Kirjojen omistuskirjoitukset

Kuva: JFA Onko mieltäsi koskaan askarruttanut, mitä Rowlingin omistuskirjoitus kunkin kirjan alussa todella tarkoittaa?
Kiinnostaako sinua tietää, keitä Joannen kiittämät henkilöt ovat ja mikä yhteys heillä on kunnioittamaamme kirjailijaan?

Ei huolta, Harry Potter -fanit nimittäin paljastaa omistuskirjoitusten mysteerit!
 

Harry Potter ja viisasten kivi

Jessicalle, joka rakastaa tarinoita,
Annelle, joka myös rakasti niitä,
ja Dille, joka kuuli tämän ensimmäisenä.

Jessica Isabel Rowlingin on Joannen ensimmäinen tytär, joka syntyi 27. päivä heinäkuuta 1993 Portugalin Portossa. Rowling nimesi esikoisensa ihmisoikeusaktivisti Jessica Mitfordin mukaan ja onkin selostanut tyttärelleen tarkasti, keneltä Jessica on saanut nimensä.


Anne Volant Rowling puolestaan oli Rowlingin äiti, joka valitettavasti kuoli pitkälle edenneeseen MS-tautiin 45 vuoden ikäisenä joulukuun 30. päivä 1990. Aikaisen kuolemansa takia Anne ei koskaan saanut tilaisuutta tietää tyttärensä aloittaneen kirjoittaa Harry Potter -sarjaa, joka saavuttikin kansainvälisen suursuosion. Joanne on myöntänyt, että äidin menetys toimi hänen inspiraationaan, kun hän kirjoitti Viisasten kiven kohtausta, jossa Harry näkee vanhempansa Iseeviot-peilin kautta.

Dianne - tuttavallisemmalta nimeltään Di, joksi myös Joanne kutsuu häntä omistuskirjoituksessaan - on Rowlingin nuorempi sisko. Dianne syntyi 28. päivä kesäkuuta 1967 ollen näin Peter ja Anne Rowlingin toinen lapsi. Diannella on merkittävä rooli Potter-kirjojen historiassa, sillä hän luki sisarensa ensimmäisen romaanin, ennen kuin Joanne tarjosi sitä kustantajille. Joanne myös tukeutui siskonsa apuun erottuaan ensimmäisestä aviomiehestään Jorge Arantesista. Rowling ilmestyikin Jessica-vauvansa kanssa vastanaineen siskonsa rappusille marraskuun lopussa 1993.

 

Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Séan P.F. Harrisille,
pakoauton kuljettajalle ja
ystävälle vastamäessä

Séan P.F. Harris on Joannen tärkeimpiä ystäviä, johon hän tutustui ollessaan 11-vuotias. Séan opiskeli samassa koulussa kuin Rowling, joten he tapasivatkin toisensa juuri Wyedeanin yläkoulussa. Kouluaikoinaan he olivat parhaat ystävykset.

Rowling on sivustollaan kuvannut omistuskirjoituksessaan mainitsemiaan seikkoja ja ystävyyttään Séanin kanssa tarkemmin seuraavasti: "Hän [Séan] oli ensimmäisiä ystäviäni, jotka oppivat ajamaan, ja se turkoosin- ja punaisenvärinen auto merkitsi VAPAUTTA, enää ei tarvinnut pyytää isääni heittämään minua, mikä on huonoin seikka maaseudulla asumisessa ollessaan teini-ikäinen. Jotkut minun onnellisimmista teinivuosieni muistoistani sisältävät pimeyteen tuijottamista Séanin autosta. Hän oli ensimmäinen ihminen, jonka kanssa todella keskustelin vakavasta intohimostani olla kirjailija, ja hän oli myös ainoa ihminen, joka uskoi minun menestyvän siinä, mikä merkitsi minulle paljon enemmän kuin koskaan silloin hänelle kerroin."

 

Harry Potter ja Azkabanin vanki

Svengin kummitädeille
Jill Prewettille ja Aine Kielylle

Azkabanin vangin omistuskirjoituksella ei ole mitään tekemistä swing-musiikin tai svengaamisen kanssa, vaikka lukuisat Potter-fanit yhä niin luulevatkin. Jill Prewett ja Aine Kiely ovat Joannen Portugalin aikaisia kavereita, jotka hekin toimivat opettajina samaisessa koulussa, jossa Joanne opetti. Ystävyskolmikolla oli tapana viettää lauantai-iltansa Swing-nimisessä diskossa, johon myös omistuskirjoitus viittaa. Koska Joanne, Jill ja Aine kuluttivat paljon aikaa Swingissä, Rowlingillä oli tapana kutsua heitä Swing-baarin kummitädeiksi.

Huomion arvoinen seikka on myös se, että Molly Weasleyn tyttönimi oli Prewett, mistä on havaittavissa yhteys Jilliin.

 

Harry Potter ja liekehtivä pikari

Peter Rowlingille,
herra Ridleyn muistoksi
ja Susan Sladdenille,
joka auttoi Harryn ulos komerosta

Peter James Rowling on Joannen isä, joka syntyi Joannen äidin tapaan sotavuosien aikana 1940-luvun alussa.

Herra Ridley viittaa Ronald Ridleyn, joka on Rowlingin perheen vanha perhetuttava. Joanne on myös kertonut herra Ridleyn toimineen Ron Weasley -hahmon innoittajana.

Ei ole varmasti tiedossa, kuka Susan Sladden on, mutta on hyvin todennäköistä, että hän on Susan, jonka Joanne mainitsi Washington Postin haastattelussa lokakuussa 1999. Mikäli kyseessä on sama henkilö, Susan oli Rowlingin apuna hänen kirjoittaessaan ensimmäisiä Potter-kirjojaan huolehtimalla Joannen Jessica-tyttärestä.

 

Harry Potter ja Feeniksin kilta

Neilille, Jessicalle ja Davidille,
joiden ansiosta elämäni on täynnä taikaa

Neil Murray on Joannen nykyinen aviomies. He menivät naimisiin 26. päivä joulukuuta 2001.

Jessica Isabel Rowling on Joannen tytär, jolle Joanne aiemmin omisti myös Viisasten kiven.

David Gordon Rowling Murray on Joannen ja Neilin yhteinen lapsi. David syntyi maaliskuussa 2003.

 

Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Omistan Mackenzielle,
ihanalle tyttärelleni,
hänen paperille painetun kaksosensa.

Mackenzie Jean Rowling Murray on Joannen kolmas lapsi ja samalla hänen ja Neilin toinen yhteinen lapsi. Hän syntyi 23. päivä tammikuuta 2005. Sivuillaan Rowling kuvasi rakasta vauvaansa seuraavasti: "Hän on suorastaan naurettavan kaunis, tosin epäilen, että saatan olla puolueellinen tässä asiassa."

Omistuskirjoituksessaan Rowling rinnastaa Mazkenzien ja kuudennen kirjansa, jota hän kutsuu tyttärensä paperille painetuksi kaksoseksi. Tämä kaksosviittaus juontaa juurensa siitä, että Rowling kirjoitti kuudetta romaaniaan odottaessaan Mazkenzieta. Näin ollen voidaan ajatella, että sekä tytär että kirja kehittyivät samanaikaisesti. Mazkenzie myös syntyi suurin piirtein samoihin aikoihin kuin kuudes kirja valmistui, mikä vain vahvistaa tytön ja kirjan sisaruussuhdetta.

 

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Tämä omistus on jaettu seitsemään osaan: 
Neilille, Jessicalle, Davidille, Kenzielle, Dille, Annelle ja sinulle jos olet pysynyt Harryn mukana loppuun asti.

Viimeisen kirjan omistuskirjoitukseen sisältyy mielenkiintoinen viittaus hirnyrkkeihin, joka ilmenee vielä paremmin alkuperäisessä omistuskirjoituksessa:"The dedication of this book is split seven ways". Rowling omistaakin kirjan itselleen tärkeille henkilöille, joiden kanssa hän on jakanut elämänsä Harry Potter -kirjoja kirjoittaessaan. Kaikki omistuskirjoituksen henkilöt ovat myös tuttuja jo aiemmista omistuskirjoituksista, joten tarkemmat esittelyt heistä löydät aiempien kirjojen omistuskirjoitusten selityksistä tämän tekstin yläpuolelta.

Kertauksen vuoksi kuitenkin mainittakoon: Neil on Rowlingin aviomies. Jessica, David ja Mackenzie ovat puolestaan Rowlingin lapsia. Di - tai koko nimeltään Dianne - on kirjailijan nuorempi sisko. Anne on taasen Rowlingin äiti, joka kuoli 45-vuotiaana MS-tautiin. Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, Rowling osoittaa kiitollisuutensa kaikille faneille, jotka ovat osallistuneet Harryn ihmeelliseen seikkailuun ja tehneet siitä omansa.


Koonnut: Tanis
Kuva: JFA
Lähteet: JKRowling.com; HP Lexicon; MuggleNet; Washington Post ja Smith, Sean: J. K. Rowling - Elämäkerta

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjailija Artikkelit Asiaa kirjoista Kirjojen omistuskirjoitukset