Hagridin tönö aivan piparina!

Hagridin tönö ei ole koskaan maistunut näin hyvältä! Tosin kukapa sitä olisi koskaan muutenkaan maistellut... Nyt on joka tapauksessa aika laittaa pienet jauhopeukalot vauhtiin ja leipoa pyöräyttää oma Hagridin tönö syötävässä minikoossa.

1. Lataa ja tulosta kaava.

2. Hanki tarvikkeet.

- n. 700 grammaa piparitaikinaa (esim. valmiita levyjä pakastealtaasta)
- jauhoja
- n. 1 dl sokeria
- kuorrutusainetta (myydään valmiissa tuubeissa tai voit tehdä itse)

Jos teet kuorrutuksen itse, tarvitset 3 dl tomusokeria, yhden kananmunan valkuaisen ja n. 5 tippaa sitruunamehua. Askartele esimerkiksi leivinpaperista tötteröpursotin, jonne kaadat sekoitetun tomusokerin, kananmunan valkuaisen ja sitruunamehun.

3. Leivo.

Sulata taikina, kunnes sitä on helpompi käsitellä. Kauli taikinasta n. 4 mm. paksuinen levy.

Leikkaa kaavan mukaan talon osat irti taikinasta.

Asettele samankokoiset palat samalle pellille. Pienet palat paistuvat nopeammin kuin isommat, jonka takia niitä ei voi paistaa yhtäaikaa.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa (tarkista lämpötila taikinalevyjen pakkauksesta) 5-8 minuutin ajan. Pienemmät osat eivät tarvitse ihan niin kauan aikaa.

Piparitalon aluslevy (20-30 cm halkaisijaltaan) vaatii huomattavasti kauemman paistumisajan.

Anna talon osien jäähtyä rauhassa ennen kuin rupeat koristelemaan niitä sokerikuorrutuksella. Jos haluat käyttää koristelussa karkkeja, paina ne kiinni kuorrutukseen välittömästi ennen kuin kuorrutus jähmettyy.

Talon osien kiinnittämiseen tarvitaan sulaa sokeria. Sulata sokeria kuumalla paistinpannulla samalla sitä sekoittaen. Varo, ettei sokeri pala. Muista myös, että sokeri on polttavan kuumaa!

Kasta talon osat yksi kerrallaan sulassa sokerissa ja kiinnitä ne samantien paikoilleen. Paina osia toisiinsa, kunnes ne pysyvät kiinni.

Kun kaikki osat on koottu, voi taloa ja sen ympäristöä koristella tomusokerilla ja karkeilla. Hagridin tönön ovensuun tolppiin on käytetty vaaleanruskeita toffeepaloja, jotka on liimattu kiinni toisiinsa sulalla sokerilla.

Kuvassa mukana myös epämuodostunut Hagrid.

4. Ihaile.

Kynttilää ei kannata polttaa talon sisällä, ellei talon katossa ole reikää!

5. Syö!

Mutta vasta joulun jälkeen. :)


Luukun loihti JFA, joka ei ollut koskaan ennen leiponut piparitaloa.