Harry Potter -fanien joulukalenteri 2014

Luukku 20 - Rohkelikon sukupuu

Ehkä kuulut Rohkelikkoon,
jos sydämmes urhoollinen on,
on sinulla ritarin uskallus
ja olet kumman peloton.

Sirius Musta totesi kerran Harry Potterille, että kaikki puhdasveriset velhosuvut ovat sukua toisilleen. Tämä on totta. Velhomaailman sukupuita ei oikein voi sukupuiksi sanoa. Ne ovat kuin tiivis, toisiinsa moninkertaisesti kietoutunut köynnöskasvi, jonka oksat yhdistyvät ja haarautuvat, muodostaen todellisen tiheikön. Tänään emme kuitenkaan iske puutarhasaksien taikka harvennustaikojen voimalla koko tiheikköön, vaan keskitymme punaisena hohtaviin oksiin ja lehtiin, eli sukuihin, joilla on tiivis yhteys Rohkelikon tupaan.

Voisi kuvitella, että Godric Rohkelikko, tuo noin tuhat vuotta sitten elänyt mahtava velho, olisi jättänyt jälkeensä tuhansittain ja tuhansittain jälkeläisiä. Sanotaan, että Kaarle Suuri, tuo entisaikojen mahtava jästikuningas, olisi lähes jokaisen tänään elävän eurooppalaisen jästin esi-isä, yleensä jopa moninkertainen esi-isä. Samalla lailla voisi kuvitella, että pitkin velhomaailmaa viilettäisi satoja Godric Rohkelikon jälkeläisiä - varsinkin, kun velhopopulaatio on aikojen saatossa ollut hyvinkin pieni, ja kokenut useita pullonkauloja. Tästä ei kuitenkaan ole mitään todisteita.

Todellinen Rohkelikon perillinen pystyy vetämään Rohkelikon miekan lajitteluhatusta, mutta tässä ei todennäköisesti puhuta geneettisestä yhteydestä, vaan Rohkelikon hengestä. Kun Harry Potter ja Neville Longbottom vetivät esiin Rohkelikon miekan (tai kun se tömähti heidän päähänsä), he osoittivat Rohkelikon veroista urheutta. Mutta toisaalta, jos jokainen tänään elävä velho ja noita on Godric Rohkelikon jälkeläinen - mikä on täysin mahdollista - niin jokainen velho tai noita voisi teoriassa vetää miekan hatusta. Kunhan käyttäytyy alkuperäisen Rohkelikon hyväksymällä tavalla.

Godric Rohkelikon jälkeläisistä ei siis ole varmaa tietoa, mutta velhojen ja noitien joukossa on muutamia perheitä, joissa kuuluminen Rohkelikkoon näyttää lähes kulkevan suvussa. Kaksi näistä perheistä ovat Wesleyt ja Potterit.

Potterin suku on pieni, mutta elinvoimainen. Eräässä vaiheessa se oli jo sammumassa kokonaan. Harry Potter oli kauan suvun ainoa edustaja. Nykyään voimme iloksemme todeta, että yhdessä Ginny Weasleyn kanssa Harry on saanut maailmaan ainakin kolme uutta Potteria, James Siriuksen, Albus Severuksen ja Lily Lunan. James Potterin (siis sen vanhemman) vanhemmista emme tiedä juuri mitään. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että Jamesin isä oli Charlus Potterin ja Dorea Mustan poika. Charlus Potter lienee ollut Mustan suvun hyväksymä aviomies, koska hän esiintyy suuressa Mustan suvun sukupuussa. Hän oli siis puhdasverinen velho. Dorea Mustasta voidaan mainita, että hänen sisaruksistaan syntyi monta elinvoimaista velhosuvun jälkeläistä. Dorea oli nimittäin ainakin Sirius ja Regulus Mustan, sekä Bellatrix Lestrangen, Andromeda Tonksin ja Narcissa Malfoyn isotäti, sekä Draco Malfoyn ja Nymfadora Tonksin isoisotäti... ja tämän myötä tietenkin myös Scorpius Malfoyn ja Teddy Lupinin isoisoisotäti. Jokainen kiinnostunut laskekoon itse, miten nämä henkilöt ovat sukua Pottereille.

Nykyään Weasleyn sukua saatetaan puhdasverisyyttä vaalivien sukujen joukossa pitää aivan liian jästimyönteisinä, mikä on ehkä hieman outoa, koska tästä suvusta ei löydy mitenkään epätavallisen monta jästisyntyistä jäsentä. Ron Weasley toki nai jästisyntyisen Hermione Grangerin, ja huhutaan että jossain olisi jästisyntyinen serkku tai pikkuserkku, mutta tämä ei mitenkään poikkea useimmista velhosuvuista.

Weasleyn perheellä on myös oma yhteytensä Mustan sukuun. Arthur Weasleyn vanhemmat olivat todennäköisesti Septimus Weasley ja Cedrella Musta. Niin juuri, Musta. Jostain syystä lempi näyttää usein leiskuva saman tuvan sisällä, onhan nuoriso paljon tekemisissä toistensa kanssa nuoresta iästä saakka. Mutta jos luihuinen ei löydä itselleen sopivaa luihuispuolisoa, tai rohkelikko sopivaa rohkelikkoa, tuntuvat nämä kaksi tupaa usein tuntevan vetoa toisiansa kohtaan. Aina tämä ei ole suvun mieleen, kuten saatiin nähdä silloin, kun Cedrella Musta rakastui Septimus Weasleyhin. Avioliiton seurauksena Cedrella poistettiin kokonaan Musta sukupuusta. Luihuiset ovat tunnetusti valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen haluamansa, eikä Cedrella ollut mikään poikkeus; hän halusi Septimuksen, ja Septimuksen hän sai, suvustaan huolimatta.

Tätä kautta Weasleyn "jästejä rakastava" perhe jakaakin saman geeniperimän kuin kaikki tunnetuimmat luihuiset ja kuolonsyöjät. Weasleyn sukupuusta löytyy niin Mustaa, Bullstrodea kuin Flintiakin. Oma osuutensa tässä on tietenkin sillä, että Mustan suku on varsin sisäsiittoinen (esimerkkinä voidaan mainita, että Harry Potterin kummisetä Sirius Musta, oli oma pikkuserkkunsa, todennäköisesti useampaan kertaan. Kumpikin hänen vanhemmistaan oli syntyjään Musta, ja kummankin isoisoisä oli Phineas Nigellus. Tämän lisäksi myös Phineaksen kumpikin vanhempi oli syntyjään Musta. Tässä on tietysti se hyöty, että kun menet naimisiin oman serkun tai pikkuserkun kanssa, tunnet jo suvun johon olet naimassa, onhan se oma sukusi). Kun sukuun tulee yksi Musta, onkin koko Mustan klaani yhtäkkiä läheistä sukua kanssasi, moneen kertaan.

Todennäköisesti Potterin ja Weasleyn suvuilla on monta sukuyhteyttä myös muihin velhosukuihin, esimerkiksi Longbottomin ja Prewettin sukuun. Näistä ei kuitenkaan ole yhtä paljon tietoa, koska he eivät ole yhtä tarkasti seuranneet eri sukupolkuja.

Sekä Potterin että Weasleyn suku näyttävät siis olevan varsin elinvoimaisia. Tämä tuo tietenkin omat haasteensa, kun joulupöytään pitäisi sovittaa Arthurin, Mollyn ja kaikkien heidän lastensa lisäksi myös puolisoita, puolisoiden vanhempia, ainakin kaksitoista lastenlasta ja vino pino rakkaita ystäviä. Onneksi on aina tilaa yhdelle, joka on sukurakas.

Sukupuu

Luukun loihtivat Lupin ja Hufflepuff Charm

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa