Harry Potter -fanien joulukalenteri 2015

Luukku 6 - Brittiläisiä jouluperinteitä

Jästitiedon opettaja katsoi tiukasti hälisevää luokkaa.

"No niin, rauhoitutaanpas!", hän komensi, ja tehosti käskyä mäjäyttämällä karttakepillä pöytäänsä napakasti. Joku toinen opettaja olisi todennäköisesti heittänyt ilmaan muutaman loitsun oppilaiden huomion saamiseksi, mutta jästitiedon opettaja eli niin kuin opetti – ei kaapuja, ei viittoja, vaan aina tyylikäs jästien jakkupuku tai neuletakki ja kynähame, jalassa tietysti tyylikkäät korkokengät. Kengät hän tosin oli loitsinut tuntumaan mukaviksi jaloissa (miten ihmeessä jotkut jästinaiset jaksoivat kipittää monen tuuman korkuisissa koroissa kaiket päivät?), mutta sitä opettaja ei olisi ikinä tunnustanut kenellekään.

Koska joulu lähestyi, jästitiedon opettaja oli tänään pukeutunut punaiseen, pörröiseen neuletakkiin, jota koristivat välkähtelevät lumihiutalekorut. Olihan niissä joku pieni loitsu, joka sai ne välkehtimään kauniisti, mutta sitäkään opettaja ei ikinä suostuisi tunnustamaan.

Kun luokka vihdoinkin hiljeni, opettaja huokaisi syvään. "Tiedän, että joululoma on jo nurkan takana, mutta yrittäkää nyt jaksaa keskittyä. Ja koska joulu on jo ovella, keskitymme tänään puhumaan brittijästien jouluperinteistä. Monet jästien tavoista ovat hyvin samankaltaisia kuin meillä, mutta niissä on myös eroavaisuuksia. Näitä tutkiskelemme tänään."

Oppilaiden edessä oleville pergamenteille alkoi ilmestyä tekstiä... joku raja sentään jästitavoilla! Paperia puusta? Olikos hassumpaa kuultu, opettaja ajatteli, samalla kun luokka alkoi syventyä tarjolla olevaan materiaaliin.

Joulukuusi

Brittijästien jouluperinteitä

Monet brittijästien jouluperinteet eivät eroa paikallisten noitien ja velhojen jouluperinteistä. Esimerkiksi jästit viettävät mielellään joulunsa perheen tai ystävien kanssa, ja antavat toisilleen lahjoja ja syövät hyvin. Jotkut tavat kuitenkin poikkeavat velhojen ja noitien tavoista.

Jästijoulun historiaa

Brittijästit kutsuvat joulua yleensä nimellä "Christmas", joka on uskonnollinen viittaus. Joulua on kuitenkin kutsuttu aikojen saatossa monilla nimillä, kuten "midwinter" (keskitalvi), Yule ja Noel.

Pitkään aikaan brittijästit eivät viettäneet joulua kovinkaan innokkaasti – ei joulupukkia, ei joulukortteja, ei joululomaa - ennen kuin kuningatar Viktoria nousi valtaistuimelle vuonna 1837. Hänen aikaansa vallan kahvassa kutsutaan viktoriaaniseksi aikakaudeksi, ja sen aikana britit pääsivät tutustumaan nykyaikaisiin joulunviettotapoihin hyvinkin perusteellisesti... osittain siksi, että Viktoria ja hänen miehensä, prinssipuoliso Albert, toivat maahan uusia joulutapoja, ja osittain siksi, että monilla ihmisillä alkoi kehityksen myötä olla jonkin verran enemmän rahaa.

Joulupuu tuli brittijästien tietoon 1800-luvun aikana, erään hannoverilaisen (eli nykyisen Saksan alueella asuneen) prinsessan myötä. Myöhemmin kuningatar Viktoria meni naimisiin saksalaisen serkkunsa Albertin kanssa, ja yhä useampi saksalainen jouluperinne löysi tiensä myös brittijästien pariin. (Tiedättehän, että kuningatar Viktorian huhutaan olleen ihmissusi? Jästitkin osaavat pitää salaisuuksia.)

Kuuluisa jästikirjailija Charles Dickens kirjoitti tarinansa Saiturin joulu (A Christmas Carol) jo vuonna 1843. Sitä pidettiin melko nössönä, kehotettiinhan siinä rikkaita jakamaan hyvästään myös köyhille, edes jouluna. Hömppää! Radikaalia keskiluokkaisuutta!

Alkuperäinen brittijästien joululoma oli lyhyt, vain kaksi päivää, eli 25. ja 26. joulukuuta. Ja tämäkin koski lähinnä keskiluokkaa. Toinen joulupäivä sai nimen "Boxing Day", joka viittasi todennäköisesti lahjalaatikoihin ("boxes"), joita rikkaat antoivat palvelijoilleen joulun kunniaksi.

Kaikki brittijästit eivät heti innostuneet joulusta. Täällä Skotlannissa, jossa Tylypahkakin sijaitsee, olemme perinteisesti mieluummin viettäneet uuttavuotta, jota kutsumme nimellä Hogmanay. Skotlannissa joulupäivä oli monelle jästille aivan normaali työpäivä vielä noin 50–60 vuotta sitten! Joillakin skottijästeillä on myös ollut tapana polttaa joulukokkoja.

Yksi oudoimpia jästiperinteitä kautta aikojen oli voimissaan 1100-luvulla. Silloin Englannissa eli mies, joka tuli tunnetuksi nimellä Rolant the Farter, eli Roland Piereskelijä. Hän oli kuningas Henrik II:n hovinarri, ja joka jouluna hänellä oli tärkeä tehtävä. Hänen tuli esittää kuninkaalle "Unum saltum et siffletum et unum bumbulum". Eli mitä? Hyppy! Vihellys! Pieru! Emme tiedä mitä mieltä nykyiset kuninkaalliset olisivat tällaisesta jouluviihteestä, mutta todennäköisesti nykyisillä kuninkaallisilla ei ole virallista hovipiereskelijää palkkalistoilla.

Jästien joulupukki

Brittijästit kutsuvat joulupukkia nimellä Father Christmas, eli suunnilleen Isä Joulu. Tässä vaiheessa meidän tulee kuitenkin muistaa, että "father"-nimityksellä ei aina ole tarkoitettu omaa isää, vaan sillä nimityksellä on myös voitu puhutella muita vanhempia miehiä.

Nykyään amerikkalaisjästien vaikutuksesta yhä useampi brittijästi kutsuu joulupukkia myös nimellä Santa Claus, ja nimitykset tarkoittavat samaa hahmoa. Aina ei näin ole ollut. Father Christmas oli alkujaan osa brittiläistä keskitalven juhlaa (tätähän me velhot ja noidatkin vietimme menneinä aikoina), pukeutui vihreään, ja symbolisoi sitä, että kevät vielä tulisi palaamaan. Father Christmas ei myöskään kulkenut reellä tai pitänyt poroja.

Brittijästit uskovat, että joulupukki vierailee heidän luonaan jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä. Monet jästilapset jättävät joulupukille ja hänen poroilleen jotain pientä syötävää, kuten hedelmäpiiraita ja sherryä joulupukille ja porkkanaa poroille. Jotkut jästit ovat heränneet siihen, että joulupukkihan ajaa rekeänsä koko yön, eikä hänelle siksi sovi tarjoilla alkoholipitoista sherryä. Juoman voi siksi korvata vaikkapa lasillisella maitoa.

Joulupukki

Jästien jouluperinteet

Monet jästilapset kirjoittavat joulupukille, mutta toisin kuin jästit yleensä, he eivät luota kirjeitä postin huomaan (ei, he eivät käytä pöllöpostia, vaan aivan toisenlaista järjestelmää), vaan postittavat kirjeensä polttamalla sen takassa! Tämä on selvästikin alkujaan ollut yritys hyödyntää Hormiverkkoa, ja on epäiltävissä, että joku jästilapsi on nähnyt velhon tai noidan käyttävän Hormiverkkoa jossakin vaiheessa, ja perinne on syntynyt tällä tavalla.

Jouluaattona brittijästit eivät vielä hiljenny joulunviettoon, vaan heidän parissaan jouluaatto on vuoden kiireisin shoppailupäivä. Jostain syystä jästit mielellään hoitavat kaikki jouluostoksensa viime hetkellä, joten kaupoissa käy kova kuhina.

Jästit avaavat joululahjansa jouluaamuna, aivan kuten noidat ja velhotkin. Poikkeuksen tästä tekee kuninkaallinen perhe, joka avaa lahjansa jo jouluaattona, saksalaiseen tyyliin. Tässäkin näkyy kuningatar Viktorian ja prinssipuoliso Albertin vaikutus.

Brittijästilasten joululahjat jaetaan heidän sukkiinsa. Lapset ripustavat sukat yleensä sänkyjensä päätyyn (toisin kuin amerikkalaiset lapset, jotka suosivat takkaa), ja joulupäivän aamuna niistä löytyy kaikenlaista lahjaa ja pakettia.

Paukkukaramellit ovat tärkeä osa brittijästien joulupäivän viettoa. Paukkukaramellit ovat ison karamellin muotoisia, ja niiden sisältä löytyy erilaisia pikkulahjoja, yleensä ainakin vitsi, joka luetaan ääneen joulupöydässä, paperinen kruunu, joka tietenkin puetaan päälle juhlia varten, ja usein jokin pieni lahja.

Jotkut brittijästit käyvät kirkossa joulupäivänä, mutta kun kello lyö kolme joulupäivänä, kokoontuvat lähes kaikki brittijästit television tai radion ääreen kuuntelemaan kuningattaren puhetta.

Joillakin jästeillä on tapana kiertää naapurustossa ilahduttamassa naapureita joululauluja laulamalla.

Jästien jouluherkut

Brittijästit syövät jouluateriansa joulupäivänä, ja pöydästä löytyy usein kalkkunaa tai hanhea. Kasvispuolelta löytyy palsternakkaa, porkkanaa, naurista ja ruusukaalia. Pöytään katetaan myös Yorkshiren vanukasta, joka ei ole vanukasta nähnytkään, vaan muistuttaa lähinnä jonkinlaista uunipannukakkua. Muita perinteisiä brittijästien jouluruokia ovat brittiläiset hedelmäpiiraset, joiden sisältä löytyy ainakin omenaa, rusinoita, korintteja, mantelia, appelsiininkuorta, sokeria, kanelia ja inkivääriä, sekä kerrosvanukas eli trifle.

Kerrosvanukas, eli trifle

Jouluvanukas, tai siis "plum pudding", on brittijästien jouluherkku, jota on perinteisesti tarjoiltu joulupäivällisten osana. Vaikka nimestä voisi saada käsityksen, että vanukas sisältäisi luumuja ("plums"), niin oikeasti se ei sisällä ollenkaan luumuja, vaan nimi tulee siitä, että entisaikoina jästit kutsuivat rusinoita samalla nimellä kuin nykyään luumuja. Vanukas sisältää kuivattuja hedelmiä ja erilaisia jouluisia mausteita, kuten kanelia ja inkivääriä, sekä reippaasti alkoholia. Jouluvanukasta kypsytellään kuukausikaupalla tai jopa koko vuoden ajan! Alkoholi estää sitä homehtumasta. Monet jästiperheet säästävät viimeisen jouluvanukkaansa ja syövät sen pääsiäisenä.

Brittijästit tuntuvat rakastavan harhaanjohtavia ruuannimiä. Jouluinen "luumuvanukas" ei sisällä ollenkaan luumuja, mutta vieläkin hämmentävämmäksi menee, jos puhutaan jouluisesta ruuasta, jota kutsutaan nimellä "mincemeat". Kuten tiedämme, "mince" tarkoittaa jauhamista tai silppuamista, ja "meat" tarkoittaa lihaa. Mincemeat on siis jauhelihaa... vai onko? No ei. Se on silputuista hedelmistä, mausteista ja alkoholista tehtyä sörsseliä, jota laitetaan piirakoiden sisään. Eikä se yleensä sisällä lihaa lainkaan.

Jotkut jästit piilottavat kolikoita joulukakkuun tai jouluvanukkaaseen. Melko epähygieenistä, jos minulta kysytään...

Jästien oudot joululaulut

Perinteisesti brittijästien joulu on kestänyt 12 päivää, alkaen joulupäivästä, ja loppuen 5. tammikuuta, eli loppiaisen aattona. Näistä kahdestatoista päivästä on olemassa perinteinen laulu, jossa rakastettu tuo joka päivä enemmän ja enemmän, ja aina oudompia lahjoja:

yksi peltopyy päärynäpuussa
kaksi turturikyyhkyä
kolme kanaa
neljä laululintua
viisi kultaista sormusta
kuusi munivaa hanhea
seitsemän uivaa joutsenta
kahdeksan lypsypiikaa
yhdeksän tanssivaa neitoa
kymmenen pomppivaa nuorukaista
yksitoista soittavaa pillipiiparia
kaksitoista rummuttavaa rumpalia

Tämä perinne on nostattanut huolta siitä, että brittijästit edelleen harjoittaisivat orjuutta, koska laulussa annetaan lahjaksi ihmisiä. Tästä ei kannata huolestua, sillä tutkimustemme mukaan yhtäkään jästiä ei ole vahingoitettu laulun yhteydessä. Se on vain outo, mutta hyvin suosittu perinteinen joululaulu.

Jästitiedon opettajan lähteet jästien "netissä":
British Up Your Christmas Holiday
The Twelve Days of Christmas (song)
Christmas
The Anatomy of a British Christmas Dinner Christmas traditions Roland the Farter Historic UK: A Victorian Christmas

Luukun kokosi ja saattoi jästien tietoon: Lupin. Kuvat: Morguefile

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | Vuotis.net Facebookissa