Harry Potter -fanien joulukalenteri 2013

Luukku 6 - Möykkynokan maanmiehet

Jouluinen muisto on saanut sinut ajattelemaan, että pitäisi muistaa ystäviä ja rakkaita etenkin tähän vuodenaikaan ja olet suuntaamassa erääseen Tylypahkan torneista. Matkalla huomiosi kiinnittyy kuitenkin yhdessä taulussa esiintyvään hyvin omituisen oloiseen otukseen. Taulun alla otuksen kerrotaan olevan möykkynokka ja että se elää Pohjameren pohjassa. Tästä kiinnostuneena päätä lykätä matkaasi torniin vielä hiukan ja poiketa Tylypahkan kirjastossa tutkimassa millaisia muita otuksia mahtaa kylmässä pohjolassa asustaa.

Näkki

Jotkut tarinat kertovat näkin olevan kaivon pahantahtoinen henki tai vartija. Oikeastihan näkki on suomalainen vedenhaltija, joka yleensä asustaa joessa, lammessa, lähteessä tai pienemmissä järvissä. Näkki suojelee omaa asuinaluettaan tarkasti ja voi hukuttaa ja syödä jästejä tai velhoja, jotka varomattomasti sen rannoilla liikkuu. Näkit voivat myös tahallaan houkutella ihmisiä vesiinsä, esimerkiksi soittamalla tai laulamalla houkuttelevasti ja yhtäkkiä kiskomalla uppeluksiin. Jotkut velhot tai noidat ovat muinoin saattaneet vangita näkin vesiastiaan ja kantaneet tämän sitten vahingoittamaan epämieluisia ihmisiä.

Näkeillä on kyky muuttaa ulkonäköään, jotta sitä ei tunnistaisi niin helpolla. Jotkut kuvailevatkin näkkiä kauniiksi naiseksi, joka istuu rantakivellä kampaamassa hiuksiaan ja joidenkin mukaan näkki on komea mies. Onpahan kerrottu myös näkistä, joka muuntui mustaksi koiraksi, joka telmi lasten kanssa rannalla ja houkutellen nämä syvemmälle veteen.

Kuten kaikki suomalaiset velhot ja noidat tietävät, näkiltä voi suojautua heittämällä veteen kiviä tai hiekkaa ja lausumalla taikasanat "näkki maalle, minä veteen" ja takaisin rantaan tullessa "näkki veteen, minä maalle". Jotkut kertovat myös, että näkki ei tapa sinua, jos kerrot hänelle nimesi. Ei kuitenkaan kannata luottaa pelkään nimenkertomiseen! Suomalainen velholiitto suosittelee taikasanojen käyttämistä alueilla, joilla näkkien tiedetään asustavan.

Maahiset

Maahiset tunnetaan myös nimillä maanväki tai maanalaiset. Suomalaisia maahisia ei pidä sekoittaa ulkomaalaisiin serkkuihinsa (goblin). Maahiset ovat asunneet Suomessa muinaisista ajoista lähtien, ennen kuin ihmiset tulivat näille maille.

Maahiset asustavat nykyään metsien tai raivatun maan alla ja joskus myös vesistöjen lähellä tai rakennusten alla. Ne asuvat perhekunnittain aivan kuten ihmisetkin. Yleensä ottaen maahiset ovat kunnollista väkeä, jotka rakastavat järjestystä. Ne ovat melko vanhanaikaisia ja vierastavat kaikkea uutta. Jos jostain syystä haluat yrittää häätää maahisia mailtasi, niin on hyvä tietää, että ne eivät siedä kovia ääniä. Mutta varo! Ne eivät välttämättä lähde pois vapaaehtoisesti vaan voivat kostaa sinulle takaisin.

Joskus muinoin on kerrottu, että maahiset olisivat ryöstäneet ihmisen lapsia ja jättäneet omiaan tilalle. Velhojen tutkittua asiaa, valkeni että todellisuudessa jästit yrittivät vain selittää tällä tavoin rammat, vähäjärkiset tai sairaat.

Para

Para on suomalainen haltijalaji, joka tunnetaan siitä, että se voi tehdä isännän tai emännän puolesta moraalisesti arveluttaviakin tekoja, mutta jotka aina toivat vaurautta taloon. Joskus kauan sitten ne ryöstelivät naapurien talleista ja navetoista maitoa, jonka ne toivat oman talon kirnuun. Parat imevät maidon suoraan lehmästä ja oksentavat sen sitten isännän tai emännän kiuluun. Joskus maito velloi niiden mahassa niin paljon, että se muuttui matkan aikana voiksi tai juustoksi. Parat on tunnettuja ahneudestaan ja joskus ne ahmivat maitoa niin paljon, että halkesivat. Ne juovat maidon lisäksi mielellään sahtia tai olutta ja jos velho tai noita ei ruoki sitä riittävästi, para lähtee talosta pois ja talo alkaa köyhtymään.

Jos epäilet, että naapurisi käyttää paraa ryöstääkseen maitosi, etsi pihalta eräänlaisia limaisia sieniä tai vaaleita kikkaroita; para jättää näitä jälkeensä.

Liekkiö

Liekkiö muistuttaa ulkonäöllisesti lintua, joka näyttää tulenliekiltä. Liekkiö kulkee vain pimeän aikaan ja silloin se seuraa mielellään matkustavia ihmisiä; se pyrähtelee piilossa puusta puuhun seuraillen ja pitäen omaa meteliään. Se ei tavallisesti tee mitään pahaa kellekään, mutta sen itkulta ja ulinalta kuulostava ääni voi häiritä kovasti. Liekkiö on kuitenkin taitava matkija ja saattaa pimeässä metsässä hämmentää kulkijoita matkivalla mm. muita lintuja tai vaikka koiran ääntä. Erityisen mielellään liekkiöt matkivat ihmisen ääntä; jos sen seuraama ihminen alkaa nauramaan, myös lintu nauraa puiden katveessa. Se toistaa erittäin tarkasti kaikki sanat ja äänenpainot, mitkä vain kuuleekaan.

Metsänneito

Metsänneito, metsänneitsyt, mettänflikat tai mettäneidot. Tällä naispuolisella olennolla on monta nimeä. Metsänneitoja liikuskelee erityisesti Länsi-Suomessa ja viihtyvät koivikossa. Metsänneidot ovat viehkeän näköisiä nuoria naisia, jotka mieluusti tulevat tanssimaan erämiehen nuotion äärelle. Neidoilla on pitkät hiukset, liikkuvat kevyesti, harsopukuisia ja kauniita. Nämä olennot liikkuvat takaperin, koska vaikka he olivat kauniita edestäpäin, heidän selkänsä on ontto; selkäpuoli muistuttaa vanhan kuusen sammaloitunutta kuorta. Metsänneitoihin ei missään nimessä kannata koskea, vaikka ne kuinka tanssisivat ja houkuttelisivat! Metsänneidot eivät halua mitään hyvää ihmisille.

Metsänneidon miespuolista vastiketta kutsutaan nimellä metsähinen. Metsähisiä kuitenkin näkee harvemmin metsässä, mutta jos näet metsässä nuoren miehen, jolla on kummallinen asu, joka metelöi esimerkiksi nauramalla tyhjää tai lyömällä käsiään voimakkaasti yhteen... Hän on todennäköisesti metsähinen, joka haluaa tehdä sinulle kiusaa. Tai sitten hän on paikallinen hullu. Neuvona kuitenkin on, että älä kiinnitä häneen mitään huomiota vaan poistu paikalta.

Luukun loihtivat: Taru (luukun sisältö) ja Hufflepuff Charm (alkuteksti)

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa