Harry Potter -fanien joulukalenteri 2014

Luukku 12 - Korpinkynnen lautapeli

Korpinkynsi: "Eipäs, kun niitä jotka
järjeltään ovat kirkkaimpia."

Korpinkynnet kyllästyivät muiden oppilaiden tietämättömyyteen ja päättivät tehdä velhomaailman aliaksen, jotta laiskimmistakin laiskimmatkin oppilaat oppisivat hauskalla tavalla tärkeitä asioita velhomaailmasta. He päättivät muokata jästien aliasta, jolloin samalla velhot ja noidat oppisivat samalla jotain myös jästeistä.

Tarvikkeet

Pelilauta ja nappulat
Pelilautana voi käyttää jästien aliaksesta otettua lautaa tai voi tehdä oman esimerkiksi kartongista. Tässä on käytetty pohjana vanhaa pelilautaa, joka on otettu jästipelistä, jota ei enää tullut pelattua.

Pelilauta

Vanhan pelilaudan päälle on liimattu neljää eriväristä kartonkia, tietenkin tupavärien mukaisesti. Koristeeksi on liimattu kaikkien tupien vaakunat (jotka voi esimerkiksi tulostaa internetistä haluamansa kokoisina ja leikata ja liimata laudalle). Vaihtoehtoisesti laudan voi koristella piirtämällä, jos on siinä hyvä. Lähtöpaikkana ja maalina toimii Tylypahkan vaakuna pelilaudan nurkassa.

Pelilauta

Askelmat voi tehdä piirtämällä tai esimerkiksi ympyränmuotoisilla tarroilla, kuten tässä on tehty. Kaikissa askelmissa on lisäksi keskellä numero, joka kertoo sen sanaluokan, jota askelmassa täytyy selittää. Tässä on liimattu jokaiseen ympyrätarraan vielä numerotarra keskelle. Nappuloina voi käyttää mistä tahansa muusta pelistä otettuja pelinappuloita tai vaikka Harry Potter –figuureja, jos sellaisia löytyy.

Kortit
Pelilaudan lisäksi tarvitaan kortit, joissa selitettävät sanat ovat. Ne voi tehdä kartongista tai jopa paperista joskin tällöin täytyy varmistaa että teksti ei näy niistä läpi. Yhteen korttiin tulee jokaisen sanaluokan numero (esimerkiksi yhdestä neljään) ja yksi sana kustakin sanaluokasta. esimerkki: sanaluokat: 1) henkilöt 2) paikat 3) esineet ja asiat 4) taikaolennot – ja eläimet 5) loitsut ja taikajuomat. Tällöin yhdessä kortissa voisi olla vaikkapa: 1) Harry Potter 2) Tylypahka 3) taikasauva 4) Ihmissusi 5) Tulejo

Pelilauta

Säännöt
Peliä pelataan pareittain. Pelaajien vähimmäismäärä on neljä henkilöä eli kaksi paria. Parit heittävät ensin noppaa, jolloin suurimman luvun saanut pari aloittaa.

Toinen parista selittää sanoja ja toinen yrittää arvata sanan. Jokaisella vuorolla selitysaikaa on yksi minuutti, joka voidaan mitata tiimalasilla tai kellosta katsomalla. Ensimmäisellä vuorolla selitettävä sanaluokka saadaan noppaa heittämällä (esim. jos nopan silmäluku on 3, selitetään sanaluokan 3 sanoja eli tässä esimerkissä esineitä ja asioita). Seuraavilla vuoroilla sanluokka määräytyy sen ruudun mukaan, jossa parin pelinappula on. Jos parin pelinappula seisoo ruudussa, jossa on numero 1, selitettävä sanaluokka on 1 eli tässä esimerkissä henkilöt.

Sanoja selitettäessä selittäjä ei saa sanoa mitään osaa selitettävästä sanasta. Esimerkiksi Tulejo –loitsua selitettäessä ei saa mainita sanaa tulla tai jo, mutta sanan voi selittää synonyymeilla tai kuvailemalla. Selittäjä selittää niin monta sanaa kuin minuutin aikana ehtii. Kun aika on lopussa, selittäjä saa selittää loppuun sen kortin, jonka on jo aloittanut. Mikäli selittäjä ei osaa selittää jotakin sanaa, kortin voi laittaa syrjään ja ottaa seuraavan. Tästä voi ottaa miinuspisteitä, mikäli näin on yhteisesti sovittu pelin alussa. Etukäteen voidaan myös sopia, että miinuspisteitä ei lasketa. Vuoron lopuksi parin pelinappula siirtyy niin monta askelta eteenpäin kuin toinen parista saanut arvattua. Peli alkaa laudan kulmasta Tylypahkan vaakunan päältä ja loppuu, kun jonkun parin pelinappula on kiertänyt koko laudan ympäri ja päässyt maaliin.

Pelilaudalla on myös erikoismerkkejä. Näitä voi kehittää oman maun ja mielikuvituksen mukaan, mutta tässä pelilaudassa niitä on kahdenlaisia: luihuisten käärme ja pimeän piirto.

Luihuisten käärme: Kun parin pelinappula kulkee luihuisten käärmeen ohi, parin seuraava selitysvuoro on ns. rosvovuoro. Se tarkoittaa, että kun parista toinen selittää sanoja, myös muut pelaajat saavat arvata niitä ja oikein arvatessaan saavat kortin itselleen. Vuoron lopuksi kaikki parit siirtävät pelinappulaansa saamiensa korttien lukumäärän eteenpäin.

Luihuisten käärme

Pimeän piirto: Kun parin pelinappula kulkee pimeän piirron ohi, pari toimii seuraavalla selitysvuorollaan samalla tavoin kuin normaalilla vuorolla. Vuoron päätteeksi pari saa kuitenkin vain korkeintaan puolet keräämistään pisteistä niin että mikäli luku ei ole kokonaisluku, pyöristys tapahtuu alaspäin. Esim. pari arvaa onnistuneesti kuusi sanaa > pari saa kolme pistettä. Pari arvaa onnistuneesti neljä sanaa > pari saa kaksi pistettä. Pari arvaa 5 sanaa > pari saa kaksi ja puoli pistettä > pyöristetään alaspäin, jolloin pari pääsee vain kaksi askelta eteenpäin.

Pimeänpiirto

Sanalistat

Nämä sanalistat eivät sisällä kaikkia velhomaailman ihmeellisyyksiä. Omassa pelissä voi käyttää näitä sanalistoja tai tehdä omat. Tässä sanat on jaettu viiteen kategoriaan: henkilöt, paikat, esineet ja asiat, taikaeläimet ja –olennot ja loitsut ja taikajuomat. Sanat voi ryhmitellä haluamallaan tavalla ja lisätä muita ryhmiä. Voi esimerkiksi luoda kuudennen sanaluokan nimeltä ”Haastavat”, jossa voi olla kaikkien sanaluokkien haastavimpia sanoja. Huom! Tässä monet taikaolennot, kuten Hämäkäk ja Hedwig on laskettu henkilöihin, vaikka ne voisi jaotella myös taikaolentoihin.

Klikkaa nähdäksesi sanalistat

Luukun loihti Khallayne

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa