Harry Potter ja feeniksin kilta

Englanninkielinen alkuteos: Harry Potter and the Order of the Phoenix (Bloomsbury, 2003)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Kustantaja Suomessa: Tammi
Julkaistu Suomessa: 12.3.2004
Odotusaika: Liian pitkä
Arvostelu: Teiniangstia ja muutakin kurjuutta

Harryn elämä taikamaailmassa jatkuu viidennen Tylypahka-vuoden parissa. Tämä vuosi tuo mukanaan uusia haasteita, ylitse pääsemätöntä tuskaa ja äärimmäisen vaarallisia koetuksia, joiden seurauksena monet taitavat velhot saavat surmansa.

Harryn kesäloma Likusteritiellä ei suju ongelmitta. Jo ennen lukuvuoden alkua Harry kohtaa ankeuttajat, jotka hyökkäävät hänen ja Dudleyn kimppuun. Taisteltuaan näitä pelottavia olentoja vastaan Harry joutuu vaikeuksiin: ministeriö erottaa hänet väliaikaisesti Tylypahkasta ja kutsuu kuulusteluun voimakkaan taikuuden luvattomasta käytöstä. Kummallisen etäinen Dumbledore kuitenkin rientää Harryn avuksi, ja Harry saa tilaisuuden aloittaa viidennen opintovuotensa.

Opiskelu Tylypahkassakaan ei ole helppoa. Tiukentuva opiskelutahti lähestyvien velhomaailman ihmeisiin perehdyttävän tutkinnon kokeiden takia stressaa sekä Harryn vuosikurssilaisia että koko koulun henkilökuntaa. Seurustelukatastrofit ja ihmissuhdesotkut ovat omiaan viemään huomion pois keskittymistä vaativista opinnoista, joten loppujen lopuksi itse kullekin tulee kiire kokeisiin valmistautumisessa. Nämä ongelmat eivät kuitenkaan yksistään riitä, sillä Harry joutuu myös uuden pimeyden voimilta suojautumisen opettajan, Dolores Pimennon, silmätikuksi.

Koulupaineiden lisäksi arven jatkuvat polttelut ja huolestuttavat unet Voldemortista varjostavat Harryn koulunkäyntiä. Vastausten tavoittelu Dumbledorelta ei myöskään tule kysymykseen, sillä jostakin syystä rehtori suhtautuu Harryyn kylmästi ja välttelevästi. Oletettavasti Lordi Voldemort on jälleen liikkeellä, mutta eri asia onkin, mitä hän tällä kertaa aikoo.

Harryn V.I.P.-vuosi tekee kuperkeikan, kun taikaministeriö alkaa säädellä Tylypahkaa, ja rakastettu rehtori Albus Dumbledore erotetaan. Kenestä tulee uusi rehtori, palaako Tylypahka koskaan ennalleen, ja mikä on Feeniksin kilta ja sen tarkoitus?

J.K. Rowlingin viidennen romaanin tunnelma on poikkeuksellisen tumma lähestyvän sodan takia. Tunnelma synkkenee, tapahtumat tiivistyvät ja lukuvuoden aikana paljastuu asioita, jotka ohjaavat Harryn elämän aivan uusille urille. Uudet henkilöhahmot luovat uusia seikkailuja, kun taas vanhoihin hahmoihin tutustuu paremmin. Tämän seikkailun jälkeen entiseen ei ole enää paluuta: nyt voi täytyy vain tehdä se, mikä on enää tehtävissä.

"Minun on aika", hän sanoi, "kertoa sinulle se, mikä minun olisi pitänyt kertoa viisi vuotta sitten. Istu, ole hyvä. Minä kerron sinulle kaiken. Pyydän vain hieman kärsivällisyyttä. Sinä saat tilaisuutesi raivota minulle – tehdä mitä mielit – kun olen puhunut loppuun. En estä sinua."

(J.K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta, 1. painos, s. 1007-1008)

 

Onko sana "kilta" sinulle vieras?

Otavan sanakirja kertoo näin: Kilta: ammattikunta, yhdistys, keskiajalla keskinäistä apua ja seurustelua varten perustettu yhdistys, usein saman yhteiskuntaryhmän muodostama.

Teksti: Tanis
Kuva: JFA
Lähteet: Tammi, Bloomsbury ja Otavan sanakirja

Kommentit  

0 #2 profile 01.11.2018 14:53
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

0 #1 korpinkynsi2017 02.08.2017 15:51
Tää on pitkä kirja(1050 sivua)!

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjat Feeniksin kilta