Harry Potter -fanien joulukalenteri 2016Luukku 8 - Matami Malkinin puodissa; muodonmuutos ilman monijuomalientä!

Häämöttävätkö edessäsi teemajuhlat tai muu tilaisuus pukeutua joksikin muuksi kuin itseksesi? Tai oletko vain aina halunnut kokeilla jonkun muun kengissä olemista? Hermostuttaako monijuomaliemen käyttö? Ei hätää! Matami Malkin kaapuja kaikkiin tilaisuuksiin on täyden palvelun liike, joka antaa myös pukeutumisneuvontaa. Uusi työntekijämme Aurican on naamioitumisen asiantuntija, joka tuntee niin taiat kuin jästienkin keinot. Pääset nyt osalliseksi hänen kurssistaan, jossa käydään vaihe vaiheelta läpi se, miten voit helposti muuttua toiseksi ihmiseksi ilman monijuomalientä ja siihen liittyviä moraalisia ongelmia.

1. Valitse hahmo
Hahmo voi oikeastaan olla kuka hyvänsä. Jokaisella on oma tapansa valita hahmo. Moni luonnollisesti pukeutuu suosikkihahmokseen. Silloin mielenkiinto puvun kasaamiseen pysyykin hyvin yllä ja päivästä hahmona tulee varmasti hauska.

Hahmon voi myös valita sillä perusteella, että kokee näyttävänsä paljon hahmolta valmiiksi. Onhan pukeutuminen helppoa, jos on esimerkiksi valmiiksi oikeanlaiset hiukset. Älä kuitenkaan anna ulkonäkösi rajoittaa. Joskus kannattaa myös kokeilla jotain ihan uutta. Kuka tietää, vaikka päivä Pimentona osoittautuisikin yllättävän hauskaksi. Rumatkin hahmot tarvitsevat rakkautta, samoin vähemmän suositut ja harvemmin pukuillut.

Esittelen tässä samalla oman Remus Lupin -asuni kasaamisen esimerkkinä. Remus on suosikkihahmoni ja olin puvun aloittamisesta siksi innoissani. Lisäksi omat hiukseni ovat sopivasti lyhyet ja ruskeat, joten siitä on helppo lähteä liikkeelle.

2. Tutustu hahmoosi tarkemmin
Kun hahmo on valittu, kannattaa hieman verestää omia muisti- ja mielikuviaan hahmosta. Lue hahmon ensiesiintymisestä ja siitä, miten tätä on kuvailtu. Katso miltä hahmo taas näyttikään elokuvissa, sillä varmasti pienet yksityiskohdat ovat jääneet unholaan. Katsele myös millaista fanitaidetta hahmosta on ja miten muut ihmiset ovat hänet kuvitelleet. Mieti myös miltä hahmo omasta mielestäsi näyttää. Tarkoitus ei nyt ole kopioida hahmon asua yksityiskohtia myöten vaan pukeutua enemmän hahmon hengen mukaan.

3. Katsasta oman vaatekaappisi sisältö
Omasta vaatekaapista on luonnollista aloittaa. Siellä olevat vaatteet ovat valmiiksi sopivan kokoisia ja niiden käyttäminen ei maksa mitään. Käytä myös mielikuvitusta. Esimerkiksi huivista voi olla vaikka vyöksi, turbaaniksi tai shaaliksi.

Itselläni oli sitä sun tätä minkä koin Remukselle sopivaksi. Otin ne esiin vaihtoehdoiksi, mutta lopulta päädyin käyttämään niistä vain mustaa kravattia.

Omasta kaapista löytyneet kaksi erilaista neuleliiviä, kaksi kravattia ja kaksi rusettia

4. Katsasta perheenjäsentesi ja ystäviesi vaatekaapin sisältö
Oma vaatekaappisi ei ole ainoa paikka, joka sisältää mahdollisesti ilmaiseksi käytössäsi olevia vaatteita. Esimerkiksi isän kauluspaita voi suuresta koostaan huolimatta kelvata neuleen alle kätkettynä ja vaatekappaleet, joilla ei ole varsinaista kokoa, kuten kravatit ja korut, käyvät hyvin. Myös sisaruksilta voi löytyä vaikkapa pieneksi jääneitä vaatteita, jotka ovat pukuusi oikein passeleita samoin kuin ystäviltäsi.

Vaatteita lainatessasi muista kuitenkin, että vaatteet eivät ole sinun. Pidä ne siis mahdollisimman siisteinä ja palauta ne siinä kunnossa missä sait ne lainaan. Muista myös palauttaa lainaamasi asiat ajallaan. Ymmärrä myös ystävääsi, joka ei halua lainata jotakin. Sinulla ei ole mitään luontaista ystävyyden tuomaa oikeutta toisen tavaroihin.

Remukselle löysin äitini vaatekaapista kauluspaidan ja vanhan vyön. Äiti ei aikonut käyttää kumpaakaan enää kuitenkaan, joten sain ne käytännössä ihan omakseni.

Kuvassa hyvin vaaleansininen kauluspaita/paitapusero, jossa pehmeät kaulukset ja musta, kulunut nahkavyö, joka alkuperäinen vaaleansininen väri pilkistää vähän kuluneista kohdista.

5. Kiertele kirpputoreilla
Kirpputoreilta voi löytää halvalla vaikka mitä. Avain kirpputoreilta löytämiseen piilee siinä, että aloittaa kiertelyn ajoissa eikä pety, jos sitä oikeaa ei heti tule vastaan. Kokeile useita eri kirpputoreja ja varaa kiertelyyn kunnolla aikaa.

Remukselle löysin eriparisen, villakankaisen pukukokonaisuuden. Noudatin tässä elokuvien esimerkkiä, mutta ajattelin, että kävisi järkeen, ettei Remuksella ole välttämättä ollut varaa ostaa kokonaista pukua kerralla, joten eriparisuus olisi ymmärrettävää. Housut olivat liian isot ja kengät rikki, mutta molemmat olivat korjattavissa. Bleiseri on naisten, mutta muotoleikkaukset olivat riittävän maltilliset ja koko minulle sopiva.

Kuvassa tweed-kuvioinen, villakankainen bleiseri, miesten villakankaiset suorat housut ja ruskeat, kuluneet nahkakengät.

6. Viimehädässä käy vaatekaupassa
Jos jotain olennaista vielä puuttuu, voi turvautua varsinaisiin kauppoihin. Näistäkin kannattaa aloittaa Tokmannin kaltaisista halpahalleista, sillä kuten nimikin kertoo, vaatteet ovat siellä halpoja. Usein halpahalleista saa myös hyvin yksinkertaisia perusvaatteita, mikä voi olla hyväkin. Joskus vaikeinta on löytää ihan tavallinen yksivärinen T-paita.

7. Tuunaa löytämiäsi vaatteita, jos mahdollista
Koko ajan vaatteita etsiessäsi kannattaa pitää mielessä, että vaatteet ovat muokattavissa. Tämä on kiinni omista taidoistakin, mutta vaikkapa kuvion painaminen paitaan tai pitsin ompeleminen vaatteen reunaan ei ole erityisen haastava toimenpide. Ja apuakin voi pyydellä ympärillään olevilta ihmisiltä.

Remuksen tapauksessa esimerkiksi tein vaatteista kuluneemman näköisiä. Kavensin housut itselleni sopivaksi ja käärin lahkeet. Liimasin kengät kontaktiliimalla käyttökelpoisiksi ja sujautin niihin sisään vanhojen lenkkarieni pohjalliset.

Kuvassa edellä mainitun takin yksityiskohtia. Yksi nappi on vaihdettu erilaiseksi. Kaulusten kärkiin on käsin ommeltu eriväristä lankaa ja takin saumoista irrotettuja langanpätkiä kuluneen vaikutelman aikaansaamiseksi. Kuvassa myös housun polvet, joihin on kumpaankin ommeltu paikat selvästi erilaisesta kankaasta kuin housut itse.

8. Ompele itse
Jos ompelutaitoa löytyy, itse ompeleminen on joskus paljon helpompaa. Internetistä löytyy paljon hyviä tutoriaaleja ja käsityölehtien kaavoista saa pienellä muokkaamisella sitä mitä haluaa. Myös ompelutaitoisia sukulaisia tms. voi jälleen pyydellä auttamaan. Jos käy vielä peruskoulua, myös käsityöopettajalta voi ainakin pyytää vinkkejä.

Remukselle ompelin kaavun. Käytin pohjakaavana käsityölehden aamutakin kaavaa ja lisäsin siihen hupun, leveyttä helmaan ja etukappaleeseen mustan vuorin ja erilaisen kiinnityssysteemin.

Kuvassa musta kaapu viikattuna siististi

9. Nettishoppaile
Etenkin koulupukujen suhteen internet tarjoaa paljon vaihtoehtoja. On useammanlaisia kravatteja ja kaapuja sekä tupahuiveja ja pipoja. Ehkäpä mukaan tarttuu kangasmerkki tai vaikka ajankääntäjä tai elokuvan mukaan autenttinen taikasauva. Internetistä ostaessa täytyy pitää huolta turvallisuudesta. Tee pikainen haku myyjästä ennen kuin ostat ja katso mitä muut siitä sanovat. Esim. eBayssa on avuliaasti myyjien profiilit, joista näkee muiden antamat arvostelut. Mikäli olet hiukan nuorempi, kannattaa konsultoida vanhempiaan aiheesta.

10. Laita hiuksesi tai sijoita peruukkiin
Hiukset ovat merkittävä osa hahmoa. Jos on oikein sitoutunut hahmoonsa tai pitää tämän hiusmallista, voi ihan käydä leikkauttamassa ja värjäämässä omansa. Useimmat meistä eivät kuitenkaan ole valmiita tähän. Yksi vaihtoehto on hiusliitu, joka on halpaa, mutta sotkuista.

Myös peruukit ovat vaihtoehto. Suomalaisissa pilailukaupoissa myytävät peruukit ovat yleensä melko huonolaatuisia, mutta muutamaksi käyttökerraksi osa on ihan kelvollisia. Hyvä peruukki ei kiillä liikaa ja on mielellään sopivan tiheä pituuteen nähden. (Lyhyen täytyy olla tiheämpi, jotta omat hiukset eivät paista alta, pidempi taas ei saa olla niin tiheä, että hiukset laskeutuvat huonosti sen vuoksi.) Peruukin kiiltoa voi hiukan vähentää talkilla. Jos on mahdollisuuksia, kannattaa kuitenkin tutustua cosplay peruukkeja tarjoaviin ulkomaalaisiin nettikauppoihin ja eBayhin.

Omat hiukseni olivat tosiaan valmiiksi aika sopivat. Kasvomaaleilla ja hiuslakalla koitin tehdä harmaita raitoja, mutta ne näkyvät kuvassa aika heikosti. Muuten otin taas elokuvasta ja fan artista vaikutteita.

Kuvassa ennen ja jälkeen versiot hiuksista. Hiukset on laitettu selkeämmälle jakaukselle ja lakalla tehty vähän pöyheämmiksi.

11. Arvioi meikin tai maskeerauksen tarve
Varsinkin jos asusta on tarkoitus ottaa kuvia, vaikka vain pieni määrä puuteria ei olisi pahasta. Se vähentää naaman kiiltävyyttä ja punoitusta kuvissa. Lisäksi hahmolla voi olla vaikka arpia, pisamia tai suuri nenä, joita erilaisin tempuin voi yrittää maskeerata. Myös jos pukeutuu eri sukupuolen edustajaksi, jonkinlainen meikki voi parantaa vaikutelmaa. Meikkejä kannattaa taas etsiä omien laatikoiden lisäksi perheenjäseniltä ja kavereilta. Meikkienkin kanssa kannattaa käyttää mielikuvitusta.

Remus vaati minulta aika paljon maskeerausta. Varjostin kasvojani kulmakarvojen ja poskiluiden alta, käytin harmaata luomiväriä five o’ clock shadown tekemiseen ja varjostin silmänalusiani väsyneeksi luomiväreillä. Lisäksi Remukselle tein arpia muutamilla pilailukaupasta saatavilla maskeerausvälineillä (Grimasin Mastix extra -liima ja Mehronin Rigid collodion -arpineste) ja tein viikset partakrepistä ja edellä mainitusta liimasta.

Kuvassa ennen ja jälkeen kuvat maskeerauksesta.

12. Viimeistele asu muutamalla yksityiskohdalla tai propilla
Pienet asiat tuovat hahmon eloon. Mitä olisikaan Rita Luodiko ilman sähäkkää sitaattisulkakynäänsä? Usein tällaisia pieniä asioita voi ihan löytää kotoaan: velhomaisia vanhoja kirjoja, erilaisia pulloja taikajuomille tai vaikkapa kermakaljalle, hahmon lempiherkkuja, pehmolelueläin lemmikiksi jne. Näitä voi katsella samalla kun kiertelee kirpputoreja ja kauppoja vaatteiden toivossa.

Remukselle otin mukaani taikasauvan ja ruskean laukun. Sauvan olin askarrellut jo aikaisemmin muihin tarkoituksiin, mutta sen väri ja pituus vastasi suunnilleen Remuksen sauvaa elokuvissa ja yleisesti sauva oli sopivan yksinkertainen ja maltillinen. Laukun löysin kirpputorilta ja ostin jo paljon aiemmin muihin tarkoituksiin. Suunnitelmissani oli liimata siihen nimi professori R.J. Lupin, mutta lopulta en ehtinyt.

Kuvassa nahkainen, pienehkö matkalaukku ja yksinkertainen, puinen taikasauva, joka on vahattu ruskeaksi.

Bonus-vinkki: Aloita ajoissa. Joskus kaiken tarvittavan löytämisessä ja tekemisessä voi kestää kauan. Etenkin, jos budjettisi on pieni, kannattaa mieluummin kiertää kirpputoreja ahkerasti ja iskeä, kun vihdoin se halpa tuote löytyy sen sijaan, että viimetipassa ostat viisi kertaa kalliimman vastaavan jutun uutena.

Nauti uudesta puvustasi!

Kuva valmiista asusta.

Luukun loihti Aurican

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | vuotis.net Facebookissa | vuotis.net Instagramissa