Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Englanninkielinen alkuteos: Harry Potter and the Half-Blood Prince (Bloomsbury, 2005)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Kustantaja Suomessa: Tammi
Julkaistiin Suomessa: 16.3.2006
Alkuperäisen jonotusta: Lineparty 2005
Suomennoksen jonotusta: Yömyynti: raportteja ja kuvia, Potter-päivä Helsingissä

Harry Potter viettää piinaavaa kesälomaansa Dursleyn perheen luona samaan aikaan, kun muu taikamaailma seuraa pelokkaana lordi Voldemortin ja hänen kuolonsyöjiensä ensimmäisiä, pelätyn velhon paluun jälkeisiä julkisia toimia. Velhomaailma on kauhun vallassa, taikaministeriö on paineen alaisena ja velhokansan luottamus kohdistuu Harryyn – Valittuun, joka on ainoa, kenellä on voima Voldemortin kukistamiseen. Harryn kesä kokeekin jännittävän muutoksen, kun itse professori Dumbledore ilmoittaa tulevansa Likusteritielle kylään. Miksi professori tulee vierailemaan henkilökohtaisesti, mitä asiaa hänellä on, ja mihin hän tarvitsee Harrya?

Harryn viimeiset päivät ennen Tylypahkaa kuluvat tuttuun tyyliin Kotikolossa. Tänä aikana Harry avautuu viimeinkin Dumbledoren kehottamana ystäväpiirilleen ennustuksen todellisesta sisällöstä paljastaen, mikä hänen kohtalonsa todella on. Vuosi on alusta lähtien Harrylle aikuistumisen ja varttumisen vuosi niin sisällöllisesti kuin fyysisestikin: saavuttaahan Harry tänä vuonna 16:sta ikävuotensa.

Vuosi Tylypahkassa lähtee käyntiin yleisessä synkkyydessä. Pelko Voldemortista vaanii jatkuvasti, taikamaailma ei enää ole turvallinen, eikä kehenkään voi luottaa sinisilmäisesti. Harryn arkeen kuuluu koulutyön lisäksi myös Draco Malfoyn mystisten tekojen selvittäminen sekä Dumbledoren antamat yksityisoppitunnit. Mitä Malfoy juonii, mitä Dumbledore suunnittelee, sekä mihin kaikki päätyy?

J.K. Rowlingin Harry Potter –sarjan toiseksi viimeinen romaani on edeltäjiään selvästi pelottavampi, synkempi ja samalla monelle lukijalle mielenkiintoisempi sarjan osa. Alati vainoava kuolemanvaara, tummat kohtaukset sekä musertavat paljastukset pitävät yllä maagisen jännittävää tunnelmaa. Lukuiset surmat, lumoavat hautajaiset sekä vastuulliset päätökset ovat tämänkertaisen kirjan sisältöjä. Juonen edetessä Rowling vastaa lukuisiin kysymyksiin antaen samalla yhä kutkuttavampia arvoituksia ratkaistavaksi. Tämä romaani vakuuttaa, että kukaan ei kykene pysymään Rowlingin mielikuvituksen vauhdissa.

"Voi poikakulta!" Punurmio sanoi erittäin kantavalla kuiskausäänellä. "Mitä huhuja! Mitä tarinoita! Valittu! Minähän olen tietysti tiennyt siitä jo kauan... merkit eivät olleet hyvät... mutta miksi sinä et ole ennustustunneilla? Aine on eritoten sinulle mitä tärkein!"

(J.K. Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi, 1. painos, s. 344)

Teksti: Tanis
Kuva: JFA
Lähteet: Tammi ja Bloomsbury

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjat Puoliverinen prinssi