Rowlingin chat-tilaisuus 30.7.2007 (fi)

Britannian kustantamo Bloomsbury järjesti sivuillaan puolentoista tunnin mittaisen chat-tilaisuuden J.K. Rowlingin kanssa maanantaina 30.7.2007. Kirjailijalle pystyi jättämään kysymyksiä seitsemän päivän ajan ja muutama fani pääsi kysymään kysymyksensä suorassa chat-lähetyksessä.

Kysymykset vastauksineen englanniksi

Osa 1 / 3

Mitä taikamaailma oppi ja kuinka yhteiskunta muuttui Voldemortin kanssa käydyn sodan tuloksena?

Taikaministeriö elvytettiin korruptiosta ja Kingsley Kahlesalpa taikaministerinä teki lopun piilevästä syrjinnästä.

Harry, Ron, Hermione, Ginny ja muut olivat tietenkin ammattiensa kautta suuri osa velhojen ja noitien yhteisön uudelleenrakentamista.


Eikö meidän ollut tarkoitus nähdä Ginnyn suorittavan voimakasta taikuutta viimeisessä kirjassa ja saada selville, mikä merkitys sillä on, että hän on seitsemäs lapsi? Oliko hänen päärooli olla vain Harryn rakkauden kohde?

No, mielestäni Ginny suoritti hyvin voimakasta taikuutta viimeisessä taistelussa ja 16-vuotiaaksi noidaksi hän toimi melko hyvin. En muista, että olisin koskaan sanonut sillä olevan suurta merkitystä, että hän on seitsemäs lapsi - oletko varma, että sanoin niin?!


Joutuivatko Lucius Malfoy ja muut paenneet kuolonsyöjät takaisin Azkabaniin?

Ei, Malfoyt luikertelivat pulasta (taas), koska he lopulta palasivat hyvien puolelle.


King's Cross -luvussa, ovatko he verhon takana vai jossain maailmassa oikean maailman ja verhon välillä?

Jokainen voi itse päättää, missä he ovat, mutta omasta mielestäni Harry astui jonnekin elämän ja kuoleman rajamaille.


Ovatko Harry ja Voldemort kaukaisesti sukua toisilleen? Peverell-veljesten saamat esineet löysivät tiensä niin Voldemortin isoisälle kuin Harryn sukuunkin.

Kyllä, Harry ja Voldemort ovat kaukaisesti sukua keskenään Peverellien kautta.

Melkein kaikki velhosuvut ovat hyvin kaukaisesti sukua keskenään. Kuten Deathly Hallowsissa käy ilmi, Peverellin veri virtaa hyvin monessa suvussa.


Miltä tuntui kirjottaa fanien kauan odottama Ronin ja Hermionen suudelma?

Rakastin sen kirjoittamista, ja pidän siitä että Hermione teki aloitteen!

Ron vihdoinkin tajusi S.Y.L.K.Y.n tarkoituksen ja ansaitsi suukon!


Miten Dumbledore pystyy näkemään Harryn näkymättömyysviitan lävitse?

Dumbledore, joka pystyy suorittamaan taikoja äänettömästi, käytti "homenum revelio" -loitsua, joka paljastaa ihmisen läsnäolon. Hermione käytti tätä loitsua Deathly Hallows -kirjassa.


Mitä tapahtui Winkylle?

Winky on vielä Tylypahkassa. Hän oli yksi niistä kotitontuista, jotka hyökkäsivät kuolonsyöjien kimppuun viimeisessä taistelussa.


Jatkaako Hermione S.Y.L.K.Y.n parissa ja onko kotitontuilla paremmat oltavat?

Hermione aloitti Tylypahkan jälkeen uransa Taikaolentojen sääntö- ja valvontaosastossa, jota kautta hän paransi huomattavasti kotitonttujen ja muiden otusten elinoloja. Sen jälkeen hän siirtyi Taikalainvartijaosastolle, jossa hän toimi edistyksellisesti hävittäen puhdasverisyyteen liittyvät painostavat lait.


Varttuiko Teddy Lupin isoäitinsä luona?

Kyllä, Andromeda Tonks kasvatti Teddyn. Kuitenkin, toisin kuin Neville, joka asui myös isoäitinsä kanssa, Teddyllä oli kummisetänsä, Harry, ja kaikki isänsä kaverit Killasta, joiden luona hän vietti paljon aikaa.


Mitä Harry, Hermione, Ron, Ginny ja Luna ryhtyivät tekemään opintojen päätyttyä?

Hermionen kohdalta olen jo vastannut. Kingsley Kahlesalvasta tuli pysyvä taikaministeri, ja hän luonnolisesti halusi Harryn auroriosaston johtoon. Harry hyväksyi työtarjouksen (se, että Voldemort on poissa, ei tarkoita etteikö uusia pimeyden velhoja tai noitia ilmaantuisi).

Ron liittyi Georgen seuraan Weasleyn welhowitseihin, josta tuli suuri menestys.

Muutaman vuoden ansiokkaasti huispattuaan Henkipään harpyijat -joukkueessa, Ginny vetäytyi perheensä pariin ja hänestä tuli huispaustoimittaja Päivän profeettaan!


Mikä tai kuka Riesu oikeastaan on? Liittyykö hän jotenkin Verisen paronin tarinaan?

Ei, Riesulla ei ole mitään tekemistä Verisen paronin kanssa. Hän on kaaoksen henki, joka linnoittautui Tylypahkaan iät ajat sitten eikä häntä voi millään karkoittaa!


Perustuvatko "Deathly Hallowsit" mihinkään oikeaan myyttiin tai satuun?

Ehkäpä Geoffrey Chaucerin kirjoittamaan Pardonerin tarinaan (osa Canterburyn tarinoita).


Mitä tapahtui Lunalle? Menikö hän naimisiin?

Lunasta tuli hyvin kuuluisa taikamaailman luonnontieteilijä, joka löysi ja luokitteli monia uusia eläinlajeja (tosin hän ei koskaan löytänyt ruttusarvista niistaisikkiä ja joutui lopulta hyväksymään, että isänsä saattoi keksiä sen hatusta).

Hän avioitui (myöhemmin kuin Harry ja kumppanit) toisen luonnontieteilijän.Lisko Scamanderin lapsenlapsen Rolfin kanssa.


Mitä tarkoittaa 'pohjimmiltaan jakautunut'? (Feeniksin kilta s.568)

Dumbledore epäili, että Nagini oli pohjimmiltaan jakautunut - että se sisälsi palasen Voldemortin sielua.

Tämän vuoksi myös Harry, viimeinen ja tarkoituksematon hirnyrkki, pystyi näkemään niin selvästi käärmeen silmillä, aivan kuten hän välillä näki Voldemortin silmillä.


Mikä oli Dudleyn pahin muisto?

Luulen, että kun ankeuttaja hyökkäsi Dudleyn kimppuun, hän näki ensimmäistä kertaa oman todellisen itsensä. Se oli erittäin tuskallinen, mutta lopulta hyödyllinen oppitunti, joka sai Dudleyn parantamaan tapansa.


Kuka tappoi Remus Lupinin ja Nymphadora Tonksin? Tieto lohduttaisi minua, sillä he olivat minun suosikkihahmoni!

Olen pahoillani! Tapasin erään pariskunnan kirjan ilmestymisyönä ja he olivat pukeutuneet Lupiniksi ja Tonksiksi, ja koin suuria omantunnontuskia, kun nimmaroin heidän kirjansa!

Antonin Dolohov tappoi Lupinin ja Bellatrix Lestrange tappoi Tonksin.


Kalkaroksen muotokuva puuttui Tylypahkan rehtorin kansliasta kirjan lopussa. Oliko se tarkoituksellista?

Se oli tarkoituksellista. Kalkaros jättäytyi virastaan ennen kuolemaansa, joten hänelle ei suotu paikkaa seinällä.

Kuitenkin, luulisin Harryn varmistavan, että Kalkaroksen muotokuva ilmestyy ansaitulle paikalleen rehtorin kansliaan.


Jos taikasauva valitsee omistajansa, kuinka sauvat voivat toimia isältä pojalle? Nevillellä oli hänen isänsä sauva.

Kuten Ollivander totesi, velho/noita voi käyttää melkein mitä sauvaa tahansa, mutta tosiaankin parhaimman tuloksen saa sillä sauvalla, mikä on omistajansa valinnut. Uskoakseni sukulaisten sauvat toimivat hieman paremmin kuin satunnaisesti valitut sauvat.


Kuinka Pimento pystyi loihtimaan suojeliuksen medaljonki kaulassaan, kun Harry ei tähän kyennyt?

Koska Pimento on vastenmielinen tyyppi. Hän tuntee yhteenkuuluvaisuutta tämän kauhean esineen kanssa, ja se ennemmin on avuksi kuin haitaksi.


Mitä tapahtui Percylle? Palasiko hän ministeriöön?

Kyllä, Percy pääsi työskentelemään korkea-arvoiseen virkaan Kingsleyn hallitukseen.


Kuinka Neville sai Rohkelikon miekan lajitteluhatusta?

Rohkelikon arvolle sopiva Neville pyysi apua aivan kuten Harry teki salaisuuksien kammiossa ja Rohkelikon miekka siirtyi Rohkelikon vanhaan hattuun - lajitteluhattu oli nimittäin alunperin Rohkelikon. Lujahaka oli väärässä - Rohkelikko ei 'varastanut' miekkaa. Näin uskovat vain maahiskiihkoilijat, joiden mielestä kaikki maahisvalmisteiset tuotteet kuuluvat vain niiden valmistajille.


Onko Azkabanissa vielä ankeuttajia?

Taatusti ei. Kingsley pitää siitä huolen. Kuten Dumbledore usein painotti, yhteistyö ankeuttajien kanssa oli aina merkki Taikaministeriön rappeutumisesta.


Kaikkien puuskupuhien puolesta pyydän sinua kuvailemaan Puuskupuhin oleskeluhuonetta, sillä se on ainut oleskeluhuone, jossa Harry ei ole käynyt.

Puuskupuhin oleskeluhuoneeseen pääsee keittiöiden lähellä sijaitsevan maalauksen takaa. Se on hyvin kodikas ja lämminhenkinen paikka, täysi vastakohta Kalkaroksen tyrmistä. Siellä on paljon keltaisia seinävaatteita, isoja nojatuoleja, ja pieniä maanalaisia tunneleita, jotka johtavat makuukamareihin, joissa kaikissa on täydellisen pyöreät ovet, aivan kuin tynnyrinpäädyt.


Kuinka George pärjää ilman kaksoisveljeään?

En oikein usko, että George koskaan pääsee yli Fredin menettämisestä, joka saa minut niin surulliseksi. Kuitenkin, hän antoi esikoiselleen Fredin nimen, ja hänen uransa on hyvin menestyksellinen Ronin auttaessa häntä.


Onko Hagrid nähnyt kuoleman, sillä hän kasvatti thestraleja Tylypahkan mailla?

Hagrid pystyy näkemään thestralit, koska hän on nähnyt monia kuolemia pitkän elämänsä aikana.


Mitä Dumbledore oikeati näki Iseeviot-peilissä?

Hän näki perheensä elävänä, kokonaisena ja onnellisena - Ariana, Percival ja Kendra kaikki palanneina ja Aberforth sovinnon tehneenä.


Lupasit, että joku saa taikavoimat myöhemmin elämässään. Kuka se on?

Olen pahoillani, mutta muutin mieltäni!

Tarinan hyvin varhaisessa vaiheessa Tylypahkaan oli määrä saapua henkilö, joka ei ollut koskaan ennen tehnyt taikuuksia, mutta muutin mieleni sen suhteen kolmannen kirjan kirjoitettuani.


Kuinka Voldemort sai sauvansa takaisin sen jälkeen, kun hänet oli karkoitettu ruumistaan?

Matohäntä poimi sen turvaan paikasta, johon se oli pudonnut Godricin notkossa ja piti sen tallessa.


Muuttuivatko hahmot odottamattomalla tavalla kasvaessaan?

Heistä kaikista tuli suurimmilta osin semmoisia kuin odotin/suunnittelin. Tietenkin he muuttuivat hieman kirjoittaessani, mutta mitään yllätyksiä en kokenut!


Onko sillä merkitystä, että Voldemort sai alkunsa rakkausjuoman kautta?

Se symbolisoi hyvin sitä, että hän tuli rakkaudettomasta liitosta - mutta tietenkin, kaikki olisi muuttunut, jos Merope olisi selvinnyt hengissä ja kasvattanut ja rakastanut lastaan.

Lumous, jonka alaisuudessa Tom Valedrosta tuli isä Voldemortille on tärkeä, koska se ilmaisee pakottamista. Ei ole kovinkaan monta muuta ennakkoluuloa kylvävää tapaa syntyä kuin olla tuommoisen liiton tuotos.


Onkoa Kalkaros mielestäsi sankari?

Kyllä. Vaikkakin hyvin viallinen semmoinen. Antisankari, kenties. Hän ei ole erityisen pidettävä henkilö. Hän on melko julma, kiusantekijä, kitkeryyden ja turvattomuuden häkeltämä - mutta silti hän rakasti ja osoitti lojaalisuutta, ja lopulta luovutti henkensä sen edestä. Se on aika sankarillista!


Voldemort ei koskaan kertonut kenellekään hirnyrkeistään, joten kuinka ihmeessä Regulus Musta selvitti Voldemortin salaisuuden?

Hirnyrkit eivät ole Voldemortin oma keksintö; kuten on kerrottu, muut velhot ovat tehneet niitä, kuitenkaan kukaan ei ole tehnyt niitä niin monta.

Voldemort jätti epäsuoria vihjeitä; ylimielisyytensä vuoksi hän ei koskaan uskonut kenenkään olevan tarpeeksi älykäs ymmärtämään niitä (näin tapahtui Harryn nenän edessä Pikkuhirttivaaran hautausmaalla). Regulus arvasi oikein sen, mikä sai Voldemortin niin vakuuttuneeksi kuolemattomuudstaan.


Oliko Lilyllä tunteita Kalkarosta kohtaan?

Kyllä. Hänelle olisi ehkä jopa voinut kehittyä romanttisia tuntemuksia Kalkarosta kohtaan (hän rakasti tätä ystävänään), jos Kalkaros ei olisi rakastanut pimeää taikuutta niin paljon eikä olisi kiintynyt niin halveksittaviin ihmisiin ja tekoihin.


Valitsisitko näkymättömyysviitan ja houkuttelisiko sinua käyttää muita "halloweita"?

Kuten Harryakin, minua houkuttelisi kivi, "Resurrection Stone". Mutta uskon, aivan kuten Harrykin lopulta, että suurin viisaus on hyväksyä se tosiasia, että me kaikki kuolemme joskus ja meidän täytyy vain jatkaa matkaamme.


Mitä tapahtuu kaikille ankeuttajille?

Ankeuttajia ei voida tuhota, mutta niiden määrää voidaan rajata, jos hävitetään niiden lisääntymistä edistäviä olotiloja - epätoivoa ja alemmuutta. Kuten jo mainitsin, taikaministeriö ei enää käytä ankeuttajia kiduttaakseen vastustajiaan.

 

Osa 2 / 3

Miksi Fawkes ei palannut auttamaan Harrya? Harry oli niin lojaali Dumbledorelle, että minusta Fawkesista olisi pitänyt tulla Harryn uusi lemmikki.

Jonkin piti poistua koulusta pysyvästi Dumbledoren kuoleman myötä, ja minä päätin että tuo jokin olisi Fawkes. Dumbledore oli suuri ja korvaamaton mies (ja Fawkes ei ollut "perittävä").


Miksi Colin Creevey oli vielä oppilaana Tylypahkassa, vaikka hän oli jästisyntyinen? Hänen olisi pitänyt olla lukkojen takana ja kuulusteltavana, ei koulussa, ja siksi hänen ei olisi pitänyt kuolla.

Colin ei ollut oppilas. Hän hiipi takaisin kouluun AK:n mukana, yhdessä Fredin, Georgen ja muiden kanssa. Hänen ei olisi pitänyt jäädä kouluun, kun McGarmiwa käski hänen lähteä, mutta hän jäi.


Miten Dumbledore ymmärtää kärmeskieltä?

Dumbledore ymmärsi vedenkieltä, maahistahista ja kärmeskieltä. Mies oli nero.


Toipuuko Lockhart ikinä?

Ei. Enkä edes haluaisi sitä. Hän on onnellinen siellä missä on, ja minä olen onnellisempi ilman häntä!


Tietävätkö velhot että Kalkaros oli Dumbledorelle uskollinen, vai luulevatko he edelleen että hän livisti karkuun?

Harry varmistaisi että Kalkaroksen sankarillisuus tulisi yleiseen tietoon. Tämä ei tietenkään estäisi Rita Luodikoa kirjoittamasta aiheesta "Kalkaros: Pahis vai pyhimys?"


Onko Teddy Lupin ihmissusi?

Ei, hän on metamorfmagi, kuten äitinsä.


Kirjoissa esiintyy paljon sukkateemaa, kuten Dobbyn rakkaus sukkia kohtaan ja Dumbledoren väite, että hän näkee sukkia Iseeviot-peilissä. Mikä on näiden kaikkien sukkien salaisuus?

Ei mitään syvällistä ja tärkeää. Ne ovat vain humoristinen yksityiskohta.


Kenen murhia Voldemort käytti tehdessään hirnyrkkejä?

Päiväkirja - Murjottava Myrtti. Kuppi - Hepzibah Smith, edellinen omistaja. Medaljonki - jästikulkuri. Nagini - Bertha Jorkins (Voldemort pustyi käyttämään taikasauvaa saatuaan ruumiintyngän, kunhan uhri oli rauhoitettu. Otsaripa - albanialainen talonpoika. Sormus - Tom Valedro vanhempi.


Miksi Dumbledore halusi Ronin saavan pimeyttimen?

Koska hän tiesi että Ron saattaa tarvita vähän enemmän ohjausta kuin Hermione ja Harry. Dumbledore ymmärsi Ronin tärkeyden. Hän ei ollut taitavin tai älykkäin, mutta hän piti kolmikon koossa. Hänen huumorintajunsa ja hyvä sydämensä olivat välttämättömiä.


Onko ankeuttajilla sielua?

Ei, siksi ne ovat niin pelottavia!


Mikä oli kolmas tuoksu, jonka Hermione tunsi amortentia-liemessä kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi (Ronin tuoksu)?

Luulen että se oli Ronin hiusten tuoksu. Jokaisella ihmisellä on erlaisen tuoksuiset hiukset, oletko huomannut?


Onko Tylypahkan tupajako yhtä hallitsevaa Harryn jälkipolven aikana kuin aikaisemmin oli?

Luihuisen ote on hellittänyt. Se ei enää ole puhdasveristen linnoitus, kuten se ennen oli. Sillä on kuitenkin vielä synkkä maine jäljellä, jonka takia Albus Potter sitä hieman pelkää.


Lily vihasi Mulciberia ja Averya. Jos Kalkaros todella rakasti häntä, miksei hän jättänyt heidän seuraansa Lilyn vuoksi?

No, se on Kalkaroksen tragedia. Jos hän olisi voinut palata menneeseen, hänestä ei ehkä olisi tullut kuolonsyöjää, mutta kuten monet epävarmat, haavoittuvaiset ihmiset (kuten Matohäntä), hän himoitsi kuuluvansa johonkiin suureen ja voimakkaaseen, johonkin vaikuttavaan.

Hän halusi Lilyn, mutta hän tahtoi Mulciberin myös. Hän ei koskaan ymmärtänyt Lilyn vastenmielistä asennetta; Kalkaros oli niin sokeutunut mieltymyksestään pimeään puoleen, että hän luuli Lilyn pitävän sitä vaikuttavana, jos hänestä olisi tullut oikea kuolonsyöjä.


Mitä tarkoittaa olla kuoleman mestari?

Kuten Dumbledore selittää, kunnollinen kuoleman mestari hyväksyy, että hänen tulee kuolla ja että maailmassa on paljon hirvittävämpiä asioita. Siinä ei ole kyse kuolemattomuuden saavuttamisesta, vaan kuolleisuuden hyväksymisestä.


Olin hyvin pettynyt nähdessäni Harryn käyttävän Kidutu-kirousta ja näyttävän nauttineensa siitä. Hänen aikaisemmat yrityksensä tuommoisten kirousten kanssa ovat epäonnistuneet ja se on ollut hyväksi hänen luonnolleen. Mistä moinen muutos? Katuiko hän myöhemmin nauttineensa kivun tuottamisesta?

Harry ei ole, eikä ole koskaan ollut, pyhmiys. Kuten Kalkaros, hänellä on virheensä ja hän on kuolevainen. Harryn heikkoudet ovat ensisijaisesti kiukku ja ajoittainen ylimielisyys.

Kyseisessä tilanteessa hän on erittäinen kiukkuinen ja toimii sen mukaan. Hän on myös äärimmäisessä tilanteessa ja yrittää suojella jotain erittäin hyvää väkivaltaiselta ja murhanhimoiselta vastustajalta.


Mikä on mielestäsi hauskin hetki, jonka olet kirjoittanut?

Kuulostaa tosi turhamaiselta vastata tähän! Suosikkini tässä kirjassa on varmaankin Ronin lausahdus: "Really captures the scope and tragedy of the thing, doesn't it?" (Deathly Hallows, Bloomsbury, s. 598)


Kenelle lapsista Harry antoi Kelmien kartan, jos kellekään?

Minulla on tunne, että hän ei antanut sitä kenellekään, mutta James nappasi sen isänsä työpöydältä jonain päivänä.


Mitä Petunia tahtoi sanoa Harrylle Dursleyden lähtiessä?

Luulen, että hetken ajan hän yritti saada toivotettua Harrylle onnea; että hän melkein tunnusti vihansa hänen maailmaansa ja häntä kohtaan oli syntynyt kateudesta. Mutta hän ei kyennyt siihen; vuosien teeskentely, että 'normaali' oli parasta oli kovettanut häntä liiaksi.


Mihin kysymykseen mieluiten haluaisit vastata? Esitä se itsellesi ja vastaa siihen, kiitos.

Oooo, olette ankaria.

Minun täytyy myöntää, että olen aina ihmetellyt, miksi kukaan ei ole koskaan kysynyt, mistä Dumbledoren sauva on tehty!

Enkä olisi koskaan voinut vastata siihen, koska se olisi osoittanut, kuinka tärkeä osa sillä sauvalla tulisi olemaan!


Onko Muriel-tädin tiara tärkeä?

Ei, valitettavasti... Paitsi havainnollistaakseen millainen vanha akka hän on.


Voiko Harry puhua kärmeskieltä, kun hän ei enää ole hirnyrkki?

Ei, hän menetti sen kyvyn, ja on hyvillään siitä.


Kuinka Siriuksen peili joutui Aberforthille vai onko kyseessä toinen peili?

Aberforth nähdään tapaavan Mundungusin Tylyahossa. Sillä hetkellä peilin Kalmanhanaukiolta pihistänyt Mundungus myi sen Aberforthille.


Jos Villisilmällä oli taikasilmä ja Matohännällä taikakäsi, eikö Georgen korva olisi voitu korvata taikakorvalla?

Kyllä, korva voidaan korvata taikakorvalla (minua huvittaa ajatus siitä. Ehkä hänen on parempi ilman sitä!)


Minkä muodon mörkö ottaa Dumbledoren edessä?

Kuolleen siskonsa ruumiin.


Mitä rupikonnanaamainen Pimento tekee nykyään?

Mukava kuulla, että pidät hänestä yhtä paljon kuin minä! Hänet pidätettiin, häntä kuulusteltiin ja hänet vangittiin rikoksistaan jästisyntyisiä kohtaan.


Huomaavatko jästit, että outoja asioita ei enää tapahdu, kun Voldemort on poissa?

Kyllä, maailma näyttää paljon aurinkoisemmalta paikalta (kirjaimmellisesti - ankeuttajien poissaolo kirkastaa sään!).

Meillä on tällä hetkellä hyvin ankeuttajamainen kesä täällä Iso-Britanniassa.


Kuinka jästisyntyiset oikeastaan saavat taikavoimansa?

Jästisyntyisillä on velho tai noita sukupuunsa jollain oksalla. Jossain tapauksissa, useiden sukupolvien takana. Geeni ilmestyy odottamattomissa tilanteissa.


Vieläkö Rita Luodiko jatkaa kirjoittamistaan?

Luonnollisesti. Kuka pystyisi pysäyttämään Ritan? Voin vain kuvitella, kuinka hän välittömästi rupesi kynäilemään Harryn elämäkertaa tämän voitettuaan Voldemortin. Neljännes totta ja loput roskaa.


Löysikö Hermione vanhempansa ja palauttamaan heidän muistinsa ennalleen?

Kyllä ja Hermione toi heidän heti takaisin kotiin.


Oliko Minerva rakastunut Albukseen?

EI! Eivät kaikki rakastu toisiinsa!


Kiitos mahtavista kirjoista, JKR! Haluaisin tietää miksi kukaan ei ollut tietoinen Kalkaroksen ja Lilyn välisestä ystävyydestä koulussa vaikka he tapasivat toisiaan ja juttelivat keskenään? Tiesikö James heidän yhteisestä menneisyydestä?

Kiitos kiitoksista. Oli tiedossa että Kalkoros ja Lily olivat hyvissä väleissä ja että he sitten lopettivat olemasta toistensa ystäviä. Tämän enempää ei ollut yleisessä tiedossa James aina epäili, että Kalkaroksella oli syviä tunteita Lilyä kohtaan. Tästä syystä James kohteli Kalkarosta kuten kohteli.


Voittaako Kadlein Kanuuna –joukkue koskaan huispauksen maailmanmestaruutta?

Toivossa on hyvä elää. Heidän täytyy vain korvata koko joukkueensa uusilla pelaajilla ja nauttia monta noidankattilallista onnea tuovaa Felix Felicitas –taikajuomaa.


Miksi Regulus muutti mieltään?

Hän ei ollut valmistautunut todelliseen kuolonsyöjän elämään. Voldemortin yritys tappaa Oljo sai Reguluksen mielen muuttumaan.


Onko Scorpius yhtä harhaanjohdettu kuin isänsä vai onko Draco kykenevä kasvattamaan lapsensa paremmin?

Moni asia on Scorpiusta vastaan, eikä vähimpänä nimi. Luulen kuitenkin, että Scorpius on parannusta isästään, jonka vastoinkäymiset vakavoittivat.


Katosiko Dracon ja Harryn välinen vihamielisyys Voldemortin kuoltua?

Ei oikeastaan. Heidän välilleen kehittyi eräänlainen yhteisymmärrys, koska Harry tietää Dracon vihanneen kuolonsyöjänä olemista ja ettei Draco koskaan olisi murhannut Dumbledorea. Draco sen sijaan tuntee vastahakoista kiitollisuutta Harrylle hengensä pelastamisesta.


Miksi Kalkaros oli niin epäsiisti ulkonäöltään?

Hmm, hyvä kysymys. Kenties huono näkö olisi syynä? Kenties hän näki itsensä pelistä komeampana kuin oli. Luulen kuitenkin, että hän arvosti itsessään toisenlaisia puolia.

 

Osa 3 / 3

Löytyykö kivi koskaan vai jääkö se metsään?

Uskon ettei kiveä löydetä koskaan. Kivi painautui maahan kentaurien kavioiden alle heidän rynnätessä auttamaan Tylypahkan taistelijoita. Näin kivi siis hautautui.


Onko kirous poistunut Tylypahkan pimeyden voimilta suojautumisen professuurista?

Kyllä, vihdoinkin! Joku kysyikin Oravesta liittyen tähän samaiseen asiaan. Orave opetti Tylypahkassa kauemmin kuin vuoden, mutta ei pimeyden voimilta suojautumista. Orave oli aiemmin jästitiedon opettaja.


Mitä tapahtui Aberforthille?

Hän on edelleen Sianpää –pubissa vuohiensa kanssa.


Hankin ihan vasta itselleni Nimbus 2000 –luudan ja se viettää lentäessä vasemmalle. Voiko tehdä asialle mitään (ilman että käytän taikasauvaa, sen rikkoi hevoskotka) saadakseni luudan takaisin alkuperäiseen lentokuntoon?

Kehoittaisin käymään Arkie Alderton's Kwik-Repair -puodissa. Ei koskaan kannata korjata luutaa kotona, sillä.seuraukset voivat olla katastrofaaliset.


Oliko Narcissa Malfoy kuolonsyöjä?

Ei, koska Narcissalla ei koskaan ollut pimeän piirtoa eikä hän ollut täysin vannoutunut asialle. Kuitenkin hänen näkemyksensä olivat yhteneväiset miehensä näkemysten kanssa siihen saakka kunnes Voldemort suunnitelmat meinasivat johtaa hänen poikansa kuolemaan.


Pääsikö herra Weasley koskaan kunnostamaan Siriuksen moottoripyörää?

Tietysti, sillä moottoripyörä päätyi Harryn omistukseen.


Pitikö Dumbledore enemmän Ronista kuin Ron itse tai Harry uskoikaan?

Uskon niin. Harryn ja Ronia opettaneiden professorien kertoman perusteella Dumbledore ymmärsi Ronia paremmin kuin Ron itse arvasikaan. Ja kyllä Dumbledore myös piti Ronista.


Oliko Firenze tervetullut palaamaan laumaansa?

Kyllä, sillä lauman oli pakko myöntää että Firenzen ihmisystävällisyys ei ollut hävettävää, vaan kunnioitettavaa.


Mikä on lempikohtauksesi Deathly Hallows –kirjassa?

Luku 34: The Forest Again.


Onko yhteensattuma, että Jamesin suojelius on uroshirvi ja Lilyn naarashirvi?

Ei, sillä suojeliukset usein muuttuvat muistuttamaan kunkin ihmisen elämässä olevaa rakkautta, koska usein juuri siitä tulee onnellinen ajatus joka suojeliuksen luomiseen tarvitaan.


Koska Voldemort ei pelännyt kuolemaa, saiko hän jäädä kummitukseksi? Jos sai, niin missä hän vaeltaa ja eikö tämä ole mahdollista hirnyrkkien takia?

Voldemort ei jää kummitukseksi. Voldemortin on pakko muuttua King’s Crossin asemalla näkemäämme olemattomaan muotoon.


Oliko hirnyrkkejä olemassakin seitsemän Dumbledoren Harrylle kertoman kuuden sijaan? Oliko Voldemort pilkkonut sielunsa seitsemän sijasta kahdeksaan osaan?

Kyllä, Voldemort pilkkoi sielunsa seitsemän sijasta kahdeksaan osaan.


Käyttikö Hermione oikeasti muistiloitsua vanhempiinsa, koska 50 sivua myöhemmin hän kertoo Ronille ettei koskaan ole käyttänyt muistiloitsua?

Ne olivat kaksi erilaista loitsua. Hän ei pyyhkinyt vanhempiensa muistia kuten hän tekee myöhemmin Dolohoville ja Rowlelle. Hermione loitsi vanhempiensa muistia niin, että he luulivat olevansa eri ihmisiä.


Miksi Voldemort ei enää harjoittanut okklumeusta Harryä vastaan kuten Puoliverinen prinssi –kirjassa?

Voldemort menetti kontrollinsa ja oli kykenemätön estämään Harryn pääsemisen mielensä sisään. Voldemort ei koskaan ymmärtänyt täysin hänen ja Harryn välistä yhteyttä koska hän ei tiennyt Harryn olevan hirnyrkki.


Löysikö Krum koskaan rakkautta?

Tietysti, mutta hänen piti palata kotimaahansa löytääkseen sen.


Oliko Hedwigin kuolema oli tarpeellinen?

Hedwigin menetys kuvastaa viattomuuden ja turvallisuuden menetystä. Hedwig on kuitenkin ollut Harrylle välillä kuin söpö leikkikalu. Hedwigin kuoleminen Voldemortin tappamana oli merkki lapsuuden loppumisesta. Olen pahoillani, sillä tiedän Hedwigin kuoleman järkyttäneen monia.


Näemmekö Harryn ja hänen ystäviensä saavan omat suklaasammakkokortit omine tarinoineen uroteoistaan?

Ehdottomasti. Ronin mielestä se oli paras kunnianosoitus.


Mitä manausta käytetään hirnyrkin aikaansaamiseksi?

En voi mitenkään kertoa sitä. Se on asia joka on parempi jättää sanomatta.


Oliko Kalkaros ainut kuolonsyöjä, joka kykeni loitsimaan täydellisen suojeliuksen?

Kyllä, koska suojeliusta käytetään sellaista vastaan jota kuolonsyöjät yleensä tuottavat tai taistelevat sen kanssa samalla puolella. Kuolonsyöjät eivät siis tarvitse suojeliusta.


Kuinka Nagini näki Harryn ja Hermionen, jos he käyttivät näkymättömyysviittaa?

Käärmeen aistit ovat erilaiset kuin ihmisen. Käärmeet voivat tunnistaa lämmön ja liikkeen eri tavalla kuin me.


Mitkä olivat ne muut nimivaihtoehdot kirjalle kuin Deathly Hallows?

Kaksi mahdollista olivat “The Elder wand” (jota käytin sitten luvun nimenä) ja toinen oli ”The Peverell Quest“, jonka päätin nopeasti hylätä. Minusta sana “Quest” ( oli hiukan korni!


Millainen sinun suojeliuksesi olisi?

Haluaisin sen olevan saukko kuten Hermionella, mutta luulen että se olisi iso koira.


Miksi Voldemort ei ollut tietoinen siitä, että Kolkon sormus oli hallows vaikka hän piti sormusta sormessaan (kuten muistossa jonka päiväkirja näytti Harrylle Salaisuuksien kammio –kirjassa)?

Sormuksen pitäminen sormessa ei saa kiveä toimimaan. Kivi oikeastaan ei kuulunut sormukseen ja toimiakseen kiveä pitää pyörittää kolme kertaa kädessä.


Säilyvätkö pimeyden piirrot Voldemortin kuollessa vai häviävätkö ne nyt kun hän on poissa? Kiitos että harkitset kysymykseeni vastaamista.

Ilo on minun puolellani, Finchburg! Pimeän piirto haalenisi arveksi, samanlaiseksi kuin salama-arpi Harryn otsassa. Kuitenkaan nämäkään arvet eivät enää polttelisi tai olisi kipeitä, kuten ei myöskään Harryn arpi.


Mitä Saivartelija –lehdelle kuuluu nykyään?

Itse asiassa oikein hyvää. Se on palannut takaisin totuttuun tasoonsa pitkälle kehittyneissä järjettömyyksissä ja on arvostettu tahattomasta huumoristaan.


Juoko Winky edelleen paljon kermakaljaa?

Hän on vähentänyt sitä nykyään.


Rakastiko Bellatrix koskaan miestään vai ainoastaan Voldemortia?

Bellatrix sitoutui puhdasveriseen aviomieheensä, koska häneltä odotettiin sitä. Bellatrixin todellinen rakkaus kohdistui kuitenkin aina Voldemortiin.


Miten Kalkaros piti salassa suojeliuksensa muilta feeniksinkiltalaisilta?

Hän varoi käyttämästä puhuvaa suojeliusta kommunikoidessaan kiltalaisten kanssa. Tämä ei ollut vaikeaa, koska hänen pääasiallinen tehtävänsä oli toimia vakoojana.ja suojeliuksen lähettäminen kenelle tahansa kiltalaiselle olisi paljastanut hänen todellisen uskollisuutensa.


Rakastiko Voldemort koskaan tyttöä?

Ei, hän rakasti vain valtaa ja itseään. Hän arvosti ihmisiä vain sen mukaan kuinka paljon heistä on hyötyä omia tarkoituksiaan varten.


Millainen sinun taikasauvasi olisi?

Pitäisin Harryn taikasauvasta – piikkipaatsamaa ja feenikslinnun sulka.


Pitikö Albuksen kaarti kolikkonsa?

Tietysti. Ne ovat eräänlaiset kunnianosoitukset tai –mitalit osoituksena taistelusta Voldemortia vastaan alusta alkaen. Kuvittelen mielelläni kuinka Neville näyttää omaa kolikkoaan ihaileville oppilaille.


Kuinka helpottunut olet nyt kun voit puhua tarinasta vapaasti?

Olen riemuissani! On mahtavaa puhua vapaasti vihdoinkin. Olen odottanut tätä niin kauan!


Miten Kalkaros pääsi Kalmahanaukiolle saamaan kirjeen toisen puolen, jos talon oli asetettu suojaloistuja estämään hänen pääsynsä?

Kalkaros vieraili talossa heti Dumbledoren kuoltua, siis ennen kuin Viillisilmä oli asettanut loitsut Kalkarosta vastaan.


Miksi Harryn arpi on salamanmuotoinen?

Koska salama on upean muotoinen, totta puhuakseni. Eihän sankarilla voinut olla donitsin muotoista arpea.


Haalistuvatko Mariettan kasvoilla olleet näppylät edes?

Lopulta, mutta niistä jäi muutamia arpia. Minä inhoan pettureita!


Miksi King’s Crossin asema oli paikka minne Harry meni kuollessaan?

Monestakin syystä. Nimi oli soipva sekä paikka oli jo aiemmista kirjoita tuttu portti kahden eri maailman välillä. Lisäksi Harry yhdistäisi sen siirtymiseksi kahden eri maailman välillä (Älkää unohtako, että näemme sen Harryn mielikuvissa näin, mutta tosiasiassa asia ei olisi näin).


Me olemme jo yliajalla. Minulle on kerrottu että meillä on yli 120 000 kysymystä. Mitä voin sanoa? Kiitos teille että olette pysyneet minun ja Harryn mukana näin kauan. Te olette tehneet tästä fantastisen matkan Harryn kirjoittajalle.

Pidän seuraavasta kysymyksestä, joten vastaan siihen viimeisenä.


Mikä jästikappaleen kuvittelisit soitettavan Dumbledoren hautajaisissa?

Tietysti Frank Sinatran “I did it my way”.


Olen tietoinen etten vastannut kaikkiin kysymyksiin. Pitäkää silmällä sivustoani ja mina yritän vastata muutamiin muihinkin kysymyksiin aikanaan.

Kiitos kaikille. Minulla oli hauskaa ja toivottavasti sain kattavasti vastattua upeisiin kysymyksiin (Kuulen kaukaisen huudon: ET VASTANNUT MINUN KYSYMYKSEENI!”).

Tässä kaikki. Minä kaikkoonnun. Hei!


Suomennos: JFA, Lupin, Ronija

You have no rights to post comments

Olet tässä: Home Artikkelit Rowlingin suusta Rowlingin chat-tilaisuus 30.7.2007 (fi)