Harry Potter -fanien joulukalenteri 2013

Luukku 9 - Akromantellanverkkokassi

Hevoskotka lennättää sinut yhä lähemmäs kiellettyä metsää, vaikka kuinka yrität saada sitä kääntymään. Lopulta ilmeisesti kyllästyneenä kääntöyrityksiisi hevoskotka pukittaa ja tiputtaa sinut selästään läheisen puun oksille.

Hetken aikaa mietittyäsi miten pääset pois puusta ja etenkin pois kielletystä metsästä tajuat kuulevasi alapuoleltasi hiljaista mutinaa. Kurkistat oksien lomasta maahan ja näet suuren karvaisen hämähäkin, akromantellan, puun juurella. Pelästyneenä jähmetyt paikallesi. Hetken päästä alat erottaa mitä akromantella mumisee.

"Voi Hämyhäkäkiä," kuulet akromantellan päivittelevän. "Olisi niin mukavaa osallistua joulunviettoon, mutta voi miten surkeaa, etten edes voi antaa joululahjaa kenellekään, ei ole ketään, kenelle antaa lahja." Akromantella, ilmeisesti Hämyhäkäk nimeltään, kuulosti melkein synkältä. "Ei sen puoleen, ei minulla olisi mitään joululahjaksi kelpaavaakaan annettavanani, ei suurta, eikä pientä." Hämyhäkäk oli hetken hiljaa. "Vaan hetkinen! Entäpä jos... No tottakai! Seitistäni kudottu verkkopussi kestäisi mitä vaan ja siitä olisi varmasti hyötyä monen tavaran säilyttämisessä! Voisin viedä sen Kielletyn metsän reunaan, kenties sen löytäisi siitä joku nokkela velhopoika tai noitatyttö joka osaisi arvostaa lahjaa, huomaisi sen kestävyyden, pitkäikäisyyden ja hienouden! Näin minäkin saan edes kerran elämässäni antaa oikean joululahjan!"

Seuraavalla ohjeella sinäkin voit tehdä itsellesi Akromantellan verkkopussin.
Verkkopussi / kassi on näppärä monen asian säilyttämiseen. Se menee tyhjänä pieneen tilaan, eikä paina paljon. Se kuivuu nopeasti ja tavarat säilyvät siinä ilmavasti. Pussin silmäkokoa muuttamalla siinä voi säilyttää kaikkea jalkapallosta sipuleihin ja uimavarusteista ratsastuskypärään.

Verkkokassin voi tehdä virkkaamalla, mutta myös solmeilemalla. Tämän verkkopussin tekemiseen et siis tarvitse virkkaustaitoa, kyky tehdä solmuja riittää! Ja jos et halua tehdä verkosta kassia, voit toki jättää verkon "tasoon" ja pingottaa sen vaikkapa pihalle puiden väliin koristeeksi. Tällöin tee verkko tämän ohjeen "näin opit verkon teon perusteet" ohjeella, älä varsinaisella kassiohjeella.

Verkkokassi

Verkkokassi on parasta tehdä kalalangasta (n. 0,5 – 1 mm paksuista vahvaa puuvillalankaa). Solmeiltavaan kassiin tarvitaan lankaa n. 110 m (12 x 8 m pätkiä varsinaiseksi kassiksi ja 2 x 7 m kahvoja varten).

Verkkokassitekniikan opettelu ja materiaali

Tässä ohjeessa kerrotaan verkkopussin tekemiseen tekniikan perusteet. Ohjeen verkko tehdään pienemmällä narumäärällä ja paljon paksummasta nyöristä, kuin varsinaisen verkkokassin materiaali. Tällä materiaalilla on helpompi harjoitella verkonteon perusteet. Kalalangan ja pienisilmäisen kassin tekoon tarvittavan narumäärän kanssa kokematon tekijä menettää hermonsa aika nopeasti

Tässä ohjeessa verkon tekemiseen on käytetty puuvillanyöriä (hupparinnyöriä), paksuus 2,5 mm, 6 x 3 m pätkä (varsinainen verkko) ja 2 x 2 m pätkät (kahvat). Tällä narumäärällä saat aikaa "koristeverkon" vaikka sinne pihapuiden väliin.

Verkko solmeilemalla - ohjeet

Verkon tekemistä varten tarvitset 6 kpl 3 m pitkiä naruja. Valitse mieleisesi värit, mutta hyvä olisi olla ainakin kahta väriä, jotta työn tekeminen ja solmujen hahmottaminen olisi aluksi helpompaa. Verkkoa kannattaa tehdä lattialla tai isolla pöydällä.

Luukku 9
Kaikki narut sidotaan keskikohdastaan kolminkertaisella reivi-, eli merimiessolmulla yhteen. Näin saadaan aikaan 12 kpl 1,5 m pitkiä naruja.

Perus merimiessolmu tehdään kahdesta narulenkistä. Laita narut ensin päällekkäin. Huom! Keltainen naru on oranssin päällä ja sisempänä.
Luukku 9

Pujota sitten ulompi (oranssi) naru sisäkautta keltaisen lenkin alle.
Luukku 9

Kolminkertainen merimiessolmu tehdään kuten perusmerimiessolmu, mutta samanaikaisesti molempiin lenkkeihin käytetään kolme narua ja niitä käsitellään "yhtenä paksumpana naruna":
Jaa 6 kpl 3 m pitkiä naruja kahteen 3 narun nippuun. Taita niput keskeltä kahtia ja tee taitoskohtaan kolminkertainen merimiessolmu.
Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9

Tämä valmis merimiessolmu toimii verkon keskipisteenä. Verkkoa lähdetään rakentamaan tähän ympärille.

Erottele nyt saamasi 12 narun päätä toisistaan.
Luukku 9

Verkkoa punotaan jalussolmulla. Aloita ensimmäisen verkon silmukan tekeminen taittamalla ensimmäinen (keltainen) naruista mutkalle noin 4 sentin etäisyydellä keskussolmusta.
Luukku 9

Pujota sitten seuraava naru(oranssi) alakautta lenkkiin ja vie naru poispäin keskussolmusta.
Luukku 9 Luukku 9

Taita seuraavaksi oranssi naru alakautta keltaisen narulenkin molempien narujen alitse kohti keskussolmua.
Luukku 9

Tämän jälkeen taita oranssi naru jälleen ulospäin keskussolmusta niin että se kulkee keltaisen narun yli, mutta itsensä ali.
Luukku 9 Luukku 9

Kiristä solmua hiukan vetämällä samaan aikaan molempien narujen molemmista päistä:
Luukku 9 Luukku 9

Verkon ensimmäinen silmukka on nyt valmis!

Seuraavaksi tehdään toinen silmukka. Toinen silmukka tehdään käyttämällä ensimmäisen solmun kakkosnarua (oranssia) uuden silmukan aloituslenkkinä. Tee tähänkin silmukkaan jalussolmu. Tee solmu taas noin 4 cm etäisyydelle keskussolmusta.
Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9

Tee samalla tavalla jalussolmuja aina uuteen naruun, kunnes olet kiertänyt viimeisen vapaaseen naruun saakka.
Luukku 9 Luukku 9

Viimeinen naru yhdistetään ensimmäisenä käytetyn narun kanssa ja näin saadaan aikaan ympyrä verkon ensimmäiseksi kehäksi.
Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9

Seuraavaksi tehdään toinen kehä verkkoon.

Aloita toinen kehä jättämällä hieman "löysää" / pieni mutka naruun ennen kuin teet solmun. Sopiva määrä verkon silmäkokoa ajatellen lienee n. 6 cm.
Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9

Tee solmu jälleen seuraavalla narulla, ihan samoin, kun ensimmäisellä kierroksella. Jatka jälleen kierros verkon ympäri.
Luukku 9 Luukku 9

Tee uusia kierroksia. huomaa, että uusissa kierroksissa verkonsilmän koko on aina hieman edellistä kerrosta isompi, jotta saat muodostettua ympyrästä tasaisen. Jatka kierroksien ja kerroksien tekemistä, kunnes narua on jäljellä noin 3 kertaa uloimman verkonsilmukan uloimman reunan pituuden verran.
Luukku 9 Luukku 9

Verkko on nyt periaatteessa valmis. Malliverkko kelpaa näine hyvineen puiden väliin pingotettavaksi.

VARSINAISEN VERKKOKASSIN TEKEMINEN

Verkkokassiin tarvitaan tosiaan narua ihan eri määrä, silmäkokokin saa olla reilusti pienempi ja solmuja tarvitaan useita. Aloitusnarunpätkiä kannattaa olla ainakin 12 narua (= 24 kiertonarua, kun jokainen naru solmitaan keskeltä keskussolmuun), voi olla enemmänkin, kun taito kehittyy.

Kassi tehdään samalla periaatteella kuin on yllä kuvattu. Kassiin muodostetaan ensin halutun suuruinen ympyrä pohjaksi. Kun pohja on oikean kokoinen, aloitetaan kassin reunojen teko. Reunojen tekemiseksi verkonsilmien kokoa ei enää saa kasvattaa vaan silmistä on tehtävä samankokoisia kuin mitä pohjan silmien viimeinen kierros on ollut. Näin ollen kassin reunat alkavat kohota ylöspäin, eikä kassi enää laajene vaan alkaa saada kassimaisen muodon säkkimuodon sijaan.

Kun naruja on jäljellä noin 3 kertaa uloimman verkonsilmukan uloimman reunan pituuden verran, tehdään kassiin reunavahvistus.

REUNAVAHVISTUKSEN TEKEMINEN

Reunavahvistus tehdään solmimalla puolisolmua / telttasolmua verkon uloimman silmukan ulkoreunan narun ympärille.
Luukku 9 Luukku 9 Luukku 9

Silmukoita tehdään niin paljon, että ne täyttävät kokonaan välin silmukan solmusta toiseen.
Luukku 9 Luukku 9

Kun reunavahvike kiertää koko verkkokassin reunan voi kassille vielä halutessaan virkata haluamansa pituiset sangat / sangan.
Luukku 9 Luukku 9

Akromantellamaisen hyvää joulua toivottaa Hämyhäkäk!

Luukun loihti Lustica

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa