Harry Potter -fanien joulukalenteri 2013

Luukku 12 - Vampyyreita meiltä ja muualta

Vatsa mukavasti täynnä Tylypahkan keittiön herkkuja suuntaat kohti Suurta Salia, jossa pitäisi ihan kohta alkaa vierailevan luennoitsijan esitelmä.

Pitkään tummaan kaapuun sonnustautunut kalvakka hahmo odottaa, että kaikki pääsevät istumaan ja siemaisee samalla pikaristaan jotain täyteläisen tummanpunaista.

"Vampyyri, tuo Karpaattien karpaasi, verenimijöistä tunnetuin, on tällä hetkellä kenties kaikkein kuuluisin ihmeotus. Se mitä moni ei ehkä tiedäkään, on lajin monimuotoisuus..." alkaa esitelmä.

Eurooppalainen vampyyri

Tunnetaan myös nimillä nosferatu, upir, uppyr, upyr, nachzehrer ja vrykolakas.

Eurooppalainen vampyyri, joka on useimmiten myös vampyyrielokuvissa kuvattu vampyyri, omaa juuret itäisessä Euroopassa, jossa 1700-luvulla puhkesi vampyyriepidemia. Tähän aikaan sijoittuvat mm. Arnold Paolen ja Ptere Plogojowitzin tapaukset, joita pidetään modernin eurooppalaisen vampyyrin syntymänä. Aiemmin vampyyrien alkuperäksi kuvattiin tapaturmia, joissa rauhaton ruumis palaa piinaamaan eläviä. Myöhemmin tarinat kehittyivät ja veren juonnista tuli keskeinen osa vampyyrin tunnuspiirteitä. Vampyyreja on kuitenkin kautta maailman, eivätkä kaikki suinkaan muistuta kreivi Draculaa saati Edward Cullenia.

Afrikkalaiset vampyyrit

Obayifo on länsiafrikkalainen vampyyri, tai oikeastaan noita, joka pystyy irtautumaan ruumistaan ja kulkemaan yössä valopallon muodossa. Obayifolle ominaista on käydä erityisesti lapsien kimppuun ja imeä heistä verta, mutta sillä on myös kyky imeä hedelmistä ja vihanneksista mehut.

Asasabonsam on myös länsiafrikkalainen vampyyrilaji, jota tavataan harvoin Ghanasta. Tälle vampyyrilajille ominaista on rautaiset hampaat. Se saalistaa istumalla puussa, jonka oksalta se roikuttaa koukkumaisia jalkojaan, jolla se voi napata tietämättömän uhrin tämän kävellessä puun alta.

Afroamerikkalaiset vampyyrit

Näihin vampyyreihin lukeutuvat afrikkalaisten orjien mukanaan Karibian merelle tuomat vampyyrilajit, kuten loogaroo (Haiti), asema (Surinam) sekä sukuyan (Trinidad) .

Loogaroo juontaa nimensä ranskalaista ihmissutta tarkoittavasta sanasta loup-garou. Loogaroo oli yleensä vanha nainen, joka oli tehnyt sopimuksen paholaisen kanssa, jolloin taikavoimia vastaan loogaroo toimitti paholaiselle lämmintä verta. Muulta olemukseltaan se muistutti obayifoa, ja siltä pystyi suojautumaan sirottamalla riisiä tai hiekkaa ovien eteen, jolloin loogaroon piti pysähtyä laskemaan jokainen jyvänen ennen kuin se pystyi jatkamaan matkaansa.

Sukuyan muistuttaa muuten loogaroota, mutta yleensä muuttaa muotoaan kiinni otettaessa eläimeksi, eikä tällöin ilman nahkaansa pysty muuntautumaan takaisin ihmismuotoonsa.

Eteläamerikkalaiset vampyyrit

Lobishomen on vampyyrilaji, jonka voi löytää Brasiliasta. Sen ulkomuoto muistuttaa pientä ja kyttyräselkäistä apinaa, jolla on muun muassa keltainen naama, verettömät huulet ja mustat hampaat.

Lobishomenin uhreiksi joutuneet naiset muuttuivat yleensä nymfomaaneiksi. Olennon ollessa juopuneena verestä sen sai helpommin kiinni ja se tuhottiin ristiinnaulitsemalla puuhun.

Jouluinen vampyyrikarkotin (eli marinoidut valkosipulinkynnet)

Kuten moni varmasti tietää, vampyyriperinteessä on monta konstia suojautua eläviltä kuolleilta. Yksi yleisin näistä keinoista on valkosipuli. Joulun kunniaksi on aika tehdä marinoituja valkosipuleita, joiden avulla voit karkottaa vampyyrit, kosijat ja herkkänenäisimmät perheenjäsenetkin.

Tarvitset kattilan, lasipurkin ja lusikan välineiksi, sillä tämä resepti edellyttää hieman keittelyä. Mikäli samassa asunnossa majailee allergikkoja, kannattaa harkita tämän reseptin toteuttamista, koska valkosipulin keittely on hieman aromikasta toimintaa...

Ainekset
Liemi:
2 dl vettä
2 rkl pippuria (mauste tai rose, tai mitä kaapista löytyy)
1 tl suolaa
2 kpl laakerinlehtiä
4 rkl sokeria tai hunajaa (itse käytin sitruunalla maustettua hunajaa)
2 tl glögiä
3 kpl valkosipulia

Marinadi:
½ dl oliiviöljyä
2 tl rosmariinia

Luukku 12 Kuva 1
Siellä ne kynnet kiehuu!

Ohje
1. Kuori valkosipulit
2. Pistä vesi kiehumaan ja mittaa kattilaan muut ainekset.
3. Kun liemi kiehuu, lisää siihen valkosipulin kynnet ja keitä 2-3minuuttia. Isommille valkosipuleille voi keittoaikaa lisätä minuutilla tai parilla.
4. Ota kattila pois liedeltä ja mittaa liemen sekaan öljy ja rosmariini. Siirrä kattila uudestaan levylle kunnes seos alkaa jälleen kiehua. Ota kattila pois levyltä.
5. Anna seoksen viilentyä hetki kattilassa. Sillä välin keitä vettä ja huuhdo kiehuvalla vedellä lasipurkki ja sen metallikansi. Kannattaa sijoittaa lasipurkkiin lusikka, jottei lasi lämpötilavaihteluiden vuoksi mene rikki. Lopuksi kuivaa lasipurkki ulkopuolelta.
6. Kaada valkosipulinkynnet ja liemiseos purkkiin. Anna viilentyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin laitat purkin kaappiin. Valkosipulit ovat valmiita syötäväksi seuraavana päivänä, mutta muutaman päivän tai viikon säilöminen parantaa valkosipulien makua.

Luukku 12 Kuva 2
Valmis purkki, joka osoittautui turhan isoksi.

Luukun loihtivat Adéa (luukun sisältö) ja Hufflepuff Charm (alkuteksti)

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa