Harry Potter -fanien joulukalenteri 2017

Luukku 24 - Harry Potter -fanien joulukalenterin historiikki

Penkoessaan matkalaukkuaan joulun alla, Lisko löysi sieltä nurkkauksen, johon oli heittänyt kaikenlaista vanhaa tavaraa valokuvista matkamuistoihin. Eräs pino kutsui häntä erityisesti ja hän meni katsomaan mitä siitä löytyisi. Pinosta paljastui iso kasa vanhoja joulukalentereita eri puolilta maailmaa. Yhdessä nipussa oli yli vuosikymmenen verran kalentereita pienestä Lontoolaisesta pubista...

Tiesitkö, että Harry Potter -fanien (ja Vuotavan Noidankattilan) joulukalentereita on tehty yli kymmenen vuotta? Vanhin yhä netistä löytyvä kalenteri on vuodelta 2006, mutta kalenteri oli olemassa jo monta vuotta ennen sitäkin.

Vuosien saatossa kalenteria ovat olleet tekemässä kymmenet ja taas kymmenet Vuotiksen modet ja silloin tällöin kortensa on kantanut kekoon myös useampi rivivuotislainen. Kurkistetaan menneisyyteen ja katsotaan mitä vanhat kalenterit ovat oikein pitäneet sisällään...

Kuvakollaasi vuosien 2006 - 2017 joulukalentereista

Teemoja:

HP-fanien joulukalentereissa on lähes joka vuosi ollut jokin kantava teema, joka on tavalla tai toisella yhdistänyt kalenterin luukut toisiinsa. Teemoina ovat olleet muun muassa kuolonsyöjät, kelmit, Tylypahkan oppiaineet ja taikaeläimet.

Kurkistetaanpa vuoden 2009 kalenteriin, jonka tausta antaa loistavan vinkin siitä, mikä sen vuoden teema oli. Osaatko arvata? Vastaus löytyy luukun lopusta!

Vuosi 2009

Toistuvia luukkuideoita:

Vaikka orjatont- öh, apulaisemme ja muut luukun tekijät ovat aina pyrkineet luomaan ainutlaatuisia kalentereita, lähes jokaisesta kalenterista löytyy silti samankaltaisia luukkuja. Jos palaamme ajassa taaksepäin vuoteen 2006, niin löytyypä sieltäkin esimerkiksi ruokaohjeita, testejä ja sitaatteja, joita löytyy myös tästä kalenterista.

Tämän vuoden kalenterissa Lisko etsi haiskuaan, mutta vuonna 2006, Ruaahilta ja oli Hagger hukassa. Vieläkö muistat miten Hagridin luo pääsee?

Ruaahin labyrintti

Muita toistuvia luukkuja ovat olleet erilaiset tietovisat, avatarit ja taustakuvat sekä arvonnat. Harry Potter -tietouttasi voit käydä testaamassa esimerkiksi näillä vanhoilla visoilla:

Mitä tiedät J. K. Rowlingista?
Entä Weasleyn perheestä?
Tai Tylypahkan opettajista?

Ainutlaatuisia luukkuja:

Toistuvien luukkujen lisäksi kalenterista on silloin tällöin löytynyt jotain todella erityistä ja nämä luukut ovat varmasti jääneet elämään monien Vuotislaisten ja Harry Potter fanien mieliin. Vieläkö muistat esimerkiksi tämän upean Ron Weasley -sarjakuvan?

Osa 1
Osa 2
Osa 3

Entä kuka muistaa Vanamo-nimisen suomalaisen vaihto-oppilaan?

Entäpäs tämän interaktiivisen yksisarvistarinan?

Kadonneet kalenterit:

Vaikka HP-fanien sivustolta löytyy kalentereita vain vuoteen 2006 asti, meillä on varmaa tietoa siitä, että kalentereita on tehty ainakin vuodesta 2001 lähtien. Ylihörhömme Lupin onnistui kaivamaan esiin muutaman muinaisen luukun, jotta kaikki pääsevät muistelemaan HP-fanien joulukalenterin alkuaikoja!

Nämä luukut ovat vuosilta 2002-2004:

Ginny teki enkelin lumehen
(Lumi teki enkelin eteiseen)

Ginny katsoi salissa joulukuusta,
Lipetit oli alhaalla jossakin.
Opettaja kysyi miksi tuo loitsuja rustaa.
Lapsi on kai päästänsä sekaisin.

Tyttö mietti hetken ja katsoi taakseen.
Villinä soi huuto kaksosten,
Kuinka tämän tunsi omaksi kodikseen.
Lumi oli puhdasta kuin aikakin.

Ja lumi oli valkeaa, Dobby kulki sukissaan.
Ja Dumlekin sai teetä juodakseen.
Ja Harry oli kentällä, kuinkas muutenkaan.
Joku kantoi lahjoja vuoteeseen.

Toiset ostaa lahjoi ja toiset korttei,
Toisilla vain pienempi palkka on.
Herm lähti aikoja sitten kotiin.
Joku oli silloin jo onnellinen.

Ginny pani ikkunaan keijuvalon,
Että edes jossakin väriä ois.
Salissa laulettiin Tyliksen laulu,
”Sunnuntaina velat nukkuis pois”.

Ja Herm meni kotiin, Dobby juoksi keittiöön.
Ja Dumle sai taas teetä juodakseen.
Ja Harry oli kentällä, näin sen lentäneen.
Ginny teki enkelin lumehen. Oo-oo-oou-oo.

Joulupukkini
(Rafaelin enkeli)

Halki tuhannen tunkkaisen kammion,
Neiti tanssii kanssa basiliskin.
Mulla yllä on vihreä jumpperi.
Sain sen tänään Mollyltä lahjaksi.
Tämä lumisade silmää kirvelee.
Viitta lehahtaa Harry kun lentelee.
Anna minulle joululahjasi,
Ole minulle joulupukkini.

Oppilaat kuiskivat oleskeluhuoneistaan,
Ujo poika ei siellä kuiskaakaan.
Joku sirosti niskojaan niksauttaa,
Äiti neuvoi että tuijottaa ei saa.
Kurkku kipeänä aamuun iloiseen,
Kuka käski mennä nauraen nukkumaan.
Anna minulle joululahjasi,
Ole minulle joulupukkini.

Lapset heittävät kohmeisin sormin palloja niskoihin.
Kuka laittaisi niille edes kengät pieniin jalkoihin.
Viime yö veti routaan tämän maan

Joululahjoja makuuhuoneisiin,
Koristeita Tylypahkan Suureen Salihin.
Kortteja vielä korttien jälkeenkin,
Haarukalla ruokaa suuhun pistettiin.
Kuka sanoi, että lahja painaa jo,
Se on kevyt kuin sudenkorento.
Anna minulle joululahjasi,
Ole minulle joulupukkini.

Mannapuuroa joulupöydässä,
Mies tarvitsee kunnon evästä.
”Kumpi voittaa käärme vai leijona?”
kysyy minulta koulussa rehtori.
Mikä minä olen sille vastaamaan,
Multa lahjat jäi kesken aikanaan.
Anna minulle joululahjasi,
Ole minulle joulupukkini.

Lapset heittävät kohmeisin sormin palloja niskoihin.
Kuka laittaisi niille edes kengät pieniin jalkoihin.
Viime yö veti routaan tämän maan
Ja se maa on lunta valkeanaan.

Mitä kenellekin lahjaksi -luukku:

Mikä ihme sopisi lahjaksi Kalkarokselle? Entä Harrylle? Mitä ihmettä voisi antaa Murjottavalle Myrtille tai Dobbylle? Dumbledorelle saattaisi sopia kirja… tai sitten ei, niitä hänellä on vaikka kuinka paljon…

Ei hätää, tässä muutama lahjavinkki:

Itse Harry Potterille ostamme opaskirjan Näin Voitat Pahan Velhon Joka Yrittää Tappaa Sinut. Kirjasta lienee iloa moneksi vuodeksi, jos sen ohjeita vain seuraa tarpeeksi tarkasti.

Albus Dumbledore valitteli Viisasten Kivessä todella haluavansa lämpimiä villasukkia joululahjaksi, mutta saavansa aina kirjoja. Nyt hänellä on kyllä onnenpäivä, sillä päätimme antaa hänelle kaikki saamatta jääneet villasukat. Yhteensä 150 paria! Eri kokoisia, lapsesta vanhukseen. Rakastamamme rehtori saa myös piparkakkutylypahkan, josta hän voi tutkia niitä kadoksissa olevia huoneita rasittamatta itseään raskaan joulupäivällisen jälkeen.

Hagridille sopinee parranajokone sekä kestäväpiikkinen hiusharja. Hänelle hankimme myös Taikaministeriöltä erikoisluvan pitää lohikäärmettä lemmikkinä. Tervetuloa takaisin Norbert!

Murjottavalle Myrtille annamme kirjan Onnen sirpaleita arkeen. Opas masentuneille ihmisille, kirjoittaja: Lucky McHappy.

Aina ei parastaan liemimestari saa aikaiseksi kunnon hiustenhoitoainetta. Kalkaroksen letti saa tarvitsemaansa hoivaa ja huoltoa tästä rasvaisille hiuksille tarkoitetusta hoitoainesarjasta! MagicHairStoren myyjä suositteli juuri tätä tuotetta rakkaalle liemiopettajallemme sopivaksi! Magic Artic Balsam rasvoittuville hiuksille, hoitoaine rasvoittuville hiuksille. Sisältää katajaa ja islanninjäkälää. Täydentää Magic Arctic rasvoittuvien hiusten shampoopesun, jättäen hiuspohjan raikkaaksi ja hiukset ilmaviksi.

Koko Tylypahkan opettajakunta saa Opettajainhuoneen tehtäväpalkin. Siihen sisältyy mm. tikkataulu, jossa on keskellä oppilaan kuva, aasinhäntä-leikkisetti, jossa oppilaiden kuvia ja nastalla kiinnitettävä aasinhäntä sekä oppilasnukkeja joiden kaulaan on sidottu soma pieni kultanauha. Niitä voi sitten ripustella ovenkahvoihin.

Draco Malfoylle annamme Harry-the-voodoo-doll -nuken. Draco voi tällä lailla purkaa murrosiän angstinsa ja turhautumisensa voodoo-nukkeen. Näin Draco ei satuta aitoa Harrya, mutta kuitenkin aivan aitoa vastiketta. Nukke puhuu kuin oikea Harry, se kiljuu kuin oikea Harry, sen voi Avada Kedavrattaa monta kertaa (eikä siitä joudu Azkabaniin), se mahtuu kätevästi taskuun…

Molly Weasleyn päivää voisi piristää MeNoidat -lehden kestotilaus! Mikäs sen mukavampaa kuin köllötellä sohvalla MeNoidat -lehti kädessä kutomassa villapaitoja rakkaimmilleen?

Weasleyn isä Arthur on innostunut jästiesineistä ja siksi annamme hänelle Pikku sähkömies -laatikon. Se pitää Arthurin innostuneena vielä joulun jälkeenkin. Weasleyn isä saa myös kumiankan, koska hän on ilmaissut kiinnostusta sellaiseen.

Percy Weasley tunnetusti omaa… sanoisimmeko omaperäisen lauluäänen. Siksi hänelle tulee kovaan tarpeeseen kirja ”Suihkussa laulamisen ABC”, jonka on kirjoittanut Huu Haa. Koska Percy pitää kirjoista annamme hänelle niitä lisää, ja keskitymme nyt hänen lempiaiheeseensa: ”100 tapaa nousta nopeasti taikaministeriksi, jos niin tylsän työn haluaa”, kirjoittanut Gilderoy Lockhart, sekä ”Miten päästä taikaministeriksi taikaministerin paikalle?”

Dursleyn perhe saa liput Noitasapatti-oopperaan, Tee-se-itse-roviopaketin (sis. mm. polttopuita) sekä Gimmelin Roviolla -sinkun.

Koska Fawkesilla on pieni ongelma (lintuparka syttyy tuleen tasaisin väliajoin ja syntyy tuhkastaan uudestaan) päätimme antaa hänelle tuhkakupin. Näin ei Dumbledoren tarvitse lakaista tuhkaa lattialta.

Dobbylle lähetämme tietysti rekkalastillisen parittomia sukkia.

Hirviökirja Hirviöistä on oppikirjaksi varsin legendaarinen otus! Ja niin äkäinen. Päätimme ilahduttaa sitä selänraaputtimella, kun se silittämisestä ja rapsuttamisesta näyttää pitävän! Herttaista, eikö?

Tällipajulle tarjoamme Substralia, se kun joutuu yhtenään lentävien autojen ja karanneiden luutien ruhjomaksi. Pitkien, tylsien päivien huviksi annamme myös nyrkkeilysäkin ja käsi… ei vaan oksapainot.

Ja lopuksi: Muistaako kukaan todella ankeuttajia? Näitä yksinäisiä otuksia, jotka saavat ainoan ilonsa vain imemällä sen muista ja suutelemalla. Niinpä päädyimme siihen lopputulokseen, että oikea lahja ankeuttajille olisi Suutelun ABC, jonka on kirjoittanut Muriel Korpinsulka!

Hp-fanien joulukalenterit kautta aikain

Laitetaanpas loppuun vielä pikalinkit kaikkiin saatavissa oleviin kalentereihin, joista kukin voi itse käydä metsästämässä omat lempiluukkunsa menneiltä vuosilta!

Vuosi 2016 - Viistokuja
Vuosi 2015 - Liemet ja loitsut
Vuosi 2014 - Tuvat
Vuosi 2013 - Taikaeläimet
Vuosi 2012 - Opettajat
Vuosi 2011 - Kelmit
Vuosi 2010 - Kuolonsyöjät
Vuosi 2009 - Tylypahkan linna
Vuosi 2008 - Weasleyn perhe
Vuosi 2007
Vuosi 2006

Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille!

Luukun loihti Zenzibar

Palaa kalenterin etusivulle

Kalenterin etusivu | Apua! Luukku ei aukea! | Tekijät | Luukkulistaus
Harry Potter -fanit | Harry Potter -fanien joulukalenteri Facebookissa | vuotis.net Facebookissa | vuotis.net Instagramissa