Potter-päivä Helsingissä 16.3.2006

Vaikka yömyynneissä riitti hälinää ja vilskettä, jaksettiin sitä heilua aamutuimaankin.

Helsingin Akateemisen kirjakaupan edustalle oli kertynyt suurinpiirtein 50 jonottajaa aamukuuden aikoihin. Ja mitä lähemmäksi kello seitsemää päästiin, sitä enemmän potteristeja paikalle ilmiintyi.

Sisällä kirjakaupassa oli myös täysi vilske päällä, kun kirjat lajiteltiin, kassat avattiin ja hinnat tarkistettiin. Merkin saatuaan myymälän vahtimestari lähestyi ulko-ovea, jonka toisella puolella valtava lauma innokkaita potteristeja oli valmiina rynnimään sisälle.
Mitään ryntäystä ei sentään tapahtunut, vaan ihmiset astelivat sisään siistissä jonossa.
KATSO VIDEO:
Akateemisten ovien avaus (0:48)
Jonoja syntyi miltei jokaiselle kassalle, mutta yksi jono vei Kohtaamispaikan korokkeelle. Siluettitaiteilija Sirkka Lekmanin leikkaamat siluetit olivat haluttuja. Hän leikkasi siluetteja aamulla ja iltapäivällä ja molempina kertoina väkeä riitti. Potter-fanit saivat siluettinsa joko velhohatulla tai ilman.

Suurin ryntäys oli ohitse tunnissa, mutta ennakkovaraajille tarkoitetulla tiskillä asioi kirjansa varanneita asiakkaita tasaiseen tahtiin koko päivän ajan.

 

Haastatteluja, tietovisaa, kaulaliinanneulontaa

Torstaipäivä oli täynnä toimintaa. Iltapäivällä Aleksanterinkadun Suomalaisessa kirjakaupassa oli Annika Salon haastateltavana suomentaja Jaana Kapari, joka saapui paikalle pirtein ja iloisin mielin.

Haastattelun jälkeen hän jakoi nimmareita kirjoihin ja julisteisiin sekä jutteli fanien kanssa.
KATSO VIDEO:
Pätkä Jaana Kaparin haastattelusta (7:03)
Lopuksi oli vuorossa Potter-visa. Visassa kysyttiin yleisöltä 19 Potter-aiheista kysymystä, ja kätensä ensimmäiseksi ylös nostanut sai vastausvuoron. Mikäli vastaus oli oikein, hän sai Potter-kirjanmerkin. Visailun päätyttyä kaikki kolme kirjanmerkkiä keränneet henkilöt saivat palkinnoksi joko Harry Potter -kassin tai -paidan.

Toisin kuin Suomalaisessa kirjakaupassa, Akateemisessa kirjakaupassa oli vielä Puoliverisiä prinssejä jonkun verran jäljellä. Läheltä piti heilläkin, etteivät kirjat loppuneet heti kesken. Tapiolan myymälästä jouduttiin lähettämään avuksi 200 nidettä, joilla pärjättiin uutta erää odoteltaessa.

Siluettitaitelija Sirkka Lekman oli jälleen paikalla leikkailemassa siluetteja. Myymälässä myös oli mahdollisuus osallistua pitkän taikalangasta neulottavan kauhahuivin tekoon. Kaikissa Akateemisen kirjakaupan myymälöissä neulottiin kaulahuiveja, ja valmiit tekeleet tullaan lähettämään J.K. Rowlingille Skotlantiin.

Viiden aikoihin Akateemisen myymälään oli kokoontunut joukkio Potter-faneja, sillä Jaana Kaparia haastateltiin myös siellä. Akateemisen Kohtaamispaikalla häntä jututti Potter-fani Teea Jokihaara.
KATSO VIDEO:
Jaana Kaparin haastattelu - Osa 1 (7:20)
Jaana Kaparin haastattelu - Osa 2 (8:00)
Jaana Kaparin haastattelu - Osa 3 (7:40)
Harry Potter -fanien MariaPaigen esittämän yleisökysymyksen johdosta saatiin tietoon se, että myös kuvittaja Mika Launis oli paikan päällä kuuntelemassa Kaparin haastattelua.
Kyselytuokion jälkeen niin suomentaja kuin kuvittajakin joutuivat nimmareita pyytelevien fanien uhreiksi.

Pitkä päivä rupesi olemaan pulkassa, joten suurin osa kaupungilla pyörineistä potteristeista päättivät vihdoin uppoutua uuden kirjansa saloihin.

 

Kuvia


Helsingin Akateemisen kirjakaupan ensimmäiset jonottajat viettivät koko yön ulkosalla.Kuuden jälkeen aamulla kirjakaupan edustalle oli kertynyt porukkaa kymmenittäin.Aleksanterinkadun Suomalainen kirjakauppa päästi jonottajat lämpimään puoli seitsemältä. Sisätilat vetivät kuvan ottamisen jälkeen vielä monia ihmisiä.Suomalaisen asiakkaat saivat ostaa kirjansa laiturilta 9¾.Akateemisen kirjakaupan vahtimestarilla oli pelottava tehtävä avata ovet miltei sadalle potteristille.Ennakkovaraajien tiskillä kävi vilske läpi päivän..Paitajonossa riitti ihmisiä.Akateemisessa neulottiin taikakaulaliinaa koko viikko. Valmiit kaulaliinat lähetetään Rowlingille.Mitäs muutakaan kirjan ostamisen jälkeen voi tehdä?Aivan, lukea, lukea ja lukea.Annika Salo haastatteli suomentaja Jaana Kaparia Suomalaisessa kirjakaupassa klo 15.30.Jaana Kapari.Haastattelun jälkeen hän jakoi nimmareita kirjoihin ja julisteisiin.Tarjolla oli myös joka maun karkkeja.Potter-visassa kysyttiin visaisia kysymyksiä.Paikalle oli kertynyt visailemaan joukko ihmisiä. Huomaa pikkupojan söpö puusku-pipo!Iltapäivällä se sitten tapahtui - Suomalaisesta loppui Prinssit.Siluettitaiteilija Sirkka Lekman leikkasi Potter-fanien siluetteja.Potter-fani Teea Jokihaara haastatteli Jaana Kaparia Akateemisessa klo 17.15.Paikalta bongattiin myös kuvittaja Mika Launis.


Teksti, kuvat ja videot: JFA

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Kirjat Puoliverinen prinssi Kirjat Harry Potter -kirjat Potter-päivä Helsingissä 16.3.2006