Neulo itsellesi lämpimät tupasukat!

Tarvikkeet:
- 5 kappaletta sukkapuikkoja (Valitse käsialan ja langan mukaan)
- 200g Punaista lankaa (mallisukissa 7-veljestä lankanumero: 587)
- 50g Keltaista lankaa (mallisukissa 7-veljestä lankanumero: 268)

Sukkien koko:
Mallisukat ovat kokoa 36-38.

Aloita punaisella langalla. Luo 56 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (14 silmukkaa per puikko) ja yhdistä ympyräksi neulomalla oikeaa. Aloituskerroksen jälkeen vaihda 2 oikein 2 nurin -joustinneuleeseen, ja jatka sitä 7 kerrosta. Neulo joustinkerroksen jälkeen oikeaa 28 kerrosta punaisella ja sen jälkeen tee 3 kierrosta keltaisella - 5 kierrosta ounaisella - 3 kierrosta keltaisella.. Tämä kuvio toistuu koko ajan polvisukissa. Ensimmäinen kavennus tapahtuu puikon 1 alussa ja puikon 4 lopussa 8 kerrosta ensimmäisen kuvion jälkeen. Kavennuksia tehdään aina joka 8. kierros.

Kavennuksia tehdään kunnes silmukoita jää jäljelle 12 puikolleen, yhteensä siis 48 silmukkaa. Jatka niin kauan että saat 28 kerrosta punaisella ja sen jälkeen tee 3 kierrosta keltaisella - 5 kierrosta punaisella - 3 kierrosta keltaisella –kuvion loppuun.

Aloita sitten kantalapun tekeminen:
Kantalappu neulotaan 1. ja 4. puikon silmukoilla edestakaisin. 2. ja 3. puikon silmukat odottavat omilla puikoillaan koko kantapään neulomisen ajan. Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. Kantalapussa sukan sisäpuolella ensimmäinen silmukka nostetaan ylös nurin neulomatta mutta sen jälkeen koko kerros neulotaan nurin. Käännä työ ja sukan ulkopinnalta ensimmäinen silmukka nostetaan oikein neulomatta ja koko kerros neulotaan oikein. Jatka näin 20 kerrosta kuitenkin niin että viimeinen kerros on oikeaa neulosta.

Kantapohjan tekeminen:
Kantapohjan tekeminen aloitetaan nurjalla kerroksella. Mallisukissa kantalapun sukat on jaettu kolmeen osaan niin, että kantapohjaan jää 10 silmukkaa. Jako on siis 7-10-7.

Neulo nurin jaon keskiryhmän (10 silmukkaa) viimeiseen silmukkaan asti ja kavenna se sitten nurin neulon yhteen viimeisen (7 silmukkaa) ryhmän ensimmäisen silmukan kanssa. Käännä työ ja nosta juuri kavennettu silmukka oikein neulomatta puikolle. Jatka oikeaa neulosta keskiryhmän viimeiseen silmukkaan saakka. Nosta silmukka oikein neulomatta puikolle. Neulo ensimmäisen ryhmän (7 silmukkaa) viimeinen silmukka oikein ja vedä äsken neulomatta jätetty silmukka yli. Tee siis ylivetokavennus. Käännä työ ja nosta juuri kavennettu silmukka nurin neulomatta puikolle.

Kavennukset tehdään keskiryhmän viimeisen silmukan ja viimeisen ryhmän ensimmäisen silmukan kanssa nurin yhteen sekä keskiryhmän ensimmäisen ja alkuryhmän viimeisen kanssa ylivetokavennuksena. Jatka näin kunnes puikolle jää vain 10 silmukkaa. Viimeinen kavennuskerros on oikea.

Terän kavennusosa:
Poimi kantalapun sivuilta 12 silmukkaa. Neulo 2. ja 3 puikko oikeaa ja nosta taas 12 silmukkaa kantalapun sivuilta. Jaa kantapohjan silmukat puikoille 1 ja 4. Silmukkamäärä on siis 1. ja 4. puikolla 17, 2. ja 3. puikolla 12.

Kavennetaan kantapohjasta tulleet ylimääräiset silmukat seuraavasti:

1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja
4. puikon alussa ylivetämiskavennus.

Kavennuksia tehdään joka toisella kierroksella niin kauan että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa.

Terän suoraosa:
Neulotaan oikeaa niin kauan että pikkuvarvas peittyy. Muista seurata että kun viimeisestä keltaisesta raidasta on kulunut 28 kerrosta, neulo taas 3 keltaista-5 punaista-3 keltaista. Näin kuvio jatkuu myös teräosassa.

Kärkikavennus:
Mallisukissa on tehty sädekavennus. Sädekavennus tarkoittaa, että kavennus tehdään joka puikon alussa ja keskellä. Kavennus tehdään neulomalla oikeaa yhteen.

Ensimmäisen kavennuksen kerroksen jälkeen neulotaan 4 kerrosta välikierroksia, jolloin kavennuksia ei tehdä. Neulo seuraava kavennuskerros ja neulo välikerroksia yhtä monta kuin kavennusten välissä on silmukoita.

Jatka kunnes silmukoita on jäljellä 2 puikollaan (yhteensä 8) ja vedä lanka silmukoiden läpi.

Viimeistely:
Päättele langat.


Luukun loihti Ronija.