Mika Launis

Kuvittaja

Suomenkielisten Potter-kirjojen kansikuvat suunnittelee ja piirtää graafinen taiteilija Mika Launis.

Kuinka kannet syntyvät?

Luettuaan käsikirjoituksen Launis pohtii, mikä kirjan kohtauksista on juuri tälle tyypillinen ja kuvaava. Kuvan täytyy olla jännitteinen, odotuksia luova, mutta se ei saa paljastaa mitään ratkaisua.
- Sopiva aihe löytyy yleensä kirjan loppupuolelta, mutta joskus myös alusta. Viimeisin oli kuitenkin kooste monesta kohtauksesta, tuumaa Launis Liekehtivän pikarin kannesta.

Hän ei yleensä piirrä luonnoksia töihinsä, mutta Potter-kirjojen kansissa hän tekee poikkeuksen, koska hänen käyttämänsä tekniikka sitä vaatii.
Launis käyttää guassia, peitevärejä, ja piirtää luonnoksen perusteella pohjapiirroksen tukevalle kartongille lyijykynällä. Sen jälkeen hän laveeraa taustan ohennetulla, usein harmaalla sävyllä, joka ei kuitenkaan täysin peitä piirrosta.
- Osia jätän tuolla tavalla ’pohjustamatta’; silloin päälle maalatut hahmot tulevat esiin kirkkaampina, hän kertoo antaen esimerkkinä Viisasten kiven, jonka kannessa taustan hahmot on maalattu harmaalle, etualan Harry, Hermione ja Ron valkealle, joten ne tulevat selvemmin esiin.

Yhden kansikuvan tekemisessä kestää viikon verran, tekniikan ollessa hidasta.
- Yhdet kasvot vievät keskimäärin 6 tuntia, Launis arvelee.

Hänen tapoihinsa ei kuulu näyttää kustantajallekaan luonnoksiaan, mutta parin viime kannen kohdalla hän katsoi sen tarpeelliseksi, koska ei halunnut ottaa aikataulupaineiden keskellä sitä riskiä, että joutuisi jonkun virheellisen muistikuvan tai yksityiskohdan takia tekemään työn kokonaan uusiksi.

Töitänsä Launis ei vertaile muihin, eikä varsinkaan ota kantaa etukäteen ns. kilpaileviin tuotoksiin. Kun aineisto on valmis ja asiat on sovittu kustantajan kanssa, hän toimii oman harkintansa mukaisesti.
- Tällä tavalla yritän pitää asiat päässäni järjestyksessä ja itseni iskussa, hän kertoo.

Puoliverisen prinssin kuvitus

Kuva: Mika Launis / Tammi Mika työskenteli ahkerasti kuudennen Potter-kirjan kansikuvituksen parissa loka-marraskuun 2005 ja tuloksena syntyi synkkä kansi, johon hahmoista pääsi komeilemaan Ginny Weasley, Albus Dumbledore sekä itse Harry Potter.
Toisin kuin viidennen kirjan kanssa, nyt Launis pääsi lukemaan lukukelvollisessa vaiheessa olleen suomennoksen, jonka pohjalta ryhtyi kuvittamaan kantta.

Takakanteen Mika haluaa yleensä jotain keventävää, joka kuitenkin pyrkii täydentämään etukannen luomaa kuvallista kokonaisuutta.
- Se voi tällä kertaa olla vaikka esine, hän pohtii.

Kansivaihtoehtoja Mika ei esitä, ei Tammelle eikä itselleen, vaan pyrkii pysymään tiukasti yhdessä kannessa. Tosin viimeisimmät kannet ovat vaatineet pientä hakemista luonnostilassa, mutta parin luonnoksen jälkeen asetelma ja viritykset selkeytyvät.
Alkuperäisessä 'Puoliverisen prinssin' kansikuvassa Dumbledorea ei ollut, vaan hänen tilallaan oli eräs toinen henkilö. Tammen toimittaja hyväksyi jo sen kannen, mutta valmistusvaiheessa hahmo vaihtui lopulta Tylypahkan rehtoriin.

Palkittuja kokemuksia

Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1981 valmistunut Mika Launis on Pottereiden ohella kuvittanut lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja.
Hänen esikoiskuvituksensa komisti saamelaisen kansansadun "Tyttö joka muuttui kultaiseksi koskeloksi" (1982) sivuja.
Rudolf Koivu -palkittu Launis taiteilee mielellään myös postimerkkejä. Hän voitti Suomen Postin leijona-aiheisen postimerkin suunnittelukilpailun vuonna 2000.
Launis on palkittu aiemmin mm. neljästi Vuoden kirjavalioilla. Leipzigin kirjamessujen kunniakirjan hän sai vuonna 1989 ja Suomalaisen kuvakirjapalkinnon vuonna 1992.

Kuvitusalan tutkimus- ja opetustyö kuuluvat Launiksen kiinnostuksenkohteisiin siinä missä piirtäminenkin. Hän on toiminut opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Pekka Haolsen akatemiassa.
Kuvitusten tekemisen lisäksi Launis on pitänyt myös omia näyttelyitään, mm. Kuopion taidemuseossa.

Potter-kansien sisällöt

Viisasten kivi

Ron, Harry ja Hermione matkalla pelastamaan viisasten kiveä. Taka-alalla näkyvien jättiläisshakkinappuloiden päät kuuluisi kirjan mukaan olla naamattomia, mutta melko ilmeettömiä ne silloin olisivat.

Takakantea komistaa Albus Dumbledore kädessään joko sitruunatoffee tai itse viisasten kivi.


Salaisuuksien kammio

Säilä & Imupaperi -liikkeessä etualaa valloittavat Ginny, Harry ja Gilderoy Lockhart. Takana mulkoilevat Draco ja Lucius Malfoy (vaalea hiustenväri paljastetaan vasta kolmannessa kirjassa).

Takakannella ihmettelee Dobby-kotitonttu.


Azkabanin vanki

Hevoskotka Hiinokalla Tylypahkan taivaalla liitelevät Hermione ja Harry. Maassa liikuskelee ankeuttajia ja musta koira, jonka voi tulkita joko kalmakoiraksi tai erääksi vankikarkuriksi.

Takakannessa kököttää Hermionen lemmikkikissa Koukkujalka hiirenhäntä suustaan pilkottaen. Kutka-parka!


Liekehtivä pikari

Kannessa poseeraavat Kolmivelhoturnajaisten osallistujat Harry, Viktor Krum, Cedric Diggory ja Fleur Delacour. Pikarin vieressä Tammi-kylttiä pitelee Murjottava Myrtti.

Takakannesta huolta pitää Sirius Musta animaagihahmossaan.


Feeniksin kilta

Kannessa esiintyy uusi pimeyden voimilta suojautumisen opettaja Dolores Pimento, pipopäinen Harry, James Potter sekä ilmassa väärinpäin leijuva Kalkaros. Mutta kuka onkaan tämä salaperäinen henkilö kuvan lounaisessa kulmassa?

Launiksesta oli mielenkiintoista kuulla, että monet Potter-fanit ovat pitäneet kyseistä hahmoa tyttönä. Kyseessä on kuitenkin mies, joka myös tunnetaan Harryn kummisetänä. Sirius Musta, tuo hurja vankikarkuri.
- Olen pyrkinyt kuvaamaan Siriuksen välimerellisen klassisimin hengessä hieman haaveelliseksi poikakaunottareksi, Launis kuvailee piirostansa ja epäilee tästä kuvauksesta johtuvan sukupuoleen liittyvän sekaannuksen.

Takakannessa huhuilee pöllö, joka saattaa hyvinkin olla itse Hedwig.


Puoliverinen prinssi

Ensimmäisen kerran etukannessa komeileva Dumbledore on saanut seurakseen Ginny Weasleyn sekä Harryn. Myös hämäräperäinen pimeyden suojatti laahuilee oikeassa reunassa. Tylypahkan yllä leijuva Pimeän piirto enteilee pahaa...

Takakanteen on ensimmäistä kertaa valittu esine kuvituksen kohteeksi. Kultainen medaljonki, joka pitää sisällään viestin mysteeriseltä henkilöltä, jonka nimimerkit ovat R.A.M.


Teksti perustuu JFA:n vuosina 2003 ja 2005 tekemiin sähköpostihaastatteluihin.
Teksti: JFA
Kuvat: JFA ja Tammi

Kommentit  

+1 #6 korpinkynsi2017 02.08.2017 15:54
Pokkareis on hyvä kuva.
+3 #5 Korpinkynsi tyyppi 29.03.2016 13:43
Tykkään kyllä kansista mutta nenät on vähän liian isoja :D
+2 #4 LovegoodTonks 03.11.2015 18:21
Piirsin joskus Harry Potterin pienenä ku sisko fanittaa sitä niin tein sille semmosen kilometrinenän noiden kansien perusteella :3
+6 #3 Potterhead4ever 05.12.2014 20:56
:D xD
Aika ISOJA neniä
+6 #2 Hazel Potter 04.12.2014 18:44
Mika on hyvä piirtäjä mut se tekee liian isoja neniä :D
+13 #1 Ginevra_ 15.02.2014 14:25
Mika on hyvä piirtäjä, mutta hän tekee liian isoja neniä :D

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjailija Kuvittaja