Harry Potter -fanien joulukalenteri 2014

Luukku 22 - Luihuisten ristipistovaakuna

Tai voihan olla että Luihuisesta
sä löydät ystävät aidot.
Ovelat velhot ei keinoja kaihda,
ovat tarpeen kaikki taidot.

Tervetuloa luihuisten käsityökerhoon! Tänään teemme itse kaikille oman ristipistotyö-tupavaakunan. Sen voi kiinnittää laukkuun tai takkiin, tai siitä voi tehdä kirjanmerkin tai joulukuusenkoristeen – ihan mitä vaan! Seuraamalla näitä ohjeita onnistut varmasti! (Tekijä pahoittelee joidenkin kuvien huonoa laatua, oli vain huono jästikamera käytössä :<)

Psst! Vaakunapohjan värejä muuttamalla voit tehdä vaakunan lahjaksi myös rohkelikolle, korpinkynnelle tai puuskupuhille! (Ks. sivun alaosa.)

Mitä tarvitset

sakset, neulan, ristipistolankaa (ainakin 3 eri vihreän sävyä, mustaa ja hopeaa/vaaleanharmaata), ristipistokangasta, (itse käytin peruskokoa, jossa on pienet ruudut, mutta aloitteleva tekijä voi ostaa myös isoruutuisempaa kangasta, jolloin ruudut näkee helpommin – silloin kannattaa myös ostaa paksumpia lankoja), tavallista valkoista lankaa ja tavallisen pienen neulan (nämä kaksi ei kuvassa) ja iloista joulumieltä!

Tarvikkeet

Huom! Kaikki tarvikkeet saa ihan tavallisesta käsityökaupasta tai kannattaa penkoa äidin (tai miksen isänkin) käsityökaappia ja katsoa löytyisikö sieltä kankaan tai lankojen jämiä. Itse tein vaakunan vanhoista langoista ja kankaista.

Valmistaudu näin

1) Tulosta ensin tupavaakunamalli (pdf-version saat kun klikkaat tästä).

Vaakunamalli

2) Valitse ne värit, joita haluat vaakunassasi käyttää (vain mielikuvitus on rajana!)

3) Älä leikkaa vielä kangasta pienemmäksi, sen kanssa on helpompi työskennellä, jos se on isompi (jos kotoa löytyy ”raamit” pitämään kangasta paikoillaan, niitäkin voi käyttää apuna).

4) Laske kankaasta oikea määrä ruutuja, jotta vaakuna varmasti mahtuu siihen – yleensä on tapana etsiä kankaan keskikohta ja aloittaa siitä, mutta näin pienen työn kanssa se ei ole välttämätöntä.

5) Varmista, että kangasta on niin paljon, että pystyt myöhemmin taittamaan sen kaksin kerroin.

6) Yleensä ristipistolangat tulevat paksummissa nipuissa, joissa on useampia ohuita lankoja. Käytä tätä työtä tehdessä aina kahta lankaa yhdessä.

Kaksi lankaa

Aloita käsityö

1) Kannattaa aloittaa tekemällä vaakunan reunat tumman vihreällä (tai minkä värin haluatkin reunoihin laittaa). Voit aloittaa ylhäältä tai alhaalta, itse aloitin vasemmasta ylänurkasta. Huomaa, että lankaa ei missään vaiheessa laiteta solmuun, vaan alussa taakse jätetään pieni pätkä, joka voidaan helposti päätellä työn edetessä.

Vaakuna

2) Aloita tekemällä reunat ensin pelkällä poikkiviivalla – se säästää aikaa ja joissain tapauksissa myös lankaa ja on kätevämpää kuin saman tien ruksin tekeminen. Muista tehdä poikkiviivat aina samansuuntaisesti! (Muuten työ näyttää epätasaiselta.)

Vaakuna

Samalla kun etupuolelle tulee poikkiviivoja, takapuolelle, jossa sinulla on päättelemistä odottava langanpätkä, tulee suoria viivoja. Laita langanpätkä niiden väliin tekovaiheessa, niin että se pysyy paikoillaan.

Vaakuna

3) Kun olet tehnyt reunat ensin poikkiviivalla, ja olet takaisin aloituspisteessä, ala nyt tekemään toista poikkiviivakierrosta niin että siihen tulee ruksi.(Jos sinulla loppuu lanka ennen kuin saat toisen kierroksen valmiiksi, päättele se työn takapuolelle siististi, ja ota uusi lanka. Uuden langan voit valmiiksi päätellä pujottamalla sen vanhan langan läpi ennen kuin alat neulomaan.)

Vaakuna

4) Kun pääset toisen kierroksen loppuun, reunat ovat valmiit! Päättele lanka takapuolelle.

5) Nyt valitse toinen kohta työstä ja ala tekemään sitä. Itse päätin aloittaa vaaleanvihreistä taustaraidoista. Aluksi päättelin langan:
Vaakuna
ja sitten aloin ommella kohta kerrallaan samalla lailla kuin rajojen kanssa, ensin poikkiviiva ja sitten vasta raksi. Muista laskea ruudut tarkkaan, että raidat tulevat oikeaan kohtaan!

Vaakuna

6) Jatka samaan malliin kaikkien muidenkin kohtien kanssa. Käärme kannattaa jättää viimeiseksi, niin sen voi tehdä helposti tarvitsematta laskea ruutuja.

Vaakuna Vaakuna Vaakuna

Viimeistely

1) Kun työ on muuten valmis, jää jäljelle sen viimeisteleminen. Päätä ensin mitä haluat vaakunasta tehdä. Kirjanmerkin, joulukuusenkoristeen… Itse ajattelin tehdä siitä koristeen laukkuuni (samalla ohjeella tulee myös joulukuusenkoriste).

2) Aloita leikkaamalla työ irti, niin että jätät hyvin saumavaraa ja kangasta, että pystyt taittamaan sen kaksinkerroin.

Vaakuna

3) Tämän jälkeen käännä työn oikea puoli sisälle ja ala ommella kangasta kiinni pienillä pistoilla myötäilemällä vaakunan reunoja. (itse valitsin valkoisen langan, koska se ei erotu kankaasta).

Vaakuna

4) Kun olet ommellut suurimman osan vaakunasta, lopeta ja käytä työhön jäänyttä reikää apuna kääntämään työ ympäri (Kynästä tai sukkapuikosta on apua tässä vaiheessa.) Jos ylimääräistä kangasta on hirveästi, voit leikata sitä pois ennen tätä vaihetta, älä kuitenkaan leikkaa liikaa, ettei kangas lähde purkautumaan jolloin ompeleet irtoavat.

5) Kun työ on käännetty, niin että oikeapuoli on ulospäin, voit ommella reiän umpeen. Valmiina reuna näyttää tältä:

Vaakuna

6) Sen jälkeen tarvitsee vain kiinnittää hakaneula työn taakse ja kiinnittää vaakuna haluamaasi paikkaan!

Vaakuna Vaakuna

Huom! Jos teet joulukuusenkoristeen, älä kiinnitä työhön hakaneulaa, vaan ompele sen yläosaan kiinni nauha tai paksumpi lanka, jolla saat sen riippumaan oksasta! : ) Kirjanmerkkiä tehdessä kangasta ei taiteta kaksin kerroin, vaan jätetään pitkulaiseksi niin että vaakuna on sen yläreunassa (tai miksei alareunassakin). Jos reunat tuntuvat purkautuvan helposti, ne voi ”siksakata” ompelukoneella tai käsin (tai jopa ommella saumurilla, jos sellainen kotoa löytyy). Kirjanmerkin yläreunaan kannattaa kiinnittää joku nauha tai paksumpi lanka, joka jätetään kirjan ulkopuolelle käytettäessä.

Toivottavasti merkin teko onnistui näillä ohjeilla, Vuotiksen Zenzibaria voi heittää yksärillä, jos mistään kohdasta herää kysymyksiä!

*Tupavaakunapohja, muut tuvat. Lataa pdf tästä

Muut tuvat

Luukun loihti Zenzibar

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa