Harry Potter -fanien joulukalenteri 2013

Luukku 19 - Wilhelmina Matoisa-Lankun taikaeläinkoulutusopas

Päivällinen on syöty ja kirskuristajien koristeluoperaatio on aika pitkälti nähty ja kellokin alkaa olla sen verran, että on aika suunnata taikaeläintenhoidon iltatunneille. Ohjelmassa olisi jotain jännittävää: ohjeita siihen miten mitä tahansa taikaeläintä voisi kouluttaa!

(Taika)eläinten koulutus

Jokainen eläin, joka kykenee reagoimaan ja muistamaan, oppii samojen periaatteiden mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että samoja perusperiaatteita voidaan käyttää niin kissojen, koirien, hevosten, norsujen, kanojen, possujen, hiirien, kuin kalojen ja kaikkien muidenkin koulutukseen.

Mitä kouluttaminen on? Mitä käyttäytyminen on? Miten ja milloin eläin oppii?

Kouluttaminen on käyttäytymisen muokkaamista ja käyttäytyminen on kaikkea sitä, mitä eläin tekee. Istuminen on käyttäytymistä, syöminen on käyttäytymistä, juokseminen on käyttäytymistä ja niin edelleen.

Eläimet oppivat tekemisiensä seurauksista. Jos tekemisestä seuraa eläimelle jotain hyvää, se haluaa toistaa käytöksen. Jos tekemisestä ei seuraa eläimelle mitään, tai siitä seuraa eläimelle jotain epämiellyttävää, se alkaa välttää kyseisen käytöksen tekemistä. HUOM! Eläin itse määrittelee aina sen, minkä se kokee itselleen hyväksi tai kannattavaksi ja minkä kannattamattomaksi tai huonoksi. Emme voi eläimen puolesta päättää, että se kokee esimerkiksi nakkipalan palkitsevana.

Eläimet oppivat koko ajan! Ne eivät opi ainoastaan silloin kun haluamme opettaa niille jotain, vaan ne muokkaavat käytöstään koko ajan saamansa palautteen mukaan!

Me voimme vaikuttaa eläimen käyttäytymiseen antamalla sille palkkion toivomiemme käytösten jälkeen ja vastavuoroisesti viemällä eläimen tavoitteleman asian pois, jos eläin tekee jotain sellaista, jota emme halua.

Tärkeintä koulutuksessa on löytää asia, joka motivoi eläintä ja jota se todella tavoittelee. Kun löydämme asian, (olkoon se sitten ruoka, lelu, rapsutukset tai mikä tahansa muu) jota eläin tavoittelee, pystymme vaikuttamaan eläimen käytökseen lisäämällä palkkion tai poistamalla palkkion.

Esimerkki 1: Koira pitää makkarasta, joten käytämme makkaraa palkkiona. Tavoitteemme on, että koira istuu.

Heti kun koira istahtaa, annamme sille palan makkaraa. Näin koira on saanut tekemisensä seurauksena itselleen jotain hyvää. Lisäämme siis palkkion halutun toiminnan jälkeen.

Jos koira nousee seisomaan tai menee maahan, kun olemme viemässä koiralle makkaraa, vedämmekin makkaran pois. Poistamme siis palkkion epätoivotun toiminnan jälkeen.

Esimerkki 2: Koira hyppii ihmisiä vasten, kun ihmiset tulevat sisään. Koira saa hyppimisellä huomiota (myös esim. koiran toruminen tai alas työntäminen tässä tilanteessa on koiran mielestä palkitseva asia, ja se sitä kautta ylläpitää hyppimistä.) ja kokee sen palkitsevaksi. Tavoite on, että koira odottaisi rauhassa, kaikki jalat maassa, kun ihmiset tulevat sisään.

Avataan ovi ja tullaan sisään. Jos koira alkaa hyppiä, käännetään sille selkä, tai mennään takaisin oven ulkopuolelle. Poistamme siis palkkion (huomion), epätoivotun toiminnan (hyppiminen) jälkeen.

Avataan ovi ja tullaan sisään. Jos koira odottaa rauhassa, kaikki tassut maassa, kehutaan ja tervehditään sitä. Halutessa voidaan lisäksi palkata namilla. Rauhallista kaikki tassut maassa olevaa käytöstä kannattaa myös harjoitella ja palkita erikseen tilanteissa, jotka eivät ole koiralle yhtä kiihdyttäviä. Lisäämme siis palkkion (huomio) halutun toiminnan (rauhassa odottaminen) jälkeen.

Kun eläin saa toistuvasti tietyn toiminnan jälkeen palkkion, kyseinen toiminto alkaa toistua yhä useammin, jolloin voidaan sanoa, että olemme kouluttaneet eläimelle jotain: olemme tehneet eläimelle jonkun asian kannattavaksi ja se haluaa mielellään toistaa sitä. Tällä tavoin mille tahansa eläimelle pystyy opettamaan mitä tahansa mihin se fyysisesti kykenee.

Luukku 19
Kuvassa: Vuohi koskee turvallaan kosketuskeppiä ja saa siitä palkkion. Tässä vuohelle kerrotaan myös naksuttimen avulla milloin se tekee oikein (smalla hetkellä kun vuohen turpa kosee kepin päätä, naksautetaan). Naksutinta voi käyttää kehusanan tavoin kertomaan eläimelle mistä toiminnasta se saa palkkion. Naksuttimen etu kehusanaan verrattuna on se, että naksuttimen mekaaninn ääni erottuu helposti muusta puheesta ja se pysyy aina samanlaisena. Maksautus on myös nopeampi kuin suurin osa kehusanoista, joten sillä pystyy merkitsemään tarkemmin haluttuja toimintoja.

Luukun loihti Hufflepuff Charm

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa