Harry Potter -fanien joulukalenteri 2014

Luukku 5 - Korpinkynnen tupasukat

johti Korpinkynsi älypäät
tuntemaan tiedon puun

Tarvitset

sukkapuikot (koko 3-3½)
sinistä ja ”pronssista” lankaa n. 150-200g/väri
virkkuukoukku/silmäneula (päättelemiseen)

Mallisukkien silmukkamäärällä tulee n. kokoa 36 seitsemällä veljeksellä tai saman paksuisella langalla.

Varsi

1. Luo 48 silmukkaa sinisellä langalla
2. Jaa silmukat neljälle puikolle (12 silmukkaa / puikko), yhdistä ympyräksi ja neulo kerros oikeaa.
3. Neulo 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta. Neulo sinisellä 15 kerrosta, vaihda väri pronssin korvikkeeseen ja neulo 15 kerrosta. Jatka kunnes sinulla on neljä raitaa (kaksi sinistä ja kaksi pronssista).

kuva1

Kantalappu

4. Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle.
5. Käännä työ, vaihda väri ja lähde neulomaan sileää neuletta (joka toinen kerros oikeaa ja joka toinen nurjaa) puikolla jolla on 24 silmukkaa. Aloita nurjalla kerroksella ja nosta aina ensimmäinen silmukka (nurjalla kerroksella nurin, oikealla oikein.) Neulo 4 kerrosta vähemmän kuin puikoilla on silmukoita eli mallisukissa 20 kerrosta (tai niin paljon että kantalappu ylettyy sovitettaessa lattiaan), viimeisenä kerroksena oikea kerros.

kuva1

Kantapää

6. Jaa kantalapun silmukat kolmeen yhtä suureen ryhmään (jos jako ei mene tasan, sijoita ylijäämä keskelle). Tässä tapauksessa siis kolmeen kahdeksen silmukan ryhmään. Voit laittaa langan merkiksi ryhmien väliin.
7. Jatka sileää neuletta. Neulo ensimmäisen ryhmän silmukat ja keskimmäinen ryhmä viimeistä silmukkaa lukuun ottamatta (15 silmukkaa). Kavenna keskimmäisen ryhmän viimeinen ja viimeisen ryhmän ensimmäinen silmukka nurin yhteen.
8. Käännä työ, nosta juuri kavennettu silmukka ja neulo keskimmäisen ryhmän silmukat viimeistä lukuun ottamatta. Tee keskimmäisen ryhmän viimeisen silmukan ja seuraavan silmukan kanssa ylivetämiskavennus.
9. Käännä jälleen työ, nosta juuri kavennettu silmukka ja jatka samalla tavalla kaventamista niin että sivuryhmien silmukat vähentyvät ja keskimmäisen ryhmän silmukkamäärä pysyy ennallaan. Jatka kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois. Viimeisen kavennuskerroksen pitäisi olla oikea.

kuva1

Teräosa

10. Pidä työ itseesi päin ja poimi keskimmäisen ja toisen puikon välistä 13 silmukkaa.

kuva1

11. Neulo toinen ja kolmas puikko oikeaa.
12. Poimi jälleen 13 silmukkaa.

kuva1

13. Jaa keskelle jääneen puikon silmukat (8 silmukkaa) tasan niille puikoille, joille juuri poimit silmukoita ja neulo kerros oikeaa siten että neulot poimitut silmukat kiertäen.

kuva1

14. Ala kaventaa joka toisella kerroksella. Kavenna 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetämiskavennuksella. Kavenna kunnes jokaisella puikolla on taas 12 silmukkaa.
15. Neulo suoraa neuletta kunnes teräosa on niin pitkä että pikkuvarpaasi peittyy. Muista vaihtaa väriä aina 15 kerroksen välein.
16. Aloita kärkikavennukset. Kavenna jokaisella puikolla puikon keskellä ja lopussa niin että jokaisen kavennuksen välissä on yhtä monta silmukkaa. Eli mallisukissa ensimmäisellä kavennuskerroksella neulo neljä silmukkaa, kavenna, neulo toiset neljä silmukkaa ja kavenna. Neulo kavennuskerroksen jälkeen yhtä monta kerrosta kuin kavennusten välissä on silmukoita. Ensimmäisten kavennusten jälkeen siis neljä kerrosta. Neljän välikerroksen jälkeen jälleen kavennetaan joka puikolla: kolme silmukkaa, kavennus, kolme silmukkaa ja kavennus. Sitten kolme välikerrosta jne. kunnes jokaisella puikolla on kaksi silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.
17. Päättele sukkien langanpäät ja sujauta jalkaan tai pakettiin.

kuva1

Luukun loihti: AIV-rehu

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa