Harry Potter -fanien joulukalenteri 2014

Luukku 15 - Korpinkynnen olkikoristeet

Pää jos oli terävä kellä,
häntä opetti Korpinkynsi.

Tarvikkeet:

olkia
ohutta lankaa (esim. kalastajalankaa)
pitkä, ohuehko neula
terävät sakset
(viivotin)
lehtiä työalustan suojaksi.

Jos mahdollista, valikoi mahdollisimman saman paksuisia olkia. Liota niitä ainakin puoli tuntia vedessä tiskialtaassa tai laakeassa astiassa. Valuta ylimääräinen vesi pois nostaessasi oljet likoamasta. Liotettuja olkia kannattaa pitää sanomalehden päällä siivouksen helpottamiseksi.

Leikkaa hieman pehmenneet oljet sopivan mittaisiksi. Yhteen mallin mukaiseen perusneliöön tarvitaan 12 5 cm mittaista pätkää. Voit mitata sopivan mitan viivoittimella tai leikata ensimmäisen pätkän silmämääräisesti. Saman mittaisia olkia leikatessa kannattaa leikata ne yhden pätkän mukaisesti niin että pistät leikatun oljen pään samaan tasoon leikattavan oljen pään kanssa ja leikkaat mallioljen toisen pään kohdalta. (Huom. kannattaa pitää yksi malliolki irrallaan niin kauan kuin on mahdollista, että saman mittaisia tarvitaan lisää. Olkia voi haljeta kesken puuhan.)

Olkikoriste

Leikattuasi oljet ota langasta pitkä pätkä (mieluummin liian pitkä kuin liian lyhyt) ja pujota neulaan. Pujota lankaan kolme olkea ja sido kolmioksi. Langan tulee olla napakasti, mutta ei liian kireä ettei oljet halkea.

Olkikoriste

Pujota lankaan kaksi olkea lisää ja kiinnitä nurkkaan niin että syntyy kaksi vierekkäistä kolmiota. Lankaa ei tarvitse sitoa, riittää että sen kiertää nurkan ympäri kahdesti.

Olkikoriste

Jatka samalla tavalla kunnes sinulla on viisi peräkkäistä kolmiota. Pujota lankaan vielä yksi olki.

Olkikoriste

Kiinnitä lanka aloitusnurkkaan (nurkkaan jossa näkyy kuvassa aloitussolmun langanpää). Pujota sieltä neula oljen läpi irrallaan olevaan nurkkaan.

Olkikoriste

Yhdistä irrallaan olevat nurkat ja solmi lanka niin ettei se aukea. Olet tehnyt perusneliön!

Olkikoriste

Katkaise vielä langanpäät (jos jäljelle on jäänyt kyllin pitkä pätkä voit jättää sen kiinnitysnaruksi) ja halutessasi voit järjestellä kulmia niin että neliö on siistimpi. Tällaista voi käyttää itsessään koristeena vaikka kuusessa tai tällaisista voi tehdä himmelin. Kun osaat tehdä tällaisen on myös helppo tehdä tästä salmiakin ja pisaran malliset muunnokset.

Salmiakkiin tarvitset 4 lyhyttä ja 8 pidempää (mallissa 7cm pitkiä) olkea. Neulan saa menemään itseään pidemmistä oljista läpi valuttamalla painovoimaa hyväksi käyttäen antaen neulalle lankaa olkeen, ikään kuin työntäisit neulaa langalla sekä hieman ravistelemalla. Kiinnitä oljet toisiinsa kuten neliössäkin niin että kuvio näyttää ennen kulmien kiinnitystä tältä:

Olkikoriste

Valmis salmiakki:

Olkikoriste

Pisaraan taas tarvitset 8 lyhyttä ja 4 pidempää olkea. Kiinnitä ne toisiinsa näin:

Olkikoriste

Valmis pisara:

Olkikoriste

Himmeli

Himmeleitä on erilaisia enemmän kuin on tekijöitä. Tässä ohje yhdenlaiseen. Voit keksiä itse omanlaisen tai etsiä netistä tai vaikka kirjoista lisää ohjeita. Tähän malliin tarvitset 12 15 cm olkea, 16 7 cm olkea ja 49 5 cm olkea.

Tee yksi perusneliö 15 cm pitkistä oljista. Neulan saaminen näin pitkän oljen läpi on sen verran hankalampaa että pääset helpommalla jos solmit ja katkaiset langan kiinnitettyäsi sen aloitusnurkkaan. Sido tällöin viimeiset nurkat yhteen omalla langan pätkällä.

Tee yksi 5 cm oljista koostuva perusneliö ja neljä pisaraa. Kiinnitä ison neliön yhteen nurkkaan 5 cm pitkä olki ja tämän oljen päähän pienempi neliö. Tästä tulee himmelin alanurkka.

Olkikoriste

Kiinnitä pisarat roikkumaan samalla tavalla ison neliön sivuille tuleviin nurkkiin. Lisää vielä naru, jolla voit kiinnittää himmelin kattoon (jos ison neliön tekemisvaiheessa ei jäänyt kyllin pitkää ylijäämälankaa roikkumaan.)

Olkikoriste

Luukun loihti AIV-rehu

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa