Harry Potter ja Azkabanin vanki

Englanninkielinen alkuteos: Harry Potter and the Prizoner of Azkaban (Bloomsbury, 1999)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Kustantaja Suomessa: Tammi
Julkaistu Suomessa: 6.3.2000

Saatavina myös suomenkielisenä 18.2.2005 julkaistuna äänikirjana.

Harry Potterin kolmas lukuvuosi koettaa tiukissa turvatoimissa, sillä vaarallinen velho Sirius Musta on karannut Azkabanin äärimmäisen hyvin vartioidusta vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole milloinkaan aiemmin paennut. Taikaministeriön tietojen mukaan tämä lukuisia jästejä surmannut murhaaja on tuntemattomasta syystä Harryn perässä, minkä takia Harry saa jopa itse taikaministeri Cornelius Toffeen huomion.

Lukukausi kuitenkin alkaa vaarasta huolimatta lähes normaalisti. Harry palaa Tylypahkaan Dumbledoren valvovan silmän alle, mutta siitäkään huolimatta hänen turvallisuuttaan ei voida taata. Taikaministeriö turvautuu äärimmäisiin toimenpiteisiin turvatakseen ”pojan, joka elää” turvallisuuden ja määrää karmivat Azkabanin vartijat, ankeuttajat, vartioimaan koulun sisäänkäyntejä. Ankeuttajien läsnäolo aiheuttaakin vuoden mittaan ongelmia, joiden seuraukset saattavat olla kohtalokkaita – onhan ankeuttajan suudelma kuolemaakin hirveämpi kohtalo.

Tylypahkan arki etenee nopeatempoisesti. Harry varttuu, oppitunnit ja huispaus vievät aikaa. Kesken vuoden Sirius Musta onnistuu tunkeutumaan Tylypahkaan tiukasta vartioinnista huolimatta, minkä jälkeen Tylypahkan ja ennen kaikkea Harryn loppuvuosi ei jatku samanlaisena. Mikä on Sirius Mustan menneisyys, mitä Harrylta salataan, ja miksi ankeuttajat vaikuttavat Harryyn poikkeuksellisen voimakkaasti?

Tämänkertainen vuosi Harryn seurassa tarjoaa erilaisen kosketuksen taikuuden maailmaan. Kirja on rakenteeltaan ja sävyltään erilaisempi kuin sarjan muut osat, mikä antaa lukijalle aivan uuden, edellisiä kirjoja tunteellisemman näkökulman Harryn elämään. Vuoden aikana selviydytään lukuisista vastoinkäymisistä, vannotaan kostoa, koetaan muutoksia sekä opitaan uutta. J.K. Rowling viihdyttää lukijaansa jälleen kerran onnistuneesti.

"Kirkuna Harryn pään sisässä oli taas alkanut – mutta tällä kerralla se kuulosti siltä kuin sitä olisi soitettu huonosti viritetystä radiosta. Ääni vaimeni ja yltyi ja vaimeni taas… ja Harry näki yhä ankeuttajan… se oli pysähtynyt… "

(J.K. Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki, 9. painos, s. 254)

Teksti: Tanis
Kuva: JFA
Lähteet: Tammi ja Bloomsbury

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjat Azkabanin vanki