnan kotona Skotlannissa. 24. maaliskuuta 2003 syntyi Rowlingin toinen lapsi, David Gordon Rowling Murray, joka on samalla myös hänen ensimmäinen poikansa. Pian sen jälkeen, kun Joanne oli ilmoittanut kotisivuillaan kuudennen kirjan valmistumisesta joulukuussa 2004, hän synnytti kolmannen lapsensa. Tämä 23.1.2005 syntynyt tyttö sai nimekseen Mackenzie Jean Rowling Murray.

Tällä hetkellä Joanne asuu Edinburghissa aviomiehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Lisää Harry Potter -kirjoja ei enää ole tiedossa, mutta Joanne on ilmaissut kiinnostuksensa kirjoittaa myöhemmin jonkinlaisen hakuteoksen taikamaailman saloista. Aika näyttää, toteuutuuko tämä koskaan.

Pottereiden jälkeen

Huhtikuussa 2012 Rowlingin kustantaja Little, Brown ilmoitti että kirjailijalta on tulossa uusi kirja saman vuoden syksyllä. Kirjan nimeksi tulee The Casual Vacancy.

 

Rowlingin postiosoite

Mikäli haluat kirjoittaa Rowlingille, voit osoittaa kirjeesi alla olevaan osoitteeseen. Muista kuitenkin käyttää englantia ja varaudu siihen, ettei Joanne lue kirjettäsi henkilökohtaisesti, sillä hänellä on palkattua henkilöstöä tehtävää varten. Vastauksen saaminen saattaa kestää tovin, joten odota kärsivällisesti.

J.K. Rowling
c/o Bloomsbury Publishing
38 Soho Square
London
W1V 5DF
United KingdomTeksti: Tanis, Lupin
Kuva: Richard Young
Lähteet: JKRowling.com, Biography.com, Hello Magazine, Essortment, The Leaky Cauldron ja J.K. Rowling - Harry Potterin luoja - elämäkerta (Smith, Sean)

Kommentit  

0 #1 profile 01.11.2018 12:18
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjailija