Harry Potter ja viisasten kivi

Alkuperäinen Harry Potter ja viisasten kiviEnglanninkielinen alkuteos: Harry Potter and the Philosopher's Stone (Bloomsbury, 1997)
Suomentanut: Jaana Kapari
Kannen kuva: Mika Launis
Kustantaja Suomessa: Tammi
Julkaistu Suomessa: 28.9.1998

Saatavana myös suomenkielisenä 19.5.2003 julkaistuna äänikirjana.

Harry Potter on elänyt kaikki kymmenen elinvuottansa siinä luulossa, että hän aivan tavallinen englantilainen poika lukuun ottamatta sitä seikkaa, että hänen vanhempansa ovat kuolleet auto-onnettomuudessa. Harry asuukin häntä inhoavan Petunia-tädin ja Vernon-sedän luona ahtaassa, portaiden alla sijaitsevassa kaapissa. Harryn yksitoikkoinen ja tylsä elämä kuitenkin saa mielenkiintoisen käänteen, kun Harry alkaa saada merkillisiä postimerkittömiä, oudoilla osoitteilla varustettuja kirjeitä, jotka ovat ”ei keneltäkään”, kuten hänen setänsä asian hänelle ilmoittaa. Ilmiselvästi hänen huoltajansa eivät tahdo hänen saavan käsiinsä näitä merkillisiä, hänen elämänsä ensimmäisiä hänelle osoitettuja kirjeitä. Keneltä kirjeet ovat, mitä ne sisältävät sekä ennen kaikkea miksi Vernon-setä ei halua hänen lukevan niitä?

Harryn seikkailuton elämä vaihtuu jännityksen ja kuolemanvaarojen täyttämäksi hänen 11-vuotissyntymäpäivänään, jolloin Hagrid, Tylypahkan noitien ja velhojen koulun avaintenvahti, saapuu ilmoittamaan Harrylle tämän olevan lahjakas velho, jonka vanhemmat kuolivat kaikkien aikojen mahtavimman pimeyden velhon toimesta. Harry saa kutsun Tylypahkaan ja alkaa opiskella taikuutta maailmassa, jota hän ei edes tietänyt olevan, ja jossa jokainen tuntee hänet – onhan hänellä mystinen menneisyys Voldemortin murhayrityksistä ainoana koskaan selviytyneenä ihmisenä.

Harryn ensimmäinen vuosi ei kuitenkaan ole pelkkää uuteen maailmaan kotiutumista. Harry solmii elämänsä mullistavia ystävyyssuhteita muun muassa jästisyntyisen Hermione Grangerin sekä velhoperheestä kotoisin olevan Ronald Weasleyn kanssa, mutta saa myös uusia vihamieliä, kun huonomaineinen Luihuisen tupa alkaa avoimesti vihata häntä tuvanjohtajansa Severus Kalkaroksen johdolla. Kuitenkin myös vanhat, kostonhimoiset vihamiehet palaavat kehiin, ja Harry huomaakin olevansa kesken lukukauden henkeäsalpaavassa seikkailussa, josta joko selvitään voittajana pelastaen maailma jälleen kerran lordi Voldemortin käsistä, tai kuollaan häviäjänä.

Harry Potter ja viisasten kivi aloittaa J.K. Rowlingin suositun seitsenosaisen fantasiasarjan, joka on ihastuttanut eri-ikäisiä lukijoita ympäri maailmaa. Vaikka kerronta joissakin kohdissa saattaakin olla hieman kangertelevaa, luvassa on siitä huolimatta äärimmäisen salaperäinen seikkailu 11-vuotiaasta velhonalusta, jolla ei ole aavistustakaan, mihin tulevaisuus hänet kuljettaa tai mikä hänen kohtalonsa todella on.

"Mitä minulta on salattu?" Harry kyseli kiihkeästi.
"SEIS! MINÄ KIELLÄN!" Vernon-setä karjui hädissään.
Petunia-täti haukkoi kauhusta henkeä.
"Äh, painukaa te vaikka keittämään päänne, kumpiki", Hagrid sanoi. "Harry, sinä oot velho."
Mökissä oli hiljaista. Vain meri kohisi ja tuuli humisi.

(J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi, 15. painos, s. 60)
 
 

Viisasten kivestä on julkaistu muitakin painoksia, muun muassa ns. aikuisten kansilla varustettu pokkari, sekä vuonna 2015 julkaistu kuvitettu painos.

 

Teksti: Tanis, Lupin
Kansikuvat: Tammi
Lähteet: Tammi, Bloomsbury ja Wikipedia English

Olet tässä: Home Kirjat Viisasten kivi