Harry Potter ja liekehtivä pikari

Englanninkielinen alkuteos: Harry Potter and the Goblet of Fire (Bloomsbury, 2000)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Kustantaja Suomessa: Tammi
Julkaistu Suomessa: 14.2.2001

Harry Potter viettää kesälomaansa Likusteritiellä Dursleyn perheen luona, kun hänen otsansa arpi herättää hänet polttavaan kipuun, joka viestii uhkaa lordi Voldemortista. Arven polttelu huolestuttaa Harrya kesän mittaan, mutta huoli kevenee, kun Harry saa kutsun viettää loppukesän Weasleyn perheen ja Hermionen seurassa Kotikolossa. Kolmikolle aukenee myös ainutlaatuinen tilaisuus lähteä katsomaan huispauksen maailmanmestaruuskisoja yhdessä muun Weasleyn perheen kanssa. MM-kisat muuttuvat kuitenkin kaaokseksi, kun joukko naamioituneita kuolonsyöjiä saapuvat kiusaamaan huispauksesta nauttivia velhoja. Myös pimeän piirto, Voldemortin merkki, leimahtaa taivaalle tuntemattoman velhon toimesta, mikä saa taikaministeriön kiusalliseen tilanteeseen.

Harryn neljäs vuosi Tylypahkassa on erilainen aiempiin kolmeen vuoteen verrattuna. Tänä vuonna koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, jossa Tylypahkan lisäksi kahden muun taikakoulun edustajat kilpailevat kolmessa tietoa, taitoa ja ajattelua vaativissa, vaarallisissa koetuksissa toisiaan vastaan. Vaarallinen tapahtumaketju saa alkunsa, kun joku järjestää Harryn mukaan kilpailuun ylimääräisenä osallistujana. Kuka on tempun takana ja mitä hän yrittää?

Turnajaisten ohessa Harryn arjen täyttää loppukoevapautuksesta huolimatta koulunkäynti muun muassa jälleen kerran vaihtuneen pimeyden voimilta suojautumisen opettajan parissa. Opinnot muuttuvat yhä haastavammiksi, joten Harrylta ei jää juurikaan ylimääräistä vapaa-aikaa koulunkäynnin ja koetusten vaatiman valmistautumisen lisäksi. Myös ihmissuhdesekoilut vaativat oman huomionsa.

Turnajaiset etenevät, koetukset vaikeutuvat ja tunnelma tiivistyy. Harryn neljäs vuosi huipentuu synkkään tapahtumaan, jossa myös lordi Voldemortilla on osansa. Mitä tapahtuu, kuka murhataan, ja mitä Harrylle selviää?

Harry Potter –sarjan neljäs osa on tunnepitoinen, lukijan kärsivällisyyttä koetteleva romaani. Jännitystä, draamaa, romantiikka sekä surua tarjoava lukukokemus on valloittanut miljoonat lukijat ympäri maailmaa. Tällä kertaa Harryn maailma saa aivan uusia ulottuvuuksia, sillä tapahtuu asioita, joiden jälkeen taikamaailma ei voi enää koskaan palata entiselleen.

Korkealle kohoavat pensasaidat loivat mustat varjot polulle, ja johtuipa se pensaiden korkeudesta ja tuuheudesta tai siitä että ne oli lumottu, ympäröivän väenpaljouden äänet hiljenivät heti kun he astuivat labyrinttiin. Harrysta tuntui melkein kuin hän olisi taas sukeltanut veden alle. Hän veti taikasauvansa esiin, mutisi "valois" ja kuuli Cedricin tekevän samoin aivan hänen kintereillään.

(J.K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari, 2. painos, s. 652)

Teksti: Tanis
Kuva: JFA
Lähteet: Tammi, Bloomsbury ja Wikipedia English

Kommentit  

0 #1 profile 31.10.2018 21:15
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjat Liekehtivä pikari