Harry Potter -fanien joulukalenteri 2016

Luukku 12 - Päivän profeetta tiedottaa

Ovatko joulun toivotukset vielä lähettämättä tutuille noidille ja velhoille Suomessa? Ei huolta, vielä ehtii! Tänä vuonna Päivän Profeetta julkaisee jouluaattona Suomen alueen erikoisnumerossa lukijoiden ystävilleen ja perheilleen lähettämiä joulun toivotuksia. Toivotukset lähetetään pöllöllä Päivän Profeetan toimitukseen: kirjoita toivotuksesi alla olevaan lomakkeeseen ja lähetä pöllö matkaan. Lähetäthän pöllösi viimeistään 22. päivän aikana, jotta toivotukset ehtivät toimitukseen ajoissa!

Huomaathan, että koska pöllöt lähetetään Päivän Profeetan Suomen toimitukseen, on pöllön paras sulautua joukkoon ja olla paikallisesti esiintyvä pöllö. Suomessa pesii 10 eri pöllölajia, joista voit valita itsellesi sopivan. Lurppuluomen pöllökeskuksen pöllöasiantuntija rouva Huhuhki kertoi Päivän Profeetalle eri pöllölajien ominaisuuksista ja niiden sopivuudesta postipöllöksi.

Toimituksemme kiittää kaikista saamistaan jouluntoivotuksista!

Suomen pöllöt

Varpuspöllö (Glaucidium passerinum)

Varpuspöllö

Varpuspöllö on Suomessa pesivistä pöllöistä kaikista pienin. Se on noin punatulkun kokoinen: pituudeltaan vain 15–19 cm ja painaa alle 70 grammaa. Pöllöjen maagisista kyvyistä huolimatta rouva Huhuhki ei suosittele käyttämään varpuspöllöjä ison ja painavan postin kuljettamiseen, eikä pitkiä matkoja varten. Kevyen postin kuljettamiseen Suomessa varpuspöllö kuitenkin sopii hyvin, sillä se pesii lähes koko maassa ja sulautuu siten hyvin joukkoon. Tunnusmerkkeinä sillä on pienen kokonsa lisäksi vaalea vatsa, jossa on ruskeita juovia ja ruskea selkä, jossa on valkeita pilkkuja.

Helmipöllö (Aegolius funereus)

Helmipöllö

Toinen lähinnä kevyen postin kuljettamiseen soveltuva Suomessa esiintyvä pöllölaji on helmipöllö. Helmipöllö on hiukan varpuspöllöä suurempi, noin rastaan kokoinen lintu. Varpuspöllön tavoin sillä on ruskea selkä, jossa on valkoisia pilkkuja, mutta sillä on vaaleassa vatsassaan ruskeita täpliä juovien sijaan ja sen naaman reunus ja silmänympärykset ovat mustat.

Lehtopöllö (Strix aluco)

Lehtopöllö

Lehtopöllö on oiva postipöllö peruspostille. Se on keskikokoinen pöllö, pituudeltaan 37–43 cm ja painoltaan noin 410–800 g. Lehtopöllöjä esiintyy Etelä- ja Keski-Suomen metsiköissä noin Oulun korkeudelle asti. Lehtopöllöstä on kaksi värimuunnosta: harmaa ja kuvassa näkyvä punaruskea. Lehtopöllö on kauttaaltaan juovikas ja muistuttaa ulkonäöltään suuresti viirupöllöä. Lajit voi kuitenkin erottaa esimerkiksi siitä, että lehtopöllöllä on kaksi valkeaa pitkittäisjuovaa päälaella.

Suopöllö (Asio flammeus)

Suopöllö

Suopöllö on keskikokoinen pöllö. Se muistuttaa ulkonäöltään sarvipöllöä, mutta suopöllön siivissä on valkoinen takareuna ja sillä on keltaiset silmät. Erityisen hyvä tuntomerkki on musta silmien ympärys. Suopöllö on kuitenkin muuttolintu, minkä vuoksi rouva Huhuhki ei suosittele käyttämään suopöllöä postipöllönä talvisin, vaikka suopöllöistä onkin joskus myös talvihavaintoja.

Sarvipöllö (Asio otus)

Sarvipöllö

Sarvipöllö on keskikokoinen, ulkonäöltään suopöllöä muistuttava pöllö. Erotuksena suopöllöstä sarvipöllöllä on oranssit silmät ja korvatupsut. Korvatupsujensa ansiosta se muistuttaa myös huuhkajaa, mutta sarvipöllö on huuhkajaa huomattavasti pienempi. Sarvipöllöjä esiintyy kaikkialla suomessa, mutta suopöllön tavoin sarvipöllö muuttaa yleensä talveksi etelään. Jotkin yksilöt talvehtivat kuitenkin Suomessa, joten sarvipöllöä on mahdollista käyttää postipöllönä myös talvisin.

Hiiripöllö (Surnia ulula)

Hiiripöllö

Hiiripöllö keskikokoinen pöllö, joka muistuttaa ulkonäöltään helmipöllöä. Hiiripöllö on kuitenkin helmipöllöä suurempi ja sillä on pidempi pyrstö. Hiiripöllö on aktiivinen päivällä toisin kuin muut Suomen pöllöt, joten hiiripöllö on hyvä valinta postipöllöksi, jos postia täytyy usein lähettää pikaisesti myös päivällä.

Viirupöllö (Strix uralensis)

Viirupöllö

Viirupöllö on melko suuri pöllö, joten se sopii myös hieman raskaammalle postille. Se muistuttaa lehtopöllöä, mutta se on suurempi, eikä sillä ole valkeita juovia päälaella.

Lapinpöllö (Strix nebulosa)

Lapinpöllö

Lapinpöllö on suuri lähes huuhkajan kokoinen pöllö ja sopii hyvin isommalle ja raskaammalle postille, kuten paketeille. Ulkonäöltään lapinpöllö on harmaa, viiruinen, isopäinen pöllö, jolla on tiheä juovakuvio naamassa ja keltaiset silmät. Lapinpöllöt pesivät useammin pohjoisemmissa osissa Suomea, mutta ajoittain myös Etelä- ja Keski-Suomessa.

Tunturipöllö (Bubo scandiacus)

Tunturipöllö

Tunturipöllö on melkein huuhkajan kokoinen pöllö, joka on helppo tunnistaa valkoisesta värityksestään. Koiraat ovat lähes täysin valkoisia, naarailla on vaihtelevasti myös tummaa väritystä. Rouva Huhuhki ei suosittele käyttämään Suomen postituksissa tunturipöllöä, sillä tunturipöllö on Suomessa äärimmäisen uhanalainen ja se pesii vain satunnaisesti aivan pohjoisimmissa osissa Suomea. Niinpä tunturipöllö postipöllönä herättäisi paljon huomiota jästeissä.

Huuhkaja (Bubo bubo)

Huuhkaja

Huuhkaja on Euroopan suurin pöllö, joten se on oiva valinta, mikäli suunnittelee suurten pakettien lähettämistä tai lähettää postia usein kauas pitkän matkan päähän. Huuhkaja pystyy myös puolustautumaan pienempiä pöllöjä paremmin pedoilta, joten se on hyvä ja turvallinen postipöllö. Huuhkajalla on sarvipöllön tapaan korvatupsut, mutta se on huomattavasti sarvipöllöä suurempi.

Luukun loihti Khallayne

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | vuotis.net Facebookissa | vuotis.net Instagramissa