Talven pakkasilla korvia palelee, mutta päähine ei suostu pysymään päässä, varsinkin jos tuulee. Harvemmin Tylypahkasta ketään löytyy, joka etsisi omin kätösin ongelmaa tilanteeseen, mutta Puuskupuhin tuvassa ratkaisu keksittiin aikoja sitten, kun linnassa kärsittiin ensimmäisistä pakkasista. Niinpä jo aammoisista ajoista lähtien ovat puuskupuhit taitaneet hiippapipojen neulomisen taian, joka on aika ajoin levinnyt muidenkin oppilaiden tietoisuuteen.

Puuskupuhien hiippapipon ohje

Mallikappaleen tekemiseen on käytetty pyöröpuikkoja (4 - 5 mm) viimeisiä kierroksia lukuunottamatta sekä Novita Kelo -lankaa. Kyseinen lanka on paksua (suosituspuikot 8 mm, 100m/100g), joten ohuempaa lankaa käytettäessä kannattaa luoda enemmän silmukoita, jolloin kaventamiset kannattaa laskea itse, että ne menevät tasan.

1. Luo 84 silmukkaa. Ensimmäinen raita on mallikappaleessa suurinpiirtein neulojan keskisormen pituuden korkuinen, jolloin ensimmäiseksi neulotaan joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin) puolentoista raidan verran. Tämän jälkeen aloitetaan pelkän oikean neulominen, jolloin neulominen nopeutuu huomattavasti, ainakin pyöröpuikoilla neuloessa.

2. Ensimmäinen kavennuskierros tapahtui mallikappaleessa neljännen raidan viimeisellä kierroksella. Kaventaminen tapahtuu neulomalla ensin 10 silmukkaa oikeaa, jonka jälkeen 2 silmukkaa yhteen. Tätä toistetaan kierroksen loppuun asti, jolloin meillä on jäljellä 77 silmukkaa (silmukoita on kaventunut 7 kappaletta). Tämän vaiheen jälkeen raidat eivät ole enää keskisormen pituuden korkuisia, vaan 2/3 tästä.

3. Neulo siis seuraavaa väriä normaalia oikeaa, kunnes raita on suurinpiirtein edeltävistä raidoista puolet. Tämän jälkeen kavenna uudestaan, tällä kertaa ensin 9 oikein, sitten 2 yhteen. Vaihda jälleen väriä ja neulo muutama kierros normaalia oikeaa.

4. Tässä vaiheessa alkaa varsinainen kaventaminen. Neulo tämän aloittaessasi 8 oikein, sitten 2 yhteen. Kierroksen jälkeen neulo 1 kierros oikeaa. Seuraavaksi neulo 7 oikein, sitten 2 yhteen, ja jälleen kierroksen jälkeen 1 kierros oikeaa. Toista tätä, kunnes raita on suurinpiirtein 2/3 keskisormesi pituudesta (viimeisin kavennus on ollut 6 oikein, 2 yhteen).

Neulo seuraava raita normaalia oikeaa ilman kavennuksia, mutta nyt raidan paksuus on puolet keskisormesi pituudesta. Vaihda väriä, ja saata kaventaminen loppuun aloittamassa 5 oikein, 2 yhteen, 1 kierros oikeaa, jne. Tässä vaiheessa pyöröpuikoilla neulominen käy vaikeaksi, joten kannattaa vaihtaa useammalla puikoilla neulomiseen.

5. Kun olet saavuttanut pisteen, jossa silmukoita on jäljellä enää 7 kappaletta. Tässä vaiheessa voit päätellä piposi vetämällä langan neulan avulla silmukoiden läpi - äläkä unohda vetää lankaa lopuksi pipon sisäpuolelle.

6. Piposi on nyt enää päättelemisiä vaille vaille valmis. Päättele, tee tupsu ja kiinnitä se pipoon. Pue päälle ja nauti talvesta.

 

Palaa joulukalenteriin

Luukun loihti Haltiamieli