Harry Potter -fanien joulukalenteri 2015

Luukku 14 - Loitsupaita

Kukapa potterfani ei haluaisi loitsutekstein koristeltua paitaa? Nyt voit tehdä sellaisen ihan itse! Paidan voisi koristella loitsujen nimillä yksinkertaisesti vain piirtämällä loitsut paitaan vapaalla kädellä, mutta se vaatii jonkinasteisia piirustustaitoja ja, koska kangastussi ja kangasvärit pysyvät tiukasti kankaassa, virheiden korjaaminen myöhemmin ei onnistu. Niinpä tämä ohje sopii myös ihmisille (kuten allekirjoittanut), joilla ei ole suuria piirustustaitoja eikä erityisen vakaata kättä. Tämä ohje sopii siis myös vaikka olisit käsitöissä ja piirtämisessä täysi poropeukalo!

Tarvitset:

* paidan jonka haluat koristella (mielellään vaaleansävyinen)
* kangastussin (kangastusseja saa sekä käsityöliikkeistä että kirjakaupoista, ohjeessa on käytetty Suomalaisesta Kirjakaupasta ostettua Fabrico-merkkistä mustaa kangastussia)
* teippiä (maalarinteippi tai ilmastointiteippi)
* sakset
* silitysrauta ja silityslauta

Paidan painatus Paidan painatus

Aloita valitsemalla, millä loitsuilla haluat paitasi koristella. Loitsut voivat olla haluamallasi kielellä. Tämän jälkeen asettele loitsut esimerkiksi word-ohjelmalla kahdelle A4-kokoiselle sivulle itseäsi miellyttävällä tavalla. Valitse myös sopiva fontti. Tekstin kannattaa olla tarpeeksi suurta, jotta teksti on helppo piirtää kankaaseen ja jotta se näkyy paidassa. Tulosta sivut. Tässä esimerkkinä oma asetteluni, jossa osa loitsujen nimistä lihavoituna ja hieman erikokoisina:

Paidan painatus

Sivujen tulostamisen jälkeen leikkaa ylimääräinen paperi toisen sivun ylä- tai alareunasta pois (jotta eri sivujen tekstien välille ei jää tyhjää tilaa) ja teippaa sivut yhteen.

Paidan painatus

Käännä sitten paita nurinpäin ja asettele sivut huolella paidan nurjalle puolelle, niin että tekstit sijoittuvat haluamaasi kohtaan paidassa. Teippaa lopuksi sivut paitaan kiinni.

Paidan painatus

Käännä paita taas oikeinpäin ja tarkista miten loitsutekstit asettuvat paitaan. Onko sivut aseteltu oikeaan kohtaan? Tekstin pitäisi vaaleassa kankaassa näkyä kankaan läpi, mutta mikäli tekstiä on vaikea erottaa, apuna voi käyttää esimerkiksi lasipöydän alle asetettua lamppua, jolloin voi tarkastella mihin kohtaan paitaa tekstit sijoittuvat.

Paidan painatus

Kun tekstit sijaitsevat haluamassasi kohdassa, voit alkaa piirtää kirjaimia kangastussilla kankaaseen. Mikäli tekstit eivät erotu kankaan läpi tarpeeksi hyvin, voit käyttää jälleen lasipöytää apuna. Sijoita paita lasipöydälle ja pöydän alle lamppu. Tällöin näet kirjainten ääriviivat paremmin. Piirrä ensin kirjainten ääriviivat ja, kun olet niihin tyytyväinen, väritä kirjaimet kokonaan. Ole huolellinen ja käytä tähän aikaa, sillä virheitä on vaikea korjata. Kankaan alla olevat mallipaperit kannattaa säilyttää paikoillaan ääriviivojen piirtämisen jälkeenkin, koska sen lisäksi että ne toimivat mallina, ne estävät kangasvärin leviämisen paidan takakappaleeseen. (Ohjeessa käytetyn kangastussin väri ei imeytynyt kankaan läpi kovin pahasti, mutta mikäli käytät jotain muuta kangasväriä tai tussia kuin ohjeessa mainittua, kannattaa mahdollisesti laittaa useampia suojapapereita, jotta väri ei tahri paidan selkämystä.)

Paidan painatus Paidan painatus

Kun olet valmis, jätä paita kuivumaan ainakin vuorokaudeksi. Värin kuivuttua voit irrottaa mallipaperit paidan sisältä ja kiinnittää vielä värin kankaaseen lämpökäsittelyllä. Tämä varmistaa sen, että värit kestävät myös pesussa. Fabrico-kangastussin ohjeissa sanotaan, että lämpökiinnitys ei ole välttämätöntä, mutta kannattaa tehdä, jotta väri pysyisi mahdollisimman hyvin. Lämpökäsittelyn saa tehdä aikaisintaan vuorokauden kuluttua piirtämisestä.

Lämpökäsittely: Värin lämpökiinnitys tapahtuu silittämällä, joten aloita tarkistamalla paitasi silitysohje. Käytä kuuminta ohjeessa sallittua silityslämpötilaa ja silitä paitaa kuvion kohdalta noin 3-5 minuuttia. Älä missään nimessä käytä höyryä! Tarkista ennen silityksen aloittamista, että höyrytoiminto on pois päältä ja vesisäiliö on tyhjä. Tarkista ohjeesta myös kummalta puolelta paita kuuluu silittää. Mikäli ohjetta ei ole, silitä kankaan nurjalta puolelta. Jos silität nurjalta puolelta, voit laittaa kankaan ja silityslaudan väliin jonkin kankaan (jokin vanha kangas joka saa likaantua) suojelemaan silityslautaa kuviosta mahdollisesti irtoavalta väriltä. Jos silität kankaan oikealta puolelta, voit laittaa kankaan kuvion päälle suojaamaan silitysrautaa. Kuten normaalistikin silitettäessä, liikuta rautaa koko ajan, jotta kangas ei pala. Ole varovainen paitaa käsitellessäsi, sillä paita voi olla pitkän silityksen jälkeen todella kuuma!

Odota lämpökäsittelyn jälkeen useampi päivä ennen kuin peset vaatteen (esimerkiksi viikko on hyvä).

Luukun loihti Khallayne

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa